Για να προλάβω αντιδράσεις επειδή ίσως φανεί η άποψή μου "εμπρηστική" θα θέσω τα εξής ερωτήματα:
Πιστεύετε ότι ένας επαγγελματίας ηχολήπτης δεν θα κάνει τη δουλειά του αν θα του δώσουν ακουστικά και όχι μόνιτορ?
πιστεύετε ότι ένας μη επαγγελματίας ηχολήπτης θα κάνει ξαφνικά καλύτερη ηχοληψία όταν του δώσουν μόνιτορ αντί για ηχεία?
Σε τι ποσοστό πιστεύετε η δουλειά του ηχολήπτη επηρεάζεται από τα μόνιτορ ή ακουστικά σε σχέση με άλλες παραμέτρους όπως γνώσεις ακουστικής, ηλεκτρονικής, φυσικής, μουσικής, εμπειρία ακρόασης, φροντίδα χώρου, διαθεσιμότητα εξοπλισμού σε επίπεδο budget ή cost no limit?
Προσωπικά (το έχω ξαναγράψει) ακούω με ακουστικά από τα 5 μου, δηλαδή σχεδόν 60 χρόνια και πάντα είχα ακουστικά, ενώ για μεγάλο διάστημα δεν είχα ηχεία. Και ασχολούμαι με μουσική παραγωγή για περίπου 10 χρόνια πάντα σε αυστηρά ερασιτεχνικό επίπεδο, οι παραγωγές και οι μίξεις μου γίνονται κατά 90% με ακουστικά και 10 % με ηχεία, η δε τελική απόφαση λαμβάνεται πάντα με ακουστικά αν και δοκιμάζω σε διάφορα στάδια με 2-3 ζεύγη ηχεία, δυό ειδών ψείρες, ένα φορητό bluetooth speaker και ένα (μονοφωνικό) παλιό μεγάφωνο από τα παιδικά μου χρόνια που το γνωρίζω αρκετά καλά.
Σε όλα αυτά τα χρόνια που ηχογραφώ θα έλεγα ότι έχω κάνει λάθη, αλλά έμαθα από αυτά και δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να μου πει ότι οι δουλειές μου δεν "στέκονται" ηχητικά ή θα στέκονταν καλύτερα αν γίνονταν μόνο με μονιτορ. Ενας επαγγελματίας θα τις έκανε καλύτερα, αλλά εγώ αφ ενός μετά από 60 χρόνια έχω μάθει να ακούω καλύτερα με ακουστικά, έχω δοκιμάσει 10άδες ζευγάρια, έχω 6-7 ζευγάρια που χρησιμοποιώ καθημερινά και γνωρίζω καλά τις διαφορές τους.
Τα ακουστικά μου επιτρέπουν να ακούσω ό,τι λεπτομέρεια θέλω, σε όποια ένταση θέλω, όποια ώρα της μέρας θέλω, να μην παίζει ρόλο ο χώρος και να καθορίσω πού θα βάλω κάθε όργανο στην στερεοφωνική εικόνα. Μπορεί να γίνει και με μόνιτορ καλύτερα αλλά σίγουρα πρέπει τα μόνιτορ και ο χώρος να κοστίζουν τόσα χρήματα που αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να διαθέσω και ...δεν θέλω να διαθέσω διότι κάνω μια χαρά τη δουλειά μου με τα ακουστικά.