• Το Noiz σας εύχεται χρόνια πολλά και ένα ευτυχισμένο 2025! 🎊

A priori - Ο Χορός των Βακχών

sultan of string

Εξαιρετικό μέλος
Πόντοι
2,148
Αντιγράφω από το fb του Ντάνη Τραγόπουλου

Το 1984, από 25 Νοεμβρίου έως 9 Δεκεμβρίου, ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργάνωσε το 1ο φεστιβάλ τζαζ και αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής. Οι συναυλίες έγιναν στο ΑΛΚΑΖΑΡ (Hamza Bey camii - τότε ήταν ακόμη σινεμά).

Οι A PRIORI έπαιξαν την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 1984.

Στο φεστιβάλ συμμετείχαν σπουδαίοι μουσικοί:

Κουιντέτο Τ. Πατερέλη, Γ. Σαμαρά, Μ. Αλεξίου, Ν. Πολίτη, Γ. Τρανταλίδη

Workshop de Lyon

Misha Mengelberg και Han Bennink duo

Paul Lovens - Paul Lytton duo

Kenny Wheeler quartet

Evan parker - Geοrge Lewis duo

Κουαρτέτο Μανώλη Μικελή

Βασίλης Παπαβασιλείου -Κώστας Χρήστου

Γκρουπ Δημήτρη Ζαφειρέλη

Σάκης Παπαδημητρίου σόλο (την ίδια μέρα και οι A PRIORI)

M.L.A. Blek (Fred Van Hove, Paul Rutherford, Radu Malfatti, Mark Charig)

Mal Waldron solo

Steve Lacy sextet

Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης είχε γράψει ένα φιλόδοξο έργο, που το ονόμασε "O χορός των Bακχών". Αυτό, μαζί με άλλα, παρουσιάστηκε τότε για ΜΙΑ και μοναδική φορά. Δεν ηχογραφήθηκε ούτε καν πρόχειρα στις πρόβες ή στη συναυλία.

Πριν λίγο καιρό, έχοντας σαν οδηγό τις παρτιτούρες του Γιώργου, ο Ντάνης Τραγόπουλος ανασύνθεσε το κομμάτι παίζοντας όλα τα όργανα (κιθάρες και συνθ και midi). Ο Δ. Παναγιωτίδης και ο ίδιος έπαιξαν από ένα μικρό σόλο κιθάρα. Ο Σωτήρης Αναδολής έδωσε κάποιες ιδέες για τον τρόπο που θα ακουγόταν καλύτερα η ντραμς. Λείπει δυστυχώς το εκτεταμένο σόλο που είχε παίξει ο Γιώργος.

[soundcloud]

[/soundcloud]
Θα προσθέσω μόνο τα εξής:

Ήταν μέγιστη τιμή για μένα να είμαι μέρος αυτής της προσπάθειας και να ανέβω στο σανίδι μαζί με τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς jazz.

Ο Ντάνης μας παρουσίασε την πρώτη βερσιόν πριν από ένα χρόνο και από τότε το δουλεύει συνέχεια μέχρι να φτάσει στη μορφή αυτή. Ο Γιώργος τότε μας είχε ξαφνιάσει όλους φέρνοντας παρτιτούρες για όλους, σε μιά εποχή που παρτιτούρες βλέπαμε μόνο μπροστά σε καταξιωμένους μουσικούς. Ευτυχώς αυτές οι παρτιτούρες αποτέλεσαν την παρακαταθήκη του και μπόρεσε ο Ντάνης να το ξαναδομήσει. Το κομμάτι παίχτηκε μιά και μόνο φορά και δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσει ποτέ να ξαναπαιχτεί ούτε πιά από εμάς (απορώ καν πως το παίξαμε τότε).

Στη μνήμη του Γιώργου Κωνσταντινίδη.

Δημήτρη τώρα με κούφανες........και μου θύμησες την ηλικία μου!!  Την μέρα που έπαιζε ο  Παπαδημητρίου πήγα με μια φίλη (αυτή τον ήξερε και φαγώθηκε να πάμε..) για να τον ακούσουμε...και μάλιστα θυμάμαι και μια "τζαζ"  Ελληνική μπάντα που έπαιζε (πριν ή μετά δεν θυμάμαι...) εκείνη την μέρα.......     

Μπράβο στον Ντάνη, τον Δ. Παναγιωτίδη και τον Σωτήρη Αναδολή για το όλο project...... Δύσκολο έργο αλλά άξιζε τον κόπο!

cigaret13 είπε:
..και μάλιστα θυμάμαι και μια "τζαζ"  Ελληνική μπάντα που έπαιζε (πριν ή μετά δεν θυμάμαι...) εκείνη την μέρα.......   
αμ στο λεγα εγώ να κόψεις το κάπνισμα.... ;D

μετά ήταν....

1984-α_φεστιβαλ_τζαζ_προγραμμα_2.jpg

Ξένια εάν ακούς ο Φώτης είμαι, με την sg2000 (ξέρεις εσύ...).....Έχω να την δω τουλάχιστον 20 χρόνια, πιάνο έπαιζε, ίσως μπαίνει στο Νόιζ.....Άντε να χρησιμεύσει και σε κάτι το site  ::) :-X 8)

Φώτη.

Σε σκέφτομαι συνέχεια.

Γιατί χαθήκαμε άραγε?

Να πάμε για κανένα καφέ, να θυμηθούμε τα παλιά.

ΞΕΝΙΑ.

ΥΓ. Βρε αλιήτη, το ξέρει η πόντια?

RayDTutto, την πούλησα την sg Δεκέμβριο του '11 και πήρα Strat.......αν και εδώ και λίγο καιρό άρχισα και το μετανιώνω... :-[ 

Στράτε η Ξένια ήταν πριν την πόντια, αλλά μόνο φίλη...... σοβαρά....!

Άντε βρε παλιόπαιδα με φέρατε αναμνήσεις (από την μια η Ξένια και από την άλλη η Yamaha) και γ@μ@με και το thread του τζαζίστα.... >:D 

Είναι άθλος, πραγματικά.....το όλο εγχείρημα σου και του Τραγόπουλου, η ανασύνθεση αυτού του υλικού. Το κομμάτι πρέπει να ήταν φοβερό, παιγμένο ζωντανά. Γουστάρω πολύ, μου θυμίζει και τα αντίστοιχα των Area. 

Φυσικά έχεις κάθε λόγο να είσαι υπερήφανος για τη συμμετοχή σου σε κάτι τέτοιο. Tρομερό line up, τρομερό...

Αν επιτρέπεις, θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι. Σχετικά με τον Χρήστου. Έχω ηχογραφήσει ένα κομμάτι του, ένα εκπληκτικό και πολύ αγαπημένο μου κομμάτι, και ο βασικός λόγος που δεν το έχω δημοσιοποιήσει είναι πως δεν έχω καταφέρει να μαζέψω αρκετά στοιχεία γι΄αυτόν. Μπορείς να βοηθήσεις?

pipityri είπε:
Είναι άθλος, πραγματικά.....το όλο εγχείρημα σου και του Τραγόπουλου, η ανασύνθεση αυτού του υλικού. Το κομμάτι πρέπει να ήταν φοβερό, παιγμένο ζωντανά. Γουστάρω πολύ, μου θυμίζει και τα αντίστοιχα των Area. 

Φυσικά έχεις κάθε λόγο να είσαι υπερήφανος για τη συμμετοχή σου σε κάτι τέτοιο. Tρομερό line up, τρομερό...

Αν επιτρέπεις, θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι. Σχετικά με τον Χρήστου. Έχω ηχογραφήσει ένα κομμάτι του, ένα εκπληκτικό και πολύ αγαπημένο μου κομμάτι, και ο βασικός λόγος που δεν το έχω δημοσιοποιήσει είναι πως δεν έχω καταφέρει να μαζέψω αρκετά στοιχεία γι΄αυτόν. Μπορείς να βοηθήσεις?
βασικά ήταν άθλος, ή μάλλον θράσος που το παίξαμε τότε. Παραδόξως στη μιά και μοναδική του φορά ήταν σωστό.

Εγώ το είχα σχεδόν διαγράψει από τη μνήμη μου, μέχρι που πριν από ακριβώς ένα χρόνο ο Ντάνης μας έφερε την πρώτη έκδοση που δεν διέφερε βασικά απο αυτήν, Πάλι ήταν των Φώτων. (γεια σου ρε Φώτη, πού να ήξερα ότι ήσουν στο ακροατήριο να έρθω να σε γνωρίσω πριν πάρεις το στραβό δρόμο... ;D - χρόνια πολλά btw... :P)

Προσωπικά πάντα ελπίζω και σε ακόμα καλύτερες παρουσιάσεις από αυτές εδώ, αλλά και αυτές για την ώρα καλές είναι.

Για το άλλο που ρωτάς, δυστυχώς δεν έχω κάποια άκρη. Η μόνη μου ανάμνηση είναι τότε μια γνωριμία...

dimsonic είπε:
Προσωπικά πάντα ελπίζω και σε ακόμα καλύτερες παρουσιάσεις από αυτές εδώ, αλλά και αυτές για την ώρα καλές είναι.
Μια χαρά είναι. Προσωπικά, τη καταβρίσκω και περιμένω και τα υπόλοιπα. :)

pipityri είπε:
Μια χαρά είναι. Προσωπικά, τη καταβρίσκω και περιμένω και τα υπόλοιπα. :)
τα άλλα που περιμένουν στη σειρά είναι προγενέστερα, (έως πολύ προγενέστερα) και σαφώς λιγότερο ...complicated. Αλλά θα παρουσιαστούν για λόγους...πληρότητας....

Το 1984 (με την ευκαιρία της διοργάνωσης αυτής) φτιάξαμε συνολικά 3 κομμάτια, αυτό, ένα άλλο που λέγονταν Κάθοδος των μυρίων και ένα ακόμα που υπήρξε στην επανέκδοση του cd A priori, η Σανίνα. Αυτά ήταν και τα 3 που παίξαμε τότε.

Μετά, μετά τη δική μου αποχώρηση, το ύφος άλλαξε προς το πιό ελεύθερο και αυτό αποτυπώθηκε στο δίσκο του 1985.

για την ιστορία επίσης, τότε στο Αλκαζάρ, είχαμε βγει ως κουιντέτο, καθώς ο Γιώργος Χριστιανάκης, ο Θανάσης Ζέρβας και ο Γιώργος Κουκουβίτης είχαν αποχωρήσει, ενώ είχε επιστρέψει ο Ντάνης.....

Τον δίσκο του 85 τον έχω και τον έχω ακούσει πολύ. Μου αρέσει το ύφος, όπως μου αρέσει και το ύφος των κομματιών που έχεις μοιραστεί τον τελευταίο καιρό. Ήταν για την ακρίβεια μια πολύ ευχάριστη έκπληξη.

Οι a priori ειχαν τρεις περιοδους αλλαγης ύφους.

Η πρωτη 76-81που παρουσιάζεται ηδη εδω

η δευτερη 1984 (τα κομμάτια που ανεφερα)

Και η τριτη 85 και μετα που είναι το στυλ του δισκου ως κουαρτέτο.

82-83 συνεπεσε με τις στρατευσεις του Γιώργου και τη δική μου που μας τσακισαν....

για οποιον ενδιαφέρεται υπάρχει στο γιουτουμπι η Καθοδος των μυριων σε αρκετα καλη ηχογράφηση με τον Γιωργο σε καλή φόρμα.  Άμα τη βρω θα την ανεβάσω. ...

[quote author=dimsonic link=topic=211442.msg911792#msg911792 date=1483657442

για οποιον ενδιαφέρεται υπάρχει στο γιουτουμπι η Καθοδος των μυριων σε αρκετα καλη ηχογράφηση με τον Γιωργο σε καλή φόρμα.  Άμα τη βρω θα την ανεβάσω. ...

Το βρήκα. Είναι πολύ καλό. Πολύ καλό! :)

Δεν ξέρω τι λες εσύ, πάντως το συγκεκριμένο είναι εκπληκτικό! :o

pipityri είπε:
[quote author=dimsonic link=topic=211442.msg911792#msg911792 date=1483657442

Το βρήκα. Είναι πολύ καλό. Πολύ καλό! :)
αφού το βρήκες και σου άρεσε, ας το βάλουμε και εδώ...

A priori - Κάθοδος των Μυρίων in Clips - Page 1 of 1

Συγνώμη που ρωτάω! εσυ τι οργανο επαιζες στην μπαντα και πως λεγεσαι?

blazas είπε:
Συγνώμη που ρωτάω! εσυ τι οργανο επαιζες στην μπαντα και πως λεγεσαι?
    Μπαααα, ψέματα λέει.....groupie ήταν... ::) :-X ;D ;D ;D     
          Δ. Παναγιωτίδης, κιθάρα

Trending...

Νέα θέματα

Back