Γιατί παύσαμε να χορεύουμε;

audiokostas

V.I.P.
Πόντοι
38
Ιδιότητα
  1. Κιθάρα
  2. Μπάσο
spimav_z είπε:
35. Αυτος που δεν χορευει ποτε
Αυτό που ανέφερε ο Σπύρος στο άλλο thread, είναι για μένα από μόνο του αντικείμενο συζήτησης (το οποίο είχα και πρόσφατα).

Είναι δυνατόν ο μουσικός να μην συγκινείται σωματικά από την μουσική που παράγει;

Είναι δυνατόν ο μουσικός να μην συγκινείται σωματικά από την μουσική που γουστάρει;

Μου δίνεται η εντύπωση ότι, εξαιρουμένων των Ελληνάδικων που όλοι επιδίδονται μανιασμένα σε γιαλαντζί χορούς (νάυλον κέφια και ψόφια ντέφια), η μικρή μου πείρα στα clubάκια που παίζεται μουσική με κάποιο groove τέλος πάντων, μου δείχνει ότι ο κόσμος δεν χορεύει.

Και δεν μιλάω μόνο για τους θαμώνες με το βλέμα "τι είναι αυτό;" ή τους μουσικούς που ξεχνάνε να ευχαριστηθούν τη μουσική γιατί βλέπουν "τι πατάει" ο σολίστας. Μιλάω για το μεγάλο σύνολο των θεατών που φχαριστιούνται πολύ αυτό που ακούν αλλά δεν κουνάνε τον κώλo τους με τίποτα.

Δεν θα κάνω την σύγκριση με την Ισπανία (ακόμα και τρία συνεχόμενα φτερνίσματα εκεί συνιστούν τέμπο και ο κόσμος αρχίζει να χορεύει) αλλά στην Μ. Βρεττανία (αλλά και στη Γερμανία), στα club που παίζουν μουσική χορευτική (blues boogie, soul, jazz, rock) ο κόσμος χορεύει.

Εμείς γίναμε τελείως ανοργασμικοί ή θυσιάσαμε την σωματική έκφραση στο βωμό του στυλ / καθωσπρεπισμου;

Μη μου τα ρίξετε στη κρίση και άλλα τέτοια. Μιλάω για αρκετά χρόνια τώρα.....

Αλλά μπορεί (κι ελπίζω) να κάνω λάθος.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Τα μαγαζια που βγαίνω είναι κυρίως καθημενων...τσιπουρα και μπαγλαμάς ή μπύρα και κιθάρα...

Αλλά, ειδικά τωρα που ανοιξε ο καιρός, πηγαίνω πολύ συχνά σε ανοιχτά φεστιβάλ και μια χαρά χορευει ο κόσμος. Μεχρι κι εγώ ρίχνω σβούρες που είμαι αχαρος κι απ'τον Φασούλα όταν ήταν έφηβος.

Αλλά στα κλαμπς δύσκολο να χορέψει κάποιος. Θες τα στενά ρούχα, θες το μαλλί που ειναι στην τρίχα, θες το πατεις με πατώ σε, θες ο εκκωφαντικός θόρυβος (γιατι απο ενα όριο και περα σε αποτρεπει απο οποιαδήποτε εγκεφαλική λειτουργία)...

Είναι και λίγο η καινούρια μοδα που θελει τους ανθρωπους αψεγάδιαστους και να ξεχωρίζουν όσο γίνεται λιγότερο...

Για εμενα ο κυριος λογος ΥΠΑΡΞΗΣ της μουσικης (τουλαχιστον της ποπ με την ευρεια εννοια) ειναι ακριβως αυτος δηλ. να κανει τον κοσμο να ΧΟΡΕΥΕΙ.

Αν δεν τον κανει να χορευει κατι ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ (ειτε με τον κοσμο είτε με την μουσικη)..

Παντως κακα τα ψεμματα ο ΚΥΡΙΟΣ υπευθυνος που ΔΕΝ χορευει ο κοσμος ειναι ο...μουσικος....στη συναυλια του JAMES BROWN π.χ στο Λυκαβηττο χορευανε μεχρι και οι αστυνομικοι (δεν κανω καμμια πλακα εχω φωτο!)

Superfunk είπε:
Παντως κακα τα ψεμματα ο ΚΥΡΙΟΣ υπευθυνος που ΔΕΝ χορευει ο κοσμος ειναι ο...μουσικος....στη συναυλια του JAMES BROWN π.χ στο Λυκαβηττο χορευανε μεχρι και οι αστυνομικοι (δεν κανω καμμια πλακα εχω φωτο!)
Ναι, νομίζω ότι το έχεις ξανα-αναφέρει καμιά ντουζίνα φορές  ;D

Θα επιμείνω όμως. Δεν μιλάω για τις συναυλίες που είσαι όρθιος και ανάμεσα σε πλήθος και με γκρουπ με κάποιο όνομα και όλα είναι πιο εύκολα.

Μιλάω για τα clubάκια, που βλέπεις τον άλλο να γουστάρει ή να χτυπάει χέρια-πόδια αλλά να σηκωθεί για να χορέψει δεν.......

Αντίθετα με αυτά που προσωπικά έχω δει σε άλλες χώρες με αντίστοιχης (μηδαμινής) φήμης και (μετριο-καλής) ποιότητας γκρουπ.

Παντως οντως σε σχεση με τους "ξενερωτους" ξενους οι Ελληνες δεν χορευουν τα..."ξενα"...ισως για τον ιδιο λογο που τους ειναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ευκολo να χορεψουν τη ΔΙΚΗ τους μουσικη (και οχι δεν χορευουν ΚΑΘΟΛΟΥ "γιαλαντζι" στα σκυλαδικα trust me.. ;))

Παντως και τα ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ξενερωτα κλαμπ μας (τουλαχιστον σε σχεση με αυτα του Βερολινου και του Λονδινου που πηγαινα) παιζουν καποιο ρολο...

Παντως στα ρεϊβ παρτυ των 90s μια χαρα....χορευε ΟΛΟΣ ο κοσμος... ;D

Superfunk είπε:
Παντως οντως σε σχεση με τους "ξενερωτους" ξενους οι Ελληνες δεν χορευουν τα..."ξενα"...ισως γιατι τους ειναι αδυνατον να ΜΗΝ χορεψουν με την ΔΙΚΗ τους μουσικη,για σκεψου το λιγακι...
Σαφώς το έχω σκεφτεί. Οι θαμώνες όμως των club/μουσικής που μιλάω, δεν έχουν και μεγάλη σχέση με το Ελληνικό δημοτικό/λαϊκό/ελαφρολαϊκοποπ.

Είναι και λίγο η καινούρια μοδα που θελει τους ανθρωπους αψεγάδιαστους και να ξεχωρίζουν όσο γίνεται λιγότερο...
Χμμμμμμμ, σκρατς, σκρατς.

Κάτι τέτοιο λέω κι εγώ.

Superfunk είπε:
Παντως στα ρεϊβ παρτυ των 90s μια χαρα....χορευε ΟΛΟΣ ο κοσμος... ;D
Μην τα λες αυτά... Θυμάσαι τι έλεγε τότε η περίφημη «μάνα ρέιβερ», στον Ευαγγελάτο;  ;D

«Κύριε Ευαγγελάτο μου κλείνουν τα παιδιά μας εκεί μέσα και τους δίνουν τις... εκστάσεις»  ;D ;D ;D ;D ;D

audiokostas είπε:
Εμείς γίναμε τελείως ανοργασμικοί ή θυσιάσαμε την σωματική έκφραση στο βωμό του στυλ / καθωσπρεπισμου;
Αυτά ακριβώς. Έχουμε ξεχάσει εδώ και χρόνια ότι το θέμα είναι πάνω απ' όλα να περάσεις καλά και κατ' επέκταση να φύγεις και να περάσεις καλά και με κάποιον άλλο.

Πλέον και τα δύο γίνονται ελαχίστως.

audiokostas είπε:
Σαφώς το έχω σκεφτεί. Οι θαμώνες όμως των club/μουσικής που μιλάω, δεν έχουν και μεγάλη σχέση με το Ελληνικό δημοτικό/λαϊκό/ελαφρολαϊκοποπ.
καλα βαλε τους κανα καλο τσαμικο ή τσιφτετελι,ποτισε τους και 4-5 Τζωνυ και να δεις πως χορευουν... ;D

Παντως για να σοβαρευτουμε κι ολας προσωπικα πιστευω οτι ειμαστε ενας συντηρητικότατας βαλκανικος λαος και  ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ να χορεψουμε εξω απο το πλαισιο  απενοχοποιημενων καταστασεων ή καταστασεων..... μεθης (βλ.σκυλαδικα,"μαγαζια" ,ρεϊβ κτλ)

Τωρα αν προσθεσεις στην παραδοσιακη μας συντηρητικότητα και το μπερδεμα που εχουμε φαει με την...ευρωπαϊκοτητα μας και τη δυση που,αποτυχημενα, προσπαθουμε να ενταχθουμε....το αποτελεσμα ειναι ψιλοτραγικο... ;D

η συντηρητικότητα μας αλλωστε δεν εξαντλείται στο...κλαμπινγκ και στο χορο ,ειναι διαχυτη σε ολη την κοινωνια ξεκινωντας απο τους χώρους δουλειας (σπανια θα δεις πιο μαζεμενους και κρυοκολους εργαζομενους απο τους Ελληνες,στο λεει καποιος που δουλευει με ολες τις φιλες τους Ισραηλ... ;D...οκ ισως οι ταλαιπωροι εργαζομενοι του πρωην κομμουνιστικου μπλοκ να ειναι λιγο χειροτεροι ..) και τελειωνοντας στους χωρους διασκεδασης...

Βαλκανια αγορι μου...τι περιμενεις?Το studio 54? ;D

Γιατί ο ρόλος του κριτή/γνώστη φαντάζει πιο σημαντικός από αυτόν κάποιου που χορεύει/διασκεδάζει...είναι θέμα φαντασίας θαρρώ.

Η βαση του προβληματος ειναι πιστευω η μοδα του στημενου του στυλατου του μη σκισω κανα καλτσον ή μου φευγει κανα γελιο και κανει χαραμαδα το ριμελ....!

Θελουν αποστειρωμενες φατσες ανεκφραστες με μεγαλο ρεπερτοριο ποζαρισματος.

Θελω να πιστευω οτι τωρα που εχουμε καταφατσα την παραμυθα που εχουμε τοσα χρονια φαει και χωνεψει....θα ξαναβρουμε το ρυθμο μας...εστω κι αν ειναι στο "ταψι" πλεον

Καλα τα λενε οι Λοκομοντο στο ακολουθο τραγουδι τους.....

Superfunk είπε:
η συντηρητικότητα μας αλλωστε δεν εξαντλείται στο...κλαμπινγκ και στο χορο ,ειναι διαχυτη σε ολη την κοινωνια ξεκινωντας απο τους χώρους δουλειας (σπανια θα δεις πιο μαζεμενους και κρυοκολους εργαζομενους απο τους Ελληνες,στο λεει καποιος που δουλευει με ολες τις φιλες τους Ισραηλ... ;D...οκ ισως οι ταλαιπωροι εργαζομενοι του πρωην κομμουνιστικου μπλοκ να ειναι λιγο χειροτεροι ..) και τελειωνοντας στους χωρους διασκεδασης...
Φέρε και σε μας καμιά από τις φίλες σου από το Ισραήλ.  :P ;D

Δηλαδή θες να μου πεις ότι δεν είναι συντηρητικές ή σφιχτές οι κοινωνίες της Ισπανίας ή της Γερμανίας ή της Αγγλίας;

Αν σε κάτι δεν "μασάγαν" τα Βαλκάνια (και η Μεσόγειος), είναι στη σωματική έκφραση.

Γιατί ο ρόλος του κριτή/γνώστη φαντάζει πιο σημαντικός από αυτόν κάποιου που χορεύει/διασκεδάζει...είναι θέμα φαντασίας θαρρώ.
Τους λυπάμαι ρε συ Παύλο όσους πιστεύουν κάτι τέτοιο.

Η βαση του προβληματος ειναι πιστευω η μοδα του στημενου του στυλατου του μη σκισω κανα καλτσον ή μου φευγει κανα γελιο και κανει χαραμαδα το ριμελ....!

Θελουν αποστειρωμενες φατσες ανεκφραστες με μεγαλο ρεπερτοριο ποζαρισματος.
Ξέρω καλά τι εννοείς αλλά για το συγκεκριμένο κοινό, μάλλον δεν με πείθει αυτό.

Δηλαδή θες να μου πεις ότι δεν είναι συντηρητικές ή σφιχτές οι κοινωνίες της Ισπανίας ή της Γερμανίας ή της Αγγλίας;
ναι αλλα εχεις ξεχασει κατι πολυ σημαντικο,αυτοι ΠΙΝΟΥΝ τον κολο τους οταν βγαινουν..οποτε...χαλαρωνουν... ;D (& μοιραια χορευουν ειδικα οταν παιζει η "δικη τους" μουσικη που ετσι κι αλλοιως ειναι το soundtrack της ζωης τους)

στους χωρους ΔΟΥΛΕΙΑΣ οχι δεν ειναι τοσο συντηρητικες οπως η ελληνικη (δες ας πουμε το παραδειγμα του...90% των white colar workers στην Ελλαδα που δεν τολμανε να φυγουν απο το γραφειο πριν τις...9 το βραδυ μηπως και τους πουνε...τεμπεληδες...εξω δεν συμβαινει αυτο....πηγε 5?everybody is out of the door.... ;))

Superfunk είπε:
ναι αλλα εχεις ξεχασει κατι πολυ σημαντικο,αυτοι ΠΙΝΟΥΝ τον κολο τους οταν βγαινουν..οποτε...χαλαρωνουν... ;D (& μοιραια χορευουν ειδικα οταν παιζει η "δικη τους" μουσικη που ετσι κι αλλοιως ειναι το soundtrack της ζωης τους)
Ούτε το Αμερικάνικο line-dancing ή τη blues για τους Ισπανούς, ούτε τη soul για τους Γερμανούς την θεωρώ "δική τους" μουσική.

Ασε δε που και μεις, καλές νεροφίδες είμαστε.... 8) ::)

Για τα άλλα, πάσο.  ;)

Γιατί παύσαμε να χορεύουμε;

Στο χωριό μου παλιά οι οργανοπαίκτες παίζαν μουσική ανάλογα τα κέφια και τον καϊμό του πελάτη.

Τώρα οι πελάτες προσπαθούν να κουνηθούν ανάλογα με τα κέφια και τον καϋμό του DJ.

πλέον ούτε παραγγελιές με νόημα δεν γίνονται

audiokostas είπε:
Ασε δε που και μεις, καλές νεροφίδες είμαστε....
Οι άνδρες μπορεί να πιουν μερικά παραπάνω. Οι γυναίκες ούτε κατά διάνοια. Ένα εμετικό, κατά προτίμηση αρρωστοπράσινο κοκτέιλ που τους το έμαθε ένας φέτες από το γυμναστήριο και πολύ είναι. Μετά, πριν κοιμηθούν, πάνε και ζυγίζονται.

Jazzjoker είπε:
Οι άνδρες μπορεί να πιουν μερικά παραπάνω. Οι γυναίκες ούτε κατά διάνοια. Ένα εμετικό, κατά προτίμηση αρρωστοπράσινο κοκτέιλ που τους το έμαθε ένας φέτες από το γυμναστήριο και πολύ είναι. Μετά, πριν κοιμηθούν, πάνε και ζυγίζονται.
Αυτό δεν το είχα πολυαντιληφθεί να είπω την αλήθεια.

Καθότι είμαι αρκετά τυχερός ως προς αυτό......  ;D 8)

Να τολμήσω μια "εξήγηση" καθώς κι εμένα με έχει προβληματίσει το θέμα.

Σττην ελληνική χορευτική κουλτούρα κυριαρχεί το φαίνεσθαι.

Δηλαδή: "σήκω ρε Γιάγκο να μας δείξεις πως χορεύουν!" ή "κοίτα τι ωραία χορεύει ο τάδε..." Ακόμα κι ο πως-τον-λένε έσφαξε κόσμο γιατί ήθελε την πίστα για πάρτη του. "Κοιτάτε με!". Είναι δηλαδή τρόπος επίδειξης στην κουλτούρα μας. Απο το ζεϊμπέκικο μέχρι το τσιφτετέλι... κι αν κάποιος δεν είναι σίγουρος πως έχει 2-3 φιγούρες στην τσέπη του, "δεν ανεβαίνει να γίνει ρεζίλι..."

Κάτι που δεν συνάδει με την αυθόρμητη κίνηση πάνω στην οποία βασίζεται το... σέικ.  ;D ο σύγχρονος χορός δηλαδή. Εχει δίκιο ο Κώστας που λέει πως οι βόρειοι κουνιούνται στο παραμικρό άκουσμα. Και που να δεις στην Αφρική που μεγάλωσα... Χάρλεϊ πέρναγε και χορεύανε!

Εδώ κάπως αποστειρωμένοι και στημένοι είμαστε. Πας στο μπαρ και παίζει μουσική που σου αρέσει (γιατί ρωτώ τον κόσμο γιατί προτιμάει το συγκεκριμένο μπαρ) και στέκεσαι σαν άγαλμα. Ο χορός μου λείπει σαν έκφραση και σαν εκτόνωση και είναι πολλές φορές που με 2 φιλαράκια μου το Σπύρο και την Ελένη, (Νεοζηλανδούς) ξεσηκώνουμε το μαγαζί γιατι χορεύουμε στο μπαρ. Αλλά μέχρι να γίνει αυτό και να παρασυρθούν και άλλοι, περνάει καμια ώρα...

Τι να σας πω... Δεν ξέρω τι φταίει.

..κατ'εμέ...όποιος θέλει να βγει και να χορέψει και να διασκεδάσει...θα το κάνει.

Θα διαλέξει τα μέρη του, θα πάρει την οικεία του παρέα και θα βγει.

Όσοι είναι του ''φαίνεσθαι''...πανέ στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους clubs που υπάρχουν σε όλη την επικράτεια.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα