Γεια χαρά
Ας πω κι εγώ καποια πράγματα για το Delayla της Carl Martin, μιας και το χρησιμοποιώ εδώ και 6 μήνες περίπου, ενώ βλέπω ότι μάλλον είναι outsider στην κουβέντα... 8)
Από μια άποψη αυτό είναι αναμενόμενο, καθώς το πετάλι δεν αφορά σε καμία περίπτωση τη "συγχρονη" άποψη επάνω στο delay. Προσφέρει μικρότερη επανάληψη, δεν "λουπάρει" κτλ κτλ για να μην μακρυγορώ. Οπότε αν κάποιος χρησιμοποιεί το delay ως ζωτικό κομμάτι του παιξίματός του, μάλλον όντως το delayla δεν προσφέρεται.
Από την άλλη πλευρά, προκειται για ένα πετάλι με πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα. Κατ'αρχήν, προσφέρει την πιο αναλογική delay χροιά που έχω ακούσει τουλάχιστον εγώ, ενώ το tap δημιουργεί εξαιρετικό slapback. Στη XL εκδοχή (την οποία δεν προτίμησα ο μαλάκας και τώρα χτυπάω το κεφάλι μου), το tap είναι ρυθμιζόμενο με διπλό πάτημα, κάτι που επίσης δεν έχω συναντήσει σε πετάλι, παρά μόνο σε rack versions. Αν κάνω λάθος βέβαια, διορθώστε με.
Η εταιρεία δεν το χαρακτηρίζει delay αλλά tape echo, και σε κάποιες κριτικές διάβασα ότι προσομοιάζει σε πολύ καλό επίπεδο αυτού του τύπου το εφέ (βλέπε Shadows ως χαρακτηριστικότατο παράδειγμα), πράγμα στο οποίο συμφωνώ απόλυτα.
Συμπερασματικά, θα έλεγα ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό εργαλείο, το οποίο όμως δεν έχει ευρύ πεδίο εφαρμογής, αλλά ταιριάζει γάντι σε πιο vintage άποψη επάνω στο παίξιμο ενώ έχει και την πλάκα του αν προσπαθήσει κανείς να το βάλει μέσα σε πιο φρέσκους ήχους.
Τέλος, η μεγάλη καφρίλα που έκανα είναι ότι το χρησιμοποίησα με φωνή και το μόνο που μπορώ να πω ότι σίγουρα θα το ψάξω περισσότερο κάποια στιγμή...
Επίσης, είμαι μεγάλος fan της Carl Martin οπότε όσα έγραψα είναι υποκειμενικά για έναν λόγο παραπάνω.
Thanx