Diy project: Noiz overdrive

IraklisZS είπε:
από ό,τι είδα στις φωτογραφίες σου, έχω την εντύπωση πως τις κολλήσεις τις έχεις κάνει σωστά.

το μόνο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι να έχεις πάρει ελαφρώς διαφορετικό τρανζιστορ, πολλές φορές στο μαγαζί σου δίνει παραπλήσιο το οποίο όμως πχ πρεπει να το βάλεις ανάποδα.

τί τρανζίστορ έχεις?
Πήρα το 2Ν3904

δες το datasheet του στο ιντερνετ και σιγουρέψου οτι το έχεις συνδέσει σωστά.
Είδα εδώ αυτό

http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/2/N/3/9/2N3904.shtml

αλλά δε ξέρω τι πρέπει να ψάξω σε αυτό για το αν είναι σωστή η σύνδεση ή όχι.

μια προσωπική φοβία που δε ξέρω αν ισχύει:επειδή στο ποδαράκι του τρανζιστορ απο το οποίο παιρνει ενέργεια βλέπω πολύ καλάι, αναρωτιέμαι αν είχες το κολλητήρι πολλή ωρα και το παραζέστανες..

αλήθεια, γίνεται να χαλάσεις ένα εξάρτημα αν το παραζεστάνεις? ποια απο τα components ειναι πιο ευαίσθητα?
Το αναφέρουν κ άλλοι στο thread αυτό το θέμα, και ακριβώς γι αυτό φρόντισα να το βάλω τελευταίο στην πλακέτα και να αφήσω το κολλητήρι το συντομότερο δυνατό. Δε μύρισε τίποτα καμμένο, οπότε θεώρησα πως δεν έκανα κάτι :s

Ξανακοιτάζω το schematic και το layout... τις διόδους και την αντίσταση R3 τις έχω συνδεδεμένες και γειωμένες μαζι. Στο layout φαίνεται ότι πρέπει να ναι συνδεδεμένες, στο schematic όχι. Μπορεί να επηρεάζει κ αυτό;

Επίσης παρατηρώ τώρα το P1 στo schematic τι είναι αυτό; Είναι συνδεδεμένο παράλληλα με τις διόδους. Μοιάζει με μια αντίσταση μήπως λείπει κάτι;

αλήθεια, γίνεται να χαλάσεις ένα εξάρτημα αν το παραζεστάνεις? ποια απο τα components ειναι πιο ευαίσθητα?
γίνεται ναι. Μερικα components ειναι πιο ευαισθητα απο καποια αλλα.

Τα τρανζιστορσ ειναι ενα απ' αυτα οπως και τα diodes, volatge regulators, ktl....

EDIT:

Δε μύρισε τίποτα καμμένο, οπότε θεώρησα πως δεν έκανα κάτι
Δε θα σου μυρισει καμμενο. Δε θα το καταλαβεις. Καμμενο (και μαλιστα ασχημα) μυριζει αν πχ εχεις μια αντισταση με maximum wattage 0.25W και 'περασεις' περισσοτερο wattage (οταν πχ θες να κανεις σχεικα μεγαλο voltage drop) αλλα στη περιπτωση σου δεν ισχυει κατι τετοιο.

Τσεκαρε επισης και τις διοδους. Αν εχεις multimeter μετρησε το resistance.

Βαλε τα 2 probs μετρησε τα ohms. Μεα αντιστρεψε τα probs και ξαναμετρησε.

Στη μια περιπτωση πρεπει να σου δειχνει 'inifinite' ohms και στην αλλη μερικα ohms (λιγοτερο απο 7-10 Κohms)

Επισης με το multimeter κανε και ενα continuity test για τυχον 'βραχυκυλωματα. Αν δεν εισαι σιγουρος πωσ να το κανεις αυτο ψαξε στο ινερνετ

(εδω πχ http://www.ladyada.net/library/metertut/continuity.html)

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
το ποδαράκι της R3 πάει στη γείωση, όπως και το κάτω μέρος των διόδων, άρα δεν πειράζει να τα σύνδεσες μαζί, αφού ούτως η άλλως όλες οι γειώσεις πρέπει να έχουν το ίδιο δυναμικό.

το P1 είναι το ποτενσιόμετρο του volume. το μεσαίο ποδαράκι πάει στο output και τα άλλα 2 το ένα πάει στο πανω μέρος του ζεύγους διόδων και το άλλο στη γείωση. αν έχεις βάλει ανάποδα τα 2 ακριανα ποδαράκια το μόνο που θα αλλάξει θα είναι οτι η ένταση θα ανεβαίνει ανάποδα, οπότε τα ξαναλλαζεις και οκ. απλα το μεσαίο πρεπει να πηγαίνει στο out

και το τρανζίστορ μια χαρά φαίνεται να το'χεις βάλει... σιγουρέψου αν όντως γράφει πάνω 2Ν3904. εγώ μια φορά την είχα πατήσει ετσι ;D

σιγουρέψου οτι τα in και out του πεταλιού ειναι κολλημένα στα tip των jack, δε φαίνεται καλά στη φωτο..

μη ξεχάσεις να συνδέσεις τις γειώσεις με το μαυρο της μπαταρίας

δε μπορω να φανταστω κάτι άλλο για να σε βοηθησω :-[

επισης δε ξερω αν εχει αναφερθει αλλα νομιζω (ο toneless ειναι ο πλεον καταλληλος για να απαντησει)  οτι θα εχεις καλυτερα αποτελεσματα αν αντι για διοδους βαλεις 2 Leds. Βασικα θα εχεις περισσοτερο headroom πριν αρχισει να κανει overdrive.

Μη περιμενεις να αωαβουν τα Leds  ;D

IraklisZS είπε:
Φυσικά και γίνεται, και μάλιστα τα datasheets των εξαρτημάτων αναφέρουν και σε ποια θερμοκρασία και χρόνο γίνεται (πχ 300 βαθμοί για 10 δευτερόλεπτα). Τα τρανζίστορ και οι δίοδοι (γενικά οι ημιαγωγοί) είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, αντιστάσεις και πυκνωτές όχι τόσο (οι ηλεκτρολυτικοί είναι). Γενικά ο κανόνας είναι να μην ακουμπάμε το κολλητήρι για διάστημα μεγαλύτερο των 3-4 δευτερολέπτων το πολύ σε ακροδέκτη εξαρτήματος. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και πρέπει να μείνει παραπάνω, το κάνουμε σε διακεκομμένα διαστήματα και όχι ένα παρατεταμένο. Άλλωστε η σωστή κόλληση δε χρειάζεται παραπάνω από 1 δευτερόλεπτο για να γίνει, αν όχι τότε κάτι δεν πάει καλά (κακό καλάι, κρύο κολλητήρι, οξειδωμένο pad ή/και ακροδέκτης κλπ)

Το κύκλωμα στην πλακέτα φαίνεται ΟΚ, υποπτεύομαι λάθος στις offboard καλωδιώσεις. Μια φωτό ή σχέδιο των καλωδιώσεών σου θα μας βοηθούσε...

circswled.jpg

(εσύ εφόσον έχεις DPDT διακόπτη απλά παραλείπεις τη μεσαία κάθετη σειρά ακροδεκτών, το LED και το 1K resistor, τα υπόλοιπα είναι ως έχουν...)

Ok...

update. Online υποστήριξη κ αγχολυτικά, βρέθηκε το λάθος. Δεν είχα κολλήσει καλά τη γέφυρα στα ποδαράκια του dpdt.

Μόλις δούλεψε όλο κανονικά, δηλ αμα είναι κλειστό περνάει καθαρό σήμα, άμα το πατήσω λειτουργεί.

Αλλά. Δε κάνει φοβερή παραμόρφωση και μειώνει σημαντικά το output.

Θα ψάξω μισό λίγο στο θέμα γιατί θυμάμαι ότι είχε ειπωθεί αυτό σα περίπτωση κ επανέρχομαι.

Α το τρανζιστορ ναι το γράφει κ πάνω το 2Ν3904

warpie είπε:
επισης δε ξερω αν εχει αναφερθει αλλα νομιζω (ο toneless ειναι ο πλεον καταλληλος για να απαντησει)  οτι θα εχεις καλυτερα αποτελεσματα αν αντι για διοδους βαλεις 2 Leds. Βασικα θα εχεις περισσοτερο headroom πριν αρχισει να κανει overdrive.

Μη περιμενεις να αωαβουν τα Leds  ;D
δεν θα'λεγα "καλυτερα" αλλά διαφορετικά

Αλλά. Δε κάνει φοβερή παραμόρφωση και μειώνει σημαντικά το output.
η πτώση του output μάλλον είναι λόγω των διόδων σου. Και οι μαγνητες παιζουν σημαντικότατο ρολο βεβαια.

πειραματίσου με άλλους τύπους, όπως led που λεει ο warpie να δεις τι θα γινει

δες και το βιντεάκι-ριβιου που έκανα πριν κάμποσο καιρό, έχω διακότη που εναλάσσει γερμανιου και λεντ

χιχι υπάρχει περίπτωση να φταίει κ η μπαταρία :p

Γιατί δεν έχω βάλει καινούρια επάνω, αυτή δηλ έχει ήδη χρησιμοποιηθεί κ ίσως να ναι στη μισογεμάτη μισοάδεια φάση ανάλογα πόσο αισιόδοξος ο καθένας.

Χίλια ευχαριστώ πάντως για τις ήδη συμβουλές. Χαίρομαι που λειτούργησε, το χα πάρει πατριωτικά. Θα πιάσω σιγά σιγά τις δοκιμές να δω αλλαγές!!

Evilnye είπε:
Θεωρητικά έχω κάνει ότι είδα στο schematic, αλλά δε ξέρω τι μπορεί να φταίει. Κακές κολλήσεις ; Πχ στο volume? Λείπει κάτι άλλο; Λάθος η πλακέτα;

Ότι εμπνευση καλοδεχούμενη :s
Για αρχή θα βοηθούσε να είχες καλώδια με διαφορετικά χρώματα, έτσι ώστε να μπορούσες να εντοπίσεις πιο εύκολα το λάθος. Επίσης, καλό θα ήταν να είναι πολύκλωνα (χρησιμοποιείς μονόκλωνο) ΚΑΙ να είναι κολλημένα όπου πρέπει, όχι τυλιγμένα πάνω στα jack...  ;D

Εκ πρώτης όψεος η πλακέτα δείχνει να είναι ok, μάλλον με τις λοιπές συνδέσεις υπάρχει θέμα.

Όπως και να έχει , η σύνδεση είναι true bypass, οπότε

Το τρανζίστορ...  ;D

edit: Ή εσείς είστε πολύ γρήγοροι, ή εγώ έχω γίνει πολύ αργός.

Δεν πρόλαβα να απαντήσω και εμφανίστηκε ολόκληρη σελίδα...  ;D

toneless είπε:
Για αρχή θα βοηθούσε να είχες καλώδια με διαφορετικά χρώματα, έτσι ώστε να μπορούσες να εντοπίσεις πιο εύκολα το λάθος. Επίσης, καλό θα ήταν να είναι πολύκλωνα (χρησιμοποιείς μονόκλωνο) ΚΑΙ να είναι κολλημένα όπου πρέπει, όχι τυλιγμένα πάνω στα jack...  ;D
Ναι με τα διαφορετικά χρώματα είναι απαραίτητο στην επόμενη απόπειρα δε το συζητώ!

Με το μονόκλωνο τι πρόβλημα υπάρχει;

Επειδή στο αρχικό άρθρο νομίζω το πρότεινες το προτίμησα κ εγώ κατευθείαν.

Όπως και να έχει , η σύνδεση είναι true bypass, οπότε

Το τρανζίστορ...  ;D
Παρεπιπτόντως, όταν είναι κλειστό το πετάλι πάλι το σήμα μου μειώνεται σημαντικά. Είναι φυσιολογικό αυτό;

Evilnye είπε:
Με το μονόκλωνο τι πρόβλημα υπάρχει;

Επειδή στο αρχικό άρθρο νομίζω το πρότεινες το προτίμησα κ εγώ κατευθείαν.

Παρεπιπτόντως, όταν είναι κλειστό το πετάλι πάλι το σήμα μου μειώνεται σημαντικά. Είναι φυσιολογικό αυτό;
Τίποτα το ιδιαίτερο, απλά πολλές φορές, το πάχος που προμηθευονται αρκετά καταστήματα είναι μεγάλο και δύσκολο στη χρήση του.

Επίσης, κόβετε πιο εύκολα σε σχέση με ενα πολύκλωνο καλώδιο.

Όχι, δεν πρέπει να μειώνετε το σήμα, εκτός και αν το ποτενσιόμετρο είναι σε πολύ χαμηλή θέση.

Τσέκαρε και τη μπαταρία σου...

Evilnye είπε:
Καθόλου. Εφόσον η συνδεσμολογία στο dpdt είναι true bypass, θα έπρεπε όταν είναι off το πετάλι να έχεις ΑΚΡΙΒΩΣ την ίδια ένταση με αυτή που θα είχες αν δεν υπήρχε καθόλου το πετάλι (κατευθείαν στον ενισχυτή δηλαδή)

Οκ πάλι update. Ήταν θέμα μπαταρίας :D

Δουλεύει κανονικά κ η παραμόρφωση είχε πλάκα! :D :D

Thanks again :D

Όταν το έχω κλειστό βγάζει αρκετό θόρυβο υποθέτω κάποια γείωση έχω κακοκολλημένη, θα τις ξαναελέγξω το συντομότερο!

Κ ξανά ευχαριστώ ήταν δύσκολο τελικά αλλά αφού το έκανα να δουλέψει χαίρομαι :D :D

Το λοιπόν, είπα να μελετήσω το κυκλωματάκι μέσω εξομοίωσης. Αυτό που βρήκα είναι ότι και χωρίς τις διόδους, το τρανζίστορ έχει αρκετή ανάδραση (η αντίσταση 560Ω) ώστε να παραμορφώνει μόνο του. Και μάλιστα ασύμμετρα...

Άρα πρώτο mod: αφαιρούμε τις διόδους και βάζουμε στη θέση της 560Ω αντίστασης ένα ποτενσιόμετρο 10kΩ (μεσαίο ποδαράκι και ένα οποιοδήποτε από τα ακριανά) για ρύθμιση gain. Έχουμε λοιπόν ένα booster, που ανάλογα τη θέση του ποτενσιομέτρου θα δίνει από εντελώς καθαρό σήμα μέχρι τρελό distortion (ή ακόμα και fuzz με πολύ ringing και overtones με ένα BC547 transistor - πειραματιστείτε!).

Συγκεκριμένα (σύμφωνα με τη εξομοίωση) γυρνώντας το ποτενσιόμετρο αυξάνουμε την ένταση του σήματος μέχρι και 5 φορές (περίπου στο 1/3 της διαδρομής του) χωρίς όμως να το παραμορφώσουμε (άρα απλό booster). Συνεχίζοντας να το γυρνάμε παραπέρα, αρχίζει και ψαλιδίζει η μία ημιπερίοδος (ασύμμετρα) μέχρι που φτάνει να τετραγωνίσει εντελώς και να εμφανιστεί και ringing με ορισμένα transistor (με το BC547 πχ είδα overtones σε αρκετά υψηλή συχνότητα, περίπου 5-6πλάσια της τονικής).

Δεύτερο mod: ακόμα και με τις διόδους στη θέση τους, βάζοντας το παραπάνω ποτενσιόμετρο στη θέση της 560Ω θα μας δώσει πολύ ωραίες στρογγυλεμένες/compressed άκρες στο σήμα όταν το ποτενσιόμετρο είναι στην "καθαρή" περιοχή του, που μοιάζουν αρκετά με το "στρογγύλεμα" της λυχνίας, άρα μπορούμε να το ονομάσουμε "overdrive". Mπορούμε λοιπόν να βάλουμε ένα διακοπτάκι ώστε να μπορούμε να συνδέουμε κατά βούληση τις διόδους στο κύκλωμα ή όχι.

Τρίτο mod: μπορούμε, αντί για διακοπτάκι στις διόδους, να βάλουμε μεταγωγέα και να επιλέγουμε διάφορους κλάδους διόδων: πχ αυτές τις δύο ή έναν κλάδο με LED ή έναν άλλο κλάδο με περισσότερες διόδους σε σειρά κλπ. The sky's the limit...

Και αρκετά άλλα, αλλά μάλλον καλύτερα είναι να τα παραθέσω και με σαφή σχέδια συνδεσμολογίας - σε κάποιο επόμενο ποστ, εφόσον υπάρχει και ενδιαφέρον.

Πολύ ωραίο post Babtua!!!  8)

Συνέχισε, για αυτό είναι το topic!

Γεια σας παιδια...

Καταρχας συγχαρητηρια στον Mr Toneless για το ολο εγχειρημα(και που με εβαλες κ εμενα στο τριπακι του DIY με τα πεταλια και ηδη εχει ανοιχτει και το Wah, δε μου φταναν οι κιθαρες...χαχα  :P)

Λοιπον,

Εχοντας διαβασει το αρθρο και καμποσα ποστ απο το θρεντ ειπα να κανω κ εγω μια προσπαθεια για το od οπως ειναι στο αρχικo αρθρο, σαν πρωτο βημα...

Δεν μπορω να πω οτι στεφθηκε και με απολυτη επιτυχια...

Αρχικα να πω οτι διοδους βρηκα τις 1Ν4002 που απ'οτι ειδα στο ιντερνετ εχουν τα διπλασια reverse voltage (χωρις να ειμαι και πολυ σιγουρος για το τι σημαινει αυτο... ;D :P)

Στο bypass mode ολα οκ δουλευει κανονικα, αλλα οταν ενεργοποιω το πεταλι, κοβει πολλη ενταση... :-\

Και φτανει την ενταση του ενισχυτη περιπου εκει που τερματιζει το pot...

Και επισης, αν παιξω στις μπασες χορδες, η γενικα 2 χορδες μαζι, συγχορδιες κτλ ακουω ενα "pop" να το πω, μπουκωμα να το πω...

Αν δεν το περιεγραψα καλα πειτε μου να δωσω οσο μπορω κ αλλες λεπτομερειες...

Παιζει να φταιει το pot? παιζει να φταιει το 8' ηχειο του καημενουλη του Drive :P?

Τι παιζει να φταιει?

Αν και θελω να κανω και μια δοκιμη με καινουρια μπαταρια, διοτι τωρα χρησιμοποιησα μια που ειχα προχειρη...

Αλλα δωστε κανα hint ρε παιδια....

Mitsosyupi είπε:
Αρχικα να πω οτι διοδους βρηκα τις 1Ν4002 που απ'οτι ειδα στο ιντερνετ εχουν τα διπλασια reverse voltage (χωρις να ειμαι και πολυ σιγουρος για το τι σημαινει αυτο... ;D :P)
χωρις κι εγώ να είμαι εκατο τα εκατό σίγουρος, έχω την αίσθηση οτι σημαίνει την μέγιστη ανάποδη πολικότητα στην οποία μπορείς να βαλεις την δίοδο χωρις να περνάει ρεύμα.

Η δίοδος αυτό κάνει, έχει τη δυνατότητα να άγει ρεύμα μόνο προς τη μία πλευρα. Αν την βάλεις σε ανάποδη πολικότητα (πρακτικά προσπαθησεις να τη διαρεύσεις με ρεύμα ανάποδα απο την πλευρά που άγει) μεγαλύτερη του reverse voltage, μάλλον θα χαλάσει

ελπίζω να μη λέω ό,τι να'ναι

αρχικά για το πρόβλημά σου, δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις διοδους leds, θα εχεις μεγαλύτερη ένταση έτσι, αν και θα πέσει το drive.

αυτό το pop που λες μπορεί να ειναι φυσιολογικό και να οφείλεται στην επιλογή διόδων, δηλαδή ίσως είναι θέμα του clipping stage του πεταλιού, οπότε αλλάζοντας τις τωρινες σου διόδους με leds, θα βγάλεις ένα καλό συμπέρασμα για το αν το "pop/μπουκωμα" παραμένει.

δες και ένα βιντεο που έχω ανεβάσει παραπάνω για να ακούσεις -οσο γινεται- τις led

καλή επιτυχία! ;)

Ευχαριστω φιλε Ηρακλη

Ειδα το βιντεο σου, απλως ειχα διαβασει καπου στο thread οτι καποια pot ισως ειναι χαλασμενα κτλ με την αγορα τους, λογω φθηνης ποιοτητας κατασκευης...

Συγκεκριμενα τα παιδια συζητουσαν  για τα ποτενσιομετρα που μποορεις να βρεις στην αγορα της θεσσαλονικης και γι' αυτο το λογο λεω μηπως φταιει το ποτενσιομετρο... :-\

Θα δανειστω καποια απο αυτες τις μερες ενα πολυμετρο απο καποιον φιλο να δω τι παιζει με το ποτ, αλλα ειπα να ακουσω και καμια πιο εμπειρη γνωμη.... ;D

Καποια αλλη αποψη επι του θεματος εχουμε...?

το ποτενσιομετρο που έχεις επηρρεάζει το βολιουμ.

αν το αφήσεις ακούνητο σε μια θέση, θεωρητικά δεν μπορεί να επηρρεάσει το κύκλωμά σου παραπέρα.

αν το ποτ δεν είναι καλό, συνηθως κάνει χρατς-χρουτς όταν το κουνάς, ή στη μια απο τις ακραίες θέσεις κάνει βόμβο.

μάλλον η επιλογή των διόδων είναι "ψόφια".

τώρα που το σκέφτομαι, ίσως το ποτενσιόμετρο δεν "τερματίζει". Δοκίμασε να ενώσεις τα 2 ποδαράκια του, το μεσαίο και εκείνο που πάει στις διόδους (όχι το άλλο που πάει στη γείωση) ακουμπώντας κάτι μεταλλικό, και δες αν θα αυξηθεί η ένταση καθόλου.

αν δεν αλλάξει καθόλου, τότε λογικά δε φταίει το ποτ

Αυτη τη στιγμη το εχω βγαλει απο το κυκλωμα για να το τεσταρω με πολυμετρο...

Θα το τσεκαρω αυριο και θα σου πω...

Ευχαριστω παντως

Παρόμοια θέματα

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back