Diy project: Noiz overdrive

Elixir είπε:
8 δουλεψει με διαφορετικου τυπου ποτενσιομετρο μεχρι να βρο λογαριθμικο?
Θα δουλεψει.

Το αν ενα ποτ ειναι γραμμικο ή λογαριθμικο καθοριζει τον τροπο με τον οποιο μεταβαλεται η αντισταση.

Πιο απλα, θα μεταβαλλεται με διαφορετικο τροπο η παραμετρος που οριζει το ποτ.

Θα δουλεψει ομως.

Οπου audio ειναι το λογαριθμικο.

replacing-your-innards-pot-graph.gif

ειχα μια υποψια αλλαδεν ειμουν σιγουροσ ποσ θα δουλευε

ενασ καθηγητησ ηλεκτρολογια π μ κανει μαθημα μ ειπε πωσ τα λογαριθμικα ειναι προσ καταργηση

μου εξηγησε πωσ τα ποτ ειναι μια μεταβλητη αντισταση

τα λογαριθμικα απο την αρχη μεχρι το τελοσ τουσ εχουν ιδιο αριθμο σπειρωμ

ενω τα γραμικα αρχιζουν με ελαχιστεσ σπειρεσ και στην συνεχεια αυξανονται

Elixir είπε:
τα λογαριθμικα απο την αρχη μεχρι το τελοσ τουσ εχουν ιδιο αριθμο σπειρωμ

ενω τα γραμικα αρχιζουν με ελαχιστεσ σπειρεσ και στην συνεχεια αυξανονται
Τα ποτ που χρησιμοποιουμε σε πεταλια και κιθαρες συνηθως(αν οχι παντα) δεν εχουν σπειρωμα, αλλα κατι τετοιο:

pot5.JPG

Oπως βλεπεις no σπειρωμα.

Και αυτο που λες ειναι μαλλον αντιστροφα.

Δες τα γραφηματα, και θα δεις οτι το λογαριθμικο ανεβαζει αποτομα αντισταση προς το τελος της διαδρομης. Γι'αυτο και θα αυξανονταν οι σπειρες προς το τελος της διαδρομης, ενω το γραμμικο ανεβαζει σταθερα, αρα σταθερες σπειρες.

Και αυτο που λες ειναι μαλλον αντιστροφα.Δες τα γραφηματα, και θα δεις οτι το λογαριθμικο ανεβαζει αποτομα αντισταση προς το τελος της διαδρομης. Γι'αυτο και θα αυξανονταν οι σπειρες προς το τελος της διαδρομης, ενω το γραμμικο ανεβαζει σταθερα, αρα σταθερες σπειρες.
ναι εχεισ δικιο συγγνωμη ελλα γενικα επικρετει μια συνχηση με τ ποτ

κ τ εχω χασει κ εγω λιγο τ θεμα

δεν μπορω να βρω npn τρανζιστορ

ξερετε καμια συσκευη που να εχει γιατη δεν βρισκω

ξερετε κανενα μαγαζι στο πειραια-κερατσινι?

ενασ καθηγητησ ηλεκτρολογια π μ κανει μαθημα μ ειπε πωσ τα λογαριθμικα ειναι προσ καταργηση
δε νομιζω να ισχυει κατι τετοιο. Τα true audio tapers ειναι οντως ακριβα ομως.

Μπορεις να παρεις αρκετα καλη log συμπεριφορα απο ενα linear pot και ενα resistor.

Επισης, μπορεις να εχεις διαφορετικα laws αν θες.

http://web.archive.org/web/20050307111237/www.wavefront.mcmail.com/pot.htm

http://www.geofex.com/article_folders/potsecrets/potscret.htm

http://sound.westhost.com/pots.htm#chg-law

εγω εχο μονο ον-οφ διακοπτεσ να βαλο αρα λογικα 8 χρισιμοποιησω 2 εναν για bypass κ εναν για να ενεργοποιει τ κυκλομα και αντιστροφα,επισησ εαν ο on-off διακοπτησ εχει 6 επαφεσ εγω θ χρησιμοποιησω 2 μοναχα αφου δεν γινονται να ενεργοποιησω και τ κυκλωμα και τ bypass ταυτοχρονα...και τισ υπολοιπεσ τισ αφηνω κανονικα,

τωρα εαν δεν βαλω r2 αντισταση και βαλω ενα ποτενσιομετρο τ οποιο λογικα θα ελενχει τ gain ποσ 8α το συνδεσω ,περισεθει μια επαφη,την βραχυκυκλωνω με τι?

Elixir είπε:
εγω εχο μονο ον-οφ διακοπτεσ να βαλο αρα λογικα 8 χρισιμοποιησω 2 εναν για bypass κ εναν για να ενεργοποιει τ κυκλομα και αντιστροφα,επισησ εαν ο on-off διακοπτησ εχει 6 επαφεσ εγω θ χρησιμοποιησω 2 μοναχα αφου δεν γινονται να ενεργοποιησω και τ κυκλωμα και τ bypass ταυτοχρονα...και τισ υπολοιπεσ τισ αφηνω κανονικα,

τωρα εαν δεν βαλω r2 αντισταση και βαλω ενα ποτενσιομετρο τ οποιο λογικα θα ελενχει τ gain ποσ 8α το συνδεσω ,περισεθει μια επαφη,την βραχυκυκλωνω με τι?
Aρχικα προσπαθησε να γραφεις λιγο πιο "ανθρωπινα".

Εφοσον εχεις διακοπτη με 6 επαφες μια χαρα γινεται το bypass και το κυκλωμα με εναν.

Υποθετω οτι εχεις ενα πολυμετρο. Με τη βοηθεια του δοκιμασε τους διακοπτες σου, να καταλαβεις πως λειτουργουν, για να ξερεις τι και πως θα συνδεσεις.

Aρχικα προσπαθησε να γραφεις λιγο πιο "ανθρωπινα".
ναι ειμαι λιγο αψηχολογητοσ

εχω ενα διακοπτη ον-οφφ με 6 επαφεσ δηλαδη μπορω να ενεργοποιησω η να απενεργοποιησω ενα κθκλωμα

δηλαδη με τον ενα αυτο διακοπτη η ενεργοποιω το πεταλι καιτο bypass η απενεργοποιω το πεταλι και το bypass και δεν φτανει κανενα σημα στον ενισχητη right?

επειδη δεν βρισκω διακοπτη διαφορετικο πρεπει να χρησημοποιησω και δευτερο

Μα γιατι να μην φτανει σημα στον ενισχυτη?  ???

Οταν λεμε bypass ενοουμε να μην επιδρα το πεταλι στον ηχο. Το σημα περναει κανονικα.

Αν για τον χ,ψ λογο θες να κοβεις τον ηχο εντελως(mute), χρειαζεσαι ενα απλο on-off διακοπτη δυο επαφων, τον οποιο θα παρεμβαλεις στο καλωδιο που παει το σημα στο βυσμα της εξοδου.

Εγω εκανα δευτερη αποποιρα υλοποιησης του πεταλιου με gain αυτη τη φορα.Το πεταλι δουλευει.Βypass περναει κανονικα το σημα,απλα οταν το αναβω εχω ενα σκετο volume boost χωρις παραμορφωση και το gain δεν κανει τπτ.Κατα τ'αλλα το volume Pot δουλευει ρολοι.

Καμια προταση για το τι μπορει να φταιει?Παιζει να μην εχω κωλησει σωστα την αντισταση r3 η φταιει το gain ποτ για την απουσια παραμορφωσης?

Aν εβαζες φωτο του κυκλωματος ή ενα προχειρο σχεδιο του πως ειναι το κυκλωμα σου θα βοηθουσες.

το κυκλομα μου ειναι το ιδιο με του αρθρου,απλα στην θεση της R2 εβαλα ενα γραμμικο ποτενσιομετρο 47k.Για αρχη μηπως φταιει αυτο?

στο μαγαζι ο τυποσ μου ειπε πωσ εχει μονο ον-οφφ διακοπτεσ

αλλα αυτο με παραξενευει πωσ εχει 6 επαφεσ ,γιατι εχω και κατι αλλα διακοπτακια π ειναι σιγουρα ον οφφ(δουλεμανα)π εχουν 2 επαφεσ...

παντοσ τ gain ποτενσιομετρο δεν θελει βραχυκυκλωμα ετσι απλα μια επαφη στην μπαταρια και την μεσαια του συνδεδεμενη στην πλακετα ετσι?

δοθλεμανα = δουλεμενα

Aλλο το απλο on-off διακοπτακι με τις 2 επαφες και αλλο το DPDT με τις 6 που χρειαζεσαι εσυ. Αυτο που σου εδωσε λογικα κανει - μοιαζει με το διακοπτακι στις φωτογραφιες του αρθρου?

εχει 6 επαφεσ ακριβωσ οποσ τ dpdt μονο που ειναι μοχλοσ

ιδιο εμφανισιακα με αυτο στ βιντεο

2 extra παρατηρησεις απο το νεο μου κυκλωμα.Κατι θεμα εχει ο διακοπτης και το bypass γιατι δεν ακουγεται αρκετα καλα το σημα της κιθαρας.Οταν αναβω το πεταλι,το gain παιζει το ρολο τοy volume και το volume ποτ δεν κανει τπτ....

interesting...any ideas?

Elixir είπε:
εχει 6 επαφεσ ακριβωσ οποσ τ dpdt μονο που ειναι μοχλοσ  ιδιο εμφανισιακα με αυτο στ βιντεο
Mια χαρα εισαι, απλα το δουλευεις με το χερι αντι να το πατας.

rocka rola θα ριξω μια ματια στο δικο σου αυριο...Παντως στο bypass τα ποτενσιομετρα του πεταλιου δε θα επρεπε να κανουν τιποτα απολυτως.

Τιποτα δεν κανουν,απλα για καποιο λογο που δεν ξερω ασθενει το σημα.Οταν αναβω το πεταλι γινοντε τα κουλα με το gain και το volume.

Λοιπον επειδη ειμαι πολυ επιμονος τελικα βρηκα τι εφτεγε.Οσοι περνουν jack απο τον φανο προσοχη γιατι πρεπει να κοβοθμε απο το output το μεταλικο ελασμα μεσα απο το tip.

Με το 47κ ποτενσιομετρο το πεταλι εχει αποιρο γκαζι και εχει πολυ φαση ομως φαζαρει αποιρα.Παιζει κανενας συνδιασμος διοδων που να το κανουν λιγο πιο σφιχτο? η να βαλω led?

Επισης ολη η αλλαγη του gain γινεται απο το 1 μεχρι το 3 στο ποτενσιομετρο και οταν το βαζω στο 0 δεν ακουγεται ηχος.Αυτο γινεται επειδη πηρα λογαριθμικο?

Παρόμοια θέματα

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back