DOD FX65 Stereo Chorus - To μόνο Chorus που κράτησα

Κωνσταντίνος Πέγιος

kpeyos

Moderator
Staff member
Πόντοι
1,083
Με την ευκαιρία της ύπαρξης όχι ενός αλλά δύο DOD FX65 στις αγγελίες σε τιμές που δεν παίζουν στο εξωτερικό, και μιας που εγώ έχω ήδη ένα, είπα να κάνω ένα αφιέρωμα μπας και επωφεληθεί κάποιος από αυτούς που παρακολοθούν το forum:
(Εννοείται καμία σχέση με τους πωλήτες).

Κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ ωραία σειρά αυτή της dod. Τυγχάνει να έχω,το συγκεκριμένο chorus , το στέρεο flanger, και το compressor/sustainer. Τουλάχιστον στα δικά μου αυτιά, νιώθεις και ακούς το ζεστό, γλυκό και ζωντανό αναλογικό ήχο!!!

Το chorus σαν εφέ δεν χάθηκε κάπου μετά τα 90s; Δεκτό ότι ομορφαίνει τον καθαρό ήχο, αλλά μου ακούγεται πιο αναχρονιστικό σε σχέση με το delay ή το reverb πχ

Το συγκεκριμένο πετάλι είναι καταπληκτικό, απο τα πιο κλασσικά chorus πετάλια - μια φορά είχα την τύχη να παίξω ένα, και μάλιστα όχι σε stereo setup αλλά και πάλι ήταν απο τα πιο ωραία που έχω ακούσει. Δεν μου αρέσει να διαφημίζω αγγελίες αλλά όντως είναι κελεπούρι κάτω απο κατοστάρικο...

Το chorus σαν εφέ δεν χάθηκε κάπου μετά τα 90s; Δεκτό ότι ομορφαίνει τον καθαρό ήχο, αλλά μου ακούγεται πιο αναχρονιστικό σε σχέση με το delay ή το reverb πχ

Ποτέ. Άσε που είναι και γαμάτος ήχος να το χρησιμοποιείς και με distortion. Τέρμα '80s, για εμάς τους νοσταλγούς της εποχής εκείνης.

Ποτέ. Άσε που είναι και γαμάτος ήχος να το χρησιμοποιείς και με distortion. Τέρμα '80s, για εμάς τους νοσταλγούς της εποχής εκείνης.
Ωραία εποχή, γεννήθηκα στα τελειώματα της, κρίμα

Ωραία εποχή, γεννήθηκα στα τελειώματα της, κρίμα

Γεννήθηκα το '78 και δεν ανακάλυψα το hard rock αρχικά, μέχρι το '89/΄90. Την εποχή που οι συμμαθητές μου ανακάλυπταν το grunge (μπλιαχ...) , εγώ πήγαινα χρονολογικά πιο πίσω και ανακάλυπτα τα πράγματα των '80s και των '70s. Ακούω ένα ευρύ φάσμα μουσικής τώρα πια, από blues rock και την δεκαετία του '60, έως τα '90s / early 2000s και progressive metal, μέχρι και λίγο thrash. Αλλά τα '80s -'90s έχουν ιδιαίτερο χώρο στην καρδιά μου.

Το chorus σαν εφέ δεν χάθηκε κάπου μετά τα 90s;
Για την ακρίβεια χάθηκε στα 90s (και έχει επανέλθει x1000)

Στα 80s το ψυχρό/βιομηχανικό/επεξεργασμένο ήταν η επανάσταση απ΄ τους χίπηδες. Στα 90s όμως η κιθαριστική κοινότητα είχε σιχαθεί τις κιθάρες που ακούγονταν πιο επεξεργασμένες κι απο synthesizers. Ήρθαν στη μόδα οι Nirvana και ο SRV. Τα chorus pedals θεωρήθηκε ότι στερούν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και κάνουν όλες τις κιθάρες να ακούγονται ίδιες.

Fast forward στο 2026, βρισκόμαστε στην εποχή που όλοι οι influencers παίζουν με modellers με πολύ πιο επεξεργασμένους ήχους από αυτούς που απορρίπταμε στα 90s.

Όπως και να 'χει κι εμένα το chorus δεν είναι το αγαπημένο μου εφέ. Aλλά σε αυτή την τιμή παίρνεις ένα να βρίσκεται.

Δεν μου αρέσει να διαφημίζω αγγελίες αλλά όντως είναι κελεπούρι κάτω απο κατοστάρικο...
Εγώ σκέφτομαι ότι επειδή πλέον δεν κυνηγάω gear, ούτε είμαι scalper να προσπαθώ να βγάλω λεφτά από μουσικό εξοπλισμό, ίσως να είναι μια καλή φάση αν βλέπω κάτι τόσο αξιόλογο να το βάζω στο forum. Ίσως είναι και μια επιβράβευση ή δίνει κι ένα κίνητρο παραπάνω σε κάποιους να το παρακολουθούν.

Χρησιμοποιώ detune στην κιθάρα, απ'το Boss PS-6, που είναι σχετικό αλλά πιο "ακίνητο", δεν έχει τον κυματισμό του chorus.
Screenshot_20260129-183302~2.jpg

Αγαπημένα settings τα δύο τελευταία, [+5 & - 5 cent] για χαλαρό, και [+10 & - 10 cent] για πιο έντονο.
Έτσι και απλώνει ο ήχος και δεν ακούγεται φάλτσος (πχ. με 20 cent αρχίζει και γίνεται too extreme).

Last edited:
Πολύ ωραίο το DOD, προσωπικά χρησιμοποιώ αρκετά το chorus σαν εφε, ενώ δεν είμαι ιδαίτερα τεράστιος φαν του εφέ αυτού καθεαυτού, αλλά θεωρώ πως ειδικά στα καθαρά ειναι αναγκαίο στα περισσότερα κομμάτια (και στα βρώμικα, αν παίζεις κομμάτια τύπου Ozzy ή 80s Judas Priest).

Σαν εφέ το θεωρώ πιο αναγκαίο και από το delay, ευτυχώς ακούγεται καλά μπροστά από τον ενισχυτή και δεν χρειάζεται απαραίτητα να μπει στο fx loop, οπότε με ένα chorus, ενα booster και ένα wah προσωπικά είμαι ΟΚ

Παρόμοια θέματα

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back