Άταστη Κλασική

tassos1978

Τάσος
Πόντοι
16
Καλησπέρα σε όλους

Ξέρετε κάποιο εργαστήριο ή κάποιον τεχνίτη που να μπορεί να μετατρέψει μια κλασική κιθάρα σε άταστη; Θέλω πολύ να πειραματιστώ με ήχους σαν το βίντεο παρακάτω:

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Το λαουτο ειναι πιο καταλληλο για τετοια ακουσματα παντως, με ταστα ‘’κανονικα’’ διαβαθμισμενα, εκτος αν εννοεις οτι θες να πειραματιστεις με μορια, οποτε σου προτεινω ουτι… αν δεν εχεις ξαναπαιξει με αταστο να ξερεις οτι θα ειναι το ιδιο δυσκολο μια κιθαρα χωρις ταστα και ενα ουτι, το κλασικο κουρδισμα της κιθαρας ξεχνατο, δεν ισχυει τιποτα

εδω ο lopez παιζει με λαουτο κανονικα διαβαθμισμενο

https://www.youtube.com/watch?v=O1L9MgtQdWw

να και ενα ακομα

την αταστη κιθαρα σε τετοια ακουσματα δεν θα τη χωνεψω ποτε :D  

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Θενξ για την απάντηση αλλά έχω ήδη κλασική που θέλω να την κάνω άταστη. Οκ πιθανόν να πειραχτεί το κούρδισμα ανάλογα με τον εκάστοτε πειραματισμό. Δε θέλω να ασχοληθώ με άλλα όργανα. Γνωρίζουμε γενικά ποιός θα μπορούσε να το κάνει; Το έχει κάνει κανείς; Και με τι κόστος;

blue monk είπε:
Το λαουτο ειναι πιο καταλληλο για τετοια ακουσματα παντως, με ταστα ‘’κανονικα’’ διαβαθμισμενα, εκτος αν εννοεις οτι θες να πειραματιστεις με μορια, οποτε σου προτεινω ουτι… αν δεν εχεις ξαναπαιξει με αταστο να ξερεις οτι θα ειναι το ιδιο δυσκολο μια κιθαρα χωρις ταστα και ενα ουτι, το κλασικο κουρδισμα της κιθαρας ξεχνατο, δεν ισχυει τιποτα

εδω ο lopez παιζει με λαουτο κανονικα διαβαθμισμενο

https://www.youtube.com/watch?v=O1L9MgtQdWw

να και ενα ακομα

Κουφη Λεοπαρδαλη είπε:
Τι κουρδισμα προτεινεις?
Φανταζαμε με καποιο ‘’διαδεδομενο’’ κουρδισμα για ουτι θα την κουρδισει την κιθαρα… μαζι με καποιο βιβλιο με εικονες για τα πατηματα του, για ξεκινημα… δεν υπαρχει στανταρ κουρδισμα σε αυτα τα οργανα αλλα συνηθως οι μουσικες αυτες παιζονται με τελειες πεμπτες

Για το μηκος της κιθαρας η πεμπτη μου φαινεται πισογυρισμα σε σχεση με τις τεταρτες. Αλλωστε για μελωδικο παιξιμο μιλαμε, όχι για στυλ standard new tuning του Fripp για συγχορδιες.

Εγώ για μια αντίστοιχη δουλειά αλλά σε ηλεκτρική πήγα στον Οικονομάκη.

Είμαι πολύ ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα.

Κουφη Λεοπαρδαλη είπε:
Για το μηκος της κιθαρας η πεμπτη μου φαινεται πισογυρισμα σε σχεση με τις τεταρτες. Αλλωστε για μελωδικο παιξιμο μιλαμε, όχι για στυλ standard new tuning του Fripp για συγχορδιες.
αφου  οταν κουρδισεις ‘’πεμπτη’’ την αποκατω χορδη, πρεπει να την τεντωσεις περισσότερο απο οτι αν την κουρδιζες ‘’τεταρτη’’ πως μπορει να σου ακουγεται πισωγυρισμα λοιπον αφου κατεβαινοντας την κλιμακα σε πεμπτες, και χωρις να μετακινησεις το χερι στο μπατσο …φτανεις πιο μακριαααα ?? ?? ?

Παιδιά το θέμα του κουρδίσματος δεν έχει νόημα. Εξαρτάται από το αποτέλεσμα που θέλει να βγάλει κάποιος. Μπορεί να παίξει κάποιος με 4ες, 5ες, με ενδιάμεσους τόνους (πχ 6η - Ρε, 5η - Μι) κτλ κτλ.Το θέμα είναι να βρεθεί στα χέρια του ενδιαφερόμενου :)

blue monk είπε:
αφου  οταν κουρδισεις ‘’πεμπτη’’ την αποκατω χορδη, πρεπει να την τεντωσεις περισσότερο απο οτι αν την κουρδιζες ‘’τεταρτη’’ πως μπορει να σου ακουγεται πισωγυρισμα λοιπον αφου κατεβαινοντας την κλιμακα σε πεμπτες, και χωρις να μετακινησεις το χερι στο μπατσο …φτανεις πιο μακριαααα ?? ?? ?
Αυτο ειναι ο στοχος στα βιολια, αλλα εκει ο λαιμος ειναι μικρος. Με πεμπτες στην κιθαρα θες ειτε μεγαλα stretches ειτε γρηγορα position shifts να παιξεις μια κλιμακα.

Κουφη Λεοπαρδαλη είπε:
Αυτο ειναι ο στοχος στα βιολια, αλλα εκει ο λαιμος ειναι μικρος. Με πεμπτες στην κιθαρα θες ειτε μεγαλα stretches ειτε γρηγορα position shifts να παιξεις μια κλιμακα.
Συμφωνώ απόλυτα, ειδικά στα ταξίμια είναι πολύ σημαντικό αυτό.

παντως να κρατησεις την ανωμαλια του κλασικου κουρδισματος που υπαρχει για να πιανονται ευκολα καποιες βασικες συγχορδιες… σε ενα  οργανο που δεν παιζει συγχορδιες… δεν λεει ………………............

Συμφωνω πως δεν προκειται να παιξεις μπαρε και αρα λογικα είναι πιο απλο αν ολες οι χορδες εχουν το ιδιο διαστημα, αλλα διαφωνω πως αυτό το διαστημα πρεπει να είναι οι πεμπτες.

Οποτε επειδή οι πεμπτες είναι too much, παμε πιο κατω. Το τριτονιο δεν μας κανει σαν διαφωνο και αρα παμε στις τεταρτες. Πιο κατω παλι δεν μας κανει γιατι μειωνεται το range του οργανου χωρις να κερδίζεις σημαντικα στην ευκολια για μελωδικο παιξιμο.

μα δεν προτεινα εγω  5τες για αυτη την κιθαρα, κουρδισμα απο ουτι προτεινα…

εξω βρεχει και τρωω φρεσκο ψαρι

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Το ουτι 5ες εχει? Δικαιολογειται γιατι εχει κοντο λαιμο.

Απ'οτι διαβασα και το ουτι κυριως 4ες εχει. Φαινεται πως οι 4ες είναι sweet spot ιστορικα.

δεν εχει στανταρ κουρδισμα, αυτα που ειναι διαδεδομενα δεν ειναι συμμετρικα, υπαρχουν ομως βοηθηματα για αυτα, γιαυτο το προτεινα, αλλα ο op θελει να πειραματιστει … καλο ειναι αυτο

Σιγουρα διαφορετικα κουρδίσματα σε κανουν να παιζεις λιγο διαφορετικα.

OP σκέφτεσαι να βαλεις fret markers ή να μπεις κατευθείαν στα βαθια?

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back