Αρμόνιο/synth για λαϊκό-παραδοσιακό ρεπερτόριο

giannis_ll

Νέο μέλος
Πόντοι
3
Καλησπέρα σε όλους!

Παίζω ακορντεόν (δημοτικά, παραδοσιακά, λαϊκά, σκυλάδικα κλπ) και για τις ανάγκες της εργασίας θα χρειαστεί να μεταπηδήσω σε αρμόνιο/synthesizer/workstation.

Επειδή είμαι εντελώς άσχετος με τον χώρο, ήθελα να ρωτήσω τους γνώστες της κοινότητας αν θα μπορούσαν να με καθοδηγήσουν κάπως ως προς την αγορά κάποιου οργάνου που να μπορεί να υποστηρίξει τις ανάγκες του ρεπερτορίου. Το όργανο θα χρησιμοποιείται σε εκδηλώσεις/πανηγύρια/μαγαζιά κλπ.

Υπάρχει κάποια επιλογή που "ενδείκνυται" γι' αυτές τις χρήσεις; Δηλαδή από πλευράς ήχων, ελληνικών ρυθμών κλπ; Υπάρχουν όργανα με μεγάλη εγχώρια "κοινότητα" :p (για τα οποία δηλ. κάποιος να μπορεί να προμηθευτεί ήχους, ρυθμούς κλπ για τις ανάγκες αυτές);

Κάτι άλλο που ίσως θα έπρεπε να προσέξω/έχω στον νου μου;

Το όργανο θα ήθελα κατά προτίμηση να μην έχει βαρυκεντρισμένα πλήκτρα καθώς δεν είμαι συνηθισμένος σε αυτά. Το μπάτζετ θα ήθελα ιδανικά να μην υπερβεί τα 1000-1500€.

Τέλος, να πω πως μπορώ να έχω (οικονομική) πρόσβαση σε ένα Yamaha MOXF8 (παρόλο που δεν είναι αυτό που ψάχνω ακριβώς). Γνωρίζει κανείς αν θα μπορούσε αυτό να καλύψει τι ανάγκες μου;

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

Γεια σου Γιαννη και καλες επιτυχιες σε οτι κι αν κανεις!
Απο τα περιεργα της εποχης, αν και υπαρχουν σημαντικοι λογοι,,, γιατι γινεται αυτο, οι τιμες των synth/workstations & των αρμονίων, (πιο επισημα Professional Arrangers, ή μόνο Arrangers) ειναι... Οι ιδιες!!!
Βεβαια, τα μηχανηματα δεν ειναι ιδια...! Με το αρμονιο παιρνεις μεσα πακετακι και ετοιμους ρυθμους + ηχους. Ενω με το Synth/workstation,,, (ΚΑΙ μεσα σε αυτη τη κατηγορια μπαινει και ΤΟ YAMAHΑΡΑ, ΤΟ MOXF, του οποίου ειμαι κατοχος, Οχι του 8 , του 6 ομως), θα χρειαστει να τα φτιαξεις,,, ΟΛΑ ΕΣΥ.!
αλλά βαζεις και τον παραγοντα οτι δεν εχεις τοση μεγαλη εμπειρια πανω σε αυτα τα μηχανηματα, και, υποθέτω ουτε και τον χρονο για να ασχοληθεις για να "κατασκευασεις" ρυθμους και ηχους,,, . Ολα, κυρίως τα χρηματα το budget που βαζεις, εμενα με οδηγουν εδω!
σε καποιο Yamaha της κατηγορίας psr-sx!
Αν καποιος κατοχος Korg γνωριζει καποιο της εταιριας καινουριο ή μαλλον μεταχειρισμενο μπορει να γραψει!

Υπαρχουν παιδια που κατεχουν τα λαικα σκηνικα και θα σε καθοδηγησουν.

Το σιγουρο ειναι οτι το moxf8 και βαρυκεντρισμενα πληκτρα εχει, και δεν εχει τους ρυθμους και γενικα το στησιμο των arranger.

Οσο αφορα τα βαρυκεντρισμενα, αν δεν εχεις επαφη με την τεχνικη του πιανο IMHO απεφυγε τα. Και ειδικα της Yamaha το GHS ειναι πολυ βαρυ, καλο για practice πιανου αλλα οχι για να παιζεις χωρις τεχνικη, θα εχεις θεμα.

Οσο αφορα τους ρυθμους, ενα workstation σαν το mofx εχει μεν δυνατοτητες για δημιουργια ρυθμων, αλλα ακριβως αυτο: Για δημιουργια. Οταν ομως θελεις να παιζεις στο φτερo και real time το ενα κομματι μετα το αλλο, και μαλιστα με ετοιμους ρυθμους χωρις να χρειαζεται να προγραμματιζεις, η μονη λυση ειναι ενα arranger σαν αυτα που προτινει ο tech.

Το ιδανικο θα ηταν να πας σε ενα ελληνικο μαγαζι να σου κανουν ενα demo να ακουσεις και να δεις το παιζεται. Εχε υποψη σου οτι αν σκοπευεις να παρεις απο εξω η στα τυφλα, οτι τα περισσοτερα arranger δεν ειναι απο τη μανα τους καταλληλα για λαικες και ανατολιτικες φασεις. Αν δεν εχουν εξτρα προγραμματισμο και τετοια, η αν δεν ειναι σε φαση oriental και δεν ξερω εγω τι, θα πρεπει να ψαχνεσαι, και, ας με διορθωσουν οσοι ασχολουνται, απο οτι εχω καταλαβει τους ηχους αυτους δεν τους βρισκεις και στα γαριδακια :ROFLMAO: ειναι ηχοι που βγαζει ψωμι ο κοΖμος, καιδεν τους δινει ευκολα.

Οποτε αν δοκιμασεις αναλυτικα ενα οργανο σε καταστημα, και σου δωσουν και ρυθμους για λαικα και ξερω γω σαν εξτρα, αυτο αξιζει τον κοπο.

Γεια σου Γιάννη,
καταρχάς σε αυτή την κατηγορία αρμονίων στα 1.000+ ευρώ,τι κάνουν και τι δεν κάνουν τα αρμόνια:
Είναι ικανά να παίξουν μόνο τους δικούς τους ήχους εκτός από κάποιους ήχους για τους οποίους παρέχουν πολύ περιορισμένη μνήμη (π.χ 1 gigabyte) και μπορεί το όργανο να τους φορτώσει και να τους παίξει. Αυτούς τους ήχους μαζί με κάποιους ρυθμούς υπάρχουν άνθρωποι εδώ στην Ελλάδα που τους πουλάν σαν "πακέτο" και είναι ειδικά φτιαγμένοι για ένα μοντέλο μας μάρκας οργάνων.
Επιπλέον δεν μπορεί ο ένας χρήστης να χαρίσει ένα πακέτο που αγόρασε σε κάποιον άλλο γιατί δε θα μπορεί να παίξει στο δικό του όργανο γιατί ο προγραμματιστής που το έφτιαξε το έχει κλειδωμένο να το πω απλά.
Όλα τα αρμόνια έχουν ενσωματωμένους ήχους και ρυθμούς για "ανατολίτικη μουσική" απλά είναι περιορισμένα και επίσης άλλους ήχους χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα, άλλους στο Ιράν,άλλους προτιμούν στη Ρουμανία κλπ.
Επιπλέον η κάθε εταιρία μπορεί να παρέχει πακέτα με έξτρα ήχους και ρυθμούς δωρεάν από την ιστοσελίδα της που μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέρος της περιορισμένης μνήμης που είπαμε παραπάνω.
Τα αρμόνια αυτά μπορούν να φορτώσουν ρυθμούς από άλλους χρήστες με την προυπόθεση ότι αυτοί χρησιμοποιούν τους ενσωματωμένους ήχους του αρμονίου (ο ρυθμός παίζεται πχ από έναν ήχο ντραμς,έναν ήχο μπάσου και έναν ήχο κλαρίνου που ηπάρχουν ήδη στο αρμόνιο).
Εδώ δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σε μνήμη και μπορούμε να έχουμε άπειρους ρυθμούς(για διάφορα τραγούδια) σε ένα στικάκι το οποίο μπαίνει σε θύρα του αρμονίου.
Αυτούς τους ρυθμούς τους βρίσκουμε στο ίντερνετ ή από αλλους χρήστες του ίδιου μοντέλου.Αν ο ρυθμός είναι φτιαγμένος για άλλο,πιο ακριβό μοντέλο της ίδιας μάρκας το όργανο μπορεί να παίξει το ρυθμό απλά επειδή του λείπουν τα αντίστοιχα όργανα και εδικά εφέ,στο δικό μας όργανο δε θα ασκουστεί τόσο καλά ή μπορεί να ακούγεται τόσο χάλια που δεν αξίζει καν να τον χρησιμοποιήσουμε.
Επίσης αυτά τα όργανα δίνουν τη δυνατότητα στον οργανοπάιχτη,αν έχει τις ικανότητες να φτιάξει δικούς του ρυθμούς από την αρχή, ή να τροποποιήσει έναν υπάρχοντα ρυθμό.
Οι υπάρχοντες ήχοι τροποποιούνται χρησιμοποιώντας άλλα (αρκετά) εφέ που έχουν τα αρμόνια.
Τα αρμόνια αυτά (των 1.000+ευρω) έχουν 2 δικά τους ενσωματωμένα ηχεία ή μπορούν να συνδεθούν σε άλλα (τα πολύ πιο ακριβά μοντέλα δεν εχουν ενσωματωμένα ηχεία) και έχουν "απαλά" πλήκτρα.
Στην Ελλάδα συνήθως είναι πιο δημοφιλή τα KORG επειδή ο κόσμος προτιμάει τον ήχο τους για λαικά και υπάρχουν περισσότεροι χρήστες στη χώρα μας για να βρουν "ελληνικούς" ρυθμούς.
Κατά τ'αλλα σε κάθε εύρος τιμής,τα μοντέα των Υamaha και KORG παρέχουν πάνω κάτω τις ίδιες δυνατότητες.

KORG PA 700 στα 1.335 ευρώ:

Yamaha Psr sx 720 στα 1.150 ευρώ (το ανέφερε ο TheoMusictech παραπάνω):

Και έχει βγεί και αυτό το MENDELI ΑΚΧ 10 το οποίο είναι αντίγραφο του PSR της Υamaha και είναι πολυ πιο φθηνό στα 879 ευρώ. Προφανως και οι ήχοι του δεν είναι οι ίδιοι αλλά πολύ πιο..."λεπτοί":
https://www.musicland.gr/arrangers-...R3V2OciUU1OBBeZkA2hEJhbAfJMzgVThoCCU0QAvD_BwE

Το ίδιο μοντέλο βγαίνει και ως Τhomann AKX1100 στα μόλις 579 ευρώ με μικρότερη μνήμη (για εξτρα ήχους) απ'ό,τι κατάλαβα η βασική διαφορά τους.
Για τα δύο τελευταία γενικά δε γνωρίζουμε πολλά πράγματα για το αν βγάζουν προβλήματα κλπ κλπ
Έχουν πολύ καλές δυνατότητες μεν, αλλά οι ήχοι τους μου ακούγονται περισσότερα σαν τα φθηνότερα μοντέλα της Yamaha και της Korg που είναι και το βασικό κριτήριο για το αν ένα αρμόνιο κάνει 100 ευρώ ή 4.000 ευρώ.

Ενά σετ από ήχους που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το Yamaha και το Mendeli και αν δεν κάνω λάθος κοστίζει 300 ευρώ:

Και ένα σετ για το KORG PA 700 (τιμή δε γνωρίζω):

Για να μην υπάρχουν τυχόν παρεξηγήσεις, είμαι ερασιτέχνης που έχω απλά ένα παλαιότερο Yamaha PSR, ΔΕΝ ειμαι επαγγελματίας, ΟΥΤΕ παίζω live με κόσμο κλπ, απλά προσπαθώ να βοηθήσω κάποιον που δε γνωρλιζει γρι από αρμόνια.

Φίλε Theo, φίλε Μάνο, ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Κι εγώ το φοβάμαι ότι θα με ζορίσει το MOXF.

Φίλε Πάνο, εξαιρετικά αναλυτικός και εμπεριστατωμένος. Ευχαριστώ πολύ! Θα μελετήσω αυτά που έστειλες. Μ' ένα αρχικό ψάξιμο βρήκα κι εγώ το Korg Pa700 που φαίνεται να είναι κοντά σε αυτό που ψάχνω.

Τέλος, να πω πως μπορώ να έχω (οικονομική) πρόσβαση σε ένα Yamaha MOXF8 (παρόλο που δεν είναι αυτό που ψάχνω ακριβώς). Γνωρίζει κανείς αν θα μπορούσε αυτό να καλύψει τι ανάγκες μου;
οχι δεν μπορει χρειαζεσαι arranger, μπορεις ωστοσο να το κρατησεις σαν 2ο οργανο

κοιτα για το pa700 με musicorama set σε αυτα τα χρηματα το ειχα 5 χρονια και εμεινα πολυ ικανοποιημενος https://www.musicorama.gr/products/korg-pa-700/ αν το παρεις απο εδω παιρνεις δωρο το σετ!

θα χρειαστεις και μια θηκη μαλακη κ πολυ ορεξη κ υπομονη να μαθεις πως να το χειριζεσαι, αλλα θα μπεις στη φιλοσοφια σιγα σιγα....

Last edited:
Σταύρο καλησπέρα. Ευχαριστώ για την απάντηση! Το MOXF ως δεύτερο όργανο πιστεύεις θα μπορούσε να χρησιμεύσει για πιο πιανιστικά πράγματα ή και κάτι επιπρόσθετο που δεν θα μπορούσα να κάνω με ένα όργανο τύπου Pa700;

Σταύρο καλησπέρα. Ευχαριστώ για την απάντηση! Το MOXF ως δεύτερο όργανο πιστεύεις θα μπορούσε να χρησιμεύσει για πιο πιανιστικά πράγματα ή και κάτι επιπρόσθετο που δεν θα μπορούσα να κάνω με ένα όργανο τύπου Pa700;
Εξαρταται απο τις απαιτησεις του μαγαζιου που θα πας,

αν ειναι ταβερνα πχ και εχει χαλαρο προγραμμα δεν χρειαζεσαι 2ο όργανο βγαινει μονο με το 700

αν ειναι πολυχωρος συνδυαζει φαγητο-ποτο σε στυλ μπουζουκια εχει πολλους τραγουδιστες και απαιτητικο προγραμμα σιγουρα θα χρειαστεις και 2ο για να μπαινεις εισαγωγες-πιανα-ακουστικα-θεματα χωρις να υπαρχουν κενα κτλ

το βασικοτερο ειναι να μπεις στη φιλοσοφια των arrangers και να δεις πως στηνονται προγραμματα μιλαμε για non-stop προγραμμα 4-6 ωρες το οποιο θα ειναι ολο πανω σου... επειδη προερχεσαι απο ακορντεον θα τα βρεις λιγακι σκουρα στην αρχη.... σιγα σιγα ομως θα μαθεις και θα μπεις στο κλιμα

το synth εχει αλλο χειρισμο

τα βασικοτερα δηλ ειναι αυτα τα 2
1. να μαθεις το οργανο να το χειριζεσαι πολυ καλα
2. να μαθεις να στηνεις το προγραμμα ρυθμικα (ρουμπες, τσιφτετελια,χ ασαποσερβικα κτλ)

μην σασχοληθεις καθολου με αλλες εταιριες, αν μπορεις οικονομικα παρε το pa1000, αλλιως το 700

Trending...

Νέα θέματα

Back