Αναζήτηση νέων μπασιστικών ακουσμάτων

marathon είπε:
Εσύ...πόσα χρόνια θέλεις ακόμα? ;D ;D...ήδη πέρασες στο σάμπλινγκ!!!!
Εγώ φίλτατε δεν μελετάω πια! Τα 2 χρόνια που ΜΕΛΕΤΗΣΑ έκανα πολύ μεγάλα άλματα σε σχέση με τα 6 χρόνια που απλά έπαιζα... Οπότε αν κάποιος ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ 15 χρόνια πιστεύω πως θα φτάσει σε ΤΕΡΑΣΤΙΟ μουσικό επίπεδο...

Βασικά το θέμα είναι ωραίο και χρίζει συζήτησης...

Τα παιδιά που ξεκινάνε μπάσο ξεκινάνε και μελετούν flea-marcus miller-patitucci κλπ κλπ...Δεν είναι λίγο άτοπο?Είναι σαν να θέλω να φτιάξω ένα σύνθετο κινέζικο πιάτο χωρίς να ξέρω πως φτιάχνεται το ρύζι...Όλοι αυτοί οι μπασίστες έχουν πάρει τεχνικές και στυλ από τους παλιούς.

Αν δεν ξέρουμε τους παλιούς μπασίστες,της motown της bebop του Rock N Roll της γενιάς του woodstock πώς θα έχουμε άποψη για το μπάσο?

Όλα αυτά δεν είναι απόψεις δικές μου αλλά του Trey Gunn στη σελίδα του
Κοίτα θα συμφωνήσω σε έναν βαθμό, θα διαφωνήσω σε έναν άλλον... Σίγουρα πρέπει να μελετήσεις ΚΑΙ τους παλιούς αλλά πλέον ο flea, o miller κλπ είναι ΚΛΑΣΣΙΚΟΙ και ΠΑΛΙΟΙ... Δεν είμαστε στο 1995 πια... Πλέον έχουν καθιερωθεί και έχουν το δικό τους στυλ και ήχο... Το πρόβλημα που υπάρχει στο μπάσο είναι ότι υπάρχει μεγάλο μπέρδεμα ανάμεσα στο ΚΟΝΤΡΑ ΜΠΑΣΟ και στo ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΜΠΑΣΟ... Δηλαδή το να μελετάς τους παλιούς που ήταν κοντραμπασίστες στην ουσία είναι σα να μελετάς jango αν θες να μάθεις ηλεκτρική κιθάρα... Δε λέω ΠΡΕΠΕΙ να γίνει κι αυτό αλλά δεν είναι η βάση πια...

marathon είπε:
Γι αυτό να προτιμήσει τους δικούς μου...γιατί εσείς υπόσχεστε 10 και 15 χρόνια μελέτης...Με τους δικούς μου μου είναι ταχύρυθμο...σε μία βδομάδα σταματάς, γιατί καταλαβαίνεις ότι δεν θα παίξεις ποτέ έτσι ;D ;D
Ευτυχώς οι "δικοί σου" δεν σκέφτονταν έτσι.  ;D

Όπως λέει στο περίπου και ο Guy Pratt στο "Basses and other animals" που διαβάζω "Λίγα πράγματα στη γή μπορούν να εκράσουν τη χαρά της ζωής όπως μια καλή ντίσκο μπασογραμμή. Όταν καταφέρεις και μάθεις το bubble, γιατί αυτό είναι το κλειδί, θέλεις να μείνεις εκεί"

Αλλά αυτό το κωλobubble δεν είναι τόσο απλό....

Johnny B. Gayden

Unassuming blues μπασίστας με καταπληκτικό δεξί, υπηρέτης του groove και με υπέροχη τεχνική.

Ο τρόπος σκέψης και αντίληψης του groove του καλύτερου μαθητή του Jamerson, Donald Dunn είναι για μένα βασικό μάθημα στη Μεγάλη του Μπάσσου Σχολή.

Μια μέρα θα θελα να πάω και εγώ εκεί.

Καλή διασκέδαση.

Υ.Γ

Δεν είμαστε στο 1995 πια... Πλέον έχουν καθιερωθεί και έχουν το δικό τους στυλ και ήχο... Το πρόβλημα που υπάρχει στο μπάσο είναι ότι υπάρχει μεγάλο μπέρδεμα ανάμεσα στο ΚΟΝΤΡΑ ΜΠΑΣΟ και στo ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΜΠΑΣΟ... Δηλαδή το να μελετάς τους παλιούς που ήταν κοντραμπασίστες στην ουσία είναι σα να μελετάς jango αν θες να μάθεις ηλεκτρική κιθάρα... Δε λέω ΠΡΕΠΕΙ να γίνει κι αυτό αλλά δεν είναι η βάση πια...
Funky, για ακόμα μια φορά λες σαχλαμάρες.  

Πέρα από τράβηγμα αυτιού, θα πέσει και σφαλιάρα στη μπυροποσία...... αν γίνει.

funky_bassman είπε:
Το πρόβλημα που υπάρχει στο μπάσο είναι ότι υπάρχει μεγάλο μπέρδεμα ανάμεσα στο ΚΟΝΤΡΑ ΜΠΑΣΟ και στo ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΜΠΑΣΟ... Δηλαδή το να μελετάς τους παλιούς που ήταν κοντραμπασίστες στην ουσία είναι σα να μελετάς jango αν θες να μάθεις ηλεκτρική κιθάρα... Δε λέω ΠΡΕΠΕΙ να γίνει κι αυτό αλλά δεν είναι η βάση πια...
Δεν συμφωνώ...Δεν ήταν όλοι κοντραμπασίστες...Στην ουσία και πολύ χοντροκομμένα είχανε χωριστεί..οι κοντραμπασίστες της εποχής που άλλαξαν σε ηλεκτρικό παίζανε blues-RnB-Jazz κλπ ενώ οι κιθαρίστες που πιάσανε μπάσα παίζανε κυρίως Rock...Δεν παύει όμως να γίνανε μπασίστες με άποψη,μπασίστες όπως ο Casady ο John Entwistel ο Waters o Mccartney η Carol Kaye δεν μπορούν να υποτιμηθούν...Καλώς η κακώς έχουν αφήσει το στίγμα τους στο όργανο..το Ηλεκτρικό μπάσο είναι ένα πολύ καινούριο όργανο..Ήδη έχουν αλλάξει πολλές τεχνικές...'Ενα παράδειγμα παλιά το άνοιγμα 1-2 δεν υπήρχε!!!Στην εποχή μας είναι must...Που ξέρουμε πώς θα παίζεται σε 10 χρόνια?

Έτσι πέστε να φάτε των ανανεωτή... Πάντα το ίδιο γίνεται :P

Πάντως επιμένω στο ότι πλέον δεν είναι η ΒΑΣΗ του σπορ το να μελετάς τη μουσική των 50s και των 60s όταν υπάρχουν άνθρωποι πιο κοντά στη νοοτροπία του 2012... Θα έρθει η ώρα που θα μελετήσεις και εκείνη την περίοδο αλλά γιατί να είναι κακό να ξεκινήσεις από το να μελετάς κάτι πιο καινούριο? Καθήστε γιατί θα με πείσετε στο τέλος....

funky_bassman είπε:
γιατί να είναι κακό να ξεκινήσεις από το να μελετάς κάτι πιο καινούριο?
Ρε Φούνκυ εσύ πριν μάθεις να περπατάς έμαθες να τρέχεις?

Εγώ προσπαθώ να σκεφτώ πιο όμορφη-πλούσια-σύνθετη μπασογραμή από το I was made to love her του Jamerson...Δεν βρίσκω κάποια...

warwickplayer είπε:
Ρε Φούνκυ εσύ πριν μάθεις να περπατάς έμαθες να τρέχεις?
Εσύ θεωρείς πως η βάση στη μουσική είναι χρονολογική? Δηλαδή για να καταλάβω η βάση καθορίζεται από το τι γράφτηκε πρώτο? Εκεί είναι που σε χάνω...

...και να πηδάει!!! ;D
Με τρομάζεις... :-X

funky_bassman είπε:
Εσύ θεωρείς πως η βάση στη μουσική είναι χρονολογική? Δηλαδή για να καταλάβω η βάση καθορίζεται από το τι γράφτηκε πρώτο? Εκεί είναι που σε χάνω...
Για κανένα λόγο...Δεν μιλάω για χρονικά σημεία μιλάω για σχολές και στυλ...Οι μοντέρνοι μπασίστες βασίζουν την τεχνική τους σε ένα κράμα σχολών και στυλ...Εγώ είμαι τις άποψης να διαχωρίζουμε τις σχολές και τα στυλ να τα λιώσουμε να τα κάνουμε κτήση μας και να τα εντάξουμε στο παίξιμο μας...Να μην παπαγαλίζουμε φράσεις από άλλους γιατί έτσι καταντάμε ημιμαθείς...

Δηλαδή θα σου πω την αμαρτία μου...Βλέπω κάτι μπασίστες με πολύ φτωχή τεχνική πολύ φτωχό φραζάρισμα χάλια ήχο καμία γνώση και άποψη περί μουσικής αλλά όταν ξεκινάνε το slap μένεις μαμάκας...αυτοί είναι μπασίστες σοβαροί και ολοκληρωμένοι?Δεν νομίζω...Η όπως είπε ο Terry κάτι shreddoκιθαρίστες...χαμένοι στη μόδα..και οι δύο περιπτώσεις..

warwickplayer είπε:
Για κανένα λόγο...Δεν μιλάω για χρονικά σημεία μιλάω για σχολές και στυλ...Οι μοντέρνοι μπασίστες βασίζουν την τεχνική τους σε ένα κράμα σχολών και στυλ...Εγώ είμαι τις άποψης να διαχωρίζουμε τις σχολές και τα στυλ να τα λιώσουμε να τα κάνουμε κτήση μας και να τα εντάξουμε στο παίξιμο μας...Να μην παπαγαλίζουμε φράσεις από άλλους γιατί έτσι καταντάμε ημιμαθείς...
Οκ θα συμφωνήσω επί της αρχής... Στα άρθρα έχω ένα θέμα αλλά ας μην τα χαλάσουμε εκεί... ;)

Να στο ξαναπώ, για τελευταία φορά όμως ευγενικά, φίλε μου funky.

Λες σαχλαμάρες.

Στο δικό μου το βιβλίο, μπασίστας που δεν είναι κοινωνός και υπηρέτης του groove...... απλά δεν...

audiokostas είπε:
Να στο ξαναπώ, για τελευταία φορά όμως ευγενικά, φίλε μου funky.

Λες σαχλαμάρες.

Στο δικό μου το βιβλίο, μπασίστας που δεν είναι κοινωνός και υπηρέτης του groove...... απλά δεν...
Το ίδιο λέω κι εγώ... :P Απλά δεν γκρουβάρανε μόνο το 60! Αυτό προσπαθώ να πω... Και ότι γενικά δεν είναι ανάγκη να ΞΕΚΙΝΗΣΕΙΣ να μελετάς τα στυλ του 60 στο μπάσο για να πάρεις τις βάσεις... Μπορείς να ξεκινήσεις από άλλα στυλ ΕΞΙΣΟΥ γκρουβάτα... Η ΒΑΣΗ είναι το groove είτε αυτό προέρχεται από τη motown είτε από τους Pantera! Οπότε δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να θεωρείται βάση η motown κι όχι συνολικά το groove ανεξαρτήτου σκηνής... Σόρρυ αν ακούγομαι λίγο μακάκας παιδιά απλά είμαι κι εγώ το ίδιο μπερδεμένος οπότε κουβέντα κάνω έτσι? Μη με βρίζετε :P

funky_bassman είπε:
Σόρρυ αν ακούγομαι λίγο μακάκας παιδιά απλά είμαι κι εγώ το ίδιο μπερδεμένος οπότε κουβέντα κάνω έτσι?
Πολύ θα έλεγα αλλά εντάξει έχεις δίκιο. Χρειάζεται και λίγη κατανόηση 8)

Δεν θα κάτσουμε να αναλύσουμε πάλι τι σημαίνει groove και δεν με νοιάζει να το κάνω. Κάτσε ξεκίνα με Pantera και καλά θα κάνεις αν αυτοί είναι που θα σε κάνουν να παίξεις μουσική και αυτό γουστάρεις και λογαριασμό δεν δίνεις.

Απλώς όταν αντιληφθείς αργότερα ότι θέλεις κάτι άλλο παραπάνω ή να το ερμηνεύσεις αυτό το διαφορετικό, θα ανατρέξεις στην Ιστορία για να ανακαλύψεις ότι ο τροχός είχε ανακαλυφθεί και πιο πριν από σένα. Ή θα ανακαλύψεις ότι η μπασιστική φιγούρα που θαυμάζεις, μελέτησε κάποιον που μελέτησε κάποιον που μελέτησε κάποιον.

Και πολλές φορές σε εποχές που η πρόσβαση στη γνώση ήταν πολύ πιο δύσκολη από ότι σήμερα αλλά προφανώς η όρεξη τους για μάθηση μεγαλύτερη.

Υπάρχει βέβαια και η θεωρία του "αυτό παίζω, αυτό ξέρω, αυτό θέλω", την οποία μια χαρά τη βλέπω, απλά ο op δεν μιλούσε για κάτι τέτοιο.

funky_bassman είπε:
Το ίδιο λέω κι εγώ... :P Απλά δεν γκρουβάρανε μόνο το 60! Αυτό προσπαθώ να πω... Και ότι γενικά δεν είναι ανάγκη να ΞΕΚΙΝΗΣΕΙΣ να μελετάς τα στυλ του 60 στο μπάσο για να πάρεις τις βάσεις... Μπορείς να ξεκινήσεις από άλλα στυλ ΕΞΙΣΟΥ γκρουβάτα... Η ΒΑΣΗ είναι το groove είτε αυτό προέρχεται από τη motown είτε από τους Pantera! Οπότε δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να θεωρείται βάση η motown κι όχι συνολικά το groove ανεξαρτήτου σκηνής... Σόρρυ αν ακούγομαι λίγο μακάκας παιδιά απλά είμαι κι εγώ το ίδιο μπερδεμένος οπότε κουβέντα κάνω έτσι? Μη με βρίζετε :P
Βρε Μανώλη μην μπλέκεσαι  :)

Εν αρχή ην η Motown- από εκεί τη μάθαμε την γκρούβα- εμείς και άπαντες.

Μετά μπορεί να έγινε έτσι

ή κάπως αλλιώς.

Και τους από πάνω θα ακούσεις/ μελετήσεις, αλλά θα πας και σε αυτά που μελέτησαν/ άκουσαν και οι από πάνω- δηλαδή στην «πηγή» που είναι τα 60ς  ;)

THEOD είπε:
ή κάπως αλλιώς.  :D
Πολύ ενδιαφέρον το κάπως αλλιώς- ο ντράμερ δε, καταιγίδα  :D

Μόνο που θα δει το Moog ο Waterfall-K και θα έχουμε δράματα  ;D ;D ;D ;D

Terry RoscoeBeck5 είπε:
Πολύ ενδιαφέρον το κάπως αλλιώς- ο ντράμερ δε, καταιγίδα  :D

Μόνο που θα δει το Moog ο Waterfall-K και θα έχουμε δράματα  ;D ;D ;D ;D
Terry τσεκ πόσο καλά κρατάει τις διάρκειες σε συνδυασμό με το γουα/ moog 8)  ο μπασίστας . Θανατηφόρο  παίξιμο  :D

THEOD είπε:
Terry τσεκ πόσο καλά κρατάει τις διάρκειες σε συνδυασμό με το γουα/ moog 8)  ο μπασίστας . Θανατηφόρο  παίξιμο  :D

THEOD είπε:
Terry τσεκ πόσο καλά κρατάει τις διάρκειες σε συνδυασμό με το γουα/ moog 8)  ο μπασίστας . Θανατηφόρο  παίξιμο   :D
;D  ;D

Χμμμ... πάλι ο άτιμος ο τομαροκρούστης μου απέσπασε την προσοχή  ;D

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back