Από τα studios στον bedroom producer — τι κερδίσαμε, τι χάσαμε;

Κωνσταντίνος Πέγιος

kpeyos

Moderator
Staff member
Πόντοι
1,083
Η επένδυση που έκανα στα τεχνικά (στούντιο ηχογράφησης, μίξη, μάστερνινγκ) έπιασαν τόπο και αντικειμενικά βοήθησαν το ηχητικό αποτέλεσμα.
Εννοείται ότι το μεράκι φαίνεται και σήμερα έχει και πολύ μεγάλη αξία.

Κάποτε πηγαίναμε στα studios αλλά τα κόστη και τα μέσα ήταν τέτοια που ήταν αδύνατο να κάνουμε μεγάλες παραγωγές όντας ερασιτέχνες. Σήμερα τα κόστη έχουν πέσει και τα μέσα είναι καταπληκτικά. Παρόλα αυτά τσικουνευόμαστε να ξοδέψουμε, τα κάνουμε όλα μόνοι μας και το αποτέλεσμα είναι συνήθως μέτριο.

Κάποτε πηγαίναμε στα studios αλλά τα κόστη και τα μέσα ήταν τέτοια που ήταν αδύνατο να κάνουμε μεγάλες παραγωγές όντας ερασιτέχνες. Σήμερα τα κόστη έχουν πέσει και τα μέσα είναι καταπληκτικά. Παρόλα αυτά τσικουνευόμαστε να ξοδέψουμε, τα κάνουμε όλα μόνοι μας και το αποτέλεσμα είναι συνήθως μέτριο.

Χωρίς να θέλω να ξεφύγει η κουβέντα, θα συμφωνήσω ότι τα κόστη έχουν πέσει όμως και πάλι δεν είναι αμελητέο το κόστος, ειδικά για solo artists (σε μπάντες που μοιράζονται τα έξοδα είναι λίγο πιο εύκολο). Παράλληλα, δυστυχώς, έχουν πέσει και οι πωλήσεις. Τα έσοδα από streaming είναι ανύπαρκτα ενώ δίσκους σε φυσικά φορμάτ αγοράζουν μόνο λίγοι πολύ μερακλήδες.

Προσωπικά, εκτός απ την ποιότητα των τεχνικών μέσων, ήθελα και τις δημιουργικές προσθήκες των ανθρώπων που συνεργάστηκα. Πιστεύω ότι πάντα έχεις να κερδίσεις, όταν επιλέγεις συνεργάτες που εκτιμάς την αισθητική και το έργο τους και τους εμπιστεύεσαι αφήνοντας να φέρουν και δικά τους στοιχεία μέσα στο έργο. Εννοείται ότι ο πελάτης (εγώ) έχει τον τελικό λόγο και ευθύνη του αποτελέσματος, αλλά με άλλους συντελεστές θα είχε βγει άλλος δίσκος.
Το αναφέρω επειδή ίσως φάνηκε απ τα δικά μου λόγια παραπάνω ότι εστιάζω μόνο στα μικρόφωνα και τα καλώδια.

Χωρίς να θέλω να ξεφύγει η κουβέντα, θα συμφωνήσω ότι τα κόστη έχουν πέσει όμως και πάλι δεν είναι αμελητέο το κόστος, ειδικά για solo artists (σε μπάντες που μοιράζονται τα έξοδα είναι λίγο πιο εύκολο). Παράλληλα, δυστυχώς, έχουν πέσει και οι πωλήσεις. Τα έσοδα από streaming είναι ανύπαρκτα ενώ δίσκους σε φυσικά φορμάτ αγοράζουν μόνο λίγοι πολύ μερακλήδες.

Προσωπικά, εκτός απ την ποιότητα των τεχνικών μέσων, ήθελα και τις δημιουργικές προσθήκες των ανθρώπων που συνεργάστηκα. Πιστεύω ότι πάντα έχεις να κερδίσεις, όταν επιλέγεις συνεργάτες που εκτιμάς την αισθητική και το έργο τους και τους εμπιστεύεσαι αφήνοντας να φέρουν και δικά τους στοιχεία μέσα στο έργο. Εννοείται ότι ο πελάτης (εγώ) έχει τον τελικό λόγο και ευθύνη του αποτελέσματος, αλλά με άλλους συντελεστές θα είχε βγει άλλος δίσκος.
Το αναφέρω επειδή ίσως φάνηκε απ τα δικά μου λόγια παραπάνω ότι εστιάζω μόνο στα μικρόφωνα και τα καλώδια.
Είναι ωραίο θέμα για νήμα. Δεν το συνεχίζω κι εγώ γιατί δε θέλω να παρεκτραπεί το νήμα για το άλμπουμ.

Είναι εμφανές ακόμα και στον άσχετο με το είδος (εμένα δηλαδή), πριν ακόμα τελειώσει η πρώτη ακρόαση, ότι μιλάμε για ένα προτζεκτ που έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση και συγκεκριμένη άποψη. Αυτό υπάρχει σε ολα τα στοιχεία σύνθεση, παραγωγή ακόμα και στο artwork.
Μπράβο για την προσπάθεια και το αποτέλεσμα.

Για το παράλληλο θέμα που έχει ξεκινήσει, αν και το κόστος να το κάνεις σωστά δεν ειναι καθολου μικρό, νομίζω ότι αυτό που λείπει περισσότερο από "σπιτικές" παραγωγές είναι αυτό που λέει ο @WrTsXxx η άποψη και δημιουργικές προσθήκες των άλλων.
Όσο περισσότερο διαβάζω και ψάχνω πώς και γιατί φτιάχτηκαν διάφορα albums που μου αρέσουν, τόσο περισσότερο καταλαβαίνω πόσο σημαντικός ειναι ο ρόλος του παραγωγού σε μια...παραγωγή και πόσο τον παραβλέπουμε. Πολλοί δίσκοι όμως που αγαπάμε θα ήταν τελείως διαφορετικοί αν καν υπήρχαν με άλλο παραγωγό.
Όσο και αν είναι πολλές οι ιδιότητες που πρέπει να έχεις φτιάχνοντας κατι μόνος σου πχ συνθέτης, οργανοπαίκτης, ηχολήπτης, μπορείς αργα ή γρήγορα να φτάσεις σε ικανοποιητικό επίπεδο.
Την άποψη του παραγωγού όμως ο οποίος έχει δει κ άλλους πώς το κάνουν, θα σε επαναφέρει στην τάξη όταν αρχίζεις και το χάνεις, θα σου πετάξει μια ιδέα που ούτε καν είχες σκεφτεί κλπκλπ δεν γίνεται να την αντικαταστήσεις ακόμα. Πιθανό να μπορεί να γίνει σε λίγο καιρό με ΑΙ παραγωγό βέβαια και αυτή θα είναι μια εξαιρετική χρήση ΑΙ.

Χώρισε το θέμα αν θες @kpeyos γιατί νομίζω έχει όντως ενδιαφέρον.

Απο τη στιγμη που τα CDs δεν βγαζουν τα λεφτα τους, δεν αξιζει πλεον ως κοστος υπολογισμενο να σκασει κανεις φραγκα.

Αν ομως εχει καποιος λεφτα για καψιμο, και θελει να κανει ενα CD με τη δουλεια του, ειναι ΠΟΛΥ προτιμοτερο να τα χωσει για χρονο σε ενα καλο στουντιο, παρα να τα χωσει σε πανακριβο εξοπλισμο για το σπιτι.

Για το σπιτι αρκουν πολυ λιγα λεφτα, μεχρι το σημειο να μπορει να κανει την προπαραγωγη, με την οποια τα λεφτα που θα δωσει για τον minimal αυτο εξοπλισμο, θα τα παρει πισω απο τις ωρες που θα γλυτωσει απο το στουντιο. Αν βεβαια ο εν λογω μουσικος δεν εχει ιδεα απο παραγωγες γενικα, τοτε δεν αξιζει ο κοπος να μπει στο τριπακι αυτο, ας παει κατευθειαν στο στουντιο.

Για να μπορεσει καποιος να κανει μια αξιοπρεπη ηχογραφηση στο σπιτι, θα πρεπει να επενδυσει πολλες ωρες μελετης, και για να κανεις απλα ενα CD με τις μουσικες σου δεν αξιζει τον κοπο. Πας στο στουντιο, κανεις τη δουλεια σου, και ετσι κερδιζεις δυο πραγματα: Πρωτον τα κομματια σου σε ηχογραφηση επιπεδου πολυ πολυ ανωτερου απο τις δικες σου newbie προσπαθειες, και δευτερον ενα ουσιαστικα real case σεμιναριο για το πως ηχογραφουμε απο πρωτο χερι: Η εμπειρια του να ηχογραφεις σε καλο στουντιο θα σε βαλει σε εναν δρομο και για να δεις πως γινεται αλλα και για να δεις αν γουσταρεις τελικα να εμβαθυνεις στη διαδικασια.

Όμως, για τον σεσσιονά το bedroom recording έχει γίνει ΠΟΛΥ πιο εύκολο, και η αλήθεια είναι ότι μέσα στη μίξη οι διαφορές είναι απειροελάχιστες. Να σας πω την αμαρτία μου, το προτιμώ κιόλας, για το infinite tweakability σε σημείο option paralysis που προσφέρουν τα μοντέρνα μέσα και για το silent recording. Βέβαια τελικά 2-3 ήχους χρησιμοποιώ, τους "ήχους μου". Έρχεται συνεργασία, μου ζητούν κιθάρες μέσα σε 2-3 μερες, ηχογραφώ με ακουστικά, pan left right, πάρτο ριξτο ετοιμο στο daw σου

Είναι σίγουρο ότι το streaming θέλει μεγάλα μεγέθη ακρόασης για να αποδώσει τα οποία τα έχουν κυρίως τα pop είδη.

Aν λοιπόν κάποιος αποφασίσει να κάψει τα έσοδα από streaming σε μεγάλη πλατφόρμα, η επόμενη λύση είναι το bandcamp. Εκεί υπάρχει ακόμη κόσμος που αγοράζει φυσικά μέσα, οπότε κάποια περιορισμένα αντίτυπα είτε σε βινύλιο, είτε σε cd είτε σε κασσέτα ακόμη (για κάποια είδη) αν το υλικό πάει καλά είναι σίγουρο ότι θα ξεπουληθούν. Εντάσσονται στο merch της μπάντας μαζί με μπλουζάκια, φούτερ, κούπες, αναπτήρες, καρέκλε ή δεν ξέρω κι εγώ τί άλλο. Όλα αυτά βγάζουν κάποια έσοδα - συνήθως όχι πολλά.

Τώρα επειδή μιλήσαμε για μερακλήδες, έξοδα κλπ.

Σήμερα, πολύ καλύτερα studios από αυτό που είχαμε πάει τότε χρεώνουν 25-30 ευρώ την ώρα για μικρά projects. Νομίζω όμως ότι αν πας και δώσεις 5.000€, ευκολα θα κλείσεις ένα studio για 10 μέρες τουλάχιστον +μίξη και mastering. Mιλάμε για ώρες στούντιο που για μια επαρκώς προβαρισμένη μπάντα φτάνουν για ολόκληρο άλμπουμ. Συμφωνώ ότι με αυτές τις τιμές και με το πόσα recordings θα κάνει κάποιος στη ζωή του, είναι ακραία σπατάλη η αγορά ακριβού home studio εξοπλισμού.

Tώρα εύλογα κάποιος θα πει, ΟΚ αλλά εσύ τα κάνεις σχεδόν όλα home. Ισχύει, στην πραγματικότητα στο τελευταίο project υπήρχε και μια εξαιρετική σοφίτα με σαφώς καλύτερη αισθητική για τα γούστα μου από ότι τα νεκρά studio rooms, και ηχογράφησα και τα drums που συνήθως ηχογραφώ σε studio. Η διαφορά είναι ότι εγώ αγόραζα εξοπλισμό σίγα σιγά 25 χρόνια πριν που τα στούντιο ήταν πανάκριβα. Ένα συνοικιακό studio της πλάκας χρέωνε 1.000 το τραγούδι και δεν υπήρχε και χρόνος γαι πειραματισμό. Ότι ήταν, ήταν. Οπότε η αγορά εξοπλισμού ήταν αναγκαία αν ήθελες να πειραματιστείς λίγο και να βγάλεις ένα πιο αξιοπρεπές αποτέλεσμα. Έτσι βρεθήκαμε με πολύ gear και τώρα προσπαθούμε να κάνουμε απόσβεση.

Τέλος, αν δεν υπάρχει παραγωγός ή κάποιος άλλος που να σκαμπάζει πέντε τεχνικά ζητήματα, καλό είναι να γίνεται μια προπαραγωγή στο σπίτι. Γλυτώνει από κακοτοπιές, ειδικά σε πιο απαιτητικά είδη.

δεν ειναι μονο η ηχογραφηση, που ειδικα για ακουστικα οργανα και φωνη θελεις σιγουρα στουντιο (που πρεπει να εχει καλυτερα mic/preamps/treatment απο το home studio μου).

Σοβαρα εξοδα (πρεπει να) προκυπτουν και απο τη μιξη/mastering και το artwork. Αν θελουμε να επικεντρωθουμε στη μουσικη, η γνωμη μου ειναι οτι δεν πρεπει να ειμαστε one stop shop. Αν σε καποιον αρεσει ολο αυτο και εχει το χρονο και το γουστο να ασχολειται, πασο.

το αν θα αποδωσει ποτε οικονομικα ολο αυτο ειναι αλλη συζητηση για μενα.

δεν ειναι μονο η ηχογραφηση, που ειδικα για ακουστικα οργανα και φωνη θελεις σιγουρα στουντιο (που πρεπει να εχει καλυτερα mic/preamps/treatment απο το home studio μου).

Σοβαρα εξοδα (πρεπει να) προκυπτουν και απο τη μιξη/mastering και το artwork. Αν θελουμε να επικεντρωθουμε στη μουσικη, η γνωμη μου ειναι οτι δεν πρεπει να ειμαστε one stop shop. Αν σε καποιον αρεσει ολο αυτο και εχει το χρονο και το γουστο να ασχολειται, πασο.

το αν θα αποδωσει ποτε οικονομικα ολο αυτο ειναι αλλη συζητηση για μενα.
Δυο μικρόφωνα Oktava για να γράψεις ακουστικές κοστίζουν πόσο 700€; 800€; Συν ένα μικρόφωνο φωνής, ας πούμε ένα Neumann U-87 που θα το έχεις για πάντα και στο βρισκεις σε κατάσταση καινούργιου στα 1.700€. Όλα μαζί σου έχουν κοστίσει λιγότερο από την τρίτη σου κιθάρα που πιάνει σκόνη στο stand (λέμε τώρα).

Το θέμα είναι πώς θα γραφτούν αυτά τα μικρόφωνα. Εκεί είναι που δεν αξίζει ούτε καν ο χρόνος γαι έναν αρχάριο σήμερα.

Καλά για μίξεις, artwork κλπ, εκεί έτσι κι αλλιώς για έναν ερασιτέχνη μια ζωή δε φτάνει :)

Με τα όσα σωστά γράφονται περί μικροφώνων, να πούμε κιόλας ότι και αναλόγως το είδος μουσικής μπορεί να έχει περισσότερο ή λιγότερο νόημα το επαγγελματικό studio.
Αν θες να γράψεις ακουστικά όργανα, φυσικά τύμπανα, φουλ μικρόφωνα και προενισχυτές και τα σχετικά, το studio έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία. Αν γράφεις ελεκτρομπλιμπλίκια, house, trance, dubstep και το πιο φυσικό όργανο που έχεις είναι τα samples καλοκαιρινής βροχής, μειώνεται κάπως η αναγκαιότητα.

(Ισχύουν βέβαια όλα τα υπόλοιπα περί εξωτερικών παραγόντων που θα διαμορφώσουν το αποτέλεσμα, η μαστοριά των τεχνικών στον επαγγελματικό χώρο, το να ξέρεις τί κάνεις και εσύ στο σπίτι κλπ)

Εντάξει αν θέλεις να ηχογραφήσεις ακουστικά όργανα και ντραμς, στην ουσία δεν ηχογραφείς το όργανο αλλά τον χώρο στον οποίο βρίσκεται, οπότε δεν θές μουσικό εξοπλισμό μόνο αλλά μηχανικό, χτίστη κλπ. Ξεφεύγουμε από home studio και προφανώς ξεφεύγει και το κόστος.

Για πράγματα που πλέον γίνονται in the box (άντε και λίγο έξω από το box), δεν νομίζω ότι είναι αναγκαίο να ξοδέψεις πολύ μεγάλα ποσά για να έχεις ένα οκ αποτέλεσμα ηχητικά (όχι ότι θα φτιάξεις κανένα ήχο αναφοράς). Παραμένει βέβαια το ότι πρέπει να επενδύσεις πάρα πολύ χρόνο σε διάβασμα, πειραματισμούς κλπ αλλά αυτό θεωρώ ότι όποιος το κάνει, το κάνει γιατί του αρέσει η ενασχόληση.

Οικονομικά κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αποδώσει, αλλά νομίζω δεν έχει αλλάξει αυτό από παλιά. Το streaming έχω την εντύπωση ότι επηρεάζει τις μεσαίες (τις έχει μειώσει και αυτοί φωνάζουν) και υψηλές (αυτοί παίζουν σε άλλη κατηγορία έτσι κ αλλιώς με διαπραγματευτική δύναμη που ούτε καν φαντάζονται οι στις πιο κάτω κατηγορίες) αποδοχές από τη μουσική. Ε, και παλιά κάτι τέτοιο δεν έπαιζε; Η νεοεμφανιζόμενη μπάντα που έχωνε λεφτά να βγάλει cd, τα έβγαζε τα έξοδά της κατα κανόνα;

Όμως, για τον σεσσιονά το bedroom recording έχει γίνει ΠΟΛΥ πιο εύκολο, και η αλήθεια είναι ότι μέσα στη μίξη οι διαφορές είναι απειροελάχιστες. Να σας πω την αμαρτία μου, το προτιμώ κιόλας, για το infinite tweakability σε σημείο option paralysis που προσφέρουν τα μοντέρνα μέσα και για το silent recording. Βέβαια τελικά 2-3 ήχους χρησιμοποιώ, τους "ήχους μου". Έρχεται συνεργασία, μου ζητούν κιθάρες μέσα σε 2-3 μερες, ηχογραφώ με ακουστικά, pan left right, πάρτο ριξτο ετοιμο στο daw σου
Αυτό ισχύει αλλά είναι ένας τρόπος δουλειάς που μπορεί να παράξει συγκεκριμένα αποτελέσματα (τα οποία μπορεί να είναι πολύ ωραία και ταιριαστά κλπ, δεν τα σνομπάρω). Δηλαδή, θέλω να πω δεν νομίζω ότι ο brian eno πχ θα μπορούσε να φτιάξει αυτά που έφτιαξε απλά ζητώντας από τον robert fripp να του στείλει ένα σόλο στο mail. Εκεί χρειάζεται ο παραγωγός, η αλληλεπίδραση στο στούντιο, ο ψυχολογικός πόλεμος :ROFLMAO: για να ξεφύγεις από την πεπατημένη και να φτιάξεις κάτι με άποψη.

Για το artwork κλπ, ναι στους περισσότερους δίσκους που θαυμάζουμε έχουν πέσει και εκεί αρκετά λεφτά και χρόνος, αλλά πλέον υπάρχουν τρομακτικά δυνατά εργαλεία που δεν θέλουν καμμιά τρελή επένδυση χρόνου κ χρήματος ΚΑΙ σε παίρνει να την δεις και λίγο πανκ στο artwork. Το πιο σημαντικό και εκεί είναι το αισθητικό κριτήριο αυτού που αποφασίζει, τα τεχνικά νομίζω λύνονται πολύ πιο εύκολα.

Παντως αν το δουμε ρεαλιστικα, το home studio εχει νοημα οταν μιλαμε για one man project φαση, που θα στηριχθει στον midi προγραμματισμο σε συνδυασμο με τυχον direct audio ηχογραφησεις. Αν παμε στη λογικη να γραφουμε τυμπανα ή/ και ολη την μπαντα μαζι με μαρσαλια και τετοια, εκει δε χρειαζομαστε home studio αλλα κανονικο στουντιο: Σε home studio κατασταση οπως την περιγραφω το μονο δυσκολο ειναι να εχουμε καλες συνθηκες ακροασης, πραγμα που ειναι σχετικα εφικτο σε εναν νορμαλ χωρο. Το να γραφεις ομως πηγες που και μονο η ενταση τους ειναι προβλημα για εναν οικιακο χωρο, απαιτει αλλου ειδους προσεγγιση και οχι home.

κάποτε οι μουσικοί εκτός studio μου μιλούσαν για την μουσική τους και εντός για το πως μπορώ να τους βοηθήσω στο να την αναδείξουν μέσω του "ήχου" μου...

τώρα εκτός του studio μου μιλούν για τα plug in τους και εντός για το πως θα ταΐσουν το DAW τους με άλλα νέα που θα τους υποδείξω γιατί τα 200 που έχουν δεν τους φθάνουν στο να αναδείξουν τον "ήχο" τους...

για την μουσική τους φευ, ακούω όλο και λιγότερα, τόσα ώστε να αμφιβάλω αν γράφουν πια...

ΥΓ. οι φωτεινές εξαιρέσεις απλά επιβεβαιώνουν την ανησυχία μου για το μέλλον αυτής της τέχνης...

Το να γράφει ο κάθε ένας σπίτι του και μετά αυτό να το βάζουμε σε μία συνθήκη όπου το τελικό αποτέλεσμα περιμένουμε να φτάσει μια ιστορική ηχογράφηση,είναι να σαν να ζωγραφίζει ο κάθε ένας ότι θέλει,όπως θέλει και με ένα κολάζ να προσπαθούμε να φτιάξουμε έναν πίνακα επιπέδου Van Gogh.
Το πιο πιθανό είναι να φτιάξουμε έναν πίνακα επιπέδου Van Basten,που ναι μέν είχε απίστευτο σούτ,αλλά δέν σκάμπαζε και πολύ από την συγκεκριμένη τέχνη.

Ο εξοπλισμός από μόνος του δέν έχει καμιά ουσιαστική αξία στα χέρια μουσικών,αφού δέν είναι ικανοί ούτε διαθέτουν τις γνώσεις να καταργήσουν ξεκάθαρους ρόλους που έχουν να κάνουν με άλλα κομμάτια που θα συνθέσουν ένα άρτιο ακουστικό αποτέλεσμα.

Εντωμεταξύ το μεγαλύτερο λάθος που κάνετε οι περισσότεροι,είναι αυτό με την ηλεκτρονική μουσική,σε επαγγελματικό επίπεδο.
Μιλάμε για αρκετά είδη που βασίζονται στην μουσική τεχνολογία και μόνο.

Συνθεση- Ενορχηστρωση- Εκτελεση- Ηχογραφηση- Editing- Mixing- Sound Designing- Mastering, το καθε ενα απο αυτα ειναι μια τεχνη απο μονο του, και κανεις που ασχολειται με λιγο απο ολα δεν θα φτασει στο σημειο που θα φτασει ενας εξειδικευμενος του ενος.

Απο την αλλη, και με εναν τομεα μονο να ασχοληθει κανεις, παλι δε σημαινει οτι θα επιτυχει, οποτε στην τελικη το βλεπεις σα διασκεδαση και τελειωσε. Σιγουρα τα εργαλεια δεν κανουν τον μαστορα, αλλα πλεον με ενα ρημαδοPC τα εχεις πλεον τα περισσοτερα εργαλεια οποτε δεν τρεχει και τιποτα, δεν ειναι οτι θα καταστραφεις οικονομικα για να τα αποκτησεις :ROFLMAO: Αν δεν εχεις τιποτα καλυτερο να κανεις τσαλαβουτας, αλλιως υπαρχει και το Call of duty :ROFLMAO: Δεν ειναι και να αγχωνομαστε, αν δε φτανει ο ωκεανος των κλασσικων και η θαλασσα του ποπ ροκ των 60-70-80-90ies για να ακουει ο κοΖμος, ερχεται και η πλημμυριδα της ΑΙ, μονο εμας δεν περιμενει ο πλανητης, χαλλλλαρα ναουμ

μονο εμας δεν περιμενει ο πλανητης, χαλλλλαρα ναουμ
Δε χρειάζεται να έχει κανείς στόχο "τον πλανήτη". Αν είναι έτσι, να τους καταργήσουμε τους καλλιτέχνες...

O @WrTsXxx έφτιαξε κάτι αξιόλογο, που ούτε ακούς κάθε μέρα, ούτε θα μπορούσε να γίνει με τον ίδιο τρόπο χωρίς τα σημερινά εφέ (με ρεαλιστικό κόστος - αν είχες το στούντιο του Brian Eno, πάσο).

Σεβάστηκε το έργο του και του και τον ακροατή του. Για μένα αυτό είναι το topic αυτής της συζήτησης.

Σεβάστηκε το έργο του και του και τον ακροατή του
Και ο σχετικός ακροατής αρχίζει να γίνεται είδος προς εξαφάνιση πάντως... 🦖

Αν ειναι αποκλειστικα η περιπτωση του WrTsXxx το θεμα μας, κακως διαχωριστηκε τοτε το thread.

Οσα αναφερω αφορουν την γενικοτερη φαση, και το ψαξιμο με τα DAW και τα plug in, που ειναι μια διασκεδαση απο μονη της και δε χρειαζεται να αφορα υψηλους στοχους. Αν μιλαμε ομως αποκλειστικα για μια ετοιμη- προβαρισμενη- στανταρισμενη μουσικη, που αφορα τρεις live μουσικους με τρια ακουστικα οργανα οπως στην περιπτωση του WrTsXxx, ε τοτε μονο τρελος δε θα προτεινε να παει σε ενα στουντιο να τα γραψει μπαμ μπαμ να τελειωνει, και οικονομικα να το δεις πιο φθηνα θα του ερθει λογικα απο το να αγοραζει μικροφωνα κλπ., χωρια το πολυ ανωτερο αποτελεσμα λογω χωρου, εμπειριας κλπ.

Αλλο αυτη η direct to tape φαση, και αλλο να θες να πειραματιστεις με μπλιμπλικια, synth, DAW και δε συμμαζευεται, εκει μιλαμε για ΠΟΛΛΕΣ ωρες, δεν ειναι τυχαιο οτι ακομα και τα pro αναλογα σκηνικα γινονται σε ιδιοκτητα studio που ΟΚ, δεν ειναι απλα home studio του 500αρικου, ουτε ολοκληρωνεται απαραιτητα η δουλεια σε αυτα, χωρια που ολο και καποιος τεχνικος ηχου θα βοηθαει, ΑΛΛΑ οπως και να εχει εκει αν δε βρεξεις κωλο ψαρι δεν τρως, δεν ειναι οτι θα γρατζουνισεις την χορδιερα και τελειωσε, θελει υπομονη και ψαξιμο.

Η ηχητικη δημιουργια εκτος των μεγαλων και πανακριβων στουντιο δεν ξεκινησε με τα DAW, ολοκληρα μουσικα ειδη φτιαχτηκαν ετσι και μια χαρα σεβαστηκαν τους ακροατες τους, οπως και τονους απο ασεβαστα σκουπιδια βγηκαν απο μεγαλα στουντιο, δεν εχει σχεση το ενα με το αλλο.

Ούτε αποκλειστικά για μια περίπτωση μιλάμε αλλά ούτε είναι όλη η μουσική πειραματισμοί με μπλιμπλίκια μέχρι να παγώσει η κόλαση. Η συζήτηση στο μυαλό μου αφορά το εάν θα ήμαστε διατεθειμένοι να ξοδέψουμε κάτι ΚΑΙ για ένα στούντιο, ηχολήπτη κλπ. Τονίζω το ΚΑΙ γιατί θεωρώ ότι πολλοί από εμάς ήδη ξοδεύουμε αρκετά, σε τακτικά χρονικά διαστήματα, ακόμη και για την πλάκα μας.

Ακόμη όμως και στα πειραματικά μπλιμπλίκια κάποιος που δεν έχει home studio με φοβερή ακούστική και εμπειρία σε μίξη και mastering δε πρόκειται ποτέ να παράξει επαγγελματικού επιπέδου αποτέλεσμα. Στα μπλιμπλίκια οι συχνοτικές απαιτήσεις είναι πολύ διαφορετικές από κάποιο ρετρο-ροκάκι που θα κάνει κάποιος τα πάντα highpass στα 60hz και θα λέει ότι είναι mixing engineer.

Δεν θα παραξει επαγγελματικου επιπεδου αποτελεσμα, διοτι επαγγελματιας που μονο ξοδευει λεφτα δεν υφισταται. Αν ομως πραγματι βγαζει λεφτα απο αυτο, τοτε υποχρεουται, και κατα κανονα το κανει, ειτε να διαθετει τα αναλογα εργαλεια χωρο και εμπειρια, ειτε να καταφευγει στους καταλληλους ανθρωπους.

Αν τωρα καποιος θελει επαγγελματικο αποτελεσμα πληρωμενο απο την ερασιτεχνικη του τσεπη και χωρις να εχει τα μεσα και την εμπειρια που λεγαμε, μεχρι πριν καποιους μηνες πραγματι τα στουντιο και τα λοιπα ηταν μονοδρομος. Νομιζω ομως οτι οι εξελιξεις με την ΑΙ τρεχουν, πολυ συντομα θα αρκει να σφυριξει καποιος ενα ρυθμο και θα παιρνει το κομματι ετοιμο στο χερι :ROFLMAO:

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back