DIY electronics - Πόσο εύκολο είναι;

tenzz

Νέο μέλος
Μηνύματα
58
Πόντοι
6
Μ`έπιασε μια όρεξη να αρχίσω να πειραματίζομαι με ηλεκτρονικά.Με κάποιους απλούς ενισχυτές για αρχή και κάποιο distortion πετάλι ίσως ποιό μετά.Το βασικό στοιχείο όμως είναι οτι ουσιαστικά είμαι άσχετος.

Θέλω να ρωτήσω τα εξής.Εύκολα βρισκω κάποιο σχέδιο για ένα μικρό ενισχυτή 1-2 watt στο internet.Επισης εύκολα βρίσκονται και οι αντιστάσεις,πυκνωτές εργαλεία και ότι άλλο χρειαστεί.¶ρα όλη η μαγκιά είναι η δουλειά που χρειάζεται.Όμως απέξω δεν φαίνεται κάτι δύσκολο.

1.Είναι τόσο απλό όσο φαντάζομαι;Παίρνω τα κομμάτια και τα συναρμολογώ?

2.Θα είναι εύκολο να αρχίσω σιγά σιγά να καταλαβαίνω τι παίζει ή θα πρέπει να διαβάσω κανά τοίχο βιβλία πριν πιαστώ με το θέμα?

2.Με τι θα μου προτίνατε να ασχοληθώ σαν εισαγωγή στα ηλεκτρικά του ήχου?

Περιμένω να ακούσω τις συμβουλές και τις εμπειρίες σας.

 
Για αρχή μάθε [αν δεν ξέρεις ήδη] να χρησιμοποιείς το κολλητήρι.

Μην κάψεις τα χέρια σου, αλλά πειραματίσου κάποια ώρα για να δεις πώς δουλεύει/πώς κολλάει.

Ρίξε μια ματιά και στο Γιατί οι λαμπάτοι είναι τόσο ακριβοί και σε ό,τι άρθρο πετύχεις για προστασία από ηλεκτροσόκ.

Καλή τύχη!

 
Tenzz στο forum υπάρχουν κάποια θέματα για το ζήτημα που σε απασχολεί και θα σου πρότεινα να κάνεις ένα σχετικό search. Τα πράγματα δεν είναι και ιδιαίτερα δύσκολα αν ξέρεις να κρατάς το καλλητήρι από τη σωστή μεριά! :D

Όσον αφορά τα ερωτήματα που θέτεις:

1. Αν το σχέδιο που έχεις μπροστά σου αποτελείται από λίγα υλικά και σου φαίνεται λιτό, τότε τα πράγματα είναι τόσο απλά όπως τα λες, παίρνεις τα υλικά και τα συναρμολογείς.

Βέβαια, καλό είναι όλα αυτά τα υλικά να στηρίζονται κάπου. Η χρήση μιας «διάτρητης» πλακέτας είναι η πιο γρήγορη λύση. Οι διάτρητες πλακέτες έχουν καθόλο το μήκος τους τρύπες από τις οποίες περνάμε τα υλικά και τα κολλάμε από την άλλη μεριά.

2. Τα βιβλία πάντα βοηθούν, αλλά εξαρτάται και από το πόσο θες να ασχοληθείς με το θέμα. Ένα απλό βιβλίο που να εξηγεί μερικά βασικά θέματα ηλεκτρονικής, να σε βοηθά στο πως διαβάζεις τα σχέδια κλπ είναι υπέρ αρκετό για μικρά projects. Βέβαια, το διαδίκτυο θα σε υπερκαλύψει στα παραπάνω θέματα.

3. Εισαγωγικά μπορείς να αρχίσεις με κάποιο απλό overdrive ή booster, με τα ηλεκτρονικά της κιθάρας σου, με circuit bending κλπ. Είναι καθαρά δικό σου θέμα.

 
Καταρχήν ευχαριστώ για την απάντηση,μάλον οι υπόλοιποι δεν με πήραν στα σοβαρά. :cry: Πάντως εγώ ήδη έχω αρχίσει,όπως μου είπες και εσύ,στο ίντερνετ την αναζήτηση πληροφοριών.Δεν έχω πρόβλημα με το κολλητήρι :) ,καταλαβαίνω τι παίζει με διαγράμματα πυκνωτές αντιστάσεις κτλ. ,αλλά δεν έχω πρακτική εμπειρία αν με εννοείς.Γιαυτό θα κάνω και μια δοκιμή σύντομα,κατά πάσα πιθανότητα εναν πρε-αμπ για την κιθάρα μου και ίσως ένα Ντιρεκτ Ιντζεκτ κουτί.Μου φάνηκαν τα ποιό απλά σχήματα.Αυτό που ήθελα βασικά είναι να ακούσω τις δικές σας εμπειρίες,κυρίως από τα πρώτα σας βήματα.Μάλον για να πάρω λιγο θάρρος :D

 
Το circuit bending τι ειναι;

Μάλλον δεν έχει σχέση μ αυτό που έπαθε το τηλεκοντρόλ όταν το πάτησα καταλάθος, ε; :)

 
καλο θα ειναι να εχεις και ενα ατομο που να εχει

μια ιδεα απο ηλεκτρονικα. Καλη τυχη στο project σου!

 
δε ριχνετε και κανα λινκ μπας και φτιαξουμε μονοι μας κανα roadking?? :D 8O ενταξει υπερβαλω...οποιος ξερει ας δωσει κανενα..

 
Κανοντας ενα search στο yahoo για audio,guitar,electronics,tutorials κτλ βγαινουν απειρες σελιδες.Εγω στην αρχη χαθηκα τελειως.Παρακατω παραθετω σε σελιδες που προσωπικα με βοηθησαν.Κυριως εψαχνα αρθρα για τη σχεση ηχου-ηλεκτρισμου και διαγραμματα απο γνωστα πεταλια και ενισχυτες.Περιμενω και τις δικες σας προτασεις.

http://www.st-andrews.ac.uk/~www_pa/Scots_Guide/intro/electron.htm

http://blueguitar.org/schems.htm

http://www.diyaudio.com/

http://www.diyguitarist.com/

http://www.geofex.com/

http://www.muzique.com/index.html

http://www.sound.westhost.com/articles.htm

http://www.j.philpott.com/effectronics/

Ειδικα οι δυο τελευταιες εχουν πολυ υλικο για αρχαριους.Ισως να εφταναν μονο αυτες.

Εδω εχει σχεδια απο γνωστους ενισχυτες και πεταλια.

http://www.schematicheaven.com/

Βρισκεις σχημα για tubescreamer->αγοραζεις τα υλικα που χρειαζονται->τα συνδεεις μεταξυ τους->εχεις το δικο σου custom tubescreamer!!! 8O

Σιγουρα δεν ειναι τοσο απλο :D αλλα που θα παει?Αρχιζω αλλαζοντας πυκνωτη στην κιθαρα,συνεχιζω με ενα απλο ενισχυτη 2watt και ελπιζω να φτασω καποτε σε εναν full tube πιστη αντιγραφη καποιου mesa boogie!!!

Ξανακανω εκληση σε καθε εναν που μπορει να βοηθησει,τουλαχιστον στην αρχη.Εχει ενδιαφερον το θεμα.......

 
gt2 κανείς;

Στο tonepad έχει κι άλλα καλούδια, εκτός από την μία [απ τις 3-4 που κυκλοφορούν στο δίκτυο] έκδοση του σανσαμπ gt2 :)

 
που μπορουμε να βρουμε υλικα στην ελλαδα?

 
που μπορουμε να βρουμε υλικα στην ελλαδα?
Σε μαγαζιά με ηλεκτρονικά :D

Δυστυχώς δεν μπορώ να σε βοηθήσω περισσότερο.¶λλα φαντάζομαι σε όποιο μαγαζί και να μπείς θα βρείς αυτό που θες η κάτι παραπλήσιο με την ίδια χρήση.

Αύτο που δεν έχω βρεί ακόμα και αποτελεί βασική μου απορία είναι ποιά στοιχεία μπορούμε να αντικαταστήσω με ποιά και ποιές αλλαγές στον ήχο να περιμένω.Σήμερα πχ έμαθα (χάρη σ΄το φόρουμ) οτι τα τρανζιστορ άπο γερμάνιο δινουν ποιό vintage ήχο σε ένα distortion.Αλλες ιδέες;

 
Στην Αθήνα πρέπει να χει πολλά μαγαζία κοντά στην Κάνιγγος.

Στη Θεσσαλονίκη στη Δωδεκανήσου είναι ο Γεωργιάδης όπου πιθανόν να βρείτε κάποια 'σπάνια' ολοκληρωμένα και για διάφορα - πιθανόν σε καλύτερες τιμές - καλούδια στον Ζαγκότση ή στο Μουσιούλη στην Βασιλέως Ηρακλείου [Φραγκών] .

 
Γενικού περιεχομένου πληροφορίες (ελπίζω χρήσιμες) :

1) Σε ό,τι κάνεις υπομονή και όχι βιασύνη. Τα υλικά (πυκνωτές, αντιστάσεις, τρανζίστορ κτλ.) όπως είδες και μόνος σου σπάνε/χαλάνε εύκολα. Γενικά αγόραζε επαρκείς ποσότητες (θα σε γλυτώσει από έξτρα βόλτες στα μαγαζιά).

2) Γίνε master στο κολλητήρι (όπως πολύ πολύ σωστά ανέφερε και ο crimson).

3) Αν δεν καταλαβαίνεις κάτι σε κάποιο σχήμα μη ντραπείς να ρωτήσεις κάποιον όπως π.χ. αυτόν που σου πούλησε τα υλικά ΑΛΛΑ

4) Αν αυτός που σου πουλάει τα πράγματα σου πετάξει ατάκα του στυλ "Αυτό το CMOS θα αργήσει να έρθει, γιατί θα το παραγγείλω από Αγγλία και θα σου κοστίσει Χ παραπάνω λεφτά" πες του όταν θα το φέρει να το βάλει στον ..... του.

5) Όταν φτιάξεις κάτι που χρειάζεται μεγάλη τάση να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός. Πάντα μα πάντα βάζε τις γειώσεις πρώτα. Αν κάτι δεν δουλέψει μην βάλεις κατ'ευθείαν χέρι στην πλακέτα. ΚΑΙΕΙ!!!

6) Τέλος μπορείς να φτιάξεις και τυπωμένες πλακέτες όπως εσύ θέλεις για να μην κάνεις το breadboard μακαρονάδα από τα καλώδια και για οικονομία χώρου. Βάζεις μετά την πλακέτα σου σε ένα αυτοσχέδιο κουτί και είσαι μάγκας!

Αυτά από προσωπικές εμπειρίες/παθήματα.

 
sorry που άργησα να μπω κι εγω στο θέμα αλλά το pc μου είχε ψοφήσει και έμεινα ακετές μέρες off.

Οι προλαλήσαντες με κάλυψαν απόλυτα απλά θέλω να τονίσω κι εγώ στους μελλοντικούς diyers να μην ξεκινήσουν να φτιάξουν λαμπάτο ενισχυτή με τη μία χωρίς να έχουν ιδέα...

Ξεκινήστε με ένα,δύο booster για ορεκτικό,κανα distortion ή κάποιο άλλο σχετικά απλό εφφέ για κυρίως πιάτο και μετά ενισχυτή,κλπ για επιδόρπιο.

Με αυτή τη σειρά έχετε τις περισσότερες πιθανότητες να πετύχετε αυτό που θα φτιάξετε αλλά και να ζήσετε για να το ακούσετε και να το χαρείτε.

 
Αν ενδιαφερεται κανενας εδω εχω καποιες σελιδες που βρηκα σχετικα με ηλεκτρονικα.

http://www.geocities.com/tensous12/bookmark.htm

Απο αρχες ηλέκτρισμου,μεχρι σχεδια για πεταλια και διαφορους ενισχυτες λαμπας.Για καθε επιπεδο δυσκολιας :D .

Παντως εγω προτεινω στον καθενα για αρχη να κατσει να ασχοληθει με εναν μινι ενισχυτη,μισου βατ σε μεγεθος σπιρτοκουτου,για ακουστικα η μικρο ηχειο.Στις σελιδες θα βρειτε διαφορα σχεδια.Λιγη θεωρεια για αρχη και εξασκηση με τα εργαλεια ειναι οτι χρειαζεται.

Τα ξαναλεμε συντομα στο θεμα

 
Να σου πω την αληθεια δεν εχω ιδεα τι ειναι το circuit bending.Παγια τακτικη παντως ειναι για καθε απορια να κανεις ενα search στο yahoo.Θα βρεις δεκαδες αρθρα και σιγουρα ενα απο αυτα θα σου κανει.

 

Παρόμοια θέματα

Απαντήσεις
6
Εμφανίσεις
2K

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top