Διαβάζουμε καθόλου;

Earendil

Καζαντζιδικός
Μηνύματα
4,031
Πόντοι
48
Δεν θέλω να πληγώσω τους Πολυτεχνίτες που ξέρω ότι έχουν φρακάρει στην εξεταστική Ιούλιο μήνα...αλλά σκέφτηκα να ξεκινήσω ένα thread σχετικά με τα διαβάσματα μας. Ξέρετε, τα...εξωσχολικά: Λογοτεχνία, ποίηση, δοκίμια, επιστημονική φαντασία, comics...οτιδήποτε.

Μεταξύ μας, δεν θα έλεγα όχι να έκλεβα και καμιά ιδέα για κάποιο καλό βιβλίο...τώρα που είμαι αρκετά λάσκα. ;)

Ας κάνω την αρχή κι ας αναφέρω ότι ένας από τους συγγραφείς που δεν έχει φύγει καθόλου απ'τα χέρια μου από τη στιγμή που...γνωριστήκαμε είναι ο J.R.R. Tolkien (και μάλλον δε χρειάζεται να σας ορκιστώ  ;D ;D). Το Χόμπιτ, ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, το Silmarillion και οι Ατέλειωτες Ιστορίες είναι βιβλία που έχω καταβροχθίσει κυριολεκτικά αμέτρητες φορές εδώ και 8 χρόνια, στα αγγλικά και στα ελληνικά.

Τα ίδια πάνω-κάτω ισχύουν για πολλά έργα των Καζαντζάκη, Λουντέμη, Φρ. Γερμανού και από ποιητές Καββαδία και (αρκετά λιγότερο) Καρυωτάκη. (Ναι, είμαι του "έμμετρου").

Πολλές ευκαιρίες έδωσα και στον Καραγάτση, αλλά προφανώς...τελειώσαμε. ;D

Άντε λοιπόν, σειρά σας. Ό,τι μου ξέφυγε τώρα θα προστεθεί καθ'οδόν. ;)

 
Σου ξέγυγε ο Τσιφόρος, πααλιόπαιδο ατίθασο.

 
Earendil φαντάζομαι ότι τα παιδιά του Χούριν ως αυτόνομο έργο το διάβασες έτσι; Ομοιοπαθής με τον Τόλκιν  ;D ;D

Ένα βιβλίο που έχω λιώσει x^y φορές και θα πρότεινα είναι το Catch22 του Joseph Heller:

http://en.wikipedia.org/wiki/Catch-22

Δεν ανακαλύπτω τον τρόχο, το χει διαβάσει άπειρος κόσμος...Έχει γίνει μια πολύ συμπαθητική μεταφραστική προσπάθεια από δε θυμάμαι ποιο εκδοτικό οίκο αλλά το χιούμορ δύσκολα μεταφέρεται αυτούσιο. Πολύ ωραίο για καλοκαιρινό ανάγνωσμα.

Επίσης σε παρεμφερές κλίμα,συνδυασμός αντιπολεμικού μυθιστορήματος με επιστημονική φαντασία και εξωφρενικό χιούμορ, το slaughterhouse 5 του Kurt Vonnegut.

http://en.wikipedia.org/wiki/Slaughterhouse_5

Τώρα διαβάζω το Τύχη και Χάος του David Ruelle, εκδόσεις Τραυλός. Πρόκειται για βιβλίο εκλαϊκευμένης επιστήμης, στρυφνούτσικο αλλά και αρκετά σαρδόνιο και με έμφαση στην επιστημολογία και στη φιλοσοφία γενικότερα.

Επίσης ξεκίνησα να διαβάζω Θεαίτητος, ή περί επιστήμης από τους πλατωνικούς διαλόγους.

Αλλά μιας και είναι καλοκαιράκι και επιτέλους τέλειωσα τη @#%@%@$@ τη σχολή ακούω προτάσεις για κάτι πιο ανάλαφρο...

 
Ενα απο τα αγαπημενα μου βιβλία ειναι το " Ο κλειστός κύκλος" του Jonathan Coe. Και επισης αλλα 2 κλασσικά βιβλια που μου άρεσαν ήταν το 1984 και "Η φαρμα των ζώων" του Όργουελ...(που λίγο πολύ όλοι τα έχουμε διαβάσει)

Αυτή την περίοδο διαβαζω το persepolis (αρκετα συμπαθητικο μεχρι εκει που εχω διαβασει) και την "Πτώση" του Καμύ...

 
NemOOO είπε:
2 κλασσικά βιβλια που μου άρεσαν ήταν το 1984 και "Η φαρμα των ζώων" του Όργουελ...
Ωραίος! Τό'ξερα ότι όλο και κάτι θα μου ξεφευγε... :P

 
Για άλλη μια φορά και αυτό το καλοκαίρι προσπαθώ να βγάλω άκρη με το Σιλμαρίλιον. Αυτά τα ξωτικά πιά, σαν κουνέλια γενοβολλάγανε.

Επίσης η φάρμα των ζώων είναι κλασικό ανάγνωσμα, όπως και ο Μύθος του Σίσυφου από Καμύ.

Επίσης άρχισα το Microserfs, ωραία πράματα.

 
Gabriel Garcia Marquez: "Ο Έρωτας Στα Χρόνια Της Χολέρας" (ΘΕΟΣ ο Gabriel)

...και σκέφτομαι αμέσως μετά να ξαναπιάσω Alber Camus: "Η Πανούκλα" (ίσως το καλύτερο βιβλίο που έχω διαβάσει ποτέ!!)

 
Τα δύο τελευταία βιβλία που διάβασα και διασκέδασα εξαιρετικά , ήταν το " A long way down " του Nick Hornby (ο κύριος που έγραψε το High-Fidelity, που ενδεχομένως να έχετε δει στην κινηματογραφική του μεταφορά) και το "I, Lucifer" του Glen Duncan (Ο διάβολος κουράστηκε να είναι εκπτωτος, he wants back in Heaven και βάζει ένα στοιχηματάκι με τον Θεο...). Δυστυχώς (ή ευτυχώς) κανένα απο τα δύο δεν εχει μεταφραστεί ακόμη, οπότε θα χρειαστεί  να τα διαβάσετε στα Αγγλικά...

 
Μια χαρά είναι ο Καμύ, το έπος του φυσικά είναι "O Ξένος", ένα βιβλίο που πραγματικά έχω λιώσει.

Ένα όμορφο καλοκαιρινό ανάγνωσμα είναι και "Οι Τεμπέληδες Της Εύφορης Κοιλάδας" (του Αλμπέρ Κοσερύ), όπως και ΟΛΑ του θεού Τζων Σταϊνμπεκ.

 
Μολις ξανδιαβασα το "Rum Diaries" του Hunter Thomson & τωρα διαβαζω το "OUT" της απιστευτης Natsuo Kirino.

Νομιζω οτι θα συνεχισω με ιαπωνες συγγραφεις για αυτον τον χρονο....

 
Επίσης, ξαναδιάβασα Henry Miller και ό,τι και να πω ειναι λίγο. Τριλογια Sexus, Plexus, Nexus και Τροπικός του Καρκίνου...αν δεν έχετε διαβάσει, do yourselves a favour!

Superfunk είπε:
Μολις ξανδιαβασα το "Rum Diaries" του Hunter Thomson & τωρα διαβαζω το "OUT" της απιστευτης Natsuo Kirino.

Νομιζω οτι θα συνεχισω με ιαπωνες συγγραφεις για αυτον τον χρονο....
Gonzo power !!!

 
κι εγω ηθελα να ανοιξω αυτο το θεμα,για να δω προτασεις για βιβλια :)

Δυστυχως,το τελευταιο λογοτεχνικο βιβλιο που διαβασα ηταν το περσινο καλοκαίρι (Γκας ο γκανγκστερ ) και απο τοτε πασαλειφω μερικα επιστημονικα-φιλοσοφικα χωρις να με κερδιζουν ή να μπορω να τα παρακολουθησω πληρως.  :-[

Εχω και το σπιτι απο φυλλα κ λεω να το ξαναξεκινησω αυτες τις μερες.

Με τα κομικς εχω πολύ καλυτερη επαφη...Όποτε μπορω παιρνω τις συλλογες του Αρκά κ εχω περισωσει ενα αξιολογο μερος απο τη συλλογη μου των ΚΟΜΙΞ,αλλα τελευταια δεν το αγοραζω γιατι νομιζω οτι δεν εχουν μεινει πολλες ιστοριες του Carl Barks που ειναι ο αγαπημενος μου και του Don Rosa.Σε παρομοια εκτιμηση εχω και τα Αστεριξ,τα οποια θελω καποια στιγμη να αγορασω απο την αρχη...

Απο ελληνες δημιουργους, συστηνω ανεπιφυλακτα την "χωματερη" του Λεανδρου ( http://www.comicart.gr/bb06/viewtopic.php?t=823 )

 
kwstas79 είπε:
Επίσης άρχισα το Microserfs, ωραία πράματα.
Εύγε (σχεδόν) νέε μου! Τελικά σάμπαντι γουοζ πέιινγκ ατένσιον...

microserfs.jpg


To μυαλό μου είχε πάρει φωτιά. Tο σκυλομετάνιωσα που δεν είχα ένα τετράδιο να γράφω τις πάμπολλες σκέψεις που έκανα όταν το διάβαζα. Για τα πάντα: για τις ανθρώπινες σχέσεις, για την πορεία της τεχνολογίας, για φιλοσοφία... Πολύ σπάνια μου συμβαίνει αυτό με ένα βιβλίο.

Κάποια στιγμή θέλω να το ξαναδιαβάσω και να το κάνω αυτό. Το ξαναάνοιξα από περιέργεια & είδα ότι έχω τσακίσει τις καλύτερες σελίδες για να τις θυμάμαι. Υπάρχει και άλλο βιβλίο του ίδιου συγγραφέα που θεωρείται ανεπίσημο sequel, αν και δεν έχει τους ίδιους χαρακτήρες: το JPod (http://contemporarylit.about.com/od/fiction/fr/jpod.htm)

Είχα σκεφτεί και την ηθοποιό που θα ενσάρκωνε τέλεια την Karla, το ασχημόπαπο-ανορεκτική κοπέλα του ήρωα (που μετά βέβαια ανθίζει), την Μεγκ Τίλι που έχει αυτή την τρομερά ιδιαίτερη geeky oμορφιά:

Meg_Tilly.jpg


 
Πολύ καλά τα βιβλία που αναφέρθηκαν (Καμύ, Όργουελ, Τόλκιν είναι όλοι αγαπημένοι κλασικοί συγγραφείς).

Τελευταία, επειδή είμαι σε λίγο φεύγα κατάσταση, το' χω ρίξει σε Φίλιπ Ντικ, να αποτρελαθούμε τελείως  :)

Γιατί αγόρι μου earendil δε γουστάρεις Καραγάτση; Μήπως πρέπει να του δώσεις ακόμα μία ευκαιρία; Το λέω γιατί είναι ο αγαπημένος μου από τη γενιά του '30 και ίσως η γενιά του '30 να ήταν η αξιολογότερη περίοδος ελλήνων συγγραφέων.

 
Το τελευταίο βιβλίο που διάβασα ήταν το Rule Of The Four από το οποίο ορμώμενος αγόρασα το Hypnerotomachia Poliphili, το οποίο αναμένει ανάγνωση.

Ένα βιβλίο που δεν θα συνιστούσα σε κανέναν να διαβάσει είναι το Μυστικό του Brokeback Mountain. Τελείως καμένο.  :-X

 

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top