Εντάξει αν θέλεις να ηχογραφήσεις ακουστικά όργανα και ντραμς, στην ουσία δεν ηχογραφείς το όργανο αλλά τον χώρο στον οποίο βρίσκεται, οπότε δεν θές μουσικό εξοπλισμό μόνο αλλά μηχανικό, χτίστη κλπ. Ξεφεύγουμε από home studio και προφανώς ξεφεύγει και το κόστος.
Για πράγματα που πλέον γίνονται in the box (άντε και λίγο έξω από το box), δεν νομίζω ότι είναι αναγκαίο να ξοδέψεις πολύ μεγάλα ποσά για να έχεις ένα οκ αποτέλεσμα ηχητικά (όχι ότι θα φτιάξεις κανένα ήχο αναφοράς). Παραμένει βέβαια το ότι πρέπει να επενδύσεις πάρα πολύ χρόνο σε διάβασμα, πειραματισμούς κλπ αλλά αυτό θεωρώ ότι όποιος το κάνει, το κάνει γιατί του αρέσει η ενασχόληση.
Οικονομικά κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αποδώσει, αλλά νομίζω δεν έχει αλλάξει αυτό από παλιά. Το streaming έχω την εντύπωση ότι επηρεάζει τις μεσαίες (τις έχει μειώσει και αυτοί φωνάζουν) και υψηλές (αυτοί παίζουν σε άλλη κατηγορία έτσι κ αλλιώς με διαπραγματευτική δύναμη που ούτε καν φαντάζονται οι στις πιο κάτω κατηγορίες) αποδοχές από τη μουσική. Ε, και παλιά κάτι τέτοιο δεν έπαιζε; Η νεοεμφανιζόμενη μπάντα που έχωνε λεφτά να βγάλει cd, τα έβγαζε τα έξοδά της κατα κανόνα;
Όμως, για τον σεσσιονά το bedroom recording έχει γίνει ΠΟΛΥ πιο εύκολο, και η αλήθεια είναι ότι μέσα στη μίξη οι διαφορές είναι απειροελάχιστες. Να σας πω την αμαρτία μου, το προτιμώ κιόλας, για το infinite tweakability σε σημείο option paralysis που προσφέρουν τα μοντέρνα μέσα και για το silent recording. Βέβαια τελικά 2-3 ήχους χρησιμοποιώ, τους "ήχους μου". Έρχεται συνεργασία, μου ζητούν κιθάρες μέσα σε 2-3 μερες, ηχογραφώ με ακουστικά, pan left right, πάρτο ριξτο ετοιμο στο daw σου
Αυτό ισχύει αλλά είναι ένας τρόπος δουλειάς που μπορεί να παράξει συγκεκριμένα αποτελέσματα (τα οποία μπορεί να είναι πολύ ωραία και ταιριαστά κλπ, δεν τα σνομπάρω). Δηλαδή, θέλω να πω δεν νομίζω ότι ο brian eno πχ θα μπορούσε να φτιάξει αυτά που έφτιαξε απλά ζητώντας από τον robert fripp να του στείλει ένα σόλο στο mail. Εκεί χρειάζεται ο παραγωγός, η αλληλεπίδραση στο στούντιο, ο ψυχολογικός πόλεμος

για να ξεφύγεις από την πεπατημένη και να φτιάξεις κάτι με άποψη.
Για το artwork κλπ, ναι στους περισσότερους δίσκους που θαυμάζουμε έχουν πέσει και εκεί αρκετά λεφτά και χρόνος, αλλά πλέον υπάρχουν τρομακτικά δυνατά εργαλεία που δεν θέλουν καμμιά τρελή επένδυση χρόνου κ χρήματος ΚΑΙ σε παίρνει να την δεις και λίγο πανκ στο artwork. Το πιο σημαντικό και εκεί είναι το αισθητικό κριτήριο αυτού που αποφασίζει, τα τεχνικά νομίζω λύνονται πολύ πιο εύκολα.