Ηλία' date=' αυτό που ανέφερες με "το σφίξιμο των ελατηρίων" τι εννούσες? Σφίγγοντας τις βίδες δεν πρόκειται να αλλάξει το feel του tremolo... απλά θα αλλάξει η θέση ισορροπίας (δηλ. θα γίνει πιο παράλληλο με το σώμα). Αν θέλεις να "σκληρύνει" το τρέμολο, θα πρέπει να προσθέσεις ελατήρια (και παράλληλα να χαλαρώσεις τις σχετικές βίδες για να έρθει στη θέση του).
[/quote']
Ίσως να έχεις δίκιο σε αυτό με τα περισσότερα από 3 ελατήρια, αλλά από την άλλη, δεν είναι λογικό σφίγγοντας τα ελατήρια να αυξάνεις την τάση τους και επομένως να κάνεις το τρέμολο πιο σκληρό?
Οχι ακριβώς :wink:
Η τάση των ελατηρίων είναι σταθερή. Σφίγγοντας τα ελατήρια ανεβάζεις την τάση αλλά ανεβάζεις και τον τόνο. Μόλις χαλαρώσεις τις χορδές από τα κουρδιστήρια για να έρθει η κιθάρα στον τόνο της, τα ελατήρια θα πάνε στην ίδια τάση με προηγουμένως....απλά η γέφυρα θα έχει πάει λίγο πίσω.
Σκέψου ότι η τάση των χορδών (για δεδομένο gauge και φυσικό κούρδισμα) είναι συγκεκριμένη.
Όταν δεν ακουμπάμε το τρέμολο, η γέφυρα ισορροπεί υπό την επήρρεια 2 ροπών:
1. Τη ροπή της τάσης των χορδών ως προς τον άξονα περιστροφής της γέφυρας, δηλαδή τη νοητή ευθεία που περνάει από τα 2 σημεία επαφής της γέφυρας με τα post.
2. Τη ροπή των ελατηρίων ως προς τον ίδιο άξονα.
Οι αποστάσεις και οι γωνίες είναι λίγο πολύ σταθερές καθώς παίζουμε το τρέμολο, άρα στην κατάσταση ισορροπίας η τάση των ελατηρίων είναι πάντα ανάλογη με την τάση των χορδών.
Για να γίνει πιο "άκαμπτο" το σύστημα πρέπει να αλλάξεις τη (λεγόμενη και) "σταθερά του ελατηρίου". Αυτό γίνεται είτε προσθέτοντας ελατήρια παράλληλα είτε βάζοντας άλλα από πιο σκληρό μέταλλο.
:wink:
EDIT : Τώρα είδα την απάντηση του fenderiarhs :wink: