Ασφαλιση ΟΑΕΕ-ΙΚΑ

Φίλε elrich λίγο υπερβολική δεν είναι η πρόταση σου; Ο άνθρωπος θα προσφέρει μια υπηρεσία στη χάση και τη φέξη, παράλληλα με κάτι άλλο. ΔΕΝ είναι επιχείριση τέτοια που να δικαιολογεί το έξοδο. Εξ άλλου τα μισά που αναφέρεις είναι τα ίδια με εδώ, ενώ η Αγγλία δεν είναι φτηνή, ούτε θεωρείται tax heaven. Δοκίμασε τη Βουλγαρία για κάτι τέτοιο. Μη πάμε την κουβέντα εκεί. Δεν είναι το θέμα.

Ο filmmusic ρωτάει κάτι απόλυτα λογικό και νομοταγές: θα κάνω κάποια δουλειά μια στις τόσες. Πως θα είμαι νόμιμος;

Και του βγαίνει το τέρας του δημοσίου για να τον μπερδέψει με άγνοια νόμων, όρους, υπηρεσίες, χαράτσια και λοιπά. (Αυτή η πρόταση να μη ξεχειλώσει και γίνει θέμα παρακάτω, παρακαλώ).

Εν ολίγοις αυτό που σου λέει το εθνικό μας σύστημα είναι πως:

Αν δεν έχεις ετήσια έσοδα που να υπερβαίνουν ταμεία ασφάλισης (3-4000 περίπου), φόρο (60% των εσόδων πλέον), χαράτσια (τελη επιτηδεύματος, κλπ), ΜΗΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΥΤΟ.

Αν κοιτάξεις στις Αγγελίες όμως θα βρείς ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων που δεν έχουν τα δικά σου διλήμματα. Πολλοι ζουν ή συμπληρώνουν απο μαθήματα χωρίς να αποδίδουν τίποτα σε εφορία και ταμεία.

Το σύστημα οδηγεί σε φαύλο κύκλο.

 
Κι εγώ στην διαδικασία του ψαξίματος είμαι, δεν το έχω τσεκάρει 100%. Την ιδέα μου την έριξε φίλος μεγαλοδικηγόρος που το έχει κάνει σε πελάτες του. Αυτές τις μέρες είμαι μεταξύ δικηγόρου και λογιστή για το θέμα. (κάτι πήρε το αυτί μου για επερχόμενη αύξηση της παρακράτησης φόρου παροχής υπηρεσιών από 20% σε 40%!!!)

Το ηθικό, ανήθικο, νόμιμο και παράνομο στην Ελλάδα είναι μια αμφίδρομη σχέση κράτους - πολίτη η οποία τραβάει χρόνια.

Όσο νόμιμη και ηθική είναι η αναδρομική φορολόγηση, τα τεκμήρια, η μη ανταποδοτικότητα εισφορών και φόρων, άλλο τόσο είναι και αυτό.

Απέναντι σε κάποιους που προσπαθούν απροκάλυπτα να σε εξαπατήσουν προκειμένου να στα πάρουν και στη συνέχεια να τα κάνουν ο,τι νομίζουν, κάπως πρέπει να αμυνθείς προκειμένου να επιβιώσεις.

 
Η κουβέντα δεν αφορά πολιτική ανάλυση.

Μια ερώτηση τυπική είναι. Μην συνεχιστεί σε αυτό το βήμα παρακαλώ.

 
yameth είπε:
Φίλε elrich λίγο υπερβολική δεν είναι η πρόταση σου; Ο άνθρωπος θα προσφέρει μια υπηρεσία στη χάση και τη φέξη, παράλληλα με κάτι άλλο. ΔΕΝ είναι επιχείριση τέτοια που να δικαιολογεί το έξοδο. Εξ άλλου τα μισά που αναφέρεις είναι τα ίδια με εδώ, ενώ η Αγγλία δεν είναι φτηνή, ούτε θεωρείται tax heaven. Δοκίμασε τη Βουλγαρία για κάτι τέτοιο. Μη πάμε την κουβέντα εκεί. Δεν είναι το θέμα.
Δεν είπα ότι η Αγγλία είναι φορολογικός παράδεισος, αυτό που λέω είναι ότι εδώ είναι πλέον φορολογική κόλαση.

Καταλαβαίνω ότι ο άνθρωπος μπορεί να αναγκαστεί να κάνει έναρξη επαγγέλματος με όλα τα έξοδα που αυτό συνεπάγεται, πράγμα που στην Αγγλία τον συμφέρει περισσότερο. Το αφορολόγητό τους είναι εξαιρετικά υψηλό.

Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην πάμε την κουβέντα και εκεί, από τη στιγμή που οι μισοί μου φίλοι έχουν ήδη φύγει για εκεί.

Μοιραία θα πάει μόνη της.

 
yameth είπε:
Η κουβέντα δεν αφορά πολιτική ανάλυση.

Μια ερώτηση τυπική είναι. Μην συνεχιστεί σε αυτό το βήμα παρακαλώ.
ΟΚ, δεν το είδα πληκτρολογώντας το τελευταίο μήνυμα. Σταματάω εδώ και ζητώ συγγνώμη

 
Nikolas είπε:
Πάντως για double taxation form (μιας και τα ξέρω όπως καταλαβαίνεις) είναι για φυσικά πρόσωπα βασικά... απ'ότι ξέρω πάντα...
Όταν τα ελληνικά λογιστήρια πληρώνουν υπηρεσίες συνεργατών εξωτερικού, απαιτούν double taxation (μονή σελίδα, μπρος-πίσω εκτυπωμένη, υποχρεωτικά) υπογεγραμμένη από την εταιρεία παροχής υπηρεσιών και σφραγισμένη από την φορολογική Αρχή της χώρας τους.

Αλλιώς παρακρατούν και εδώ τον φόρο.

...ευχαριστώ για τη διόρθωση. Μη λέω και μπούρδες και περνάνε έτσι...
Νικόλα, μόνο μπουρδες δεν λες και καλά το ξέρεις. ;)

 
Ειμαι στο τεβε 10 χρονια ισως και παραπάνω, αυτη την στιγμη μου ερχεται 700 κατι το διμηνο.

Υπηρξαν χρονιες στην αρχη που και εγω δεν εβγαζα τα λεφτά των εισφορων μου.

Αν ομως ο σκοπος σου ειναι ο ιδιος με τον δικό μου (η ασφαλιση και η συνταξη), και εχεις τροπο να πληρωνεις τις εισφορες  χωρις να πεινας τοτε καλο ειναι να γραφτεις σε καποιο ταμειο.

Πολλοι φιλοι σου συνεστησαν να μην το κάνεις. Να θυμισω οτι οι ανθρωποι με τις πενιχρες συνταξεις που χρηζουν εκας κτλ πανω κατω ειχαν την ιδια φιλοσοφια.

Δηλαδη ειλικρινα πιστευει κανεις οτι αν στην Ελλαδα υπάρξει καποια εποχη που δεν θα δινονται συνταξεις απο το κράτος θα δινουν οι ασφαλιστικες εταιριες ; η μήπως θα υπάρχουν καταθέσεις ;

Να θυμισω τι εγινε με την ασπις ;

Η ιδιωτικη ασφαλιση σε ολες τις χωρες που εφαρμοζεται θεωρει τον ασφαλιζομενο υπευθυνο για αυτην την ασφαλιση, αν κανει λαθος επιλογες κατα βασην αυτος αυτος θα τις πληρωσει.

Αν υπάρχει ενα ερωτημα για μενα,  καθως απο οτι φαινεται τα εχουν κανει σ@#*@(#* χρησιμοποιοντας την παραλλογη λογικη οτι την συνταξη την πληρωνουν οι νυν εργαζομενοι  (καθως εχουν φαγωθει ολα τα λεφτα),  ειναι κατα ποσον τα λεφτα που θα παιρνουμε θα ανταποκρινονται σε αυτα που συνεισφεραμε καθως φοβαμαι οτι θα ειναι πολυ λιγοτερα.

Για τον διαχωρισμο τεβε ικα δεν μπορω να σου πω με βεβαιοτητα αλλα εχω την αισθηση οτι καθως το ικα δουλευει με ενσυμα, ειναι πιθανον να μην μπορεις να καλυψεις τα απαιτουμενα για συνταξη (ομως αυτο καλυτερα να ρωτησεις καποιον αλλο)

μπαη δε γουεη, στο εξωτερικο εαν εχεις καποιο εσοδο μικροτερο απο ενα ποσο δεν εισαι αναγκασμενος να εισαι σε καποιο επιμελητηριο, να κανεις εναρξη επαγγελματος !  Εδω βεβαια σιγα να μην υπαρχουν τετοιες προβλεψεις....

 
Ας υποθεσουμε οτι συνολικα εχεις δηλωσει 20.000 ευρω το χρονο μουσικο εισοδημα μικτα (προ φπα και φορου δηλαδη, συνολικο ποσο που εδωσαν οι πελατες σου). Τελευταια φορα που μιλησα με λογιστη αυτα τα δυο σου κρατουσαν περιπου το 53% (20% φορο, 23% φπα απο πανω). Προσθεσε εισφορες κανα τριχιλιαρο το χρονο για αρχη, εισφορα 500€, φορο σε οτι μενει .. Και τελικα ισως σου μεινουν τιποτε ψιλα για τσιγαρα.

Και βεβαια αν εχεις καταφερει να κοψεις αποδειξεις για 20 χιλιαδες θα εχεις κινησει κανα δυο εκατομμυρια ευρω :) αν κρινω απο το ποσοστο των συναλλαγων που αποδιδουν κατι στο κρατος με το καθεστως που υπαρχει στο μουσικο χωρο πλεον

 
Δηλαδη ειλικρινα πιστευει κανεις οτι αν στην Ελλαδα υπάρξει καποια εποχη που δεν θα δινονται συνταξεις απο το κράτος θα δινουν οι ασφαλιστικες εταιριες ;
Για το αν θα δινουν συνταξεις οι ασφαλιστικες εταιριες δεν ειμαι σιγουρος (ειμαι και εγω ενα απο τα 200.000 θυματα της ΑΣΠΙΣ) ,για το οτι η ανωτερη "συνταξη" που θα δινεται απο ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ δημοσιο ασφαλιστικο φορεα δεν θα ξεπερνα τα 300-500 ευρω (σημερινης αγοραστικης δυναμης) ειμαι 1000% ΣΙΓΟΥΡΟΣ......μια και τα ψυχρα νουμερα (ανεργια,οικονομικη κατασταση ασφαλιστικων ταμειων,αναλογιστικες μελετες,σχεση εργαζομενων προς συνταξιουχους και ποσοστο των ΝΕΩΝ σε ηλικια Ελληνων που θα ζουν και θα εργαζονται στο ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ως μεταναστες χωρις φυσικα να συνεισφερουν στα εγχωρια ασφαλιστικα ταμεια) δυστυχως αυτο λενε...

Βασικα σε καμμια 20αρια χρονια οι συνταξιουχοι στην Ελλαδα θα ζουν οπως ζουν οι συνταξιουχοι στις υπολοιπες  βαλκανικες χωρες και στις χωρες  του πρωην υπαρκτου σοσιαλισμου (δηλ. με τα ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ που θα στελνουν τα παιδια-μεταναστες στους γονεις τους απο το εξωτερικο οπου θα ειναι μεταναστες,μη ξεχναμε αλλωστε οτι και μεχρι το 1974 ετσι ζουσανε και στην Ελλαδα ετσι κι αλλοιως...) με τη σημαντικη διαφορα οτι η υψηλοτερη στον κοσμο κατα κεφαλη ιδιοκτησια κατοικιας θα κανει τα πραγματα αρκετα πιο υποφερτα για τους Ελληνες συνταξιουχους μια και δεν θα εχουν την σημαντικη επιβαρυνση του ενοικιου που εχουν οι υπολοιποι Βαλκανιοι συνταξιουχοι.

Οποτε οσοι ειστε πανω απο τα 25 καντε τα κουμαντα σας και βαλτε κανα φραγκο στην ακρη.....

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Σήμερα πρωτοείδα το θέμα και λόγω επαγγέλματός μου ( λογιστής γαρ ) θα ρίξω λίγο τα φώτα μου.

Καταρχάς αν κάποιος είναι νέος ασφαλισμένος (πρώτα ένσημα μετά το 1993 ) τότε αν δουλεύει κάπου και έχει ΙΚΑ τότε δικαιούται απαλλαγής από τον ΟΑΕΕ. Προϋπόθεση όμως να του κολλάει ο εργοδότης 25 ένσημα και όχι λιγότερα, δλδ να είναι πλήρους απασχόλησης. Αν κολλάει 24 ένσημα, τότε πρέπει να γραφτεί στον ΟΑΕΕ και να πληρώσει ολόκληρη την εισφορά ( ελληνική πατέντα).

Για το τέλος επιτηδεύματος ισχύει η απαλλαγή της πρώτης πενταετίας και λογικά δεν θα καταργηθεί.

Το κόστος έναρξης δεν είναι πολύ μεγάλο γενικά για ατομική επιχείρηση. Στο επιμελητήριο ( εππαγελματικό )  η εισφορά από όσο θυμάμαι είναι γύρω στο 50άρικο τον χρόνο και στην εφορία δεν πληρώνεις τίποτα. Επειδή το επάγγελμα του μουσικού θεωρείται υπηρεσία μπορεί να γίνει έναρξη και στο σπίτι (και μάλιστα δικαιούσαι να καταχωρήσεις στο βιβλίο το 1/3 όλων των λογαριασμών δεη, οτε κτλ) Αν όμως υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στον ΟΑΕΕ τότε το κόστος είναι μεγάλο.

Υπάρχει μια μαμουνιά που μπορείτε να ψαχτείτε. Αν έχετε κάποιο χωρίο (λιγότερο από 2000 κατοίκους, ή λιγότερο από 1000 κατοίκους σε κάποιους μεγάλους νομούς που δε θυμάμαι) τότε μπορείτε να διακδικήσετε τριετή απαλλαγή από τον ΟΑΕΕ και να αυτασφαλιστείτε στον ΟΓΑ με 65€ τον μήνα περίπου. Φυσικά τα τελευταία χρόνια αυτό έχει δυσκολέψει, επειδή ο υπάλληλος τους ΟΑΕΕ μπορεί να θεωρήσει ότι οι πελάτες σας θα προέχονται απο περιοχές με μεγαλύτερο πληθυσμό και να μη σας δώσει απαλλαγή. Εκεί θέλει παρακαλητό και ποτέ δεν ξέρεις. Κάθε τριετία θα γίνεται όμως έλεγχος αν τηρούνται οι προϋποθέσεις για να συνεχιστεί η απαλλαγή.

Μη ξεχνάτε όμως ότι οι συντελεστές φορολόγησης για ελ.επαγγελματίες τσουρουφλάνε.

Ότι θέλετε στη διάθεσή σας.

 
Καλημερα!

Ας δωσω και γω μια απαντηση εχοντας σαν Λογιστης - Μουσικος - Ασφαλιστης (της Ασπις)

1. Γενικα δεν συμφερει να ανοιξει καποιος βιβλια, γιατι το κοστος ειναι αξιολογο. Αν ομως μπορει να ανοιξει βιβλια για καποια αλλη επιχειρηση που θα του φερει εσοδα τοτε τα ανοιγει για την αλλη και παιρνει απαλλαγη για το μουσικο κομματι. Παραδειγμα: κανω εναρξη σαν λογιστης πληρωνομαι καλα για να καλυψω τις εισφορες και μετα κανω εναρξη σαν μουσικος.

Αυτο για την παραλληλη ασφαλιση ΟΑΕΕ και ΙΚΑ και την απαλλαγη ισχυει. Αρκει να βρεις δουλεια με ΙΚΑ. Λαθεμενα ωστοσο υπολογιζετε στα εξοδα τον ΦΠΑ που πληρωνετε αφου θα τον παρεα πισω οταν θα αγορασετε πραγματα για το ατομικο επαγγελμα, οποτε δεν ισχυει αυτο που εγραψε ο φιλος περιπου το 53% (20% φορο, 23% φπα απο πανω)

Την Αγγλια ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ δεν θα την προτεινα γιατι θεωρω οτι εμπεριεχει μεγαλο ρισκο, πχ αν αλλαξουν τους νομους και σου σκασει κανας νεο φορος? που θα το μαθεις? αν δεν σε ενημερωσουν? ή αν το κανουν ολοι αυτη την πατεντα τοτε θα υπαρχει χρημα για να φορολογισει η αγγλικη κυβερνηση. Θελω να καταληξω οτι κανενα κρατος αν μυριστει χρημα θα το αφησει χωρις να το φορολογισει με καποιον τροπο (λιγο ως πολυ, ως περισσοτερο) - παρακαλω κρατειστε οτι αυτη ειναι μια καθαρα προσωπικη θεση και τι θα εκανα εγω

2. Ιδιωτικη Ασφαλιση:

Αλλο πονεμενο αγκαθι...οι ιδιωτικες πρεπει να πληρουν καποια κριτηρια. Η Ασπις τα πληρουσε ως καποια περιοδο μετα ειχε προβλημα αλλα δεν ηθελε να το παραδεχτει. Δουλεψα σαν ασφαλιστικος πρακτορας και τα νουμερα στα προγραμματα δεν εβγαζαν νοημα. Ηταν παραλογα και δουλευαν σαν κραχτης πελατων. Παραιτηθηκα μετα απο 1 μηνα δουλειας και μετα απο μια βδομαδα εκλεισε. Οποτε ΝΑΙ μεν εχουν ρισκο οι ιδιωτικες αλλα γενικα δεν αντιμετωπιζουν προβληματα και ελεγχονται. Μιλαω κυριως για τα νοσοκομειακα προγραμματα και τα επενδυτικα οχι τα συνταξιοδοτικα.

3. Συνταξη:

Εδω ειναι αποφαση ζωης. Αν το ρισκαρεις ή οχι. ΑΝ πιστευεις οτι θα ζησεις τοτε ασχολεισαι με το κομματι, αν πιστευεις οτι δεν θα ζησεις τοτε παρατα το. ΝΑΙ εντελως ωμα, αν εχουν πεθανει ολοι οι συγγενεις σου απο καρκινο, χεσε την συνταξη. Αν καπνιζεις, τρως, πινεις σαν π@υστης, οχι, δεν θα ζησεις. οποτε ας κανει καθενας τις επιλογες του. Δες και το μεσο ορο ζωης στους συγγενεις σου για να βγαλεις συμπερασμα. Επισης αν θες το ρισκαρεις για ιδιωτικη (Δεν θα το εκανα παρολο που ελεγχονται)

4. Χρηματα στο μελλον:

Το οτι οι συνταξιουχοι σημερα πεινανε δεν σημαινει οτι αν παιρνουμε τα ιδια χρηματα στο μελλον θα πειναμε και μεις. Η προοδος της τεχνολογιας ειναι αλματωδης και μπορει να συμπιεσει το κοστος διαβιωσης.

ενδεικτικα αναφερω:

- Φωτοβολταικα για αμεση χρηση στο σπιτι χωρις μετατροπεα τασης, μολις βγει στην αγορα το κοστος ενεργειας θα πεσει κατακορυφα

- Σχιστολιθικο πετρελαιο (δεν θυμαμαι αν λεγεται ετσι) πολλα υποσχομενο  στην επομενη 10ετια για μειωση της τελικης τιμης των καυσιμων κοντα στο 50%

Ολα αυτα θα κανουν πιο φτηνη τη ζωη μας, οποτε μπροστα στα καταστροφολογικα σεναρια για το μελλον αυτο που εχω να πω ειναι οτι κανεις δεν ξερει και δεν μπορει να προβλεψει.

Εν κατακλειδει ολα ειναι μια αποφαση αν θα ρισκαρεις ή οχι. α! και ποσο θα ζησεις (κατι που δεν το αποφασιζεις εσυ! ;)

Βεβαια θα μπορουσα να μην γραψω ολα τα παραπανω και να σου πω το αυτονοητο: ΜΗΝ ανοιξεις μπλοκακι, απλα με ειχα ορεξη να γραφω!

 
vagiosap είπε:
και λόγω επαγγέλματός μου ( λογιστής γαρ ) θα ρίξω λίγο τα φώτα μου.
Ας δωσω και γω μια απαντηση εχοντας σαν Λογιστης - Μουσικος - Ασφαλιστης (της Ασπις)
Εσείς λοιπόν οι λογιστές, πείτε μας και για τη Απόδειξη Επαγγελματικής Δαπάνης (έτσι δεν λέγεται?) που σου επιτρέπει να εισπράξεις μέχρι 5.000 ευρώ χωρίς μπλοκάκια-παραστατικά και λοιπούς φορείς...γιατί για κάποιους είναι μία λύση.

Εννοείται ότι την υποβάλεις στη δήλωσή σου

 
Miltos23 είπε:
Την Αγγλια ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ δεν θα την προτεινα γιατι θεωρω οτι εμπεριεχει μεγαλο ρισκο, πχ αν αλλαξουν τους νομους και σου σκασει κανας νεο φορος? που θα το μαθεις? αν δεν σε ενημερωσουν? ή αν το κανουν ολοι αυτη την πατεντα τοτε θα υπαρχει χρημα για να φορολογισει η αγγλικη κυβερνηση. Θελω να καταληξω οτι κανενα κρατος αν μυριστει χρημα θα το αφησει χωρις να το φορολογισει με καποιον τροπο (λιγο ως πολυ, ως περισσοτερο) - παρακαλω κρατειστε οτι αυτη ειναι μια καθαρα προσωπικη θεση και τι θα εκανα εγω
Και εγώ προσωπικά θα φοβόμουν να κάνω έναρξη κάπου που α) δεν είμαι εκεί, β) δεν μπορώ να έχω άμεση πληροφόρηση για τα φορολογικά, γ) θα βασίζομαι σε κάποιον που δεν έχω δει καν.

Βασικά όχι μόνο θα φοβόμουν αλλά ούτε καν θα το σκεφτόμουνα.

 
marathon είπε:
Εσείς λοιπόν οι λογιστές, πείτε μας και για τη Απόδειξη Επαγγελματικής Δαπάνης (έτσι δεν λέγεται?) που σου επιτρέπει να εισπράξεις μέχρι 5.000 ευρώ χωρίς μπλοκάκια-παραστατικά και λοιπούς φορείς...γιατί για κάποιους είναι μία λύση.

Εννοείται ότι την υποβάλεις στη δήλωσή σου
Για το 2013 έχει πάει στα 10.000€ για κάθε έτος. Το θέμα είναι που θα βρεις κάποιον να σου κόβει απόδειξη δαπάνης. Το δεύτερο είναι ότι αν το συνεχίσεις για 2-3 χρόνια και σε τσακώσει η εφορία μπορεί να έχεις θέμα με τον Φ.Π.Α. Σίγουρα είναι μια λύση αλλά για συγκεκριμένη υπηρεσία (σε αυτή την περίπτωση μουσικός) την συστήνω για μέχρι 2 συνεχόμενα χρόνια το πολύ.

Απόδειξη δαπάνης μπορεί να σου κόψει μόνο επιχείρηση και όχι ιδιώτης, και νομίζω ότι συνήθως την αποφεύγουν γιατί σε έλεγχο εφορίας, αν δουνε απόδειξη δαπάνης κάνουν σαν να τσίμπησαν λαβράκι.

Επίσης έχει παρακράτηση 23,6% (20,00% φόρο και 3,6% χαρτόσημο). Το 20% ανάλογα με τα εισοδήματά σου μπορεί και να το πάρεις πίσω στην δήλωση, το χαρτόσημο πάει κυριολεκτικά υπέρ πίστεως και πατρίς.

 
vagiosap είπε:
Το δεύτερο είναι ότι αν το συνεχίσεις για 2-3 χρόνια και σε τσακώσει η εφορία μπορεί να έχεις θέμα με τον Φ.Π.Α.
Πολύ χρήσιμα όλα που γράφεις...κάποια δεν τα ήξερα.

Γιατί όμως μπορεί να έχεις πρόβλημα με το ΦΠΑ? Δεν δικαιούσαι σαν εργαζόμενος αυτά τα 10.000 ευρώ/έτος με τη συγκεκριμένη απόδειξη?

 
marathon είπε:
Πολύ χρήσιμα όλα που γράφεις...κάποια δεν τα ήξερα.

Γιατί όμως μπορεί να έχεις πρόβλημα με το ΦΠΑ? Δεν δικαιούσαι σαν εργαζόμενος αυτά τα 10.000 ευρώ/έτος με τη συγκεκριμένη απόδειξη?
Υποτίθεται ( για την εφορία) η απόδειξη δαπάνης κόβεται επειδή ο ένας συναλλασόμενος (σε αυτή την περίπτωση ο μουσικός) δεν μπορεί ή δεν θέλει να κόψει παραστατικό. Επομένως αν αποδειχτεί , σε περίπτωση ελέγχου, ότι η απασχόληση είναι περιστασιακή τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν όμως η εφορία δει ότι επί 3 ας πούμε χρόνια συνθέτεις και πουλάς κομμάτια, τότε θα το θεωρήσει κανονικό επάγγελμα (και ας απασχολείσαι και αλλού με άλλη ιδιότητα) και θα θεωρήσει ότι με δόλο αποφεύγεις να καταβάλλεις ΦΠΑ. Γενικά το ΦΠΑ είναι το πιο αυστηρό τμήμα στην εφορία (ο λόγος είναι ότι αποτελεί τη βασικότερη πηγή εισοδήματος του κράτους) . Τώρα με τους νέους συντελεστές φορολόγησης, που οι μισθωτές υπηρεσίες φορολογούνται πολύ χαμηλότερα από τις μη μισθωτές, μπορεί πλέον και το τμήμα του εισοδήματος να γίνει πιο αυστηρό σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά αυτό ακόμη δεν το ξέρουμε.

 
vagiosap είπε:
θα θεωρήσει ότι με δόλο αποφεύγεις να καταβάλλεις ΦΠΑ.
Δίκιο έχεις...Άρα με λίγα λόγια, μπορώ να το παρατείνω, κόβοντας μία χρονιά εγώ, την επόμενη η γυναίκα μου...και πάει λέγοντας...

Ακαδημαϊκά ρωτώ...με ενδιαφέρει από τη μεριά του εργοδότη

 
Πολύ σωστά όσα έγραψε ο vagiosap.

Η απόδειξη δαπανών γενικά δεν είναι πανάκεια. Αρκετοί λογιστές στα γνωστά φορουμ συνιστούν να την χρησιμοποιούμε σαν έσχατη λύση όταν δεν μπορούμε να κάνουμε πρόσληψη.

Επίσης έχει τον χαρακτήρα (συνήθως) του one-off. με ενα παράδειγμα για να γίνει πιο κατανοητο:

το όριο ειναι 10.000ευρω.

Αν κόψεις ανα 1 μήνα 1 αποδειξη δαπανων με ποσό 800 ευρω για ενα έτος δεν είσαι παράνομος, αλλα κανει μπαμ οτι δεν ήθελες να τον προσλάβεις. δεν έχεις κυρώσεις, παρα μόνο ότι μπαινεις στο ματι της εφοριας. ενω αν εκοβες μια συνολικη 9600 τοτε δεν θα είχες προβλημα.

Δηλαδη τυπικα ο νομος δεν το απαγορευει αλλα δημιουργεί τετοιου είδους θέματα.

Όσον αφορά τον ΦΠΑ έχει να κανει με την μη αποδοση του στην εφορια, δηλαδη παρεχονται υπηρεσιες με προστιθεμενη αξια και δεν εισπρατεται ο αναλογος φορος.

All in all αν καποιος αναλαβει ενα εργο για μια εταιρεια τοτε συμβουλη μου ειναι να πληρωθει στο τελος για ολο το ποσο και τελειωνει το θεμα!

(sorry τωρα ειδα οτι απαντησατε)

 
marathon είπε:
Δίκιο έχεις...Άρα με λίγα λόγια, μπορώ να το παρατείνω, κόβοντας μία χρονιά εγώ, την επόμενη η γυναίκα μου...και πάει λέγοντας...

Ακαδημαϊκά ρωτώ...με ενδιαφέρει από τη μεριά του εργοδότη
Σαν εργοδότης αν πληρωθούν οι φόροι (το 23,6% δλδ) δεν μπορούν να σε κάνουν κάτι, ειδικά αν διαθέτεις τα παραδοτέα. Πρόβλημα έχει ο δέκτης της απόδειξης ( ο απασχολούμενος) . Όμως σε περίπτωση ελέγχου από την εφορία οι αποδείξεις δαπανών θα ελεχθούν ενδελεχώς και πιθανά θα δημιουργηθεί πρόβλημα για τον εργαζόμενο. Και αυτό γιατί η εφορία εκ των προτέρων πιστεύει ότι την έκοψες καθαρά για να χαμηλώσεις το εισόδημά σου και ότι την έκοψες χωρίς να έχει παραχθεί κάτι. Επομένως σε τέτοιες περιπτώσεις τα παραδοτέα θα τα κρατάς για πάντα. Αν το αποδείξεις εσύ (σχετικά εύκολο αλλά εφοριακοί είναι αυτοί δεν ξέρεις τι και πως θα το ψάξουν) τότε το πρόβλημα πάει στον εργαζόμενο (όπου θα τον ελέγξουν για την περιοδικότητα των αποδείξεων που λαμβάνει) .

Το θέμα για τον εργοδότη προκύπτει στο ΙΚΑ διότι αν απασχοληθεί πάνω από 4 ημέρες σε ένα μήνα ο αργαζόμενος πρέπει να κολλήσεις ένσημα. Αυτό φυσικά μπορείς να το ρεγουλάρεις εύκολα αλλά από πέρυσι υπάρχουν υποκαταστήματα ΙΚΑ που δεν δέχονται τα παραπάνω και θέλουν ένσημα για όλους, θεωρώντας εκ των προτέρων την σταθερότητα της απασχόλησης (άκουσον άκουσον) και επομένως την υποχρέωση του εργοδότη για πρόσληψη.

 

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top