Είναι καθαρά θέμα απαιτήσεων και προτεραιοτήτων.
Συγκεκριμένα, έστω ότι:
1) έχεις μια καθαρά pop-electro μπαντα..αυτά που μπορεις να κάνεις με ένα μέσης κλάσσης (~1000ευρώ) ηλεκτρονικό σετ δε μπορείς με τίποτα να τα κάνεις με ένα φυσικό σετ.
2) έχεις μια hard rock μπάντα. Χρειάζεσαι όσο το δυνατόν πιο φυσικό ηχο, ειδικά στα πιάτα (που είναι και το μεμπτό σημείο των ηλεκτρονικών ντραμς)...εκεί επιλέγεις φυσικό σετ.
Επίσης, κατά τη γνώμη μου είναι λάθος να μάθεις ντραμς σε ηλεκτρονικά τύμπανα. Παρεξηγείς το όργανο, κυριολεκτικά. Επειδή, μεταξύ άλλων, στα ηλεκτρονικά μπορείς να ρυθμίσεις εντάσεις και η απόκριση τους σε δυναμικές (ακόμα και στα td-20) πάντα κάπου υστερεί έναντι των φυσικών, αν μάθεις ντραμς σε ηλεκτρονικό κιτ θα έχεις κατά κανόνα κακές δυναμικές. Εγώ λόγω έλλειψης χώρου έχω ηλεκτρονικά. Αλλά όπως είπε κι ο φίλος από πάνω, αν είχα έναν ηχομονωμένο χώρο μπορεί να έπαιρνα και ακουστικά τύμπανα.
Σκέψου, τί χρειάζεσαι πραγματικά, τί δυνατότητες χώρου έχεις, σε τί επίπεδο βρίσκεσαι και πράττεις ανάλογα.
Πάντως τα ηλεκτρονικά ντραμς στην αγορά για κάποιο λόγο που δεν έχω καταλάβει (μιας και δε φθείρονται τόσο εύκολα όσο τα φυσικά) απαξιώνονται γρήγορα, οπότε ένα μεταχειρισμένο σετ ηλεκτρονικών συχνά συμφέρει. Για να μην παρεξηγηθώ, το δικό μου το έχω πουλήσει οπότε δε μιλάω από συμφέρον.