Αλόχα!
Κάψες που έχουμε νυχτιάτικα ;D
Μπορείς να μας δώσεις λίγες πληροφορίες ακόμα για τη χρήση που σκοπεύεις να κάνεις; Π.χ. έχεις κάποιο DAW ήδη; Από κάρτα ήχου τι έχεις; Τι μουσική θα γράφεις; Αριθμός tracks, εφέ, vstίδια, soft synths. Τέτοια πράγματα.
Συνήθως και τα πιο χρέπια μηχανήματα την σήμερον είναι σουπερ σε επιδόσεις σε σχέση με αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε. Εγώ τώρα δουλεύω σε desktop με Intel Pentium D 930 @ 3GHz με 2 GB μνήμη @ 800MHz (σε λίγο συμπληρώνει 10 έτη λειτουργίας). Win 7 με Sonar X1 Producer και Edirol M-16DX USB καρτα ηχου, απλό σκληρό SATA. Στο μηχάνημα φορτώνω ΑΝΕΤΑ τραγούδι με Session Drummer 3 SS Sizzle Kit wet (500ΜΒ) συν tracks για φωνές, κιθάρες και μπάσα με τα κομπρεσοροριβέρμπια τους και ozone 3 για το σουλούπωμα με expanders και λοιπές αλχημείες.
Μιξάρω και ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ παίζω CS:Source και σερφάρω στο ίντερνετς και δεν καταλαβαίν τίπτα που λένε και στο χωριό μου (ΔΕΝ κάνω πλάκα ;D ).
Για λάπτοπ έχω τις εξής παρατηρήσεις (έκανα ακριβώς τα ίδια με λάπτοπ παλιότερα):
1. Οπωσδήποτε clean install αν δεν μπορείς να αφαιρέσεις όλα τα bloatware που συνήθως συνοδεύουν τα λάπτοπ την σήμερον. Μερικές φορές τα πιό αθώα/απλά πραγματάκια (π.χ. hot buttons) είναι τόσο κακογραμμένα που σου γονατίζουν το σύστημα. Εγώ προτίμησα να κάνω clean install να έχω το κεφάλι μου ήσυχο.
2. Μέγιστη σημασία έχουν πρώτα οι ταχύτητες του Bus και της RAM, μετά η ισχύ CPU και το μέγεθος RAM αντίστοιχα. Συμβαίνει να πασάρουν οικονομικά λάπτοπ με δυνατά CPU ή πολύ μνήμη αλλά η m/b να μην τα σηκώνει σε φουλ ταχύτητες.
3. Προτίμησε λάπτοπ με ανεξάρτητη κάρτα γραφικών, όχι on-board με virtual memory.
4. Προφανώς το λιγότερο 15' οθόνη, αλλιώς θα ταλαιπωρηθείς πολύ (εκτός αν λογαριάζεις να δουλεύεις κυρίως με εξωτερική οθόνη).
Πρόχειρα στο skroutz είδα ότι με φίλτρα για 15.6' οθόνη και SSD δίνει ένα ωραίο Toshiba:
http://www.papadatoshome.gr/toshiba-satellite-l50-b-23p-i5-5200u-4gb-256gb-ssd-radeon-r7-m260-w8.html
Απλά να προσέξεις μην πάρεις κάτι που έχει γνωστά προβληματα, ψαξε reviews στο νετ. Ό,τι και να πάρεις θα σε βολέψει και υπάρχουν αρκετές επιλογές σε διάφορους συνδυασμούς.