• Το Noiz σας εύχεται χρόνια πολλά και ένα ευτυχισμένο 2025! 🎊

Cluster live στην Αθηνα 12 ιουνιου 2009

  • Thread starter Thread starter Sakis_Gallo
  • Start date Start date
  • Απαντήσεις Απαντήσεις: Απαντήσεις 0
  • Εμφανίσεις Εμφανίσεις: Εμφανίσεις 824

Sakis_Gallo

Ενεργό μέλος
Μηνύματα
2,942
Πόντοι
138
ενα απο τα θρυλικοτερα Γερμανικα group live στο Synch Festival

http://www.synch.gr/index.php?lang=2&cid=3

Cluster (DE)

Οι Cluster, το πιο σημαντικό space-rock συγκρότημα της δεκαετίας του '70, (αρχικά Kluster) σχηματίστηκε από τους Dieter Moebius, Hans-Joachim Roedelius και Conrad Schnitzler ως μια αυτοσχεδιαστική ομάδα που χρησιμοποιούσε τα πάντα από συνθεσαϊζερ μέχρι ξυπνυτήρια και οικιακά σκεύη. Συνεχίζοντας ως ντουέτο, οι Moebius και Roedelius κατέληξαν να ηχογραφούν πολλά μνημειώδη άλμπουμ στον τομέα της γερμανικής space μουσικής που συχνά χαρακτηρίζεται “kosmische”.

Οι Cluster γεννήθηκαν μέσα στο πλαίσιο μιας βερολινέζικης καλλιτεχνικής κολεκτίβας με το όνομα Zodiak Free Arts Lab, την οποία είχε ιδρύσει ο Conrad Schnitzler (μια από τις ηγετικές μορφές της avant-underground της πόλης) και στην οποία πέρα από τον Hans-Joachim Roedelius συμμετείχαν μέλη των Tangerine Dream, των Ash Ra Tempel και των Guru Guru. Οι Kluster γεννήθηκαν όταν οι Schnitzler και Roedelius συνάντησαν έναν φοιτητή της Σχολής Καλών Τεχνών με το όνομα Dieter Moebius, το 1970.

Το γκρουπ περιόδευσε στην Ευρώπη μέχρι και την Ασία, επιδιδόμενο σε ξέφρενους αυτοσχεδιασμούς, χρησιμοποιώντας ό,τι όργανα μπορούσε να βρει. Κατά τη διάρκεια των παραπάνω περιοδειών, οι Cluster συνάντησαν τον μηχανικό ήχου Conny Plank, ο οποίος έμελλε να γίνει ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της δισκογραφίας τους στα τέλη της δεκαετίας του '80. Τα πρώτα τρία άλμπουμ των Kluster, “Klopfzeichen”, “Zwei Osterei” και “Eruption”, αποτελούνταν από μακρά αυτοσχεδιαστικά τζαμαρίσματα.

Μετά την ηχογράφηση του “Eruption”, ο Schnitzler εγκατέλειψε τη μπάντα για τα επικεντρωθεί στη προσωπική του δισκογραφία. Ο Moebius και ο Roedelius συνέχισαν ως Cluster και με τη βοήθεια του Plank, κυκλοφόρησαν δύο στούντιο άλμπουμ το 1971 and 1972. Το 1973 εγκαινιάστηκε η συνεργασία τους με τον Michael Rother (Neu!), ενώ τα αποτελέσματα της κυκλοφόρησαν το 1974 ως “Zuckerzeit”, ένα υβρίδιο ηλεκτρονικής pop, ανάμεσα στους Cluster, τους Neu! και τους Kraftwerk. Τον ίδιο χρόνο, οι Moebius, Roedelius και Rother σχημάτισαν ένα Krautrock γκρουπ με το όνομα Harmonia. Δύο περίτεχνα άλμπουμ ακολούθησαν τον επόμενο χρόνο, το “Musik von Harmonia” και το “Harmonia De Luxe”, καθώς και μερικοί πειραματισμοί με τον Brian Eno.

Ο Eno ξεκίνησε επίσημα τη συνεργασία του με τους Moebius και Roedelius το 1977, όταν η Sky Records κυκλοφόρησε το “Cluster & Eno”. Το τρίο ηχογράφησε ακόμη το “After the Heat” δύο χρόνια αργότερα και μετά από ένα διάλειμμα τριών ετών τα “Begegnungen” και “Begegnungen II”.

Αν και οι Roedelius και Moebius ξεκινήσανε τη σόλο καριέρα τους περίπου αυτό το διάστημα (το 1978 και το 1983, αντιστοίχως) συνεχίσαν να κυκλοφορούν συναρπαστικό υλικό, αντίστοιχο του “Zuckerzeit”, συμπεριλαμβανομένων των “Sowiesoso” (1976), “Grosses Wasser” και του “Curiosum” το 1981. Με εξαίρεση κάποιες συνεργασίες τους με τον Eno και πολλές σόλο δουλειές, δεν κυκλοφόρησαν κάποιο νέο άλμπουμ για 15 ολόκληρα χρόνια, μέχρι που το 1994 ήρθε το “One Hour”.

http://www.myspace.com/theonlyclusterthatmatters

 

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top