• Το Noiz σας εύχεται χρόνια πολλά και ένα ευτυχισμένο 2025! 🎊

Αναβάθμηση του floppy drive των synthesizers και SCSI των samplers σε θύρα USB

Synthesizeman

Νέο μέλος
Μηνύματα
21
Πόντοι
1
Με αφορμή την αλλαγή του floppy drive μου σε ένα απ΄τα synths μου έψαξα λίγο στο δίκτυο και βρήκα κάποια πράγματα που δέ περίμενα , όπως αυτό:

http://www.floppytousb.com/?gclid=CM_g56Of7Z8CFZAA4wod_k98YA

Φαίνεται λοιπόν να υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης του floppy drive μας με μια θύρα USB και να πάρουν τέλος οι δισκέτες και οι ανασφάλειες μήπως δε τις βρίσκουμε πια στο εμπόριο η μήπως χαλάσουν η μήπως φθαρεί το floppy drive.To ζήτημα είναι αν λειτουργεί αυτή η πατέντα με όλα τα synths π.χ. με το Yamaha VL1m που έχω το πρόβλημα η με το Kurzweil 2600xs η το Yamaha SY99,SY77.

Θα μπορούν άραγε αυτά τα όργανα να εμφανίζουν τα data του USB stick εφόσον είναι τα ίδια data με της floppy δισκέτας?

Για να φορτώσουν με τη μία,όλα τα data που θα είναι αποθηκευμένα μέσα στο USB stick είναι εκ΄των πραγμάτων αδύνατο γιατί τα synths αυτά έχουν περιορισμένη δυνατότητα που φτάνει τα όρια μιας floppy disk HD.Το θέμα είναι αν βλέπουν τα στοιχεία κι ας κάνουν download κατ΄επιλογή μέσα απ΄το stick αρχεία με χωρητικότητα μιας δισκέτας HD.

Αν τελικά γίνεται κάτι τέτοιο, μήπως υπάρχουν στο εμπόριο και συσκευές-αντάπτορες που να μετατρέπουν την SCSI θύρα των sampler μας ( EMU 4XT ULTRA, AKAI S6000 κ.λ.π) σε θύρα USB κι αντί να συνδέουμε εξωτερικό SCSI σκληρό δίσκο η SCSI CD player να καρφώνουμε πάνω στο sampler μας(στον αντάπτορα που θα βρίσκεται πλέον εκεί που ήταν η SCSI θύρα) ένα USB stick 16GB με 15 cd akai π.χ. , η τουλαχίστον μια εξωτερική μικρή USB reader συσκευή(που θα αναγνωρίζεται όμοια με το παλιό μας floppy drive χωρίς βοήθεια extra software η οποία θα συνδέεται απ΄τη θύρα SCSI του Sampler μας με ενα καλώδιο SCSI to USB).

Ολα τα παραπάνω με την προϋπόθεση να μη συνδεθούν με τα αναθεματισμένα computers ώστε να χρειάζονται drivers η οποιοδήποτε πρόγραμμα προσαρμογής αλλά να λειτουργούν σαν εντελώς αυτόνομες συσκευες στο live η στο studio όπως όταν αγοράστηκαν.Τα synths είναι ωραία όταν είναι πρώτα αυτόνομες συσκευές κι΄ας μπορούν να συνδεθούν και με computers αν θεωρούμε ότι χρειαζόμαστε κάτι τέτοιο,πχ θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε έναν software editor..

Ας ξεκινήσουμε όμως με το γεγονός ότι θέλουμε να αποφύγουμε τα computers.

Γιά όσες και όσους θελήσουν να αντικαταστήσουν το floppy drive τους πάντως , πάλι με νέο floppy drive και δε βρίσκουν , μπορούν να κοιτάξουν κι΄εδώ:

http://www.floppydrivesolutions.com/

Απ΄ότι μου απάντησαν μάλιστα, τα floppy drive τους δε χρησιμοποιούν belt και έτσι έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωης θεωρητικά και είναι πιο σταθερά και ποιό αθόρυβα με τιμές γύρω στα 93 euro.

Ελπίζω να βρείτε ενδιαφέρον το θέμα και να μάθουμε ενδιαφέροντα πράγματα από όποιους γνωρίζουν πραγματικά και απαντήσουν τους οποίους και ευχαριστώ για την ανταπόκριση εκ΄των προτέρων.

 
Φίλε μου αυτό ακριβώς το θέμα ψάχνω

τους τελευταίους μήνες.

( Με πολύ πόνο ψυχής...  :'(  )

Τα links σου είναι ενδιαφέροντα.

Κάτι έχω "σκαλίσει" κι εγώ,

αλλά θα γράψω συγκεκριμένα μόλις "σιγουρέψω"

την αποτελεσματικότητα κάποιων λύσεων.

Πάντως μου δίνει πολύ κουράγιο το γεγονός

ότι και άλλοι ψάχνουν το ίδιο θέμα.

Θα τα ξαναπούμε (ελπίζω!)

 
Πολύ καλό αυτό. Ξέρουμε με ποιες μάρκες/μοντέλα λειτουργεί το σύστημα αυτό; Έχω ένα Roland XP50 και θα ήθελα να ξέρω αν μπορώ να εγκαταστήσω αυτό το emulator και να περάσω τις δισκέτες μου σε ένα φλασάκι και να τις διαβάζω με αυτό το σύστημα.

Προσωπικά θα ήθελα και τη γνώμη του κυρίου Χναράκη για αυτό το θέμα. ;)

 
Μη βιαστείτε να αγοράσετε , διάβασα και αυτό:

These run for about $250 USD, You can read more about them at http://www.ipcas.com/products/usb-floppy-emulator-fdd-to-udd.html

I have spotted a number of gneric ones on Ebay for under $100. These are made in all gray and appear to be unsupported. One seller is promoting them as compatible with a number of keys as follows:

This Floppy Drive Emulator is suitable for Yamaha PSR 550/640/1000/1100/2000/2100, Roland E50, KORG PA50, GEM WK2... or other musical instruments that currently use a standard 3.5 inch 1.44Mb floppy disk drive. This emulator is tested and worked perfect on Yamaha PSR 550/640/1000/1100/2000/2100, Roland E50, KORG PA50, GEM WK2

...και κάπου διάβασα ότι υπάρχουν και τέτοιοι μετατροπείς Floppy disk to USB που κοστίζουν λιγότερο απο 50 euro.

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Προσοχή!

Δεν είναι ΟΛΑ τα synths συμβατά με το standard 3.5 inch 1.44Mb floppy disk drive!

Πολλα (παλαιότερα) μοντέλα έχουν ΑΛΛΟΥ τύπου connector(s) στο πίσω μέρος του drive.

Πρέπει να ελέγχεται η συμβατότητα "κατά περίπτωση".

 
cyclops είπε:
Πολύ καλό αυτό. Ξέρουμε με ποιες μάρκες/μοντέλα λειτουργεί το σύστημα αυτό; Έχω ένα Roland XP50 και θα ήθελα να ξέρω αν μπορώ να εγκαταστήσω αυτό το emulator και να περάσω τις δισκέτες μου σε ένα φλασάκι και να τις διαβάζω με αυτό το σύστημα.

Προσωπικά θα ήθελα και τη γνώμη του κυρίου Χναράκη για αυτό το θέμα. ;)
Θα πω απλά την γνώμη μου, σεβόμενος τις ανάγκες και προτεραιότητες του καθενός.

1) Εάν μιλάγαμε πριν 10 χρόνια και βάλε, τότε ναι, να πληρώσω και να βάλω ένα τέτοιο παρελκόμενο στο μηχάνημά μου, εάν πρόκειται για το XP-50. Σήμερα όμως, το παρελκόμενο αυτό, κοστίζει περίπου όσο το μηχάνημα μεταχειρισμένο. Θα το δεχτώ όμως, στην περίπτωση που είμαι πάρα πολύ "ερωτευμένος" με το XP-50 και δεν μπορώ να κάνω χωρίς αυτό. Για το όποιο XP-50.

Ερώτηση.

Πόσα είναι αυτά τα αρχεία που έχω για το XP-50 όπου θέλω τόσες πολλές δισκέτες;

Υπ'όψι ότι το XP-50 δεν φορτώνει δείγματα όπου εκεί ναι, θέλω συγκριτικά μεγάλο αποθηκευτικό χώρο σε σχέση με τα Patch/Performance Data που καταλαμβάνουν Kilobytes στη δισκέτα. Επίσης, χρησιμοποιώ π.χ. πάνω από 64 διαφορετικά Patches / Performance στο live; Γιατί δε νομίζω να έχουμε πρόβλημα φορτώματος για το studio !!!

2) Πολλοί από εμάς έχουμε διώξει τα XP-50 και έχουμε αναβαθμίσει τον εξοπλισμό μας σε Fantom. Σ'αυτά τα μηχανήματα μας δίνει το εργοστάσιο απλόχερα την δυνατότητα αποθήκευσης μέσω Compact Flash για το Fantom-X και μέσω USB Stick για το Fantom-G. Οπότε εδώ δεν... Το ίδιο ισχύει και σε άλλα brand name - μοντέλα.

3) Εάν μιλάμε για κανένα Kurzweil K-2xxx (όπου παίρνουν εσωτερικό δίσκο) και θέλουμε ντε και καλά να κάνουμε την πατέντα μέσω του Floppy > USB Stick, τι να πω. Κι'αυτό δεκτό. Εξαρτάται από τι θέλει ο καθένας και γιατί.

4) Δεν θα παραλείψω μηχανήματα όπως παλιά Roland, Yamaha, Korg, Akai, Ensoniq, Gem και ότι άλλο θέλεις βάλε. Εξαρτάται από το πόσο δεν μπορούμε να αποχωριστούμε το μηχάνημα, οπότε δικαίως αξίζει να του κάνουμε ένα τέτοιο "δώρο".

5) Άσχετα από το μηχάνημα (μάρκα - μοντέλο). Υπάρχει πραγματική ανάγκη;

6) Τέλος μα όχι τελευταίο.

Τα εν λόγω μηχανήματα είναι παλιά. Κάποια στιγμή παύουν επίσημα να υποστηρίζονται από τα ίδια τα εργοστάσια λόγω παλαιότητας. Κι όταν λέω παύουν να υποστηρίζονται, δεν εννοώ μόνο τις αναβαθμίσεις αλλά κάτι πολύ πιό σημαντικό. Τα ανταλλακτικά.

Σε περίπτωση, λέμε τώρα, που πάθει κάποιο σοβαρό πρόβλημα ένα τέτοιο μηχάνημα σε κάποιο ζωτικό σημείο (βλέπε Main Board), τότε τι γίνεται;

Θα προτιμούσα να βάλω ένα τέτοιο παρελκόμενο σε κάποιο νέο - φρέσκο μηχάνημα (με Floppy Disk Drive) όπου θα έχει μπροστά του τουλάχιστον 5 για να μη πω παραπάνω, χρόνια ζωής και εργοστασιακής υποστήριξης.

Έλα όμως που πάρα πολλά εργοστάσια δεν χρησιμοποιούν πλέον όχι απλά Floppy Disk Drives  αλλά ούτε καν Hard Disks στα μηχανήματα λόγω μείωσης της κατανάλωσης (λιγότερη απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια). Και για όσους γνωρίζουν, η σημερινή ορολογία είναι SSD. Αποθηκευτικά μέσα χωρίς κινούμενα μέρη. Μεγαλύτερες χωρητικότητες, λιγότερη απαιτούμενη ενέργεια - κατανάλωση, μικρότερος όγκος, ταχύτερα με μεγαλύτερη ασφάλεια δεδομένων, ευκολότερη μεταφορά, φθηνότερα, πρακτικά κ.α.

Ξαναλέω και πάλι. Δεν είμαι αντίθετος, αλλά η επιλογή και απόφαση του καθενός είναι απόλυτα σεβαστή ανάλογα με τις ανάγκες μας, εάν αυτές υπάρχουν πραγματικά και δεν μας τις έχουν δημιουργήσει.

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Ε καλά, εννοείται, κουβέντα να γίνεται. Στην περίπτωση του XP50 που έχω εγώ, δεν τρελλαίνομαι κι όλας να το αναβαθμίσω για να αρχίσω πάλι από την αρχή να ξαναγράφω μουσική στο sequencer κλπ. Απλά το χρησιμοποιώ πότε-πότε σε ζωντανές εμφανίσεις και χρειάζεται να φορτώνω τα svd μου, και το floppy drive πολλές φορές κολλάει και βλέπει όλες τις δισκέτες ως αφορμάριστες. Και μια τέτοια λύση θα διευκόλυνε αρκετά.

 
Σχετικά με την εταιρία ipcas:

http://www.ipcas.com/products/usb-floppy-emulator-fdd-to-udd.html

δυστηχώς αυτή η κατασκευή δε λειτουργεί με synthesizers όπως το Yamaha VL1, VL1m  ,SY85 και αρκετά Korg.

Εχει διαφορετικές επαφές στο πίσω μέρος, δε γνωρίζω αν υπάρχει έστω adaptor γι΄αυτές τις επαφές.

Στη φώτο το floppy drive απ’ το VL1.

Inside_Yamaha_VL1m_and_floppy_disk_7.jpg

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Το θέμα το έψαξα αναλυτικά γιατί με ενδιαφέρει και εμένα πάρα πολύ.

Στην ουσιά τον μόνο που κερδίζεις εγκαθιστόντας αυτόν τον μετατροπέα είναι μόνο να γλυτώσεις τις δισκέτες.

Σε ένα φλασάκι που θα χρησιμοποιείς θα μπορείς να έχεις μόνο διαδοχικούς φακέλους μεγέθούς ΜΟΝΟ 1.44ΜΒ, δηλαδή πολλές δισκέτες μαζί και όχι τη μαζικότητα του flash drive...

Οπότε δεν πολύ αξίζει τελικά...

Δεν εξαφανίστηκαν ακόμα δα τα floppies...

Τώρα πιο καλή λύση θεωρώ την εγκατάσταση cf to scsi drive στη θέση της δισκέτας επάνω στο όργανο... Σε όποια φυσικά έχουν scsi εννοείται...

Σχετική εταιρεία η www.scsi4samplers.com

 
KONNECTORAS είπε:
Το θέμα το έψαξα αναλυτικά γιατί με ενδιαφέρει και εμένα πάρα πολύ.

...

Τώρα πιο καλή λύση θεωρώ την εγκατάσταση cf to scsi drive στη θέση της δισκέτας επάνω στο όργανο... Σε όποια φυσικά έχουν scsi εννοείται...

Σχετική εταιρεία η www.scsi4samplers.com
Tο θέμα το ψάχνω κι εγώ τους τελευταίους μήνες και κατέληξα κι εγώ στο ίδιο site.

Aπ' ότι φαίνεται, μάλλον είναι η καλύτερη λύση που υπάρχει (αν και θα προτιμούσα Secure Digital card reader), αλλά ήθελα να ξέρω αν κάποιος έχει συγκεκριμένη εμπειρία συνεργασίας μαζί τους. Είναι αξιόπιστοι; Συνεργάσιμοι; Οι λύσεις τους δουλεύουν; Τους δοκίμασε κανείς;

Ευχαριστώ.

 
Τελικά "τόλμησα" και βγήκα μάλλον κερδισμενος.

Παρήγγειλα από το www.scsi4samplers.com

Ο τύπος απο κεί απαντούσε σε ΟΛΑ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ τα email μου μέσα σε 10-15 λεπτά από τη στιγμή που τα έστελνα (οποιαδήποτε ώρα ...), ήταν αναλυτικός, προσεκτικός, υπομονετικός (τον έπρηξα!), παρήγγειλα ένα εξωτερικό SCSI CDROM drive και ένα "περίεργο" καλώδιο για την περίπτωσή μου, τα έστειλε αμέσως και σε καλή συσκευασία και δούλεψαν όλα άψογα με την πρώτη (plug and play SCSI!!!!). Και μου κόστισαν λιγότερο απο όσα μου ζητούσαν κάποιοι για αντίστοιχα μεταχειρισμένα.

Συνιστάται ανεπιφύλακτα.

Μετά από λίγο καιρο θα παραγγείλω και το compact flash reader/writer.

Mόλις έχω νεα θα ενημερώσω.

 
Ρε παιδιά μήπως υπάρχει καμία οικονομική λύση γιατι το ipcas είναι αρκετά ακριβό θα έλεγα.Προσωπικά θέλω να αναβαθμίσω το floppy απο το korg pa 50 που έχω απλά και μόνο για να αποφύγω τις δισκέτες που χαλάνε συνεχώς.Υπάρχει κάποιος φίλος εδώ μέσα που να έχει κάνει αυτή τη μετατροπή (αν όχι σε pa 50 σε κάποιο άλλο synth..)και να έχει βρει κάτι πολύ πιο φθηνό, μπας και σωθούμε...

 
Η μία λύση είναι να βάλεις έναν από τους πιο πάνω μετατροπείς που αναφέρθηκαν.

Η άλλη λύση είναι να κάνεις γενική αναβάθμιση, αλλάζοντας όργανο σε κάτι πιό σύγχρονο, που εκτός όλων των άλλων, θα σου παρέχει και USB συνδεσιμότητα. Γνώμη μου.

 
Got HxC emulator παιδιά ... ειδικά για τα μηχανήματα που αναφέρονται εδώ. κι εγώ σε δυο samplers που εχω κατα εκει το παω , δεν εχρι αναφερθει ποτε θεμα . υπαρχει και το nalbantov που ειναι 3πλασια χρηματα .

 

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top