Ερωτηση για Μιξη

ThanosJ

Νέο μέλος
Πόντοι
16
Γεια σας, εγραψα ενα κομματι μουσικης (ας το πουμε, γιατι δεν ειναι τραγουδι κανονικο)για να μαθω λιγο να κανω μιξη καλυτερα. Θα το ανεεβασω κιολας καποια στιγμη για να μου πειτε για το αποτελεσμα.

Εχω διαβασει το αρθρο του Nikosdemos για μιξη για αρχαριους και ακομα διαβασα και κατι ποστς στο φορουμ. Εχω κανει editing (δλδ να κοψω-ραψω σημεια των τρακς κτλ), χρησιμοποιησα το EQ οπου χρειαζοταν, μειωσα-αυξησα το gain οταν καποια τρακς ηταν ειτε πολυ δυνατα ειτε λιγο χαμηλα, και εκανα και πολυ-λιγο κομπρεσιον στην κιθαρα (αν κα ιδε νομιζω οτι ειχε κανενα ηχητικο αποτελεσμα στ αυτια μου).

ΤΙ αλλο ομως να κανω? Αυτο ειναι ολο το mixing που πρεπει να κανω? Το κομματι ψιλοκαλο μου ακουγεται (τεχνικα) αλλα λεω μηπως πρεπει να κανω κι αλλα πραγματα.

Εχω ακουσει για ενα συνολικο κομπρεσιον ολων των τρακς το οποιο δινει μια αισθηση συνολικη και ενιαια του τραγουδιου, ισχυει αυτο και αν ναι, ποσο να το κομπρεσαρω?

-Ακομα, παρατηρω οτι σε πολλους δισκους επαγγελματιων που ακουω (γνωστων συγκροτηματων δλδ), καθε δισκος (αναλογα με το στουντιο, με τον εξοπλισμο, με τον ηχοληπτη.. δε ξερω) εχει εναν συγκεκριμενο ηχητικο χαρακτηρα, μια προσωπικοτητα, ενα αρωμα συνολικο σε ολα τα τραγουδια που δε το χει αλλος δισκος (ακομα και του ιδιου του καλλιτεχνη).

Πως μπορω να το πετυχω αυτο? Να βαλω ενα απαλο εφε σε ολα τα τραγουδια? (αυτη προφανως ειναι ερωτηση για εναν ολοκληρο δισκο και οχι μονο για τη μιξη ενος τραγουδιου).

Γενικα,τι πρεπει να περιμενω αφου εχω κανει τη μιξη σε ενα τραγουδι, απλα να μ ακουγεται καλα στα αυτια?

Υπαρχουν γενικοι κανονες μιξης που πανω-κατω εφαρμοζουν ολοι σε ολα τα τραγουδια?

Δεν υπαρχει απαντηση σε αυτα που ρωτας Θανο μου,ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΕ τα αρθρα για να καταλαβεις γιατι.

Δυστυχώς δεν υπάρχει έτοιμη συνταγή για μια μείξη, με την έννοια που υπάρχει στη μαγειρική πχ... Η ερώτηση σου είναι περισσότερο θέμα για βιβλίο, παρά για μια σύντομη απάντηση σε ένα φόρουμ.

Όλα έχουν να κάνουν με το υλικό πάνω στο οποίο δουλεύεις.

Ακούς όλα τα κανάλια ευδιάκριτα και καθαρά; Έχουν μεταφερθεί όλες οι σημαντικές "ηχητικές πληροφορίες" απ'τα επιμέρους κανάλια στο συνολικό αποτέλεσμα; (μήπως χάθηκε πχ το σκάσιμο της μπότας; μήπως θάφτηκε το μπάσο; ή η φωνή δεν ακούγεται καλά όταν παίζει ταυτόχρονα με κάποια κιθάρα; )

Είναι το τελικό αποτέλεσμα ισορροπημένο συχνοτικά; Είναι απαντήσεις που εξαρτώνται άμεσα απ'το υλικό που δουλεύεις.

Αν σου ακούγεται καλή η μείξη, είναι καλή!

ThanosJ είπε:
Εχω ακουσει για ενα συνολικο κομπρεσιον ολων των τρακς το οποιο δινει μια αισθηση συνολικη και ενιαια του τραγουδιου, ισχυει αυτο και αν ναι, ποσο να το κομπρεσαρω?
Δεν υπάρχει και εδώ γενικός κανόνας. Αν πάντως δεν σου ακούγεται αρκετά "ομογενές" το αποτέλεσμα, δοκίμασε με χαμηλό ratio γύρω στο 1.5:1, αργό attack και release (100-150ms), φέρε το threshhold ώστε η ένδειξη του gain reduction να παίζει το πολύ στα 3-4 db, και δώσε make up gain μέχρι να μην έρχεται πολύ μπροστά τυχών θόρυβος, και φυσικά να μην κλιπάρει. Επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει γενικός κανόνας... Δοκίμασε και κάποιο απλό master limiter πχ. της kjaerhus. Πειραματίσου και διάβασε όσο περισσότερα πράγματα μπορείς να βρεις στο νετ. Και πάντα να ακούς. Μην κοιτάς λαμπάκια να αναβοσβήνουν και κουμπάκια να γυρνάνε ;D

Ωραια, εφοσον το κανεις για εξασκηση, τωρα που η μιξη εχει φτασει σ'ενα καλο επιπεδο, αρχισε να βγαζεις 'πραγματα' (eq, compression, etc.) και προσπαθεισε να το κανεις καλυτερο με λιγοτερο proccessing.

Επισης οταν ακους commercial albums μη ξεχνας οτι εχουν υποστει mastering.

Θα βοηθουσε οσους εχουν τη διαθεση να απαντησουν,το να γραψεις τι στυλ,τι οργανα παιζουν στο κομματι. ;)

freerock1974 είπε:
Θα βοηθουσε οσους εχουν τη διαθεση να απαντησουν,το να γραψεις τι στυλ,τι οργανα παιζουν στο κομματι. ;)
Ιδου λοιπον ανεβαζω ενα κομματι που εχω κανει για να πειραματιστω στη μιξη.

Απλο ειναι απλα θελω να μου πειτε που ακουτε τεχνικες ατελειες, και που κατα τη γνωμη σας θα βαζατε κατι αλλο (reverb, panning κτλ). Θελω πολυ ν ακουσω γνωμες, ευχαριστω οποιον απαντησει. Θελω να αποκτησω μια βασικη οπτικη για τη μιξη.

Στο κομματι τα ντραμς ειναι απο ενα απλο προγραμματακι beatcraft (απο δω και περα βεβαια θα χρησιμοποιω το FL) και τα υπολοιπα κιθαρες με εφφε.

Υ.Γ. 1 Μολις εκανα το 60MB wav κομματι μου σε mp3 των 2,7 MB για να το ανεβασω ξενερωσα πολυ οταν το ξανακουσα..!  :-\

Song.mp3

Attachments

δουλεψε στη μποτα και το μπασο. Αν κανεις αυτα τα δυο να 'ταιριαξουν' (και γενικα αν εχεις καλο bottom end) εχεις το 50% της μιξης σου.

Οταν εισαι ικανοποιημενος με το αποτελεσμα, δουλεψε τις μεσαιες που ειναι και το πιο δυσκολο...  :)

warpie είπε:
δουλεψε στη μποτα και το μπασο. Αν κανεις αυτα τα δυο να 'ταιριαξουν' (και γενικα αν εχεις καλο bottom end) εχεις το 50% της μιξης σου.
+1

Επίσης βρίσκω λίγο περίεργα τα τύμπανα. Δεν ξέρω αν θες να είναι έτσι ή σου βγήκαν έτσι.

Παίξε λίγο με το βάθος και την ένταση των leads.

@warpie: Θα το χω υπ οψιν μου το tip για την μποτα-μπασσο.  ;)

@RayDTutto: Τα drums ειναι πολυ απλα , μποτα, snare (με λιγο reverb) kai hi-hat (και σε καποια σημεια και crash) αρα τι εννοεις περιεργα? Επισης οταν λες βαθος εννοεις να προσθεσω reverb?

Καλημέρα σε όλους,

σχετικά με το κομμάτι που ανέβασες και την ερώτηση με τη μίξη λοιπόν. Για να καταλάβεις εαν εχεις μιξαρει σωστα το κομμάτι δοκίμασε να το ακουσεις σε ενα laptop ή σε κάποιο ελεεινό ηχοσύστημα σε χαμηλή ένταση. Μόλις το κάνεις αυτό θα δείς πως στο κομμάτι δεν υπάρχει ισοοροπία μεταξύ των οργάνων. Π.χ. μια απο τις πρώτες κιθάρες που εμφανίζονται και παίζει το ίδιο ριφφ, υπερτερεί σαφέστατα σε ένταση υπέρ των υπολοίπων οργάνων. Αυτο και μόνο σε κανει να θες να το ακουσεις δυνατοτερα για να καταλάβεις τι παίζουν και οι άλλοι. Προσπάθησε λοιπον για αρχή να φερεις σωστα τις εντασεις των οργάνων, αποφάσισε ποια συνοδεύουν και ποια όχι και ρύθμισέ τα ανάλογα. Χρησιμοποίησε panning για να απλώσεις τα όργανα στο στερεοφωνικό πεδίο, ωστε να έχουν το χώρο τους και να μην "αγωνίζεται" το ένα με το άλλο για να ακουστούν. Χρησιμοποίησε το eq για να κόψεις κυρίως συχνότητες που είναι πολύ έντονες και "μουτζουρώνουν" άλλα όργανα. Κάνε για αρχή αυτα και μετα κοιτα το compression. Σχετικά επίσης με το compression  μπορείς να βρείς και στο φόρουμ πολλά χρησιμα θέματα και άρθρα. Ισορρόπησε για αρχη το track και αν θες ανεβασε το πάλι, και τα ξαναλέμε.

Have a nice day  :)

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Ναι. Βάθος= reverb.

Όσο για τα τύμπανα, ακούγονται περίεργα/αταίριαστα στο παίξιμο σε μένα προσωπικά.

gavramid είπε:
Καλημέρα σε όλους,

σχετικά με το κομμάτι που ανέβασες και την ερώτηση με τη μίξη λοιπόν. Για να καταλάβεις εαν εχεις μιξαρει σωστα το κομμάτι δοκίμασε να το ακουσεις σε ενα laptop ή σε κάποιο ελεεινό ηχοσύστημα σε χαμηλή ένταση. Μόλις το κάνεις αυτό θα δείς πως στο κομμάτι δεν υπάρχει ισοοροπία μεταξύ των οργάνων. Π.χ. μια απο τις πρώτες κιθάρες που εμφανίζονται και παίζει το ίδιο ριφφ, υπερτερεί σαφέστατα σε ένταση υπέρ των υπολοίπων οργάνων. Αυτο και μόνο σε κανει να θες να το ακουσεις δυνατοτερα για να καταλάβεις τι παίζουν και οι άλλοι. Προσπάθησε λοιπον για αρχή να φερεις σωστα τις εντασεις των οργάνων, αποφάσισε ποια συνοδεύουν και ποια όχι και ρύθμισέ τα ανάλογα. Χρησιμοποίησε panning για να απλώσεις τα όργανα στο στερεοφωνικό πεδίο, ωστε να έχουν το χώρο τους και να μην "αγωνίζεται" το ένα με το άλλο για να ακουστούν. Χρησιμοποίησε το eq για να κόψεις κυρίως συχνότητες που είναι πολύ έντονες και "μουτζουρώνουν" άλλα όργανα. Κάνε για αρχή αυτα και μετα κοιτα το compression. Σχετικά επίσης με το compression  μπορείς να βρείς και στο φόρουμ πολλά χρησιμα θέματα και άρθρα. Ισορρόπησε για αρχη το track και αν θες ανεβασε το πάλι, και τα ξαναλέμε.

Have a nice day  :)
Ολα αυτα που ειπες ηταν πολυ ενδιαφεροντα  ;) :)  Σιγα σιγα αρχιζω να καταλαβαινω το ρολο της μιξης γενικα, στο panning ομως λιγο κολλαω. Δε ξερω πως να το εκμεταλευτω. Εβαλα στο σημει οπου παιζουν δυο κιθαρες σολο να να παιζει η μια στο αριστερο μονιτορ και η αλλη στο δεξι αλλα δε μου φανηκε κατι τρομερο, το αντιθετο. Συνηθως ποια οργανα και πως κανουν panning?

Ευχαριστω.

Καλημέρα, δεν υπάρχει συνταγή για το πανοραμικό (όπως για τίποτα καλλιτεχνικό άλλωστε  :P). Προσπάθησε όμως να αποφεύγεις το hard panning στα όργανα. Συνήθως δεν χρειάζεται κάποιο track να ακούγενται τελείως αριστερά ή δεξιά. Αρχικά φαντάσου πως αυτό το κομμάτι το εκτελούσε ένα γκρούπ, και πάναρε τα όργανα σε ανάλογα με το που θα καθόταν ο κάθε μουσικός. (έχεις πολλές κιθάρες, οπότε η μπάντα σου πρέπει να είναι οι Lyhnard Skynard  :D). Αφού ισοροπήσεις το κάπως το πράμα, δοκίμασε να μεταβάλεις λίγο το pan σε κάποιο όργανο που εξακολουθεί να είναι δυσδιάκριτο. Κάπου στο sterteo field θα υπάρχει ένα σημείο που το οργανο θα ξεπροβάλει πεντακάθαρο χωρις να είναι δυνατα και να "ενοχλεί" τα υπόλοιπα.

gavramid είπε:
Καλημέρα, δεν υπάρχει συνταγή για το πανοραμικό (όπως για τίποτα καλλιτεχνικό άλλωστε  :P). Προσπάθησε όμως να αποφεύγεις το hard panning στα όργανα. Συνήθως δεν χρειάζεται κάποιο track να ακούγενται τελείως αριστερά ή δεξιά. Αρχικά φαντάσου πως αυτό το κομμάτι το εκτελούσε ένα γκρούπ, και πάναρε τα όργανα σε ανάλογα με το που θα καθόταν ο κάθε μουσικός. (έχεις πολλές κιθάρες, οπότε η μπάντα σου πρέπει να είναι οι Lyhnard Skynard  :D). Αφού ισοροπήσεις το κάπως το πράμα, δοκίμασε να μεταβάλεις λίγο το pan σε κάποιο όργανο που εξακολουθεί να είναι δυσδιάκριτο. Κάπου στο sterteo field θα υπάρχει ένα σημείο που το οργανο θα ξεπροβάλει πεντακάθαρο χωρις να είναι δυνατα και να "ενοχλεί" τα υπόλοιπα.
Ωραιος, ευχαριστω πολυ !  ;)

Trending...

Νέα θέματα

Back