Από τα studios στον bedroom producer — τι κερδίσαμε, τι χάσαμε;

"Το εγραψες το μπασο μου σε αυτο το μαραφετι με την ταινια που γυριζει γυρω γυρω; Ωραια, θελω τωρα να κανεις copy paste το ριφ για δωδεκα μετρα μετα το ρεφραιν, αλλα προσεξε, εκει στο Ντο που παιζω στο δευτερο τριηχο, ανεβασε το pitch 15 cent γιατι μου εφυγε λιγο το δαχτυλο."

"Το εγραψες το μπασο μου σε αυτο το μαραφετι με την ταινια που γυριζει γυρω γυρω; Ωραια, θελω τωρα να κανεις copy paste το ριφ για δωδεκα μετρα μετα το ρεφραιν, αλλα προσεξε, εκει στο Ντο που παιζω στο δευτερο τριηχο, ανεβασε το pitch 15 cent γιατι μου εφυγε λιγο το δαχτυλο."

Το φαντάζομαι σκετς του Jared Dines. 😁

Στη φαση που προλαβα τις μπομπινες παντως, καναμε φαση editing και copy paste αν επρεπε, με βασικο εργαλειο το sampler: Εκανες sampling τη φραση που ηθελες, και την τριγκαριζες στο πολυκαναλο. 100% αναλογικη ηχογραφηση κατα τα αλλα :ROFLMAO:

Απο τα ξυραφια και τις ιστοριες ομως των παλιοτερων, κλασεις ανωτερο.

Παντως, ειναι ενα θεμα που δεν αναφεραμε καθολου, αλλα πραγματικα ειναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ το τι editing μπορεις να κανεις σε ενα συγχρονο DAW, ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ, διαστημικη τεχνολογια εντελως, ουτε στα πιο τρελα ονειρα τοτε, ειδικα οσο αφορα την ευκολια και την αμεσοτητα.

Στην Ελλάδα υπάρχουν 15 - 20 άτομα που ξέρουν να ακουμπήσουν ένα σοβαρό EQ και έναν σοβαρό κομπρέσορα,δέν μιλάω κάν για επεξεργαστές εφέ γιατί ο αριθμός θα μειωθεί και πραγματικά μιλάμε για το οτί αυτό μπορεί να το κάνει πλέον ο κάθε Βρασίδας με μιά focusrite των 150 ευρώ στο σπίτι του?
Με αυτό εγώ δε συμφωνώ. Έχω ακούσει πρόσφατες underground, οικονομικές παραγωγές σε στούντιο που "ο κάθε Βρασίδας με μια focusrite" δε θα τις δει στον ύπνο του σε μια 20ετία.

Στη φαση που προλαβα τις μπομπινες παντως, καναμε φαση editing και copy paste αν επρεπε, με βασικο εργαλειο το sampler: Εκανες sampling τη φραση που ηθελες, και την τριγκαριζες στο πολυκαναλο. 100% αναλογικη ηχογραφηση κατα τα αλλα :ROFLMAO:

Απο τα ξυραφια και τις ιστοριες ομως των παλιοτερων, κλασεις ανωτερο.

Παντως, ειναι ενα θεμα που δεν αναφεραμε καθολου, αλλα πραγματικα ειναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ το τι editing μπορεις να κανεις σε ενα συγχρονο DAW, ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ, διαστημικη τεχνολογια εντελως, ουτε στα πιο τρελα ονειρα τοτε, ειδικα οσο αφορα την ευκολια και την αμεσοτητα.
Μόνο το εντιτ; Το ότι μπορείς να φορτώσεις όλη τη συνδεσμολογία οποιαδήποτε ώρα και στιγμή σε δευτερόλεπτα; Το οτι μπορείς να δοκιμάσεις οποιονδήποτε επεξεργαστή σε οποιαδήποτε θέση ή και σε όλες μαζί ταυτόχρονα αμα θέλεις;

Αμ το αλλο; Εσωτερικη αναλυση 64 bit floating point, οχι SSL, οχι Neve, τη NASA ολοκληρη να εβαζες να σου φτιαξει κονσολα, τετοια δυναμικη περιοχη ουτε σε ονειρο μεσα στο ονειρο.

Με αυτό εγώ δε συμφωνώ. Έχω ακούσει πρόσφατες underground, οικονομικές παραγωγές σε στούντιο που "ο κάθε Βρασίδας με μια focusrite" δε θα τις δει στον ύπνο του σε μια 20ετία.
Ο "κάθε Βρασίδας" πιθανότατα όχι, μάλλον δεν τον ενδιαφέρει κιόλας, αν και τα 20 χρόνια είναι παααααααρα πολύ.
Το θέμα όμως είναι ο επιμελής Βρασίδας, που θέλει να κάνει τα μαθήματά του και να ρίξει τη μελέτη του, τί μπορεί να καταφέρει με τη focusrite σπίτι του.

Το θέμα όμως είναι ο επιμελής Βρασίδας, που θέλει να κάνει τα μαθήματά του και να ρίξει τη μελέτη του, τί μπορεί να καταφέρει με τη focusrite σπίτι του.

I rest my case. :ROFLMAO:

Θα σου εξηγήσω γιατί σου πάτησα ότι συμφωνώ.

Δέν παίρνω σάν παράδειγμα μια πολύ καλή παραγωγή που μπορεί να βγάλει ένα μικρό κατά τα άλλα studio γιατί μπορεί να κάτσει,η πραγματικά να το έχει πάντα σάν σταθερά,να είναι δηλαδή πάντα άνω του μετρίου σε αυτά που βγάζει,αλλά αναφέρομαι σε ένα studio που μπορει να δημιουργήσει ένα προιόν,με συνέπεια,που θα ήταν ανταγωνιστικό διεθνώς.

Το παράδοξο είναι,οτί αρκετοί τα καταφέρνουν μιά χαρά σε εγχώριες παραγωγές που είναι και το κομμάτι τους,πραγματικά καλοί σε ορισμένες δουλειές και ονόματα,αλλά δέν αλλάζουν γλώσσα,εστω και περιστασιακά,για να δοκιμάσουν μια άλλη μουσική φόρμα που θα απευθύνεται και πέρα από τα σύνορα.

Αν ήμουν στην Αγγλία π.χ θα έλεγα κάτι άλλο.
Μην πηγαίνετε στα μεγάλα στούντιος γιατί είναι για τους τουρίστες πλέον,αλλά ψάξτε κάθε σκατότρυπα στο bristol,liverpool,birmingham κ.α γιατί παίζει να μπείτε σε κανένα που όχι μόνο δέν θα χρεώνει πολλά,άλλα μια στιγμή μπορεί να είσαστε και το επόμενο μουσικό κύμα χωρίς να το έχετε πάρει χαμπάρι και εσείς και αυτοί που έχει να τους δει 3 χρόνια ήλιος,εκεί μέσα.

Οχι,το kingston δέν είναι καλή ιδέα ετσι ασπρουλιάρηδες που είστε,γιατί θα σας σφάξουν,αν ήταν θα το είχα αναφέρει.

Να περάσει το σήμα του από προενίσχυση/ανεμόμυλο?
Να γράψει το επόμενο σόλο του Beat it?
Μπείτε και ψηφίστε!

Που δεν το έγραψε ο Eddie, απλά έξησε λίγο τα μαλλιά του και έπαιξε κάτι και στο τέλος είπε "yup, that will do".
Το θέμα σε αυτό το track είναι,οτί αυτο το σόλο επισκίασε τους άλλους 2 κιθαρίστες που έπαιξαν μέσα.

Το θέμα σε αυτό το track είναι,οτί αυτο το σόλο επισκίασε τους άλλους 2 κιθαρίστες που έπαιξαν μέσα.

Αδίκως, κατ' εμέ.

Να περάσει το σήμα του από προενίσχυση/ανεμόμυλο?
Να γράψει το επόμενο σόλο του Beat it?
Μπείτε και ψηφίστε!
Με ένα πρόχειρο ψάξιμο, μια neve ή ssl του 70 έχει περισσότερο θόρυβο από την scarlett του σήμερα. Οπότε περίεργο να βλέπεις τον θόρυβο σαν εμπόδιο. Λάθος σπεκς βρήκα; Να ψάξω να βρώ μια να μετρήσω;

Φυσικα δεν λέω ότι προτιμάμε τη focusrite από ssl ή neve.

Για το σόλο είπαμε. Δεν μπορούσε να το παίξει ούτε αυτός που το έπαιξε και έβαλαν το πρόχειρο στον δίσκο και δεν υπάρχει εδώ μέσα κλώνος μαικλ τζακσον.

Το ειπα και το ξαναλεω: Η Focusrite εχει καλυτερο ηχο απο τα MASTER RECORDER τα τοτε. Do you know master recorder? ( Που θα ελεγε και ο Γεωργιου :ROFLMAO: ) Αυτα που γραφεται η τελικη μιξη, και που πρεπει ειναι ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ καταγραφικο του στουντιο; Ε, ο Βρασιδας με τη Focusrite, γραφει τις καλαμπορτζιες του με καλυτερη ποιοτητα ηχου απο οτι εγραψε ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΤΟΥ ΜΙΞΗ ο Michael Jackson.

Και μιλαμε για μετρησιμα στοιχεια, ετσι; Μην αρχισουμε για αναλογικους χαρακτηρες και το αρωμα του κουαντο που δεν το χει ομως κανενα :ROFLMAO:

Βεβαια, το να ειναι κατι καλυτερο δε σημαινει οτι και το χειροτερο δεν ειναι αρκετα καλo :ROFLMAO: Και οποιος καταλαβε, καταλαβε :ROFLMAO:

Και επισης, αυτο το φαινομενο εγινε λογω της προοδου της τεχνολογιας, και της προσιτοτητας στην κατασκευη ψηφιακων κυκλωματων. Δεν ειναι δηλαδη κατι μεταφυσικο, σαν τις παρανοιες περι του mojo του αναλογικου και τετοια. Ειναι η εξελιξη στον τροπο κατασκευης, οταν δεν υπηρχε ακομα αυτη η εξελιξη τα ψηφιακα ηταν ΠΟΛΥ, μα ΠΟΛΥ ακριβοτερα απο τα αναλογικα, και ειχαν αυτα το mojo.

Το ειπα και το ξαναλεω: Η Focusrite εχει καλυτερο ηχο απο τα MASTER RECORDER τα τοτε. Do you know master recorder? ( Που θα ελεγε και ο Γεωργιου :ROFLMAO: ) Αυτα που γραφεται η τελικη μιξη, και που πρεπει ειναι ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ καταγραφικο του στουντιο; Ε, ο Βρασιδας με τη Focusrite, γραφει τις καλαμπορτζιες του με καλυτερη ποιοτητα ηχου απο οτι εγραψε ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΤΟΥ ΜΙΞΗ ο Michael Jackson.

Και μιλαμε για μετρησιμα στοιχεια, ετσι; Μην αρχισουμε για αναλογικους χαρακτηρες και το αρωμα του κουαντο που δεν το χει ομως κανενα :ROFLMAO:

Βεβαια, το να ειναι κατι καλυτερο δε σημαινει οτι και το χειροτερο δεν ειναι αρκετα καλo :ROFLMAO: Και οποιος καταλαβε, καταλαβε :ROFLMAO:

Και επισης, αυτο το φαινομενο εγινε λογω της προοδου της τεχνολογιας, και της προσιτοτητας στην κατασκευη ψηφιακων κυκλωματων. Δεν ειναι δηλαδη κατι μεταφυσικο, σαν τις παρανοιες περι του mojo του αναλογικου και τετοια. Ειναι η εξελιξη στον τροπο κατασκευης, οταν δεν υπηρχε ακομα αυτη η εξελιξη τα ψηφιακα ηταν ΠΟΛΥ, μα ΠΟΛΥ ακριβοτερα απο τα αναλογικα, και ειχαν αυτα το mojo.
Μα καταλαβαίνω να θέλει κάποιος το μότζο, τη μαγεία, το άρωμα του κουάντο. Στην τελική έτσι το έκαναν οι "ήρωές" μας οπότε ναί, το πιάνω να θέλεις να κάνεις το ίδιο.

Αλλά να είναι απαγορευτικός για να κάνεις οτιδήποτε ο θόρυβος στην focusrite; Έ, εντάξει, εδώ μιλάμε για αντι μότζο.

Έχουν ανέβει και εδώ, και ανεβαίνουν διάφορα κομμάτια φτιαγμένα σε focusrite ή αντίστοιχες. Έ, κάποια έχουν καλό ήχο. Ανεμοστρόβιλο πάντως δεν έχω πετύχει πουθενά, μόνο αν θες να το κάνεις επίτηδες.

Οχι μονο τα ψηφιακα ειναι πολυ πιο ησυχα, αλλα το σημαντικο, το σημαντικοτερο, ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ ειναι οτι ειναι πολυ πιο ησυχα, και ταυτοχρονα [drumroll] [wait for it] [ ανοιγει ντουντουκα] ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΗΣΥΧΑ :ROFLMAO:

Διοτι οι αναλογικες κονσολες θελουν ΣΥΝΕΧΗ συντηρηση για να δουλευουν σωστα, αλλιως εκει ΟΝΤΩΣ θα εχεις ανεμοστροβιλους, και κατα καιρους ΟΝΤΩΣ εχεις, και αρχιζεις το ψαξιμο να δεις απο που ερχεται κλπ κλπ.

Στο σπιτι λοιπον του κρεμασμενου, δε μιλανε για σκοινι :ROFLMAO:

Παντως, επειδη ξαναδιαβασα το post του MG, και θελω να ειμαι δικαιος, γραφει για προενισχυση- ανεμομυλο.

Η προενισχυση λοιπον, και ολο το front end, οτιδηποτε δηλαδη χρησιμοποιησουμε ΠΡΙΝ το σημα φτασει στον A-D κονβερτορα, εχουν παραμεινει στα προτυπα των παλιων- καλων αναλογικων μηχανηματων. Και οτανλεμε παλιων, εννοουμε παλιων, τα αθανατα μικροφωνα- αιωνια προτυπα ειναι κατι γερμανικα προπολεμικα, οι αθανατοι προενισχυτες- αιωνια προτυπα ειναι κατι σχεδιασμοι 50ετιας και βαλε και παει λεγοντας :ROFLMAO:

Η ψηφιακη επανασταση, και ο λογος που η focusrite και το DAW γενικα ειναι συγκρισιμα, ακομα και ανωτερα, σαφως ανωτερα απο τα τοτε συστηματα ΔΕΝ ειναι ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ οι προενισχυτες της, οι οποιοι ( για τις φτηνες audio καρτες) πολλες φορες ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝ επαρκες GAIN για να οδηγησουν ενα "δυσκολο" δυναμικο μικροφωνο ( και σε αυτην την περιπτωση πραγματι, αν το τερματισουμε το gain knob της καρτας θα εχουμε λογικα ανεμοστροβιλο, ή τελοσπαντων κινδυνευουμε σοβαρα να εχουμε)

Η μαγεια λοιπον του συγχρονου DAW, σε καθε περιπτωση ξεκιναει απο το το A/ D σταδιο ΚΑΙ ΜΕΤΑ, με καταγραφη απιστευτης ευκρινειας που δεν φθειρεται με την αναπαραγωγη, που γινεται ευκολα duplicate και triplicate με ανευ σημασιας κοστος, με τρομερα ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ audio δυνατοτητες editing, με απειρες επιλογες για audio processing κλπ κλπ κλπ. ΕΚΕΙ ειναι η εξελιξη, στο post tracking. Στο πριν, με τα μικροφωνα, τις προενισχυσεις κλπ ειμαστε ακομα στην αναλογικη εποχη, μεχρι πριν κανα χρονο θα επαιρνα ορκο οτι εκει θα μεινουμε για παντα ΑΛΛΑ διαβασα σχετικα προσφατα οτι ερχονται ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ εξελιξεις στο digital audio, με κονβερτορες τοσο υψηλης αναλυσης που η ιδια η προενισχυση θα χασει τη χρησιμοτητα της, θα του δινεις σημα πιο αδυνατο απο τις κεραιες της κατσαριδας και αυτο θα το καταγραφει με τετοια ακριβεια που στην ουσια ο θορυβος δε θα "περναει" στο κυριως σωμα του σηματος, τρελα πραγματα που θελουν ειδικους για να μας τα εξηγησουν καλυτερα.

Anyway, μεχρι τοτε οι αναλογικοι προενισχυτες θα ειναι απαραιτητοι. Βεβαια, δεν εμποδιζει τιποτα τον Βρασιδα να παρει καποιος καλο προενισχυτη, και ειδικα για direct σημα με τριψηφιο ποσο παιρνεις κορυφη. Για μικροφωνο παλι, υπαρχουν πριν τον προενισχυτη τα προβληματα με τον χωρο, οποτε ειναι λιγο τρεχα γυρευε.

Παντως μια καλη audio καρτα κατα κανονα περιλαμβανει αξιοπρεπεστατους προενισχυτες, ενας λογος παραπανω να δωσει καποιος καποια περισσοτερα χρηματα για μια καλη καρτα ηχου, και να βγαλει απο την εξισωση τυχον τετοια προβληματα.

Ενα αλλο πραγμα που συνηγορει υπερ του Βρασιδα ( θα φτερνιζεται συνεχεια ο σκουφος :ROFLMAO: ) ως εν δυναμει ηχοληπτη, ειναι το ιδιο πραγμα που συνηγορει και υπερ του αντιστοιχου Βρασιδα ως κιθαριστα: Η γενικοτερη ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ βελτιωση της ποιοτητας των προσιτων μουσικων προιοντων. Οπως δηλαδη πλεον οι προσιτες κιθαρες ειναι οργανα που μπορεις να κανεις τη δουλεια σου και ειδικα στα πρωτα σου βηματα, αντιθετα με τις αντιστοιχες κιθαρες του μακρινου παρελθοντος που ηταν ικανες μονο να σπασεις τα δαχτυλα σου, ετσι ακριβως συμβαινει με τον μουσικο εξοπλισμο.

Στο παρακατω βιντεο ο κυριος Hugo, απο τον οποιο εχω δει καμποσα βιντεο και με εχει βρει αντιθετο μονο σε 2- 3 σημεια ολα και ολα, πραγμα θετικοτατο γιατι συνηθως τραβαω τα μαλλια μου με αυτα που βλεπω στο youtube, και μιλαμε και για ελληνικο stream, ακομα πιο δυσκολο δηλαδη.

Λοιπον, η τυπαρα κανει τρελο Α/Β, φαση η φτηνοτερη καρτα vs η ακριβοτερη :ROFLMAO:. Περα λοιπον απο τα θεωρητικα προβληματα που μπορει να αντιμετωπισει καποιος με ενα παμφθηνο setup, βλεπουμε οτι στην πραξη η δουλεια μπορει να γινει σε τετοιο επιπεδο που πραγματι, δεν υπηρχε πουθενα στο παρελθον. Ποσο μαλλον αν δωσει και κατι παραπανω για να παρει μια καλυτερη καρτα ηχου, εστω και για τον φοβο των Ιουδαιων που λενε

Ενα αλλο πραγμα που συνηγορει υπερ του Βρασιδα ( θα φτερνιζεται συνεχεια ο σκουφος :ROFLMAO: ) ως εν δυναμει ηχοληπτη, ειναι το ιδιο πραγμα που συνηγορει και υπερ του αντιστοιχου Βρασιδα ως κιθαριστα: Η γενικοτερη ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ βελτιωση της ποιοτητας των προσιτων μουσικων προιοντων. Οπως δηλαδη πλεον οι προσιτες κιθαρες ειναι οργανα που μπορεις να κανεις τη δουλεια σου και ειδικα στα πρωτα σου βηματα, αντιθετα με τις αντιστοιχες κιθαρες του μακρινου παρελθοντος που ηταν ικανες μονο να σπασεις τα δαχτυλα σου, ετσι ακριβως συμβαινει με τον μουσικο εξοπλισμο.

Στο παρακατω βιντεο ο κυριος Hugo, απο τον οποιο εχω δει καμποσα βιντεο και με εχει βρει αντιθετο μονο σε 2- 3 σημεια ολα και ολα, πραγμα θετικοτατο γιατι συνηθως τραβαω τα μαλλια μου με αυτα που βλεπω στο youtube, και μιλαμε και για ελληνικο stream, ακομα πιο δυσκολο δηλαδη.

Λοιπον, η τυπαρα κανει τρελο Α/Β, φαση η φτηνοτερη καρτα vs η ακριβοτερη :ROFLMAO:. Περα λοιπον απο τα θεωρητικα προβληματα που μπορει να αντιμετωπισει καποιος με ενα παμφθηνο setup, βλεπουμε οτι στην πραξη η δουλεια μπορει να γινει σε τετοιο επιπεδο που πραγματι, δεν υπηρχε πουθενα στο παρελθον. Ποσο μαλλον αν δωσει και κατι παραπανω για να παρει μια καλυτερη καρτα ηχου, εστω και για τον φοβο των Ιουδαιων που λενε

Ωραίο τεστ.

Διάλεξα με δυσκολία ποιό από τα 2 μου άρεσε. Είχα μια αγωνία στο τέλος μην είχα διαλέξει τη φτηνή. Τελικά όχι μια χαρά είναι τα αυτιά μου, την ακριβή διάλεξα :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back