DIY Tube Preamp

electrictabs

Crazy Tube Circuits
Πόντοι
16
Ορίστε το τελευταίο μου δημιούργημα. Είναι μια full tube προενίσχυση με 2 κανάλια(καθαρό/βρώμικο) και ξεχωριστό EQ για κάθε κανάλι.Το καθαρό του είναι στα πλαίσια ενός blackface Fender με το bright switch πάντα στη θέση on (ο καθαρός ήχος των ονείρων μου). Το βρώμικο του από θέμα gain πλησιάζει έναν plexi super lead ενώ έχει και μία επιλογή boost που προσθέτει gain αλλά και μπάσα-πρίμα για πιο hard καταστάσεις.

Η συσκευασία και ο εσωτερικός τοροείδης μετασχηματιστής είναι ίδια με αυτά που χρησιμοποιεί η Electro-Harmonix για την tube σειρά της και τα προμηθεύτηκα από εδώ. http://www.diystompboxes.com

Αν θυμάμαι καλά 35€ και τα δύο.Από το ίδιο μέρος πήρα και τα footswitch κάτι λιγότερο από 6€ το καθένα.Το όλο project μέχρι τώρα μου έχει στοιχίσει περίπου 90€ ενώ υπολογίζω ακόμα περίπου 20€ για logo και καλύτερα knobs.Έχω βάλει 2 λυχνίες Sovtek 12AX7LPS οι οποίες είναι ιδανικές για AC τροφοδοσία των θερμαντήρων (heaters).Χρησιμοποίησα μονωμένα καλώδια για το 95% του σήματος και star grounding πράγμα που σημαίνει διπλή δουλειά αλλά λιγότερο θόρυβο.Έτσι το καθαρό κανάλι είναι εντελώς αθόρυβο όπως και το βρώμικο. Μόνο στην επιλογή boost υπάρχει λίγος θόρυβος όταν το gain είναι από το 8 και άνω,αισθητός μόνο όταν δεν παίζεις και χωρίς να χρειάζεται κάποιο gate.

Μου πήρε περίπου 24 ώρες σε διάστημα 8 ημερών ,δηλαδή περίπου 3 ώρες την ημέρα, για να το φτιάξω και περίπου 10 ώρες για δοκιμές – ρύθμιση συχνοτήτων..Το δοκίμασα σε τρεις ενισχυτές.Σε ένα Crate 15W 1x8 ,σε έναν Marshall Valvestate 100W 4x12 και έναν τελικό ENGL με 6L6 2x15, με το καλύτερο ηχητικό αποτέλεσμα φυσικά στον τελευταίο.

Θα έλεγα ότι δεν είναι και το πιο εύκολο project για δύο λόγους.Πρώτον τα πολλά βολτ που μπορεί να σκοτώσουν αν κάποιος δεν έχει τη σχετική εμπειρία και δεύτερον η στενότητα του χώρου γιατί το κουτί είναι σχετικά μικρό γι αυτή τη δουλειά. Παρόλα αυτά όποιος έχει την όρεξη και την υπομονή να φτιάξει κάτι ανάλογο θα έχει το πλεονέκτημα της δημιουργίας του δικού του προσωπικού ήχου.

Και τώρα μερικές φωτό

εδώ φαίνεται ο μετασχηματιστής η ασφάλεια και το φιλτράρισμα της τροφοδοσίας πριν μπει το υπόλοιπο κύκλωμα

ps.jpg

εδώ κατά τη διάρκεια των δοκιμών

testing1.jpg

testing2.jpg

το εσωτερικό χάος :D

inside.jpg

και μία φωτό με τη yamaha μου σχεδόν στην τελική του μορφή

photo.jpg

και γαμω!!! μπραβο φιλε,πολυ καλη δουλεια!!!

μακαρι να ειχα το κουραγιο σου,την υπομονη και την ορεξη.. :cry:

Σεβασμός.Μην σταματάς , συνέχισε σε rackmount. 'Ετσι θα έχεις μεγαλυτερη ελευθερία κινήσεων ,σχεδιαστικά.

Μπράβο ρε electr !!! Ανυπομονώ να τον ακούσω...

Και εις ανώτερα... :wink:

Μπραβο ρε electrictabs :wink:

εχω εντυπωσιαστει...συνεχισε ετσι και ελπιζω να ερθει η μερα που θα χαρεις και θα χαρουμε ολοι τον πρωτο σου λαμπατο ενισχυτη :wink:

ειμαι πολυ περιεργος να το δοκιμαζα...ελπιζω να βρουμε καποια στιγμη την ευκαιρια :wink:

Μπραβο electrictabs,ωραια δουλεια.Παντως εγω εχω βρει πολλα σχεδια απο πολυ γνωστους ενισχυτες στο internet,φυσικα μπορει να εχεις βρει και εσυ,αλλα επειδη εγω δεν ξερω απο αυτα,θα ηθελα να μαθω εαν υλοποιουνται.

thanks για τα καλά λόγια

Μπραβο ρε electrictabs :wink: εχω εντυπωσιαστει...συνεχισε ετσι και ελπιζω να ερθει η μερα που θα χαρεις και θα χαρουμε ολοι τον πρωτο σου λαμπατο ενισχυτη :wink:
υπομονή μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα είναι έτοιμος...

ειμαι πολυ περιεργος να το δοκιμαζα...ελπιζω να βρουμε καποια στιγμη την ευκαιρια :wink:
θα το κανονίσουμε σύντομα...στείλε μήνυμα

Παντως εγω εχω βρει πολλα σχεδια απο πολυ γνωστους ενισχυτες στο internet' date='φυσικα μπορει να εχεις βρει και εσυ,αλλα επειδη εγω δεν ξερω απο αυτα,θα ηθελα να μαθω εαν υλοποιουνται.[/quote']

κάποια ναι ,κάποια πολύ δύσκολα.Αν έχεις κάποιον υποψιν πες μου να σου πω τη γνώμη μου.

Χι χι. Ωραίος. :D

Να παραθέσω όμως και μερικές παρατηρήσεις – απορίες. 8)

1) Μήπως αντί για heaters εννοείς filaments, -ελληνιστή “νήματα”-; Δηλ. τα ποδαράκια 4,5 και 9 από την 12ax7.

2) Τα μονωμένα καλώδια είναι υπερβολή να τα χρησιμοποιήσεις παντού στο κύκλωμα αλλά σε τόσο tight housing ίσως και να δούλεψαν!

3) Star grounding παντού! Ακόμη και στα ηλεκτρικά της κιθάρας και άσε τους άλλους να παραπονιούνται ότι οι μονοί μαγνήτες “βγάζουν” θόρυβο.

4) Που είναι το τρυπολικό βύσμα; Προσωπικά θα το έβαζα ακριβώς δίπλα στην ασφάλεια –καθώς και την γείωση- αλλά στη φώτο δεν το βλέπω πουθενά!

5) Καλή φάση ο τοροείδης μετασχηματιστής αλλά δεν τον έχω δουλέψει ποτέ. Υπερέχει έναντι των “κλασικών” σε βάρος και θόρυβο. Βέβαια είναι και κάποιοι audiophile τύποι που δεν τους γουστάρουν με τίποτα (τους τοροειδής) και μάλιστα ισχυρίζονται ότι ακούν και τρελές διαφορές στον ήχο!

Στο μεταξύ ο μετασχηματιστής τι specs έχει; Γιατί οι πυκνωτές μου φαίνονται υπερβολικά μικροί στη φώτο!

6) Πιστεύω ότι την τρελή διαφορά στον ήχο –πρίν και μετά- την έκανε με τον μικρούλη Crate. Έ;

Υγ. Taki μη νομίζεις ότι ένας λαμπάτος ενισχυτής είναι περισσότερο δύσκολος από αυτό που έφτιαξε ο electrictabs.

Χι χι. Ωραίος. :D Να παραθέσω όμως και μερικές παρατηρήσεις – απορίες. 8)

1) Μήπως αντί για heaters εννοείς filaments' date=' -ελληνιστή “νήματα”-; Δηλ. τα ποδαράκια 4,5 και 9 από την 12ax7.

2) Τα μονωμένα καλώδια είναι υπερβολή να τα χρησιμοποιήσεις παντού στο κύκλωμα αλλά σε τόσο tight housing ίσως και να δούλεψαν!

3) Star grounding παντού! Ακόμη και στα ηλεκτρικά της κιθάρας και άσε τους άλλους να παραπονιούνται ότι οι μονοί μαγνήτες “βγάζουν” θόρυβο.

4) Που είναι το τρυπολικό βύσμα; Προσωπικά θα το έβαζα ακριβώς δίπλα στην ασφάλεια –καθώς και την γείωση- αλλά στη φώτο δεν το βλέπω πουθενά!

5) Καλή φάση ο τοροείδης μετασχηματιστής αλλά δεν τον έχω δουλέψει ποτέ. Υπερέχει έναντι των “κλασικών” σε βάρος και θόρυβο. Βέβαια είναι και κάποιοι audiophile τύποι που δεν τους γουστάρουν με τίποτα (τους τοροειδής) και μάλιστα ισχυρίζονται ότι ακούν και τρελές διαφορές στον ήχο!

Στο μεταξύ ο μετασχηματιστής τι specs έχει; Γιατί οι πυκνωτές μου φαίνονται υπερβολικά μικροί στη φώτο!

6) Πιστεύω ότι την τρελή διαφορά στον ήχο –πρίν και μετά- την έκανε με τον μικρούλη Crate. Έ;

Υγ. Taki μη νομίζεις ότι ένας λαμπάτος ενισχυτής είναι περισσότερο δύσκολος από αυτό που έφτιαξε ο electrictabs.[/quote']

1.heaters=filament.Τουλάχιστον σε βιβλία και στο net αναφέρονται και με τους δύο όρους

2.Ακριβώς γι αυτό το λόγο το έκανα

3.Μαζί σου 100%

4.Στον τοροειδή δίνω 12V AC στην είσοδο και βγάζει περίπου 220VAC.Θεωρητικά έχει step-up ratio 1:20.Πρακτικά λίγο λιγότερο.¶ρα χρειάζεται ένας step-down μετασχηματιστής από 230 στα 12 - αγορασμένο fix από φανό - (τροφοδοσία heaters ή filament όπως θες) και μετά χρησιμοποιείς τον τοροειδή για την τροφοδοσία του κυκλώματος.Έξυπνο ε?Το ίδιο κάνει η Mesa Boogie(V-Twin),Electro-Harmonix,Hughes& Kettner,κλπ.¶ρα δεν μπορείς να βάλεις τριπολικό βύσμα...ούτε χρειάζεται,επιβεβαιωμένο κι από τον guru R.G.Keen.

5.Όντως είναι πολύ μικρός σε σχέση με έναν κανονικό μετασχηματιστή και βολευεύει για τέτοιες καταστάσεις.Τα specs πάνω κάτω στα είπα στο 4.Οι πυκνωτές είναι 10uf στα 350V.Σε συνδυασμό με τις αντιστάσεις κάνουν ένα ικανοποιητικό lowpass filter.

6.σίγουρα :D

κάποια ναι ,κάποια πολύ δύσκολα.Αν έχεις κάποιον υποψιν πες μου να σου πω τη γνώμη μου.

MARSHALL 1959 superlead

η

marshall 1966 major 200w

θα το εκτιμουσα πολυ αν μου ελεγες τη γνωμη σου για την κατασκευη αυτων των ενισχυτων με σχεδια απο το ιντερνετ

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Δεν υπαρχει τιποτα καλυτερο απ το DIY...............μονο η ικανοποιηση αρκει...........

Aν μαλιστα ξερετε γαλλικα(υπαρχουν και τα freetranslation sites) ιδου ενα παρα πολυ καλο site για DIY:

http://www.guitariste.com/forums/le-coin-du-bricoleur,24,0.html

MARSHALL 1959 superlead

η

marshall 1966 major 200w

θα το εκτιμουσα πολυ αν μου ελεγες τη γνωμη σου για την κατασκευη αυτων των ενισχυτων με σχεδια απο το ιντερνετ.

Αν ήταν να διαλέξω ανάμεσα στους δύο θα διάλεγα τον Superlead γιατί ο major λόγω των 200 W θα χρειάζεται κατά πολύ μεγαλύτερο σε μέγεθος και ακριβότερο power , output transformer

(Εγώ στη θέση σου θα προτιμούσα κάτι αντίστοιχο σε 50w (σαν τον 1987) αφού η διαφορά σε ένταση είναι πολύ μικρή.Με τον κατοστάρη θα έχεις λίγο περισσότερο headroom και μεγαλύτερη ευκρίνεια στα μπάσα…)

Αυτά για το τι να διαλέξεις…Η απόφαση δικιά σου

Για τον superlead 100W

Θα χρειαστείς 3x 12ΑΧ7,4x ΕL34,1x power transformer,1x output transformer,1 choke, 1 κουτί,καλώδια,υποδοχές για τις λυχνίες κλπ

(σαν συνταγή της Βέφας ακούγεται…)

Τις τιμές για τις λυχνίες πάνω κάτω τις ξέρεις.

Για τους μετασχηματιστές οι τιμές ποικίλουν(είναι τα ακριβότερα μέρη του ενισχυτή σου)

Αν τους παραγγείλεις από ένα κατάστημα με ηλεκτρονικά δε θα σου κοστίσουν πάρα πολύ.Μπορείς όμως να αγοράσεις μετασχηματιστές έτοιμους ειδικά για plexi originals/clones που κυκλοφορούν στο εμπόριο στο εξωτερικό(μπορείς να τους βρεις στο internet) που υποτίθεται ότι έχουν ήχο πιο κοντά στον πραγματικό αλλά και τιμή διπλάσια από την παραπάνω επιλογή Όποια επιλογή κι αν κάνεις πες μου να σου προτείνω καταστήματα.

Τώρα πρέπει να εξηγήσω κάτι για τους μετασχηματιστές…

Αν νομίζεις ότι ένας superlead και γενικά οποισδήποτε ενισχυτής με 4x EL34 με τέρμα τα γκάζια είναι 100 w κάνεις λάθος.Είναι πολύ παραπάνω.Ο κατασκευαστής ,ο τζιμάκος δηλαδή προσπαθούσε να έχει την καλύτερη σχέση απόδοσης-τιμής στους μετασχηματιστές που έβαζε στα μηχανήματα του.Είναι πολύ συχνό φαινόμενο όταν κάποιος ανοίγει τέρμα έναν vintage plexi να καεί ο power ή ο output transformer ή και οι δύο και μετά να πάει να αυτοκτονήσει στη μέση της συναυλίας.Τι θέλει να πει ο ποιητής?Ότι αν σκοπεύεις κάποια στιγμή να τον ανοίξεις (πες ρε παιδί μου ότι παίζεις στο wembley) πρέπει να πάρεις μετασχηματιστές με ανοχή μεγαλύτερη των 100 βατ.

Το αν το αποτέλεσμα θα είναι σαν τον original ενισχυτή ή και καλύτερο εξαρτάται από τα υλικά και από τη δουλειά σου αλλά όπως και να’ναι θα είναι το δημιούργημα σου για το οποίο φυσικά θα είσαι περήφανος και θα πουλάς μούρη στους φίλους σου που πληρώσαν τα μαλλιά της κεφαλής τους για έναν κατεστραμμένο βίνταζ marshall :-).

Τέλος,αν και θα πρεπε να το αναφέρω στην αρχή, μην ξεχνάς τον κινδυνο που διατρέχεις όταν δουλεύεις σε ένα μηχάνημα που «κουβαλάει» 500 κάτι βολτ και δεν έχεις τη σχετική εμπειρία.

Όποιαδήποτε άλλη απορία έχεις…

ευχαριστω πολυ για τις πληροφοριες.

τον ενισχυτη δεν θα τον κατασκευασω εγω αλλα καποιος φιλος ηλεκτρονικος.

αυτο που θα ηθελα να μαθω αν τα σχεδια που κυκλοφορουν στο internet ειναι αξιοπιστα.

αν πετυχη με τον superlead τοτε θα βαλουμε πλωρη και για τον soldano.

ευχαριστω

Το σχέδιο του superlead (του original όχι του reissue που διαφέρει λίγο) καθώς και το σχέδιο για τον SLO είναι δοκιμασμένα...τα σχέδια που δεν είναι τόσο αξιόπιστα,αν και πολύ σπάνια,είναι αυτά από boutique ενισχυτές όπως Dumble,Trainwreck,κλπ.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back