Υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε ότι αφορά την διαδικασία ανάμεσα στο duplication και στο replication.
Το duplication είναι κατά βάση το γνωστό μας cd burning με μοναδική διαφορά ότι γίνεται ταυτόχρονα σε μεγάλες ποσότητες μέσω πολλαπλών cd rom burning towers. Μιλάμε δηλαδή για "καμένα" audio cd rom με ότι αυτό συνεπάγεται (καλό ή κακό).
Το replication είναι μια τελείως διαφορετική διαδικασία βασισμένη σε τελείως διαφορετικά χημικά υλικά και αντιδράσεις, προυποθέτει συγκεκριμένες εγκαταστάσεις και ξεκινάει με την δημιουργία του glass master , πανομοιότυπα αντίτυπα του οποίου θα αποτελούν τα τελικά cd. Επίαης κάθε cd που ανατυπώνεται με αυτόν τον τρόπο (printing plant replication) "παίρνει" αυτόματα έναν μοναδικό κωδικό από την IFPI.
Το κόστος στο replication έχει να κάνειμε την ποσότητα των cd και την κοστολόγηση ή όχι του glass master (δηλαδή όσο αυξάνεται η ποσότητα μειώνεται η τιμή μονάδας η οποία ξεκινάει από περίπου 35 λεπτά συν ΦΠΑ και μπορεί να φθάσει 25 ή 20 λεπτά ανά μονάδα όσο ανεβαίνουν οι 1000άδες αντίτυπα). Σε ότι αφορά το glass master στην χώρα μας είναι πλέον δωρεάν για 1000 αντίτυπα και πάνω.
Η ΑΕΠΙ εμπλέκεται κατά βάση μόνο στο replication ουσιαστικά γιατί ο μόνος τρόπος να ελέγξει την κατάσταση είναι στοστάδιο της κοπής. Έτσι αυτό που γίνεται είναι να υπογράφεις μια υπέυθηνη δήλωση ότι σε περίπτωση που θα προκύψουν πνευματικά (μηχανικά) δικαιώματα με βάση τους δηλωθέντες συνθέτες/στιχουργούς (αν είναι δηλαδή μέλη της ΑΕΠΙ) θα τα (προ)καταβάλεις (όποιος τέλως πάντων ζητάει την αναπαραγωγή των cd) στο εργοστάσιο κοπής (και από εκεί θα τα εισπράξι η ΑΕΠΙ).
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει κάποιος να είναι μέλος της ΑΕΠΙ για να ανατυπώσει σε αντίτυπα ένα CD....σε αυτή την περίπτωση απλά δεν προκύπτουν μηχανικά δικαιώματα. Αυτά σε ότι αφορά το replication...σε ότι αφορά το duplication δεν ξέρω τι μπορεί να ισχυει καθώς δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος γιαέλεγχο από καμμία πλευρά...και για να είμαι απόλυτα ειλκρινής,δεν ξέρω το κάτα πόσο μπορούν να θεωρηθούν εμπορεύσιμο προιόν (ως μουσικά άλμπουμ εννοώκαθώς ουσιαστικά δεν υπάρχουν για την IFPI) τα duplicated cd rom's....πάντως ότι και να ισχύει είναι σίγουρα πιο "θολό" ως νομικό τοπίο :
Σε ότι αφορά τα εξώφυλλα τα CD printing plants έχουν κατά κανόνα καλύτερες τιμές σε σχέση με τα τυπογραφεία γενικότερα, καθώς ακόμη και αν δεν έχουν οι ίδιοι δικό τους τυπογραφείο αλλά δίνουν υπεργολαβία σε τρίτους, δουλεύουν με τόσομεγάλες ποσσότητες που ελαχιστοποιούν το κόστος και την τιμή μονάδας. Παρ'όλα αυτά βέβαια αυτές οι τιμές απευθύνονται στα τυποποιημένα format (jewel case & digipak). Αν κάποιος ψάχνει για κάτι πολύ συγκεκριμένο βασισμένο σε δικό του σχέδιο, τότε τα "εξωτερικά" τυπογραφεία είναι μονόδρομος (και ακόμη καλύτερα όταν είναι εξειδικευμένα σε τέτοιου είδους συσκευασίες).