Δείξτε και δείτε Pedalboards (2025 -> 20ΧΧ)

Kαι ένα TC Parametric EQ που έκανε την κιθάρα μου να ακούγονται σαν την κιθάρα του Zappa. Το ένα κάηκε από λάθος τροφοδοσία και το άλλο πωλήθηκε, ευτυχώς σε σεβαστή τιμή.

Φοβερά χρήσιμο πετάλι το TC Parametric EQ και πρόσφτα που είχα κάνει ένα ψάξιμο οι τιμές τους είναι στα ύψη, πάλι καλά που δεν το σκότωσες. Και δεν υπάρχουν και πολλά αντίστοιχα εκεί έξω, άξιο απορίας. Βγάζει η Artec ένα, το έχω στο pedalboard μου - πάμφτηνο και κανει τη δουλειά.

Για τα delay που λέγατε έχω ένα delay+reverb (για μόνο το ένα, ή και τα δύο μαζί) Caline Ragnarok που είχα βρει τυχαία μόνο €70 και με εξέπληξε τριπλά ήχος/κατασκευή/παραμετροποίηση. Απλά δεν υπολόγισαν σωστά την σχεδίαση πάνω με τις λέξεις MIX και DELAY και κρύβονται κάτω απ'τα knobs:

IMG_20260311_154654612_MFNR.jpg

Εδώ είμαστε, σήμερα:

IMG_0123.jpeg

Το Deep Six compressor αντικαταστάθηκε από το Mooer Yellow Comp (μάλλον τελικά είναι το αγαπημένο μου compressor), το οποίο μου επέτρεψε να φέρω πίσω το Drop. Όλα τροφοδοτούνται από ένα Cioks Sol από κάτω.

Σήμερα έπαιζα μάλιστα και stereo (ή big mono, εξαρτάται πώς θα το δεις) και στους δύο ενισχυτές μου, για εξαιρετικούς ήχους, ο,τι και αν δοκίμαζα.

Και Rico Kai drop ;

Yep. Το Ricochet κάνει από απαλό Bigsby-style tremolo-arm action, έως και dive-bombs για τις κιθάρες που δεν έχουν Floyd Rose, αλλά κάνει και το pitch-up Tom Morello thing. Πάντα σε momentary switching.

Το Drop χρησιμοποιείται είτε για drop tuning αλλά και στο τελευταίο setting του, το οποίο είναι dry+ 1 octave down, που δίνει έναν πολύ funky ήχο στην κιθάρα (οκ, αυτό το τελευταίο μπορεί να το κάνει και το Rico, αλλά είπαμε, εκείνο έχει αναλάβει άλλα κόλπα).

Επιτέλους, έλυσα τον γόρδιο δεσμό για το ποιο από τα δύο θα είναι στο board! Και τα δύο!!!

Αυτό ρε παλικάρια λέει τίποτα; Λέει AC style overdrive. Το κέρδισα σήμερα σε διαγωνισμό του Θωμά. Έκανα μια σολάρα δέκα δευτερόλεπτα ασούμε, έριξα το Ίντερνετ 😂 Πήρα και like από τον τιτανοτεράστιο @Κβαντική Διεμπλοκή.

Δηλαδή θα το βάλω μπροστά από τον Bassbreaker μου και θα ακουστεί σαν cranked Vox; Να πάρω και μια περούκα να κάνω τον Brian Μάϊο τότενες 😅

Αυτό ρε παλικάρια λέει τίποτα; Λέει AC style overdrive. Το κέρδισα σήμερα σε διαγωνισμό του Θωμά. Έκανα μια σολάρα δέκα δευτερόλεπτα ασούμε, έριξα το Ίντερνετ 😂 Πήρα και like από τον τιτανοτεράστιο @Κβαντική Διεμπλοκή.

Δηλαδή θα το βάλω μπροστά από τον Bassbreaker μου και θα ακουστεί σαν cranked Vox; Να πάρω και μια περούκα να κάνω τον Brian Μάϊο τότενες 😅

Who cares για το πώς ακούγεται...? Σημασία έχει ότι αντιπροσωπεύει μια αναγνώριση της προσπάθειάς σου! Πολλά συγχαρητήρια ρε αγόρι!

Η Victory πάντως βγάζει ποιοτικά πράγματα. Ίσως θα χρειαστεί να μάθεις να κάνεις τον Brian May τελικά...

Το άξιζες το σόλο σου είναι πολύ ωραίο.Καλοπαιχτο.

IMG_0125.jpeg
Ας ανεβάσω και το δεύτερο, back to basics, board. Περισσεύει και ένα power outlet από το daisy chain, για να συνδέσω όποτε θέλω το Ditto Looper, που είναι και το μοναδικό πετάλι εκτός των δύο board. Οτιδήποτε άλλο, έχει πωληθεί.

13124.jpg

Μπορεί κιθάρα να μην ξέρω να παίζω ακόμα αλλά έχω τρέλα με τον ήχο, νέα προσθήκη και νομίζω τελευταία για φέτος το helix hx one στην θέση του plethora X1. Παρα πολύ ποιοτικα εφέ και μεγάλη ευκολία στον χειρισμό

Μπορεί κιθάρα να μην ξέρω να παίζω ακόμα
Αυτό σηκώνει ένα thread από μόνο του. Δεν έχει καμία σχέση το πόση κιθάρα ξέρεις με το τι εξοπλισμό έχεις. Θα παίζεις με ότι σηκώνει η τσέπη σου και ας παίζεις τα πιο απλά πράγματα. Αντιστρόφως, δικαιούται κάποιος να παίζει παπάδες σε squier και boss katana. Αλίμονο αν ο εξοπλισμός μας ήταν ανάλογος των δεξιοτήτων μας

Ο λόγος που ξεκίνησα κιθάρα ήταν όταν πρωτάκουσα το With or Without you τυχαία, ο Edge εκεί που παίζει τα σολ-ρε-σολ-ρε-σολ ύφεση μόνο παπάδες δεν παίζει, αλλά ο ήχος της κιθάρας σε συνδυασμό με το delay με έκανε να νιώσω πως σταμάτησε ο χρόνος.

1000047692.jpg

Για φετος πήρε θέση το ασύρματο WL 60 της Boss στο μίνι board. Βγήκε από την αλυσίδα το bass limiter της boss και μετακίνησα το mxr mini Dyna Comp στο τέλος της αλυσίδας πριν προενισχυση/Di Bass Driver της Boss.

Πάντα είχα τον κομπρεσορα πρώτο στην αλυσίδα, αλλά φέτος λέω να πειραματιστώ πάνω σε αυτό.

Άρα η σειρά έχει ως εξής wireless>tuner>overdrive>chorus>comp>preamp/DI για χρήση κυρίως χωρίς ενισχυτή, απευθείας στην κονσόλα

Εσείς που προτιμάτε τον κομπρεσορα;

Εσείς που προτιμάτε τον κομπρεσορα;

Αυτό που, για εμένα, καθορίζει το πού πρέπει να πηγαίνει το compressor στην κιθάρα είναι η διατήρηση των δυναμικών καθώς παίζεις. Ιδιαίτερα η δυνατότητα να χρησιμοποιείς τα controls της κιθάρας για να καθαρίζεις (με το volume knob) ή να κόβεις πρίμα ( με το tone knob) στον ήχο σου. Και αν τοποθετήσεις τον compressor πριν από το drive section, χάνεις όλη αυτή την δυνατότητα. Βέβαια για να παίζει αυτό ρόλο πρέπει να χρησιμοποιείς ταυτόχρονα compressor & drive, αλλιώς δεν τίθεται θέμα.

Συνήθως χρησιμοποιώ είτε compressor μόνο με την Strat είτε drive μόνο με τις κιθάρες με τους διπλούς. Οπότε το πιο πάνω θέμα λύνεται μόνο του. Εάν θέλω όμως να χρησιμοποιήσω λίγο compressor με τους διπλούς, είναι σημαντικό αυτό να έρχεται μετά από το drive section.

On the other hand, στο 2ο board που το drive section συμπεριλαμβάνει fuzz, έχω βάλει τον compressor στην αρχή, αν και αυτό έγινε και για λόγους μήκους καλωδίων. Οπότε, ξέρω 'γω, όπως βολέψει, καμιά φορά... :giggle:

Αυτό που, για εμένα, καθορίζει το πού πρέπει να πηγαίνει το compressor στην κιθάρα είναι η διατήρηση των δυναμικών καθώς παίζεις.
Το σκεπτικό μου είναι να μπει ο κομπρεσορας στο τέλος για να αφήσει το overdrive και το chorus να δουλέψουν με το αρχικό σήμα και έπειτα να σφίξει τις συχνότητες πριν πάνε στο preamp, ώστε αυτό να δουλέψει με ένα πιο σταθερό τελικό σήμα. Να δούμε στην πράξη!

Το σκεπτικό μου είναι να μπει ο κομπρεσορας στο τέλος για να αφήσει το overdrive και το chorus να δουλέψουν με το αρχικό σήμα και έπειτα να σφίξει τις συχνότητες πριν πάνε στο preamp, ώστε αυτό να δουλέψει με ένα πιο σταθερό τελικό σήμα. Να δούμε στην πράξη!

Έχω δοκιμάσει το compressor τέρμα στο τέλος της αλυσίδας, μετά από delay ακόμα και… ξέρεις, τι? Μια χαρά δούλεψε το πράγμα. Αξίζει να κρατάμε στο μυαλό μας ότι το όλο compression που ακούμε σε κλασικές ηχογραφήσεις, έμπαινε από το studio μετά από τον ηχογραφημένο overdriven / distorted ήχο. Νομίζω ότι έτσι όντως δίνει πιο… studio feel στον όλο ήχο.

πολύ σπάνια συνδυάζω compression με βρώμικο ήχο γιατί όταν θέλω κάτι τέτοιο υπάρχει απλά κάποιο distortion :)

Το πόσο compression έχει ένα βρωμοπέταλο είναι από τους βασικούς λόγους επιλογής του κι έχω συνήθως τρία διαφορετικα στο board. Συν το ότι παίζω κυρίως με μονοκάναλους βρετανικούς ενισχυτές, είμαι ευχαριστημένος χωρις άλλη προσθήκη.

Το modulation πάλι κομπρεσσάρει φυσικά όταν μπαίνει στο input του ενισχυτή. Αν το θέλω λιγότερο compressed απλά πρέπει να πάει στο fx loop. Οπότε κι εκεί δεν έχει ιδιαίτερη χρήση ο κομπρέσσορας.

Η μόνη περίπτωση να μπει μετά ο κομπρέσσορας, είναι αν κάποιο άλλο πετάλι έχει φοβερά χαμηλό headroom και δεν του αρέσει να ζορίζεται. Πχ το Boss DC-2 το παλιό, ακουγόταν χάλια αν δεν έμπαινε πρώτο στο board. Γι αυτό και το έδωσα (δεν μπορούσα να βάλω fuzzes μετά το buffer του).

Mια και περι compression ο λογος: προσωπικα ειναι το μονο always on πεταλι μου (ειτε σε καθαρους ειτε σε drive ηχους) αλλα μονο οταν παιζω με κιθαρες με μονους μαγνητες. Σε οτιδηποτε με διπλους ειναι παντα κλειστος. Eχω δοκιμασει απειρους απο φτηνους εως πανακριβους, και εχω καταληξει στον εξης: ενα πειραγμενο boss cs3 (αυτον που οι περισσοτεροι βριζουν) ενω μου αρεσε παρα πολυ και ο effectrode pc2a . Σε αντιθεση με το hype δεν με τρελλανε ο cs2 (τον βρισκω καπως σκοτεινο), ο χειροτερος μακραν ηταν ο dynacomp (δεν τα παω καλα με οτιδηποτε εχει hype στην κιθαριστικη κοινοτητα) ενω πολυ καλη εντυπωση και δεν το περιμενα μου εχει αφησει ο Boss cpx1 o οποιος ειναι μακραν ο πιο versatile ολων. Οι δικοι μου comp ειναι παντα πρωτοι στην αλυσιδα και συνηθως ρυθμιζω τα levels ετσι ωστε αυτα να αντιστοιχουν στην μεγιστη ενταση που θα ειχα με μια πολυ δυνατη πενια σε παιξιμο χωρις compressor. Το προβλημα με αυτο ειναι δυστυχως οτι επι της ουσιας χρειαζονται διαφορετικες ρυθμισεις για καθαρους και βρωμικους ηχους (τοσο στα level οσο και στο sustain των compressors) με αποτελεσμα ειτε να πρεπει στην εναλλαγη ηχων να αλλαζω manually τις ρυθμισεις ειτε να εχω δυο πεταλια με δυο χωριστες ρυθμισεις............

Παρόμοια θέματα

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back