Αναζήτηση για το απλούστερο DAW για Windows

Έκτορας

Δυνατό μέλος
Πόντοι
963
Μάλλον πολυσυζητημένο το θέμα, αλλά μιας και μπήκαμε στο 2026 και είμαστε και σε forum, είπα να ανοίξω νέο νήμα να τα... ξαναπούμε.
Το παρόν laptop που έχω διαθέσιμο έχει Windows 10, επεξεργαστή AMD A4-9120 RADEON R3 τετραπύρηνο, 4GB μνήμη και ένα SSD hard drive με πολύ επαρκή χώρο.
Η εξωτερική κάρτα ήχου είναι μια Lexicon Lambda που τσεκαρισμένα ακόμα δουλεύει (την είχα αχρησιμοποίητη, χρόνια). Έχω και το Tonex One, σαν επιλογή.

Την τελευταία φορά που δοκίμασα να ηχογραφήσω κάτι, πριν πολλά χρόνια, είχα κατεβασμένο το Audacity. Δούλεψε, επαρκώς καλά. Τώρα είπα να το παίξω πιο... fancy και καλά, και κατέβασα (δωρεάν) το Luna της Universal Audio. To πρόβλημα είναι ότι δεν αναγνωρίζει την κάρτα ήχου (αν και αναγνωρίζει το Tonex, άμεσα).

Λοιπόν... επιστρέφω στο Audacity? Δοκιμάζω Reaper, ίσως? Να ξεκαθαρίσω ότι θέλω κάτι εντελώς βασικό, για την ώρα τουλάχιστον. Το Luna έχει... 600 σελίδες manual, εντάξει δεν θέλω και πτυχίο στην ηχογράφηση, θέλω κάτι που μέσα σε λίγες ώρες το πολύ, θα μπορώ να δημιουργήσω κάτι απλό.

Thanks!

Έχω δουλεψει cubase και cakewalk. Μου φάνηκε λίγο πιο απλό το studio one, το λίγο που το δοκίμασα.

Βαλε κάποιο (κατά προτίμηση δωρεάν) που το έχουμε δουλέψει και μπορουμε να βοηθήσουμε. Το ποσό εύκολα ή δύσκολα είναι, είναι σχετικό.

Μάλλον πολυσυζητημένο το θέμα, αλλά μιας και μπήκαμε στο 2026 και είμαστε και σε forum, είπα να ανοίξω νέο νήμα να τα... ξαναπούμε.
Το παρόν laptop που έχω διαθέσιμο έχει Windows 10, επεξεργαστή AMD A4-9120 RADEON R3 τετραπύρηνο, 4GB μνήμη και ένα SSD hard drive με πολύ επαρκή χώρο.
Η εξωτερική κάρτα ήχου είναι μια Lexicon Lambda που τσεκαρισμένα ακόμα δουλεύει (την είχα αχρησιμοποίητη, χρόνια). Έχω και το Tonex One, σαν επιλογή.

Την τελευταία φορά που δοκίμασα να ηχογραφήσω κάτι, πριν πολλά χρόνια, είχα κατεβασμένο το Audacity. Δούλεψε, επαρκώς καλά. Τώρα είπα να το παίξω πιο... fancy και καλά, και κατέβασα (δωρεάν) το Luna της Universal Audio. To πρόβλημα είναι ότι δεν αναγνωρίζει την κάρτα ήχου (αν και αναγνωρίζει το Tonex, άμεσα).

Λοιπόν... επιστρέφω στο Audacity? Δοκιμάζω Reaper, ίσως? Να ξεκαθαρίσω ότι θέλω κάτι εντελώς βασικό, για την ώρα τουλάχιστον. Το Luna έχει... 600 σελίδες manual, εντάξει δεν θέλω και πτυχίο στην ηχογράφηση, θέλω κάτι που μέσα σε λίγες ώρες το πολύ, θα μπορώ να δημιουργήσω κάτι απλό.

Thanks!
Αρχικα ψαχνεις γιατι δεν αναγνωριζει την καρτα σου. Δεν εχω δοκιμασει το λουνα αλλα εχω ακουσει καλα πραγματα για ηχογραφηση με κιθαρες κλπ, κακα για να δουλεψεις midi.
Το audacity δεν ειναι daw, audio editor ειναι. Αν ειναι να καταληξεις στο audacity, υπαρχει κ η επιλογη του amplitube που εχει multitrack recorder, στην περιπτωση που θες να βαλεις μια λουπα ντραμς, μπασο και να παιζεις απο πανω κιθαρες αλλα χωρις vst, μονο ο τι εφε εχει το amplitube (φανταζομαι θα εχεις καποια εκδοση του αφου εχεις το τονεξ).
Οι 600 σελιδες μη σε τρομαζουν, ολα τοσες εχουν πανω κατω αλλα δεν χρειαζεται να μαθεις το 100%, προχωρωντας μαθαινεις ο,τι προκυπτει οτι χρειαζεται.
Reaper δοκιμασε το ,γιατι οχι, (αν κ δεν ειναι τζαμπα, αν υπαρχει αυτη η παρανοηση) απο δυνατοτητες ειναι απο τα πιο δυνατα αλλα ειναι ιδιοτροπο και θελει να γουσταρεις να ασχοληθεις να το φερεις στα μετρα σου. Οχι οτι δεν μπορεις να το χρησιμοποιησεις out of the box, θα μπορεσεις κ με αυτο σε λιγες ωρες να γραψεις κατι απλο αλλα δειχνει τις δυνατοτητες του αν ασχοληθεις. Επισης δεν εχει καθολου instruments αλλα οκ θα βρεις free ενα καρο.
Το θεμα ειναι ομως να δουλευει η καρτα σου οποιο και να διαλεξεις οποτε ξεκινα απο εκει.

Το Audacity ήταν πάντα μόνο του as far as simplicity goes. Σε σημείο που δεν θα το έλεγες καν DAW αλλά περισσότερο ένα fancy waveform editor. Πρίν απο κάποιο καιρό που ήταν πολλοί up in arms σχετικά με αλλαγές που έγιναν στο Audacity (ή μαλλον στην ιδιοκτησία του, το πήρε η Muse Group) άκουσα να αναφέρεται σαν alternative το Ardour. Δεν εχω ιδέα πως είναι, αλλά ξέρω ότι είναι free, open source και νομίζω πιο κοντά σε DAW οπότε δε το γλυτώνεις το διάβασμα.

Βασικά νομίζω δε πρέπει να σε τρομάζει η μετάβαση σε ενα "κανονικό" DAW, το να μάθεις τα βασικά της χρήσης του δεν είναι τίποτα. Στα πιο advanced γίνεται το χάος, αλλά μπορείς κάλιστα να μην ασχοληθείς ποτέ αν δεν χρειάζεται (εγώ αυτό κάνω).

Πρόσφατα έκανα την μετάβαση απο το παλιό Cakewalk στο Cakewalk Sonar, στη δωρεάν του έκδοση. Μια χαρά όλα so far, ρίχτου μια ματιά.

Το Audacity ήταν πάντα μόνο του as far as simplicity goes. Σε σημείο που δεν θα το έλεγες καν DAW αλλά περισσότερο ένα fancy waveform editor. Πρίν απο κάποιο καιρό που ήταν πολλοί up in arms σχετικά με αλλαγές που έγιναν στο Audacity (ή μαλλον στην ιδιοκτησία του, το πήρε η Muse Group) άκουσα να αναφέρεται σαν alternative το Ardour. Δεν εχω ιδέα πως είναι, αλλά ξέρω ότι είναι free, open source και νομίζω πιο κοντά σε DAW οπότε δε το γλυτώνεις το διάβασμα.

Βασικά νομίζω δε πρέπει να σε τρομάζει η μετάβαση σε ενα "κανονικό" DAW, το να μάθεις τα βασικά της χρήσης του δεν είναι τίποτα. Στα πιο advanced γίνεται το χάος, αλλά μπορείς κάλιστα να μην ασχοληθείς ποτέ αν δεν χρειάζεται (εγώ αυτό κάνω).

Πρόσφατα έκανα την μετάβαση απο το παλιό Cakewalk στο Cakewalk Sonar, στη δωρεάν του έκδοση. Μια χαρά όλα so far, ρίχτου μια ματιά.
To ardour ειναι free αλλα μονο για λινουξ.
Για windows παιρνεις το source code και πρεπει να κανεις το build εσυ. Εχει κ δυνατοτητα να πληρωσεις για ετοιμο.
Δεν το εχω δοκιμασει αλλα και αυτο πρεπει να ειναι δυνατο daw παντως, ειναι η ιδια βαση με το mixbus της harrison.

Αν το έχουν δωρεάν για Linux και επί πληρωμή για Windows είναι Ήρωες. Το Ardour είναι πανδύσκολο, πας ψάχνοντας στο google ακόμα και για το απλούστερο πράγμα, αποκλείεται να υποθέσεις πως γίνεται κάτι μόνος σου, πιο μπίζηλο από cubase

Και εγώ θα σου πρότεινα το Studio One έστω και τη δωρεάν έκδοση. Είναι σίγουρο ότι δουλεύει με τη Lambda (που by the way είναι και το δικό μου main audio interface, ακόμα την έχω και τη χαίρομαι)

Το σύστημά σου πάσχει από μνήμη RAM, το studio one είναι ελαφρύτερο σε σχέση με τα άλλα, είναι πλήρες και μαθαίνεται πάνω στη μέρα που λέει ο λόγος. Λίγα βασικά tutorial της εταιρείας να δεις στο YouTube θα ξεκινήσεις την ηχογράφηση αμέσως. Η Prime και η Artist έκδοση του Studio One είναι πιο φιλικές στους παλαιότερους επεξεργαστές από τα άλλα DAW. Και είναι και πολύ drag & drop, πολύ πρακτικό και πολύ εύκολο στη διαχείριση για τις λούπες.

Το Audacity δεν είναι μουσικό DAW. Από την άλλη αν θες να δουλέψεις μόνο με το TONEX σου, μπορείς και σε αυτό.

Και δε στο λέω για το Studio One επειδή το έχω, επειδή το έχω στο λέω. :LOL:

Το Audacity με έσωσε για χρέη DJ που έπρεπε να ισορροπήσω volume levels πολλών τραγουδιών για μια εκδήλωση. Εντάξει και το UI είναι ντιπ απλό, αλλά gets the job done. Μετά έχω εμπειρία μόνο με το FL Studio που σαφώς είναι overkill για απλό DAW.

ΑΑΑς γραφτει και το Ableton Live,,, (που δουλευω εγω) να υπαρχει!!!!!!!!!!!
εχει και "ευκολα" και "δυσκολα"... μερη, οπως καθε daw! το θεμα ειναι μεχρι που θα φτασεις στο καθε προγραμμα, ποιες λειτουργιες του θα αξιοποιησεις!!

Και εγώ θα σου πρότεινα το Studio One έστω και τη δωρεάν έκδοση.
Το Studio One ήταν και η δική μου επιλογή όταν χρειάστηκε αλλά η Presonus έχει πάψει να το προσφέρει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο...

Το Studio One ήταν και η δική μου επιλογή όταν χρειάστηκε αλλά η Presonus έχει πάψει να το προσφέρει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο...
Δεν είχα παρακολουθήσει τις εξελίξεις της fender και το τι προσφέρει. Δεν προσφέρει αντίστοιχα κάποια έκδοση πιο light ή δωρεάν;

Και εγώ θα σου πρότεινα το Studio One έστω και τη δωρεάν έκδοση. Είναι σίγουρο ότι δουλεύει με τη Lambda (που by the way είναι και το δικό μου main audio interface, ακόμα την έχω και τη χαίρομαι)

Το σύστημά σου πάσχει από μνήμη RAM, το studio one είναι ελαφρύτερο σε σχέση με τα άλλα, είναι πλήρες και μαθαίνεται πάνω στη μέρα που λέει ο λόγος. Λίγα βασικά tutorial της εταιρείας να δεις στο YouTube θα ξεκινήσεις την ηχογράφηση αμέσως. Η Prime και η Artist έκδοση του Studio One είναι πιο φιλικές στους παλαιότερους επεξεργαστές από τα άλλα DAW. Και είναι και πολύ drag & drop, πολύ πρακτικό και πολύ εύκολο στη διαχείριση για τις λούπες.

Το Audacity δεν είναι μουσικό DAW. Από την άλλη αν θες να δουλέψεις μόνο με το TONEX σου, μπορείς και σε αυτό.

Και δε στο λέω για το Studio One επειδή το έχω, επειδή το έχω στο λέω. :LOL:
Δεν υπαρχει δωρεαν studio one, ουτε prime και artist versions. Εδω δεν υπαρχει καν studio one θα μου πεις σιγα μη τη γλιτωνε η δωρεαν εκδοση.

ΑΑΑς γραφτει και το Ableton Live,,, (που δουλευω εγω) να υπαρχει!!!!!!!!!!!
εχει και "ευκολα" και "δυσκολα"... μερη, οπως καθε daw! το θεμα ειναι μεχρι που θα φτασεις στο καθε προγραμμα, ποιες λειτουργιες του θα αξιοποιησεις!!
To θεμα ειναι οτι ο φιλος, αν καταλαβα καλα, θελει δωρεαν, αλλιως προτεινουμε ο τι daw εχει κυκλοφορησει τα τελευταια 20 χρονια.
Βεβαια υπαρχει και η επιλογη του live lite που δεν ειναι και τοσο δυσκολο να βρεθει αν καποιος το θελει αλλα παντα με τους περιορισμους του.

Σε απολυτα δωρεαν χωρις περιορισμους να προτεινουμε και το waveform, ειναι αυτο που θα επελεγα, αλλα και το λουνα αν λυθει το θεμα της καρτας μια χαρα λυση ειναι.

Δεν υπαρχει δωρεαν studio one, ουτε prime και artist versions. Εδω δεν υπαρχει καν studio one θα μου πεις σιγα μη τη γλιτωνε η δωρεαν εκδοση.
Έχουν την κατάρα μου. Και εγώ που υπέθεσα ότι θα διέθεταν αντίστοιχες εκδόσεις και έγραψα και άρθρο για το fender studio pro. Τους καταριέμαι! :mad:

Σας ευχαριστώ όλους για τις εξαιρετικές και ενδιαφέρουσες απαντήσεις, παιδιά. Ξεκίνησα να δοκιμάζω κάποια πράγματα.

@cos_dr όντως δεν υπάρχει δωρεάν έκδοση του Studio, ανέλαβε η μαμά Fender και κάνει κουμάντο. Κρίμα.

Μία λύση που δεν είχα σκεφτεί και πρότεινε ο @tubarao είναι να δοκιμάσω το Amplitude για ηχογράφηση. Μπορεί να φαίνεται εντελώς βασικό, αλλά με το Tonex λειτουργεί μια χαρά. Θα ξεκινήσω να πειραματίζομαι τις επόμενες ημέρες. Έχω αρκετούς ήχους στην πεταλιέρα, εφόσον το Tonex είναι στο τέλος της, το όλο πράγμα δουλεύει. To Lambda δεν βλέπω να κολάει πουθενά, αλλά it is what it is.

Ξανά, many thanks, για τις άμεσες απαντήσεις και ιδέες.

@cos_dr όντως δεν υπάρχει δωρεάν έκδοση του Studio, ανέλαβε η μαμά Fender και κάνει κουμάντο. Κρίμα.
Οι δωρεάν του εκδόσεις πριν 2 χρόνια, αυτή που έδινε μαζί με τα ηχεια bundle ήταν έναυσμα για να πάρω το πλήρες πρόγραμμα, είχα κάνει και thread για αυτό. Αυτοί του νέου marketing πρέπει να εκτελεστούν :ROFLMAO:
Τι να πω. Στεναχωρήθηκα πραγματικά, έπεσα από τα σύννεφα όταν το ανέφεραν οι πιο πάνω συμφορουμίτες μας. Κρίμα όντως.

Cakewalk Sonar: Πλήρως δωρεάν, πλήρως λειτουργικό DAW, με κάποιους πολύ εξειδικευμένους περιορισμούς για την free έκδοση:

Αλλά, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, μην περιμένεις να κάνεις δουλειά με 4GB RAM. Δηλαδή ήδη είναι λίγα για να υποστηρίξουν σκέτο το λειτουργικό. Αν φορτώσεις και το DAW πάνω, έστω και με ελάχιστα tracks και εντελώς basic επεξεργασία, ετοιμάσου για καθυστερήσεις και κολλήματα.

Last edited:
Η φεντερ εχει βγαλει και το fender studio που δινει δωρεαν, λογικα αντικαθιστα το δωρεαν studio one, το οποιο ομως ειναι μονο audio οποτε στο μυαλο μου δεν το εχω σαν daw. Τωρα που το σκεφτομαι ομως, θα μπορουσε και αυτο να ειναι μια χαρα για τη χρηση του OP.
Μία λύση που δεν είχα σκεφτεί και πρότεινε ο @tubarao είναι να δοκιμάσω το Amplitude για ηχογράφηση. Μπορεί να φαίνεται εντελώς βασικό, αλλά με το Tonex λειτουργεί μια χαρά. Θα ξεκινήσω να πειραματίζομαι τις επόμενες ημέρες. Έχω αρκετούς ήχους στην πεταλιέρα, εφόσον το Tonex είναι στο τέλος της, το όλο πράγμα δουλεύει. To Lambda δεν βλέπω να κολάει πουθενά, αλλά it is what it is.
Ειναι εντελως βασικο και δεν ειναι daw αλλα στα πλαισια του απλουστατου το ανεφερα απο το να μπλεκεις με audacity. Αν σε καλυπτει μια χαρα ειναι αλλα οκ τα ορια του ειναι πολυ χαμηλα. Μετα πας 1. στο θεμα της καρτας και 2. στη μνημη που οντως ειναι λιγη.
Οι δωρεάν του εκδόσεις πριν 2 χρόνια, αυτή που έδινε μαζί με τα ηχεια bundle ήταν έναυσμα για να πάρω το πλήρες πρόγραμμα, είχα κάνει και thread για αυτό. Αυτοί του νέου marketing πρέπει να εκτελεστούν :ROFLMAO:
Τι να πω. Στεναχωρήθηκα πραγματικά, έπεσα από τα σύννεφα όταν το ανέφεραν οι πιο πάνω συμφορουμίτες μας. Κρίμα όντως.
Τωρα δινουν απ οτι ειδα ενα εξαμηνο το full προγραμμα με τα φτηνα hardware και για παντα με τα ακριβα. Και παλι δηλαδη λογικα θα το ειχες αγορασει με την τωρινη πολιτικη τους. Ενταξει, εκαναν χοντρη μ@λ@κι@ με τις υποσχεσεις για αναβαθμισεις μεσα στο χρονο του update plan που θελαν να πουλησουν περυσι αλλα οκ δεν ειναι και για καταρες η φεντερ. Επισης, πολυ πιθανο να μην τα πηγαινε και πολυ καλα οικονομικα η presonus και να εσωσε τα προιοντα η φεντερ.

Έτσι, για την κουβέντα, μια φωτο του παρόντος setup σήμερα, όχι για ηχογράφηση, αλλά για απλό παίξιμο σε backing tracks:

IMG_5175.jpeg

Κιθάρα καρφί σε pedalboard, όπου βρίσκεται το Tonex One και έχει ενεργοποιημένο το cab simulation (πριν από τα time based effects), stereo έξοδος στα line inputs της Lambda, η οποία τροφοδοτείται από το laptop και παίρνει ήχο μέσω usb, και όλα καταλήγουν στο headphone out της κάρτας, για μίξη.
Οι ενισχυτές έχουν... διακοσμητικό ρόλο. Όλο το setup μαζεύεται μέσα στο έπιπλο όταν τελειώσω, until next time.

Εάν και όποτε μπορώ να ανοίξω ενισχυτή, απενεργοποιώ το cab sim του Tonex και πηγαίνω στο fx loop in του Nightrain. Το laptop στέλνει backing track ήχο στον μικρό Blackstar, μέσω aux input.

Με το χέρι στην καρδιά, δεν ξέρω καν εάν έχω προτίμηση στον τελικό ήχο. Και τα δύο ακούγονται πολύ καλά στα αυτιά μου. Είναι σίγουρα καλά να παίζεις χωρίς ακουστικά...

Δεδομένης της κατάστασης αυτή τη στιγμή στην αγορά, κατέβασε το Cakewalk Sonar.
Είναι δωρεάν, έχει υποστήριξη, θα βρείς πολλά tutorials κι αν δεν ανοιγεις διάφορα vst και plugins, ίσως καταφέρεις να κάνεις λίγη δουλειά με το υπάρχον σύστημα που διαθέτεις!

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back