Aγορα active monitors

kguitar

Νέο μέλος
Πόντοι
16
Kαλησπερα σε ολους και ολες,

εδώ και καιρό ειμαι σε αναζητηση monitors αλλα δεν εχω καταλήξει κάπου. Tα στιλ μουσικής που ασχολουμαι είναι κυρίως oρχηστρικα θέματα (οχι απαραιτητα κλασσικης μορφής), μπαλαντες, jazz blues και λίγο rock (οπως καταλαβαίνετε είμαι λίγο μπερδεμενος ακομα!!!). Eνας φιλος ηχοληπτης μου προτεινε τα bx5a της m-audio τα οποία είναι και τα μόνα που έχω ακούσει. Eπίσης έχω διαβάσει καλές κριτικές και για τα krk rockit5, event alp5, yamaha HS50M, samson rubicon. Hχογραφώ σπίτι σε pc, σε ενα δωματιο 3 x 3,5m κυρίως κιθάρες και μπάσο. Aν κάποιος εχει άποψη για τα παραπάνω monitors θα του ήμουν ευγνώμων να τη μοιραστεί μαζί μου.

Eυχαριστώ

Πήγαιεν άκουσέ τα.

Ότι και να σου πούμε θα είναι δική μας άποψη.

Μπορεί να είναι και σωστή αλλά για τα δικά μας αυτιά και γούστα.

Πάρε ένα cd που το έχεις ακούσεις πολλές φορές και πήγαινε άκου ηχεία.

Μια συμβουλή από μένα είναι να μείνεις στις 5 με 6 (βαριά) ίντσες.

Όσο για το τι είδος μουσικής ακούς, θα είχε σημασία αν άκουγες dance ή κάτι που να θέλει sub.

Επίσης κατά τη γνώμη μου πάντα, σ' αυτή την τιμή πάνω-κάτω όλα ίδια είναι.

Πάρε αυτό που θα σου κάτσει στο αυτί.

pkole είπε:
Επίσης κατά τη γνώμη μου πάντα, σ' αυτή την τιμή πάνω-κάτω όλα ίδια είναι.
Αυτό σε καμία περίπτωση δεν ισχύει...

Για παράδειγμα τα bx5a της m-audio δεν έχουν καμία σχέση με

τα υπέροχα παλιά VL-X5 της tascam. Αυτό το συμπέρασμα έβγαλα

όταν έψαχνα και εγώ ηχεία και είχα πάει και τα είχα ακούσει στην

Ελίνα και τα δύο, δίπλα, δίπλα.

Επειδή λοιπόν είδα τα καινούργια tascam VL-A5 στημένα σε αυτό το μαγαζί: www.gpanagopoulos.com πήγαινε, άκουσε τα και το πιο πιθανό είναι

να καταλήξεις σε αυτά αν διατηρούν όλα τα καλά στοιχεία των

προγόνων τους  ;)

Για το σετακι stagepass 300 τι γνώμη έχετε; το έχει δοκιμάσει κανένας σε πλήκτρα; το έχω παραγγείλει από το musicstore και το περιμένω.

Αν δεν κάνω λάθος τα ακούσαμε χθες με τον theonik (αυτά δεν ήταν ρε; ) αλλά προτιμήσαμε τα tascam γιατί μας φάνηκαν πιο αντικειμενικά ;)

Χωρίς να κρίνονται όλα απο την τιμή, να πω του στραβού το δίκιο (και χωρίς να τα έχω ακούσει πάντως), ότι αν τα Tascam VL A5 είναι στα 130 ευρώ (έκαστος;), τότε δε μιλάμε για "σπουδαία" ηχεία. Δηλαδη κάτι τέτοιο σε 'αρκετά' χαμηλή τιμή, θα σου βγάλει μη ισσοροπημένο ήχο τελικά. Και ας φτάνει 38 Hz - 23 Khz!

Εξαρτάται γιατί τα θέλεις, βέβαια, αλλά καλή μίξη θα θέλει πιθανώς αρκετή εμπειρία με τέτοια ηχεία.

Να προτείνω το "κακό"; Γιατί όχι κάποια καταπληκτικά ακουστικά σε τέτοια τιμή; Τα καλύτερα του είδους, απο τις γνωστότερες εταιρίες (Sennheiser, AKG) έχουν περι τα 300 ευρώ. (http://www.amazon.co.uk/Sennheiser-HD-650-Reference-Headphone/dp/B00018MSNI/ref=sr_1_3?ie=UTF8&s=electronics&qid=1215093756&sr=8-3 πχ... 160 λύρες Αγγλίας, περί τα 200 ευρώ) ή (http://www.amazon.co.uk/AKG-K701-Studio-Headphones/dp/B000FOU51A/ref=sr_1_3?ie=UTF8&s=electronics&qid=1215093798&sr=1-3 AKG, 180 Λύρες Αγγλίας).

Δεν είναι ότι πιο ιδεατό έτσι; Τα προβλήμτα που έχει κανείς με τα ακουστικά, απ' όσο ξέρω είναι τα παράκάτω:

1. Υπερβολικός χωρισμός δεξια και αριστερά. Δεν είναι έτσι στη πραγματικότητα, και ξεφεύγεις, πολύ συχνά.

2. Διαφορά ήχου. Εκτός εαν ο άλλος ακούει επίσης απο ακουστικά, θα έχεις παραπάνω reverb για να ανταπεξέλθεις την έλειψη χώρου στα ακουστκά.

3. Σημασιά στη λεπτομέρια. Ακους τα πάντα ΤΟΣΟ καθαρά, που τα... χάνεις...

4. Τα αυτάκια σου. Αν τα χρησιμοποιείς 8 ώρες την ημέρα... εεε... δε τη παλεύεις!

Αλλα, για μίξη, σε τέτοια χρήματα, τα θεωρώ, προσωπικά, πολύ καλή επιλογή. Πρέπει να έχεις κάποια άλλο σύστημα (έστω τα ηχεία του Η/Υ σου) για να ακους και κάποια άλλη γνώμη, αλλα απο το να πάρεις κάποια ηχεία με 200-300 ευρώ που είναι... απο τις χαμηλότερες τιμές για studio monitors, καλύτερα να πάρεις τα... καλύτερα ακουστικά που υπάρχουν (ή close by τέλος πάντων).

Εγω, προσωπικά, για παράδειγμα, αυτό έκανα (και λόγο χώρου). Είχα καλά ακουστικά (Sennheiser HD600) για 3 χρόνια, και όταν αγόρασα ηχεία αγόρασα με 2200 ευρώ! Μια και καλή με την ελπίδα να μην ξαναγοράσω, εκτώς αν... έχω τα χρήματα ή πάω σε 5:1!  (Τα ηχεία μου είναι passive, by the way).

Αυτα τα ολίγα και αναμένω τις αντιρήσεις σας!

Νικόλας

Mόνος σου είπες και τα μειονεκτήματα των ακουστικών. ;D

Και μόνο από αυτά δεν μπορείς να μιξάρεις αντικειμενικά σε ακουστικά αφού δεν έχουν καθόλου την ίδια συμπεριφορά με τα ηχεία και ούτε πρόκειται να έχουν.

Αν ο κόσμος στραφεί σε μεγαλύτερο ποσοστό στα ακουστικά, τότε θα γίνουν αυτά το κύριο εργαλείο μίξης, αλλά εώς τότε θα είναι απλώς βοήθημα.

Βασικά το πράγμα είναι αρκετά απλό. Θυμάμαι αρκετές φορές να έχω πει είτε σε φίλους είτε κ online "τη μίξη την έκανες με ακουστικά, έτσι;" Και πέφτω μέσα.... αυτό που ακούς από ακουστικά είναι απλά ΑΛΛΟ πράγμα από αυτό που βγαίνει τελικά με ηχεία. ΚΑΜΙΑ σχέση. Είναι πολύ χαρακτηριστικό το τι γίνεται με ακουστικά, πχ ένα lead που ακούγεται στα ακουστικά μπορεί πολύ εύκολα να χάνεται στα ηχεία. Και τέλος πάντων, αν είναι να μην ακούς κάτι κοντά σε αυτό που θα ακούσουν οι άλλοι, πάρε 2 ηχειάκια των 50€. Γιατί να δώσεις 300€ για ακουστικά; Πάντως αν και φυσικά δε μιλάμε για reference monitors σε καμία περίπτωση, ηχεία που προορίζονται για monitoring σε τιμή γύρω στα 300€ μπορούν να σου δώσουν ΑΣΥΓΚΡΙΤΑ καλύτερα αποτελέσματα από ακουστικά ίδιας τιμής ;)

Το είπα, περιμένω τις αντιρήσεις σας! ;)

haryy είπε:
Mόνος σου είπες και τα μειονεκτήματα των ακουστικών. ;D
Μα φυσικά, δε λέω απλά τη γνώμη μου και πάω... 100% κλπ... Αρνητκά υπάρχουν, δε κρύβω τίποτα, και βέβαια δεν έχω και μετοχές πουθενά :P

Και μόνο από αυτά δεν μπορείς να μιξάρεις αντικειμενικά σε ακουστικά αφού δεν έχουν καθόλου την ίδια συμπεριφορά με τα ηχεία και ούτε πρόκειται να έχουν.Αν ο κόσμος στραφεί σε μεγαλύτερο ποσοστό στα ακουστικά, τότε θα γίνουν αυτά το κύριο εργαλείο μίξης, αλλά εώς τότε θα είναι απλώς βοήθημα.
Μα εξαρταται απο τα ακουστικά, όχι; Δεν έχουν ακριβώς την ίδια συμπεριφορά, αλλα στο κάτω κάτω ηχεία των 300 ευρώ δεν θα έχουν και σπουδαία συμπεριφορά (και πάλι, χωρίς να τα έχω ακούσει). Μου φαίνεται προτιμοτερο, προσωπικά, να παει κάποιος για τα τοπ στα ακουστικά, παρά για τα πολυ φτηνά σε ηχεία.

Και ακριβώς επειδή κάποια ηχεία είναι semi-open ή open, έχουν συμπεριφορά αρκετά κοντά σε αυτη των ηχείων (ή τέλος πάντων ανοιχτού χώρου).

Αν ο άλλος μιξάρει σε ακουστικά Sony απο iPod, Μενέλαε, τι να περιμένεις;

Τέλος πάντων, το ΑΣΥΓΚΡΙΤΑ, κλπ, διαφωνώ και μόνο για τα κέφαλαία και την ένταση που δίδεται... ;)

Δεν υπάρχει λόγος να χαλάς τα ωραία σου αυτάκια με την πολύωρη χρήση των ακουστικών. Τα ακουστικά είναι για να τα χρησιμοποιείς 5 λεπτάκια για μια δεύτερη "ματιά".

Είναι ίσως προτιμότερα από multimedia ηχεία της κακιάς ώρας αλλά με τα Tascam θα κάνεις καλύτερη δουλειά. Τα έχω ακούσει εκτενώς και είναι όντως best buy. Απλά δεν κατεβαίνουν αρκετά χαμηλά, αφού άλλωστε είναι 5άρια.

menelaos είπε:
Αν δεν κάνω λάθος τα ακούσαμε χθες με τον theonik (αυτά δεν ήταν ρε; ) αλλά προτιμήσαμε τα tascam γιατί μας φάνηκαν πιο αντικειμενικά ;)
Όχι ρε, τα 5άρια ακούσαμε όχι τα 8άρια. Σε κάθε περίπτωση είχαν λίιιγο παραπάνω μπασάκι από

τα VL-A5 αλλά από την άλλη είχαν ένα ήχο πιο μαλακό και λείο. Ακουγόντουσαν πιο πολύ σαν

ηχεία hi-fi παρά monitor "καλύπτοντας" τις ατέλειες κάθε εγγραφής κολακεύοντας την ,

πράγμα φυσικά μη επιθυμητό. ::)

Όσον αφορά τώρα τα VL-A5, αυτά συνεχίζουν την παράδοση των προγόνων τους (είμαι

κάτοχος εδώ και δύο χρόνια των VL-X5) διατηρώντας όλα τα χαρακτηριστικά που τα

έκαναν τόσο δημοφιλή όπως η αμεσότητά τους, η μόνιτορ χροιά τους, η ουδετερότητά

τους και κυρίως η ατάκα τους. Από όσο άκουσα θεωρώ ότι υπάρχει μια μικρή αύξηση της

ανάλυσης σε σχέση με τα παλιά VL-X5. Μακάρι να είχα την δυνατότητα να τα ακούσω

και σε κοινό χώρο με τα παλιά :(

Σε χαμηλές συχνότητες σίγουρα υπολείπονται αλλά πολλοί από εμάς εδώ μέσα στο noiz

(και έξω από αυτό  ;D ) νομίζω πως περιοριζόμαστε και από αυτό που λέγεται "διαστάσεις

δωματίου" οπότε η 5άρα ... λύση είναι μονόδρομος  ;)

Καλημέρα παιδιά!

Συγνώμη, αλλά επειδή όντως ακούγεται πως η επιλογή των monitors είναι και υποκειμενική υποθεση, γι' αυτό και η προτροπή να τα ακούμε πρώτα, τότε τελικά,

ΤΙ είναι αυτό που κάνει αντικειμενικά ενα monitor αξιο προς παραγωγή μουσικής συγκριτικά με ένα άλλο;

Μήπως "γάλατα υπάρχουν πολλά....Genelec κτλ μόνο ΕΝΑ";;  :D

Φιλικά!

Ευχαριστω ολους για τα φωτα τους!!!

Οσο αφορα τα vl a5, τα ακουσα και εγω στου παναγοπουλου, όπως και τα prodipe τα 5αρια. Σαφώς τα πρώτα υστερούν σε μπάσα σε σχέση με τα δεύτερα αλλά γενικώς εχουν καλή ανάλυση στις αλλες συχνότητες. Ο υπάλληλος στο μαγαζί (πολύ εξυπηρετικός) μου πρότεινε τα prodipe τα 8αρια τα οποία στην κατηγορία τους είναι σε καλή τιμή και σίγουρα με πιο εμφανή τα μπάσα. Τώρα αν είναι πολλές οι 8 ίντσες για ένα δωμάτιο 3 x 3,5m μου απάντησε πως δεν θα έχω πρόβλημα. Το ότι η prodipe δεν είναι ακόμα ευρέως γνωστή εταιρεία δεν με απασχολεί τόσο όσο το οτι δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να ακούμε διάφορα monitors σε ένα χώρο ετσι ωστε να εχουμε καλύτερη άποψη.

Ευχαριστώ και πάλι

υπάρχουν διάφορα 5άρια και 8άρια

πχ τα genelec βγάζουν πολύ μπάσο σε σχέση με τα tascam

τα prodipe βγάζουν λιγότερο μπάσο σε σχέση με τα genelec

οπότε μπορούν να σταθούν μέσα σε ένα μικρότερο χώρο

βέβαια όλα αυτά είναι θεωρία αν δεν το δοκιμάσεις δεν

μπορείς να ξέρεις πως θα κάτσει στο δωμάτιο σου

kguitar είπε:
Τώρα αν είναι πολλές οι 8 ίντσες για ένα δωμάτιο 3 x 3,5m μου απάντησε πως δεν θα έχω πρόβλημα.
Παρόλο που ο υπάλληλος είναι ιδιαίτερα εξυπηρετικός θεωρώ πως θα έχεις

σοβαρό πρόβλημα αν βάλεις 8άρια σε τόσο μικρό δωμάτιο...Το δικό μου είναι

3.5x3.5 και όταν είχα βάλει κάποτε τα hi-fi μου ηχεία μέσα σε αυτό (είναι 6.5άρια)

τότε με το ζόρι τα σήκωνε....εκτός βέβαια αν έχεις κάνει σοβαρή ακουστική μελέτη

αν και οι νόμοι της φυσικής απαιτούν κατάλληλο πλάτος δωματίου ώστε να αναπτυχθούν

τα μεγάλα μήκη κύματος που αντιστοιχούν οι χαμηλές συχνότητες.

ναι αλλά αν έβαζες άλλο hi-fi ίδιων διαστάσεων

μπορεί να είχες μια χαρά μπάσα γιατί δεν είναι

όλα τα ηχεία ίδια  ;)

ας συγκρίνουμε (χωρίς να λάβουμε υπ όψιν την τιμή)

τα tascam vl-a5 με genelec 8030

όλα είναι 5" αλλά όλα έχουν ΕΝΤΕΛΏΣ διαφορετικά

μπάσα

πιστεύω ότι κατάλαβες τι εννοώ

τώρα για τα prodipe έχω να πω ότι κατά την άποψη μου

είναι πολύ καλό ηχείο για την κατηγορία του (400 και κάτω)

και δεν έχει υπερβολικά μπάσα και σε μικρό χώρο

αν τα μάθει κανείς (όπως και όλα τα ηχεία  ;D ) το ΛΊΓΟ

παραπάνω μπάσο μπορεί να το καταλάβει

επίσης τα συγκεκριμένα έχουν από πίσω HF Level Adjust

(ε που θα το είχαν μέσα στο woofer?  ;D  )

αν συγκρίνουμε αυτά τα 2 ηχεία τότε μόνο και μόνο

για την τραγική (για μένα) απώλεια μπάσων προτιμώ τα

prodipe

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back