το άβαταρ είχε σχόλια πάνω σε αρκετά βασικά γνωρίσματα του πολιτισμού μας, και δανειζόμενο πολλά στοιχεία απο την ιστορία της ανθρωπότητας έδειχνε πώς η ιστορία επαναλαμβάνεται

-----SPOILER ALERT-----

η θεματολογία μου θύμισε τους ινδιάνους και τους πρώτους αποίκους, ενώ πράγματι ο πολιτισμός των ιθαγενών είχε πάρα πολλά στοιχεία κοινα με των ιθαγενών λαών της αμερικής.

πολύ καλή έμπνευση στην ταινία μου φάνηκε η ιδιότητα των ναβι να συνδέονται/ενώνονται με κάποιο άλλο ζωντανό πλάσμα με μια κίνηση. Στην πραγματικότητα, το να "ενωθείς", να "νιώσεις" κάποιο άλλο ζώο πχ, είναι κάτι τόσο αφηρημένο και ακατανόητο στους πολιτισμούς που άνθισαν στην ευρώπη που ο σκηνοθέτης (λέω εγώ :P) σκέφτηκε να το απλοποιήσει τόσο, που να γίνεται με μια απλή κίνηση, προκειμένου να γίνει κατανοητό και να σε κάνει να σκεφτείς παραπέρα "γιατι να μη μπορώ κι εγώ?"

μια φράση που μου έκανε εντύπωση, εκτός απο σχόλιο πάνω στην ανθρώπινη ιστορία γενικά, είναι επίσης σχόλιο πάνω στον τρόπο που λειτουργούσαν πάντα οι μεγάλες δυνάμεις:

"When people stand on shit you want, you make them enemies, then u fight them and you take it" (δε θυμάμαι αν το λεει ακριβώς έτσι)

προσωπικά η ταινία με έκανε να σκεφτώ και γύρω απο την εικονική πραγματικότητα, που μπορεί να κάνει κακό σε πολλούς στις μέρες μας.

Μου φάνηκε πολυ εντονη η σκηνη που ο πρωταγωνιστής βγαίνει από το μηχάνημα μετά απο μια μέρα που πέρασε ως νάβι, και βάζει ένα ενα τα χαλασμένα ποδια του στο καροτσάκι σκεπτικός

γενικά η ταινία μου άρεσε, εντάξει είχε όλες τις γραφικότητες που δε μπορεί να αποφυγει ένα τέτοιο έργο, αλλά είχε πολύ ωραίο σενάριο, που ταίραζε απόλυτα με το 3D, ωραία μουσική, και μπορούσες να βγεις απο την αίθουσα προβληματισμένος αν ήθελες, ή απλά να έχεις περάσει ωραία απολαμβάνοντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα. :)

Terry RoscoeBeck5 είπε:
Συγνώμη δηλαδή, αλλά ήταν «πορδές» τα Der Undergang (η πτώση), το  Τhe wind that shakes the barley (ο άνεμος χορεύει το κριθάρι), Das Leben der Anderen (οι ζωές των άλλων), η λευκή κορδέλα; Αυτές είναι σύγχρονες ευρωπαϊκές δημιουργίες και φοβάμαι ότι τις παραβλέπεις εντελώς αβίαστα…  
Δεν αναφέρομαι σε αυτές, φυσικα, αν και για την λευκη κορδελα και τον χανεκε γενικα εχω τις ενστασεις μου( διαβασε το Der junge Törless του Μιουζιλ και ισως να συμφωνησεις λιγο μαζι μου). ΔΕΝ ΑΦΟΡΙΖΩ το συνολο του ευρωπαικου κινηματογραφου, απλα, για να το θεσω χονδροειδως, αν εισαι γαλλος και κανεις ρομανικη κομεντι θα παρεις 4 αστερακια, αν εισαι αμερικανος θα παρεις 2.

Pointy είπε:
Πραγματικα δε θυμαμαι αν ειχε μουσικη καν.
Ti κρίμα...ξεχνάει κανείς τη μουσική του Μονομάχου ή του Blade Runner?

Όπως είπε και κάποιος συμφορουμίτης υπάρχει και το θέατρο.
Εγω παλι δεν μπορω να καταλαβω γιατι...υπαρχει..ακομα...κατι τοσο...αχρηστο... ;D ;D ;D ,αφου εδω και εναν αιωνα εχει εφευρεθει ο...σινεμας... ;D ;D (η χειροτερη μου ειναι το θεατρο απο το να παω θεατρο προτιμω ακομα και να κανω το ακατανομαστο και να παω...γηπεδο.. ;D ;D)

@Matawan

οντως οι Ασιατες (ειδικα οι Κορεατες αλλα και οι Ιαπωνες) ειναι απλα "αλλου" (και που να δεις τα τηλεοπτικα τους...σηριαλ....

Καλα οι Τουρκοι μας εχουν αφησει (οπως αλλωστε και στη μουσικη) ετη φωτος πισω κινηματογραφικα...

Είσαι σίγουρος πως την έχεις δει? Γιατί ίσα ίσα θίγει ακριβώς αντίθετες πρακτικές από αυτές που θα έθιγε μια προπαγάνδα... ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι των κατακτητών, ο διωγμός και εξόντωση των γηγενών (αλήθεια δεν πρόσεξες πόσο μοιάζουν οι ιθαγενείς με τους Ινδιάνους?) κλπ...
Την ομοιότητα ιθαγενών και ινδιάνων την αναφέρω ήδη στο ποστ μου. Όσον αφορά την προπαγάνδα θα μου επιτρέψεις να επιμείνω. Ναι, δεν είναι χονδροειδής προπαγάνδα στυλ Ράμπο. Άλλες εποχές τότε, άλλες τώρα. Είναι πιο προσεγμένα τα μηνύματα.

Superfunk είπε:
...γηπεδο.. ;D ;D)
...μπουζούκια τις προάλες...μήπως κάποιος πρέπει να σου μιλήσει για το Ταο ?

matawan είπε:
Δεν αναφέρομαι σε αυτές, φυσικα, αν και για την λευκη κορδελα και τον χανεκε γενικα εχω τις ενστασεις μου( διαβασε το Der junge Törless του Μιουζιλ και ισως να συμφωνησεις λιγο μαζι μου). ΔΕΝ ΑΦΟΡΙΖΩ το συνολο του ευρωπαικου κινηματογραφου, απλα, για να το θεσω χονδροειδως, αν εισαι γαλλος και κανεις ρομανικη κομεντι θα παρεις 4 αστερακια, αν εισαι αμερικανος θα παρεις 2.
Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι υπάρχει μια «προκατάληψη» υπέρ του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, απλά η ένσταση μου ήταν ότι το έθεσες πολύ απόλυτα…

Παρεπιπτόντως η ένωση που έκαναν οι ιθαγενείς με τα ζώα μέσω του "καλωδίου" που είχαν στα μαλλιά τους μου θύμισε USB.

marathon είπε:
Του Μονομάχου να πω την αλήθεια δε τη θυμάμαι καθόλου, του Blade Runner πάλι... :)

Πάντως δεν είναι να πεις πως τα μηνύματα στο αβαταρ ήταν και τόσο κρυφά ή έπρεπε να το σκεφτείς κ πολύ ότι γινόταν παραλληλισμος με τους Ινδιάνους, να πιάσεις το οικολογικό μήνυμα, το αντιιμπεριαλιστικό κτλ κτλ

Ωραία ταινία δε λέω, αλλά θα πρεπε να ήμουν αρκετά μικρότερη για να κάνω κ τούμπες γι αυτή :)

Επίσης το ότι ενώνονταν οι Ναβι με τα πλάσματα εμένα κάτι σε USB2.0 μου έφερε...! :P

Παρεπιπτόντως η ένωση που έκαναν οι ιθαγενείς με τα ζώα μέσω του "καλωδίου" που είχαν στα μαλλιά τους μου θύμισε USB.
χαχα με πρόλαβες

marathon είπε:
Του Gladiator και του Black Hawk Down δυσκολα τις ξεχνας και να θες ;D

Ωραιες ειναι παντως :)

Jazzjoker είπε:
Την ομοιότητα ιθαγενών και ινδιάνων την αναφέρω ήδη στο ποστ μου. Όσον αφορά την προπαγάνδα θα μου επιτρέψεις να επιμείνω. Ναι, δεν είναι χονδροειδής προπαγάνδα στυλ Ράμπο. Άλλες εποχές τότε, άλλες τώρα. Είναι πιο προσεγμένα τα μηνύματα.
Μπα, εγώ συνεχώς βλέπω να βγαίνουν ταινίες κανονικότατης προπαγάνδας, είτε στυλ "God bless America" που έρχονται ως από μηχανής Θεοί και σώζουν τους υπόλοιπους κακομοίρηδες, είτε "κάντε ό,τι σας λέμε γιατί έχουμε war on terror". Aυτή δεν ήταν. Ο ήρωας θα μπορούσε να προέρχεται από οπουδήποτε - δεν δινόταν καμία έμφαση στην "αμερικανιά" του. Ήταν μεν παράλυτος φαντάρος, αλλά δεν σε ταράζει πχ. στα φλασμπακς που εξαέρωνε Μουτζαχεντίν.

bloody_sunday είπε:
Μπα, εγώ συνεχώς βλέπω να βγαίνουν ταινίες κανονικότατης προπαγάνδας, είτε στυλ "God bless America" που έρχονται ως από μηχανής Θεοί και σώζουν τους υπόλοιπους κακομοίρηδες, είτε "κάντε ό,τι σας λέμε γιατί έχουμε war on terror". Aυτή δεν ήταν. Ο ήρωας θα μπορούσε να προέρχεται από οπουδήποτε - δεν έδινε καμία έμφαση στην "αμερικανιά" του.
Απλά ας μην ξεχνάμε- δεν είναι και δα κανέναν μυστικό- ότι το αμερικάνικο πεντάγωνο συχνά- πυκνά χρηματοδωτεί ταινίες «πατριωτικού χαρακτήρα»...

Superfunk είπε:
Υπαρχουν διαφορετικα ειδη κινηματογραφου και δεν μπορεις να τα συγκρινεις μεταξυ τους,αλλο πραγμα ενα εργο του Καουρισμακι και αλλο ενα εργο του Καμερον...ευτυχως και τα δυο εξακολουθουν να συνυπαρχουν (και παντα θα συνυπαρχουν)
συμφωνώ απολύτως. Δεν μπορείς να συγκρίνεις μουσακά με κοκορέτσι. Ούτε Metallica με cypress hill.

{επίσης, ο Καουρισμάκι τα σπάει!}

Εγω παλι δεν μπορω να καταλαβω γιατι...υπαρχει..ακομα...κατι τοσο...αχρηστο... ;D ;D ;D ,αφου εδω και εναν αιωνα εχει εφευρεθει ο...σινεμας... ;D ;D
φαντάζομαι αυτό ήταν αστείο, το προσπερνάμε σα να μη γράφτηκε ποτέ...

υπάρχει μια «προκατάληψη» υπέρ του ευρωπαϊκού κινηματογράφου
Προκατάληψη νομίζω ότι υπάρχει μόνο απ τους κύκλους των σινεφίλ και όχι της πλειοψηφίας. Γνωρίζω πάρα πολλούς ανθρώπους που αποφεύγουν να δουν ευρωπαϊκή ταινία και πολυ περισσότερο που αποφεύγουν να δουν Ελληνικές.

προσωπικά γουστάρω να δω μια καλή ευρωπαϊκή/Ελληνική/Τούρικικη ταινία, διότι συνήθως η θεματολογία και το περιβάλλον αυτής είναι πολύ πιο κοντά στη δική μου πραγματικότητα/καθημερινότητα από ότι στις περισσότερες Χολυγουντιανές.

για το AVATAR:

1) είναι μια ταινία φαντασίας, έχει στηθεί ένας ολόκληρος κόσμος, δε θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς την τεχνολογία του σήμερα

2) αν είναι να τη δεί κάποιος θεωρώ ότι αξίζει μόνο σε 3D προβολή και ας είναι ακριβώτερη

3) η ιστορία βαρετή, στέκεται απλα η αφορμή για να στηθεί το "3δ-πανηγύρι". Προσωπικά δε μου κράτησε καθόλου το ενδιαφέρον, παραλίγο να κοιμηθώ > δεν κοιμάμαι ποτέ στο cinema.

WrTsXxx είπε:
Προκατάληψη νομίζω ότι υπάρχει μόνο απ τους κύκλους των σινεφίλ και όχι της πλειοψηφίας. Γνωρίζω πάρα πολλούς ανθρώπους που αποφεύγουν να δουν ευρωπαϊκή ταινία και πολυ περισσότερο που αποφεύγουν να δουν Ελληνικές.
Εγώ δηλώνω προκατειλημμένη στις Ελληνικές. Δυσκολεύομαι έχουν βγάλει πάρα πάρα πολύ σαβούρα που δε μπορώ καν να αντέξω.

για το AVATAR:

2) αν είναι να τη δεί κάποιος θεωρώ ότι αξίζει μόνο σε 3D προβολή και ας είναι ακριβώτερη
Να σημειώσω πως σε αυτό διαφωνώ. Το 3d που είδα εδώ (mall cinema) δεν αξίζει μια σε σχέση με μια οποιαδήποτε σοβαρή αίθουσα imax. Δεν είσαι ΜΕΣΑ στο 3d όπως πρέπει, αλλά στο περίπου.

Το είχα παρατηρήσει και στο Beowulf και το επιβεβαίωσα κ τώρα. Η αίθουσα δεν έχει τις προδιαγραφές που θα έπρεπε.

Χίλιες φορές σε νορμάλ αίθουσα.

Terry RoscoeBeck5 είπε:
Απλά ας μην ξεχνάμε- δεν είναι και δα κανέναν μυστικό- ότι το αμερικάνικο πεντάγωνο συχνά- πυκνά χρηματοδωτεί ταινίες «πατριωτικού χαρακτήρα»...
...όπως επίσης είναι γνωστό πως τεράστιο ρόλο στο hollywood παίζουν κάποιοι σιωνιστές εβραιοαμερικάνοι, που πάντα παρουσιάζουν τους άραβες ως κάφρους και τρομοκράτες και τους εβραίους χαριτωμένους και γλυκούληδες, με τους αδελφούς Wachowfski στο Matrix που ονόμασαν τον τόσο ποθητό προορισμό τους "Zion" ώστε υποβολιμιαία να δημιουργήσουν μια συμπάθεια στον κόσμο για το σιωνισμό, με τους αδελφούς Weinstein να χρηματοδοτούν πολύ μεγάλο ποσοστό ταινιών, και άλλα παραδείγματα που μου διαφεύγουν

φαντάζομαι αυτό ήταν αστείο, το προσπερνάμε σα να μη γράφτηκε ποτέ...
παντως εγω δεν το ειπα για αστειο,το πιστευω πραγματικα οτι ειναι μια εντελως παρωχημενη "τεχνη" & θα επρεπε να ειχε αντικατασταθει εντελως απο το σινεμα (οπως αντικατασταθηκε η παραστατικη ζωγραφικη απο τη φωτογραφια)... ;),μπορει βεβαια να κανω και λαθος...

και πολυ περισσότερο που αποφεύγουν να δουν Ελληνικές.
ενταξει αυτοι εχουν απολυτο δικιο .... ;D

...όπως επίσης είναι γνωστό πως τεράστιο ρόλο στο hollywood παίζουν κάποιοι σιωνιστές εβραιοαμερικάνοι, που πάντα παρουσιάζουν τους άραβες ως κάφρους και τρομοκράτες και τους εβραίους χαριτωμένους και γλυκούληδες
αυτο ειναι μια υπεραπλουστευση στα ορια του...αφελους.... ,στο Holywood ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ κουμαντο εκαναν,κανουν και παντα θα κανουν (οπως και στις ΗΠΑ) οι WASPS (με  τυπικους scapegoats οπως παντα αλλωστε.. ::) τους Εβραιους...)  

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Χμ... αν και δεν είμαι τακτική του θεάτρου, θα διαφωνήσω, όπως σωστά είπες η ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΗ ζωγραφική αντικαταστήθηκε. Αλλά το καλό με τις θεατρικές παραστάσεις είναι ότι μπορούν να αφήσουν και πολλά στη φαντασία.

Και στον κινηματογράφο ισχύει αυτό αλλά με διαφορετικό τρόπο.

Δεν είναι παρωχημένη τέχνη με τίποτα.

Είδα την ταινία πρώτα σε κανονική προβολή και μετά στη στεροσκοπική. Σαν "απλή" έκδοση με συνεπήρε σε όλους τομείς, σαν στερεοσκοπική ήταν έντονη εμπειρία σε σχέση με την κανονική προβολή.

Όμορφη ταινία :)

Superfunk είπε:
παντως εγω δεν το ειπα για αστειο,το πιστευω πραγματικα οτι ειναι μια εντελως παρωχημενη "τεχνη" & θα επρεπε να ειχε αντικατασταθει εντελως απο το σινεμα (οπως αντικατασταθηκε η παραστατικη ζωγραφικη απο τη φωτογραφια)... ;),μπορει βεβαια να κανω και λαθος...
Ε βρε Νίκο, διαφωνώ κάθετα... είναι πχ. να μην σε πιάνει ρίγος να βλέπεις αρχαία ελληνική τραγωδία, έναν καλό Σέξπιρ ή ακόμη και μοντέρνο θέατρο, πχ. Τενεσί Ουίλιαμς, Θόρντον Ουάιλντερ... και το τοπίο στα ελληνικά θέατρα είναι πολύ γόνιμο (για την ακρίβεια, μάλλον σε σημείο υπερβολής).

Superfunk είπε:
ΕΝΤΕΛΩΣ λάθος κάνεις

περίπου σαν να λέμε "ας καταργηθούν τα υπόλοιπα όργανα αφού πλέον τα πάντα γίνονται με synthesizers"

το θέατρο είναι απολύτως αυθύπαρκτη μορφή τέχνης, και ειδικά ως έλληνας θα έπρεπε να το βλεπεις διαφορετικά

για τους εβραίους στο hollywood και το ρόλο τους βρίσκεσαι εντελώς εκτός πραγματικότητας, και θα το σταματήσω εδώ

Trending...

Νέα θέματα

Back