2nd New Guitar Day με την ίδια κιθάρα: Gibson Les Paul Standard 7 String Limited

VII graphics

Ενεργό μέλος
Πόντοι
118
Καλημέρα, μιας και χθες τελείωσε ένα μακρύ ταξίδι 5 μηνών, θέλω να μοιραστώ τη χαρά μου μαζί σας!
Τη κιθάρα την αγόρασα καινούρια πριν 10 περίπου χρόνια, τα περισσότερα από αυτα τα χρόνια ήταν η μοναδική κιθάρα που είχα
ή το νο1, οπότε με εχει συντροφεύσει σε διάφορες φάσεις της ζωής μου όλο αυτό το καιρό.

Πέρυσι παρατήρησα οτι το μανίκι είναι στα όρια του σκεβρώματος, οπότε αποφάσισα αντί για επισκευή, να γίνει ένα εκτεταμένο resto-mod.
Είναι και μια ευκαιρία να ευχαριστήσω δημόσια το δάσκαλο μου Πάνο Οικονομάκη, που δέχτηκε να την αναλάβει και να τη φέρει εις πέρας με άψογο τρόπο.

H μεγαλύτερη εργασία έχει να κάνει με την αφαίρεση του παλιού fingerboard, την εγκατάσταση ράβδων τιτανίου για υποστήριξη του λαιμού, και τη δημιουργία
καινούριου fingerboard από Brazilian Rosewood!

Έφτιαξα το harness και μετά το troubleshooting, χθες είχα την ευκαιρία πλεον να τελειώσω το σετάρισμα της.

Ηχητικά η κιθάρα έχει αλλάξει και προς το καλύτερο και προς τα εκεί που ήθελα να τη πάω, οπότε όλη η διαδικασία ήταν απόλυτα επιτυχημένη!
IMG_20260720_095516 (2).jpg

IMG_20260720_095526 - Copy.jpg

IMG_20260714_095944.jpg

IMG_20260714_095946.jpg

IMG_20260714_095948.jpg

IMG_20260714_095950.jpg

IMG_20260720_143056.jpg

IMG_20251029_174250.jpg

bk4omvmyv4dh1.jpeg

IMG_9374.JPG

Παραθέτω τη λίστα με όλες τις βελτιώσεις που έγιναν:

Brazilian Rosewood Fingerboard
StewMac Titanium Neck Reinforcement Rods
Jescar 55090 Stainless Steel Fretwire
Mother of Pearl Vintage Trapezoid Inlays
ABS Creme Binding
GAS Night & Train 7 string Pickups
ABM 7-String Tune-O-Matic Bridge Bell Brass
ABM Stop-Tailpiece 7-string aluminium
Grover 502 Locking Tuners with Ivory Keystone Buttons
Gibson Gold Top Hat Knobs with Gold Inserts
Gibson Toggle Switch Washer Creme w Gold Imprint
Switchcraft Toggle Switch Tip LP Style, Amber Color
CTS 500K Vintage Audio Dimple Potentiometers, Long Shaft
Emerson Bumblebee Capacitor 0.015uf 300v
Emerson Bumblebee Capacitor 0.022uf 300v
Sprague Orange Drop Capacitors 0.001 µF
Resistances 150kΩ for Treble Bleed
Vintage Cloth Spaghetti Tubing Amber
2mm copper grounding wire.

Κούκλα, όχι ότι πριν ήταν άσχημη φυσικά αλλά πλέον είναι και πολύ πιο προσωπική!

Η πρώτη μου απορία είναι το είδος που παίζεις με 7χορδη Les Paul και μάλιστα ως μοναδική κιθάρα, κι αν έχεις δείγματα δουλειάς.

Η δεύτερη, αν επιτρέπεται, πόσο μπορεί να κόστισε όλο αυτό;

Rock, και Σουδικό death metal, (The Halo Effect, In Flames κτλ,) το κουρδισμά τους ειναι Ντο και Σι, οπότε βολεύει.
Βέβαια να πω οτι αυτό κούμπωσε τυχαία, όπως και το οτι έμαθα να παίζω με μια κλασσική της συμφοράς που τυχαίνει να έχει παρόμοιο πάχος στο μανίκι.

Ο κύριος λόγος είναι οτι απλά ήθελα 7χορδή από τα εφηβικά μου χρόνια γιατί τότε μου έκαναν τρομερή εντύπωση και μου άρεσαν τα 4/3 κλειδιά στο headstock, όπως και οι μαγνήτες που είναι ποιο μακρόστενοι.

Δείγμα δεν έχω σοβαρό τουλάχιστον, αλλά είναι κάτι που σκέφτομαι να κανω στο μέλλον γιατι θα με βοηθήσει η έκθεση. Έχω κανει μαθήματα στο παρελθόν 3 χρόνια, αλλα μετα λόγο δουλειάς πήγε πίσω το πράγμα.

Το κόστος όλων των αναβαθμίσεων (μαζί με εργατικά, τελωνεία, κτλ) το υπολογίζω κάπου στα 2700.

Και η ερώτηση (για μένα) του ενός εκατομυρίου:
Παρατήρησες αλλαγή στον ήχο σου βάζοντας Stainless Steel Frets;

Αργότερα θα κάνω μια ανάρτηση μόνο για την αλλαγή στον ήχο.
O οποίος έχει αλλάξει δραματικά, ξεπερνώντας τις προσδοκίες μου.
Για τα τάστα συγκεκριμένα δε μπορώ να σου απαντήσω, γιατί μπήκαν μαζί με τιτάνια στο λαιμό και άλλο fretboard.

Αυτο που μου τι σπάει είναι οτι δε προνόησα να ηχογραφήσω την κιθάρα πριν, ώστε να έχει κάποια βάση η μαρτυρία μου και να μην είναι απλά ανέκδοτη κατάθεση εμπειρίας.

Πού να ξέρει @Miltos23, εδώ έπεσε ναπάλμ! :p
Ίσως να έχει περισσότερο νόημα να μάθουμε αν άλλαξε η "συμπεριφορά" της, ελλείψει πιο κατάλληλου όρου. Ο τρόπος που αντιδρά σε μεγάλα bends ή παίξιμο με έντονο vibrato.

Γηράσκω αεί διδασκόμενος επίσης, δεν είχα ιδέα ότι υπήρχε τέτοιο μοντέλο. Το scale της είναι 24.75";

Ξαναμεγειά, να την χαρείς! Πολυ ιδιαίτερο όργανο, αφού ειδικά έχεις δεθεί μαζί του το κόστος για να το επισκευάσεις / φέρεις ακριβώς εκεί που θες είναι δευτερεύον.

Η ακαμψία του μανικιού έχει τρομερή συμβολή στον ήχο της κιθάρας, είτε αυτή προέρχεται απο πάχος/μάζα του μανικιού είτε απο υλικά στήριξης όπως εδώ, είτε ακόμα και απο το πάχος της ταστιέρας, ειδικά σε ακουστικά όργανα - μπορεί να κάνει τη μέρα νύχτα στο attack του οργάνου ειδικά!

Και εγώ θέλω ατσάλινα τάστα σε ένα όργανο με οικονομική και συναισθηματική αξία και από ότι διαβάζω σε αυτό το φόρουμ εδώ και χρόνια μόνο στον Οικονομακη θα την έδινα. Καλές μουσικές να έχεις

Έχω μια prestige του 2004 που από το πρώτο καιρό την πάω στον Οικονομάκη. Πλέον είμαστε στα τελευταία φάση ζωής των nickel τάστων και αργά ή γρήγορα θα πάω για refret.

Σκέφτομαι να πάω σε ατσάλινα να τελειώνω.

Παίζω μέταλ σαν τον ΟΡ οπότε θα βοηθούσε το feedback του.

Φυσικά όμως με ενδιαφέρει και το παρακάτω:
Ίσως να έχει περισσότερο νόημα να μάθουμε αν άλλαξε η "συμπεριφορά" της, ελλείψει πιο κατάλληλου όρου. Ο τρόπος που αντιδρά σε μεγάλα bends ή παίξιμο με έντονο vibrato.

Είχα βάλει ανοιξείδωτα Jescar σε μια Epiphone Japan LPS80. Παικτικά ήταν φοβερά και μου άρεσε πολύ η ιδέα ότι δε θα φαγώνονταν και ποτέ. Ο ήχος όμως άλλαξε αρκετά και δε μου άρεσε. Πολύ μπλίγκι μπλίγκι και ξέφευγαν από παραδοσιακή Les Paul φάση. Αλλά αν δεν υπάρχουν τέτοια σκαλώματα και μιλάμε για πιο γκαζωμένα όργανα, είναι ωραία επιλογή.

@ECC803s Το scale παραδόξως είναι το ποιο κοντινό σε vintage-burst gibson 24,562" (24 9/16")
@odis13 Ευχαριστώ Πάρα πολύ! Το κόστος είναι αυτό που έχω υπολογίσει συνολικά για όλα τα παρτς, μεταφορικές, τελωνεία σε αρκετές περιπτώσεις κτλ, όχι μόνο της επισκευής - μετατροπής απ΄ τον Πάνο.
@Άγιος, Ευχαριστώ!!! είναι εγγύηση ο Πάνος, μιας και είμαι μαθητής του, είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω όλη διαδικασία στο πλαίσιο των μαθημάτων repair masterclass.
Οπότε στο γράφω μετά λόγου γνώσεως.

Τωρα για την κιθαρα και τον ήχο. Πέρα απ το μπράτσο, κάνοντας όλη αυτή τη διαδικασία ήθελα να πετύχω τα εξής:
Nα γλυκάνει ο ήχος, είχε αρκετά πρίμα για Les Paul, θύμιζε αρκετά τελε χωρις το quack, αλλα είχε στα καντίνια ένα πολύ χαρακτηριστικό honkeyness που μου άρεσε.

Το δευτερο ειναι το sustain, στην πρώτη μι, γινόταν ένα αρκετά απότομο fade out.
To τρίτο καλύτερο playability και ήχο στα τελευταία τάστα γενικά.

Και τέταρτο, αισθητικό, είχε τις γνωστές Gibsonιες με τα toolmarks κτλ.

Τώρα τι ανακαλύψαμε: τα κανάλια του binding στην ταστιέρα έχουν κοπεί από τη Gibson πάρα πολύ βαθιά, μιλάμε για κενά 3 και 4mm τα οποία είναι διαμπερή και διασχίζουν όλο το μήκος της!?!!!!!!
d4147a48-02fa-46b7-b8a6-d5170bd105a9.jpg

f8a939d8-fbef-4449-b09b-a3d300fb4a87.jpg

Οπότε μόνο και μόνο η αλλαγή της ταστιέρας πιστεύω πως συνέβαλε αρκετά στη βελτίωση του sustain.

Τωρα η χροιά της κιθάρας έχει αλλαξει με τετοιο τρόπο που συμβαδίζει με το tap-tone του Brazilian Rosewood. Το οποιο το ακουσα και μου έμεινε στο μυαλό γιατι ήταν εντυπωσιακό.
Αυτό μεταφράζεται σε πλουμιστά overtones στα μπάσα τα οποία είχαν διάρκεια, γενικά ποιο ανοιχτός λιγότερο κομπρεσαρισμένος ήχος, αλλά και στα πρίμα, ποιο γλυκός ήχος πλεον,

Το sustain εχει βελτιωθεί αισθητά ιδιαίτερα στις περιοχές που έιχε θέμα πριν, στις υπόλοιπες υπάρχει μεγαλύτερη διάρκεια. Δεν ειναι τόσο αισθητό οσο στις προβληματικές περιοχές, αλλα εχει περισσοτερο sustain γενικά.

Το Honkeyness ενώ ακουστικά δεν είναι πλεον ιδιαίτερα διακριτό, με ενισχυτή υπάρχει.
Σε αυτό έχει συμβάλει η γέφυρα και κατά τη διάρκεια της επισκευής την ακούσαμε και με τη παλιά γέφυρα!

Και τελος εφτιαξε και θεμα που έίχε στα τελευταια ταστα που ακούγονταν κάπως περίεργα, τώρα ακούγεται όλη η ταστιέρα καμπάνα!

Δυστυχώς δε μπορώ να σας περιγράψω τι αλλαγή άκουσα μόνο από τα τάστα, γιατί μπήκαν μαζί με καινούρια ταστιέρα και ράβδους τιτανίου, όλα αυτά έχουν συνεισφέρει στην αλλαγή του ήχου.

Φοβόμουν κι εγώ αυτο το plinkiness με τα stainless αλλα δε το ακουω, εχει όμως τρομερή διαφορά στην αίσθηση, πολύ smooth, τζάμι στην κυριολεξία, το ίδιο και το brazilian, ποιο πολύ η αίσθησή του μοιάζει με έβενο.

Αυτό που γνωρίζω με σιγουριά είναι η αλλαγή που επέφερε η ταστιέρα και η γέφυρα
Η γέφυρα από ορείχαλκο, πρόσθεσε περισσότερο όγκο σε όλο αυτό.

Για αρχή, σου εύχομαι καλόπαιχτη με τις αναβαμθίσεις!

Γενικά πολύ ενδιαφέρον το thread και οι πληρφορίες που παρέθεσες.
Δεν έχω δει 7χορδη Gibson από κοντά.

Φοβόμουν κι εγώ αυτο το plinkiness με τα stainless αλλα δε το ακουω, εχει όμως τρομερή διαφορά στην αίσθηση, πολύ smooth, τζάμι στην κυριολεξία, το ίδιο και το brazilian, ποιο πολύ η αίσθησή του μοιάζει με έβενο.

Πως καταλήξατε σε brazilian rosewood και όχι σε έβενο;
Το αποφάσισες εσύ ή στο πρότεινε ο Οικονομάκης;

Ευχαριστώ πάρα πολυ!
Είχα το ξύλο να κάθεται για 3-4 χρόνια και ήταν κι αυτός ένας λόγος που πήρα την απόφαση.

Δυνατο εργαλειο εφτιαξες. Θα ρωταγα για τη κλιμακα μπρατσου αλλα με προλαβαν. Μου κανει εντυπωση που για 7χορδη εχει ακομα μικροτερο μηκος απο παραδοσιακη LP. Επισης απορια, λογω αυστηρης παγκοσμιας νομοθεσιας, φερει η κιθαρα χαρτια για το brazilian rosewood; (Αν δεν θες να απαντησεις δεν πειραζει, απο περιεργεια ρωταω, δεν ειμαι ασφαλιτης :LOL:)

Είναι πανομοιότυπο το μήκος της παραδοσιακής 50ς burst.
η κιθάρα φέρει χαρτιά για rosewood.

Κοιτα υπάρχουν 3 περιπτώσεις:
Η μια ειναι να εχεις αγοράσει ξύλο κομμένο πριν το 92 που βρίσκεται στη χώρα, εκεί πρέπει να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας.
Η κατοχή του γενικά δεν είναι παράνομή, μόνο η εισαγωγή - εξαγωγή χωρίς χαρτούρα CITES

2η περίπτωση. Γiα συναλλαγή εντός Ευρωπαϊκής ένωσης χρειάζεται export permit, και μετα επικοινωνία με το υπουργείο περιβάλλοντος για άδεια εισαγωγής.
Αυτή τη στιγμή περιμένω export permit από κομμάτι που έχω αγοράσει από Πορτογάλο έμπορο.
Η διαδικασία κινείται με ταχύτητα σαλιγκαριού...

3η Περίπτωση, αγορά από ebay - reverb, YOLO ούτε χαρτιά ούτε τίποτα ακόμα και από Αμερική,
εξαρτάται από το πόσο Redneck είναι ο πωλητής.

Για να έρθω στο δια ταύτα, αν χρειαστεί μπορώ να βγάλω passport στην κιθάρα για να την πάρω μαζί μου στο εξωτερικό,
το θέμα ειναι οτι θα κανω τη ζωή μου δυσκολότερη χωρίς λόγο, η κιθάρα εχει κι αυτη με τη σειρά της χαρτουρα γιατι εκεινη την εποχή ειχαν μπει διαφορα είδη rosewood στο CITES II, οπότε και το αναφέρει στην απόδειξη της (χωρις ομως να αναφέρει το είδος rosewood)

Last edited:
Είναι μια μικρή φασαρία το πιστοποιητικό αλλά όχι κάτι τρελό. Ή μαλλον, εδώ στην Αγγλία είναι σχετικά απλή διαδικασία, θέλω να ελπίζω και στην Ελλάδα... 'Εχω κιθάρες που έχουν το συγκεκριμένο χαρτί απο προηγούμενο ιδιοκτήτη και μια που έκανα την διαδικασία ο ίδιος.

Εκτος και αν πεσεις σε κανεναν περιεργο σε καποιο αεροδρομιο πιθανοτατα εισαι ενταξει. Αμφιβαλλω οτι καποιος υπαλληλος θα ψαξει να βρει το υποειδος. Εχω ακουσει περιπτωσεις που εχουν κατασχεσει κιθαρες παντως, κυριως σε αεροδρομια της Αυστραλιας.

Κοιτα κανείς δε μπορει να βρει το υποείδος σε δουλεμένο κομμάτι όπως μια ταστιέρα. γιατι θα πρεπει να παρει υλικό για ανάλυση. Δε παιζει να παω εξωτερικό, αλλα και να παιξει, δεν εχω θεμα, εχω 2 επιλογές.

Για τη διαδικασία στην Ελλαδα, ήδη εχω επικοινωνήσει με το υπουργείο για να ρωτήσω για τη διαδικασία αγοράς από άλλη χώρα της Ευρωπαικής Ένωσης και μου φάνηκαν πολύ πρόθυμοι να μου βάλουν εμπόδια.
Θα δείξει...
Για την ωρα περιμένω την export permit του Πορτογάλου και μάλλον θα πάει από Σεπτέμβρη η δουλειά.

Κι αυτό Brazilian είναι, ή αλλιώς παλίσανδρος αμαζονίου, αν δεις τα 2 κομματια που έχει πουλίσει μοιαζουν με το δικό μου, αλλα δεν ειναι Dalbergia Nigra, οπότε δεν είναι στο citesI που θέλει τη χαρτούρα.

Κοιτα κανείς δε μπορει να βρει το υποείδος σε δουλεμένο κομμάτι όπως μια ταστιέρα. γιατι θα πρεπει να παρει υλικό για ανάλυση. Δε παιζει να παω εξωτερικό, αλλα και να παιξει, δεν εχω θεμα, εχω 2 επιλογές.

Για τη διαδικασία στην Ελλαδα, ήδη εχω επικοινωνήσει με το υπουργείο για να ρωτήσω για τη διαδικασία αγοράς από άλλη χώρα της Ευρωπαικής Ένωσης και μου φάνηκαν πολύ πρόθυμοι να μου βάλουν εμπόδια.
Θα δείξει...
Για την ωρα περιμένω την export permit του Πορτογάλου και μάλλον θα πάει από Σεπτέμβρη η δουλειά.

Ωραιος απ οτι φαινεται τα εχεις υπολογισει ολα.

Στο λινκ που εβαλες κακως το αναφερει σαν brazilian rosewood ο πωλητης. Το Dalbergia spruceana ειναι πολυ κοντινο ειδος, σχεδον ολόιδιο, και ειναι η πιο κοντινη 'νομιμη' επιλογη πλεον για οσους ψαχνουν Dalbergia nigra χωρις αναγκη χαρτουρας. Αλλα δεν πρεπει να αναφερεται σαν Brazilian Rosewood. Προσωπικα μονο Madinter θα εμπιστευομουν με κλειστα ματια αν αγοραζα τετοιο ξυλο. Ebay/reverb οτι θελουν πουλανε πολλοι.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back