...πάντως πέρα από το "ρομαντικό" του πράγματος (όπως αυτό αντικατοπτρίζεται από τον τίτλο) θα πρέπει να δούμε και την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός προιόντος, όπως και μια πιο αντικειμενική αξιολόγηση.....κυνικά
Δεν γνωρίζω προσωπικά κανέναν από τους 3 Ελληνες κατασκευαστές που αναφέρθηκαν, αλλά έχω δοκιμάσει το σύνολο σχεδόν των προιόντων τους (με βασική εξαίρεση τις κεφαλές του Telegun που πραγματικά θέλω να δοκιμάσω....αλλά μάλλον δεν έχει σχέση με το παρόν θέμα)
Εχωντας υπ'όψη τον παράγοντα υποκειμενικότητα και προσωπικό γούστο (τόσο στον ήχο όσο και στην γενικότερη αισθητική του πράγματος) πιστεύω πως για να μπορέσει να "κινηθεί" κάτι και εκτός συνόρων θα πρέπει να μπορεί να παρουσιάσει κάτι σχετικά "καινοτόμο" ηχητικά πέρα από την "φάση" του mod σε μια υπάρχουσα υλοποίηση, να αποπνέει την αίσθηση ότι έχει προηγηθεί κάποιο στοιχειωδες R&D (και σε ότι αφορά το καθαρά ηχητικό μέρος αλλά και σε ότι αφορά την εν γένει σχεδίαση) και βέβαια κατασκευαστικά να αποπνέουν κάτι παραπάνω από DIY εφαρμογές.....
Καταλαβαίνω πως αυτά ίσως ακούγονται σαν "βολές" κατά του JAM......η αλήθεια είναι πως ενώ μου είναι αρκετά συμπαθής η δουλειά του, δεν θα μπορούσα να τα φανταστώ να κάνουν διεθνή "καριέρα"......και οι λόγοι είναι απλοί...
- Νομίζω πως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα μιας φάσης τύπου JAM είναι η δυνατότητα που δίνεται στον υποψήφιο αγοραστή να "φέρει" το πετάλι στα μέτρα του (ξεκινωντας όμως σχεδόν πάντα από κάποια υπάρχουσα υλοποιηση)...αυτό αν και πολύ θετικό και χρήσιμο για εμάς τους εγχωριους υποψήφιους αγοραστές είναι πρακτικά άχρηστο για την διεθνή αγορά (λόγω απόστασης, προβλημάτων συννενόησης κλπ κλπ ) αναιρεί την έννοια της καινοτομίας και ταυτόχρονα τον κατατάσει σε μια κατηγορία με υπερπληθώρα προσφοράς στην παγκόσμια αγορά (και ακόμη πιο πολύ σε στενό τοπικό επίπεδο διεθνώς...είμαι σίγουρος πως θα υπάρχουν πάρα πολύ αντίστιχοι κατασκευαστές σε κάθε ευρωπαική πρωτεύουσα)
- Η πιθανή ηχητική τους μοναδικότητα (την οποία ως βελτίωση μιας υπάρχουσας ιδέας δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω..ασχέτως γούστου) αναιρείται από τις (ατυχείς για μένα) ονομασίες που αυτόματα τα κατατάσουν στην κατηγορία των κλώνων (πχ Tube Dreamer )
- Το ίδιο ισχύει και για το γενικότερο design.....όσο και αν μου αρέσει το "χειροποίητο", και ειδικά τα σχέδια του Άγγελου....δεν παύουν να δίνουν (σε συνδυασμό με τα off the self κουτιά) μια DIY αίσθηση που αυτόματα τα τοποθετεί και στην αντίστοιχη (και υπερκορεσμένη διεθνώς) κατηγορία.
- Γενικά θεωρώ ότι ενώ σίγουρα έχει μια θέση στην εγχώρια αγορά προσφέρωντας καλά πετάλια σε προσιτές τιμές, δεν βλέπω χώρο για την συγκεκριμένη λογική σε διεθνές επίπεδο (με την λογική ότι υπάρχει υπερπληθώρα προσφοράς σε παρόμοιες υλοποιήσεις - και ηχητικά και κατασκευαστικά)
Σε ότι αφορά τα Telegun, αν και τελείως πέρα από τα γούστα μου ηχητικά, οφείλω να παραδεχτώ πως όντως μπορούν να καλύψουν μια ολοένα και αυξανόμενη ανάγκη (διεθνώς) για ένα High Gain πετάλι στην λόγική ήχου mesa rectifier, το οποίο όμως να συνεργάζεται αρμονικά με πληθώρα ενισχυτών.....επίσης κατασκευαστικά και σχεδιαστικά νομίζω ότι είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο. Νομίζω πως σε ένα συγκεκριμένο ηχητικό πεδίο θα μπορούσε όντως να πάρει μια πολύ καλή θέση σε σχέση με τον ανταγωνισμό διεθνώς.
Για τα crazytubecircuits έχω γνώμη κυρίως για το Doctor Boogie αλλά επίσης νομίζω πως μπορεί να χαρακτηριστεί σαν "αρκετά" μοναδική σχεδίαση (...εντάξει όλα κάτι θα θυμίζουν πάντα
) και εξαιρετική κατασκευή....και γι'άυτό πιστεύω ότι θα υπήρχε θέση (και καλή) στην διεθνή αγορά αν και στον συγκεκριμένο "ήχο" υπάρχει υπερπληθώρα προσφοράς....
Εννοείται πως αυτές είναι οι υποκειμενικότατες απόψεις μου και έχουν να κάνουν μόνο με την λογική του παρόντος θέματος, δηλαδή την δυνατότητα "καριέρας" στο εξωτερικό για τα συγκεκριμένα πετάλια...επίσης όπως θα καταλάβατε αναφέρομαι κυρίως στον "ευαίσθητο" χώρο του overdrive/distortion και όχι γενικότερα σε όλα τα πετάλια......για παράδειγμα θεωρώ το chorus του JAM εξαιρετικό και εξίσου ανταγωνιστικό με οτιδηποτε σε αυτή την κατηγορία τιμής και το crazytubecircuits delay εξαιρετικό. Έχω την εντύπωση επίσης πως αυτά που γράφω (είτε θετικά είτε αρνητικά) έχουν σαφέστατα μικρότερη σημασία από ενα οργανωμένο δίκτυο dealers, καλές δημόσιες σχέσεις, διαφήμιση, endoorsments κλπ κλπ...όπως βέβαια και από την γεωγραφική απομόνωση της Ελλάδας από την υπόλοιπη Ευρώπη.
Ελπίζω να μην θεωρηθεί "κακοπροαίρετη" κριτική ή "γλύψιμο".......απλά η γνώμη μου
....πραγματικά θαυμάζω και τους 3 για την προσπάθεια τους, θεωρώ απαραίτητη την ύπαρξη τους και εύχομαι να συνεχίσουν για πολύ καιρό αυτό που κάνου και να πάνε όσο το δυνατόν καλύτερα (γιατί χωρίς κέρδος...ωραία πετάλια δεν φτιάχνονται ;D ;D).
EDIT: βασικά αν είχα δει αυτά που έγραψε ο zappa δεν θα έγραφα όλο αυτό το κατεβατό γιατί νομίζω πως με καλύπτει......αν παρ'όλα αυτά το διαβάσατε.....καλή χώνεψη ;D ;D