santso 4 είπε:ΑΛΛΑ ειμαι σιγουρος οτι αν γινοταν να παιχτει σε slow motion θα ακουγοταν μια π@παρια και μιση!
Μιλάμε για την ανθρώπινη ακοή, ή για την επιστημονική καταγραφή της συχνότητας; Γιατί από τη στιγμή που πιστοποιηθεί οπτικά η παραγωγή της νότας (μέσω νύξης), ίσως να μην έχει σημασία η αποτύπωσή της συχνοτικά. Κι αν έχει, τίθεται ένα άλλο ερώτημα: ποιο είναι το όριο νοτών ανά δευτερόλεπτο που αυτή η αποτύπωσή της μπορεί να πραγματοποιηθεί, πάνω σε ένα στάνταρ κούρδισμα μι-λα-ρε-σολ-σι-μι με το λα στα 440hz?Αν για παράδειγμα σκεφτείτε ότι η θεμελιώδης συχνότητα ταλάντωσης της της χορδής ΜΙ στην κιθάρα (σε κανονικό κούρδισμα) είναι 83 Hz, ο Τσίκης θα έπρεπε να χτυπάει τη χορδή περίπου με τη συχνότητα που αυτή ταλαντώνεται. Αντιλαμβάνεστε (και δεν χρειάζεται να ξέρετε τα μαθηματικά εργαλεία - Fourier) ότι υπό τέτοιες συνθήκες δεν ακούγεται η νότα της χορδής αλλά -βασικά- το χτύπημα της πένας. Ακόμα και σε ψηλότερες νότες ο περιορισμός εξακολουθεί να ισχύει: Η χρονική διάρκεια μιας νότας δεν μπορεί να είναι συγκρίσιμη με την περίοδό της. Πρέπει να ακουστούν μερικές δεκάδες περίοδοι για να είναι σαφής η συχνότητα που προκύπτει.
Αυτό το είχα δει κι εγώ... αν κατάλαβα καλά (διορθώστε με), ουσιαστικά αποτελεί minor cheating γιατί δεν είναι ένα στιγμιότυπο αλλά για ένα μοντάζ από πανομοιότυπα περιστατικά. Ας μην ξεχνάμε επίσης πως αυτή τη στιγμή οι πιο high tech πανάκριβες κάμερες του εμπορίου (αν κι αυτή είναι ερευνητική) καταγράφουν - από όσο γνωρίζω - max 675,000 fps, αλλά σε πάρα πολύ μικρές αναλύσεις (πχ. 64x16), και το βίντεο φαίνεται να έχει πολύ μεγαλύτερη ανάλυση. Αν και πάλι έμεινα Προκόπης μόλις το είδα...Τέλος η "κάμερα" του MIT είναι εξωπραγματική αλλά όχι όσο φαίνεται στο video. Δεν πρόκειται για έναν παλμό που διέρχεται και η κάμερα τον καταγράφει, αλλά για εκατοντάδες παλμούς που περνάνε με τη σειρά και η κάμερα λαμβάνει διαδοχικές εικόνες με διαφορετική καθυστέρηση.
Άρα αφού σε slow motion με ταχύτητα ας πούμε 0.25x ακούγεται 1.5x παπαριά, σε κανονική ταχύτητα ακούγεται σαν 4 x 1.5 x παπαριά = 6 παπαριές... not bad. ;DΑΛΛΑ ειμαι σιγουρος οτι αν γινοταν να παιχτει σε slow motion θα ακουγοταν μια π@παρια και μιση!