Αυτό (ο μάστορας) μάλλον θα ήταν το καλύτερο, αν θες να είσαι σίγουρος. Αν θέλεις να ακολουθήσεις αυτό, είναι απλό, αλλά έτσι δεν θα μάθεις, και με αυτή τη ζέστη, θα χρειαστεί γρήγορα να το ξανασετάρεις.bauhaus είπε:Ακριβώς, επειδή είμαι αρχάριος, γι' αυτό και σας πρήζω στις ερωτήσεις. ;D
Γενικά, δεν καταλήγω αβίαστα σε συμπεράσματα, απλά ρώτησα την διαδικασία (και το ποσοστό δυσκολίας).
Σίγουρα, μπορεί να μην είναι το nut. Δεν δύναμαι να καταλήξω με σιγουριά στο τί φταίει από την στιγμή που, όχι πείρα δεν έχω, αλλά το κάνω και για πρώτη φορά.
Έχω κάνει τις ρυθμίσεις που έχω διαβάσει σε διάφορους οδηγούς/βιβλία,κλπ αλλά επειδή είμαι αρχάριος μπορεί να είναι λάθος.
Γι' αυτό και σκέφτομαι μήπως είναι καλύτερο να το πάω για ένα τσεκάρισκα/setup σε κάποιο
τεχνικό.. :/
+1myrsias είπε:Α
Το μόνο που πρέπει να προσέξεις, είναι να μην παραζορίσεις το truss rod και γίνει καμιά ζημιά.
τι παραλιγο ?? του εφαγε λιγακι τις "φαβορητες" ;D ;D ;DTerry RoscoeBeck5 είπε:Απλά να υπενθυμίσω την περίπτωση συνφορουμίτη μας, που δεν γνώριζε, πήγε να «ρυθμίσει» το μπράτσο του καινούργιου μπάσου του και παρ' ολίγο να κουρέψει το truss rod nut
Συγγνώμη αλλά δεν κατάλαβα. Ποιον οδηγό;Tthawth είπε:Την Λα την έχεις περάσει κατω απο τον οδηγό της πρίν την στρίψεις στο κλειδί;
Ανεπαίσθητη θα έλεγα.Κρατώντας την Λα στο 17ο και στο 1ο τάστο, παρατηρεις μια ελαφρια καμπύλη της ταστιέρας σε σχέση με την ίσια χορδή;
Με πατημένα τα τάστα που αναφέρεις πιο πάνω ή "ανοιχτή";Μπορεις να μετρήσεις την απόσταση της Λα απο το 12ο τάστο (απο το κατω μερος της χορδής εως το μεταλικό ταστάκι).
ΌχιΜηπως η Λα ειναι πιο χαμηλα απο τις υπολοιπες χορδες;
Ελέγχοντάς τες με διάφορα templates που εκτύπωσα (στο πιο χοντρό χαρτί που είχα) φαίνονται σωστές. Αλλά δεν μπορώ να είμαι σίγουρος γιατί τα templates κόπηκαν στο χέρι, καταλαβαίνεις..Ακολουθουν οι χορδες σου την καμπύλη του πλατους της ταστιερας;
Εννοείς αν έχω φτιάξει σωστά το action και το intonation ή αν είναι οκ οι βίδες (πχ αν έχει κλωτσήσει κάποια βίδα); Επίσης, τα ελατήρια φαίνονται οκ.Η γεφυρα ειναι οκ; Εχουν σφιξει σωστα οι βιδουλες του μήκους και του ύψους;
Χμμ. Μαλλον ως τετραχορδο δεν θα έχει οδηγό για την Λα. Ειναι ο οδηγός που πιεζει τις Ρε και Σολ πριν καταλήξουν στα κλειδιά τους. Γράψε λάθος σε αυτο.bauhaus είπε:Συγγνώμη αλλά δεν κατάλαβα. Ποιον οδηγό;
Δυο χιλιοστουλια περιπου τα έχει; Εαν οι χορδες ειναι πολυ κοντα στη ταστιέρα και έχεις ίσιο μπράτσο, τότε θα βρίσκουν (σε ενα κοινο μπασο). Ή σηκώνεις χορδες ή πειράζεις το truss rod. Το truss rod σε μάστορα παρακαλώ για αρχή ή σε κάποιον που ξερει καλα ωστε να σου εξηγήσει και σε εσένα πως ακριβώς το χειρίζονται.Ανεπαίσθητη θα έλεγα.
Ανοιχτή χορδή. Μετράς κάπως έτσι:Με πατημένα τα τάστα που αναφέρεις πιο πάνω ή "ανοιχτή";
Αυτο ειναι το κακο με τη χαρακτική κοπτική. Προσωπικά χρησιμοποιώ απλες λάμες μέτρησης για το κενο αναμεσα στις χορδες και το τάστο αλλα αν βρεις ενα χαρακακι οπως στην φωτο παραπανω μια χαρα θα εισαι. Σύμφωνα με τυπικές ρυθμίσεις, χρειάζεσαι 2χιλιοστα στην Σολ και αυξάνεις το κενο σταδιακά μεχρι να φτάσεις τα 2.5 για την Μι. Οι τιμές μπορουν φυσικά να βασιστουν στα δικά σου γουστα. Στο δικο μου μπάσο π.χ. η Σολ ΔΕΝ μπορει να πέσει κάτω απο τα 2 χιλιοστά αν δεν ισιώσω απολυτα το μπρατσο. Την Λα την αφήνω στα 2.4. Με αυτη τη τακτική δεν χρειάζεσαι το template. Η διαδικασία ειναι αρκετα πιο χρονοβόρα αλλα και πιο σίγουρη.Ελέγχοντάς τες με διάφορα templates που εκτύπωσα (στο πιο χοντρό χαρτί που είχα) φαίνονται σωστές. Αλλά δεν μπορώ να είμαι σίγουρος γιατί τα templates κόπηκαν στο χέρι, καταλαβαίνεις..
Μου έχει συμβεί να ξεβιδώσω βιδα για το intonation και αργοτερα να προσέξω οτι το saddle ΔΕΝ ειχε μετακινηθεί αλλα μονο ειχε βγει λιγο προς τα έξω η βίδα. Έτσι λοιπόν έπαιζα στον αέρα σε αυτη τη χορδη. Ανα πάσα στιγμή μπορουσε το saddle να σπρωχτει στην θέση του και η χορδή να παίζει σαν να βρέθηκε σε άλλο μπάσο. Λεπτομέρειες αλλα συμβαινει σε αρχαριους ή απροσεχτους οπως εγω :ΡΕννοείς αν έχω φτιάξει σωστά το action και το intonation ή αν είναι οκ οι βίδες (πχ αν έχει κλωτσήσει κάποια βίδα); Επίσης, τα ελατήρια φαίνονται οκ.
Η φωτογραφία είναι απο το μπάσο – τόξο του Οδυσσέα που χάρισε στον Κύκλωπα Πολύφημο για να σβήνει το καημό του ;DTthawth είπε:
Πες το ψεματα. 10 χιλιοστα action και ειναι απο site για setάρισμα.lgbesios είπε:Η φωτογραφία είναι απο το μπάσο – τόξο του Οδυσσέα που χάρισε στον Κύκλωπα Πολύφημο για να σβήνει το καημό του ;D
δωσε ρε ανθρωπε μιση στροφη relief στο μπρατσο να δεις φως που το καναμε και επιστημη! ;DΑνεπαίσθητη θα έλεγα.