10 Rules for (Blues) Soloing

RayDTutto

Re di tutto e di nessuno
Μηνύματα
10,754
Πόντοι
98
10 κανόνες συστάσεις για αρχάριους και όχι τόσο αρχάριους σολίστες

Not bad.

www.youtube.com/watch?v=ZN4s89ElF_8

 
Μια χαρα τα λεει, απλα μερικα απο αυτα δεν πιστευω οτι  χωρις βαθεια αναλυση ειναι τοσο κατανοητα  σε αρχαριους, ή τουλαχιστον οχι σε ολο το φασμα.

Στη πορεια ισως τα καταλαβουν, αν ασχοληθουν σοβαρα με τη μουσικη.

Καλο ειναι οπως και ναχει, να τα εχουν στο πισω μερος του μυαλου τους κι ας μη τα εχουν κατανοησει πληρως, (αν και πολλοι θα νομιζουν οτι ηδη τα κατανοησαν)

 
ο πρωτος κανονας ειναι η αιτια που ολοι παιζουν το ιδιο πραγμα..  τις ιδιες φρασεις με διαφορετικη σειρα και διαφορικο εφε. αλλα υστερα αφου δεν μπορουν ολοι να φτιαξουν φρασεις… πως θα γινουν ολοι κιθαριστες… οποτε καλα τα λεει  

 
blue monk είπε:
ο πρωτος κανονας ειναι η αιτια που ολοι παιζουν το ιδιο πραγμα..  τις ιδιες φρασεις με διαφορετικη σειρα και διαφορικο εφε.
Παντως φιλτατε blue monk δεν ειναι ακριβως ετσι στα μπλουζ,κατ'επεκταση νομιζω σε ολα τα ειδη.

Υπαρχουν πολλοι μπλουζιστες που ακους να παιζουν οχι απλα τις ιδιες φρασεις αλλα σχεδον μια φραση(που λεει ο λογος) σε παραλλαγη και το κανουν τοσο ωραια-εκει ειναι και η μαστορια-που μπορει να τους ακους ωρες,δε χανεις το ενδιαφερον σου.

Οπως ακους και αλλους οι οποιοι παιζουν τα κερατα τους,με το συμπαθειο κιολας ;D

και δε σου λενε τιποτα.

Η ομορφια τελικα αυτη νομιζω ειναι,να μπορεσεις κανεις κατι να ακουγεται διαφορετικα,μουσικα.

Ειτε παιζεις τα ιδια 5,6,10 ειτε 100 και χιλια.

Ετσι βεβαιως το ακουω του λογου μου,αλλος διαφορετικα.

 
+1000 στον gvour.

Επίσης συμφωνώ πολύ περισσότερο με την διατύπωση του Ray περί συστάσεων.Ίσως να είναι η φτώχεια της Αγγλικής γλώσσας,αλλά η λέξη ''rules'' δε μ'αρέσει πολύ για τέτοια θεματολογία...

''Play sort solos''...Δηλαδή ο Gary Moore που έπαιζε 2min-3min solos ήταν βαρετός...

Υπάρχουν και οι ''Zakk Wylde''s που είναι βαρετοί στα solos τους μετά τα 40-50sec,αλλά υπάρχουν και διάνοιες όπως ο Moore,o B.B King,o Joe Pass...

 
BillTrantos είπε:
''Play sort solos''...Δηλαδή ο Gary Moore που έπαιζε 2min-3min solos ήταν βαρετός...
Κατά κανόνα όχι, αλλά εγώ κι εσύ μάλλον θα είμαστε.  ;D Φαντάζομαι ότι το video απευθύνεται στο "λαό" και όχι στους παίχτας του πάνω - πάνω ραφιού.

Προσωπικά το solo ενός μέσου κιθαρίστα χωρίς γνωστικό υπόβαθρο και χωρίς αισθητική θέλω συχνά να το σκοτώσω πολύ πριν το δίλεπτο (μαζί με τον ιδιοκτήτη αν δεν υπάρχουν μάρτυρες). Δε ξέρω αν είμαι μόνος σε αυτό.  :D

 
Και λιγότερο από λεπτό θα έλεγα,ειδικά αν έπρεπε να βάλω χρονικό όριο στα δικά μου solos! ;D

Συχνά πάντως,ακόμα και όταν μιλάμε για κιθαρίστες 2ου-3ου ραφιού,τα solos είναι τόσο καλά και ξεχωριστά που αποτελούν κομμάτι μέσα στο κομμάτι.

Αν αυτοί λοιπόν άκουγαν τέτοια πράγματα στην αρχή της μουσικής πορείας τους,δεν πρόκειται να έγραφαν τέτοια solos,αλλά θα περιορίζονταν σε 4-5 licks με σκοπό να μην γίνουν βαρετοί στο κοινό.

 
Από όλους τους κανόνες, αυτός που παρουσιάζει κατ' εμέ το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι το "mix minor and major". Ακούω αρκετά συχνά κιθαρίστες που λένε ότι παίζουν μπλουζ αλλά η αισθητική και το ύφος τελικά είναι ροκ. Και η διαφορά, σε αρκετά μεγάλο βαθμό, είναι το γεγονός ότι δεν ακουμπάνε καθόλου ματζόρε νότες. Δεν είναι τυχαίο που ένας κιθαρίστας με κατά κύριο λόγο ροκ παιδεία, αποφεύγει τις μεγάλες τρίτες π.χ. όταν παίζει μπλουζ. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι κλασσικές ροκ αρμονίες (υπάρχουν και εξαιρέσεις φυσικά) είναι είτε εμφανώς μινόρε είτε "άτριτες"  ;D οπότε από τις πεντατονικές, η μινόρε ταιριάζει πολύ περισσότερο. Αλλά ακόμα και σε αυτές, είναι μια πολύ ωραία πρόκληση να παρεμβάλει κανείς ματζόρε περάσματα.

Βέβαια επειδή στην πραγματική μουσική δεν υπάρχουν κανόνες, όλα αυτά που γράφω παραπάνω, τα έχουν καταρρίψει πανηγυρικά κολοσσιαίοι μπλουζ κιθαρίστες οι οποίοι, ζήτημα είναι αν έχουν παίξει μια ματζόρε νότα στην καριέρα τους (βλέπε Albert King π.χ.). Ας μην ξεχνάμε όμως ότι οι συστάσεις, όπως ωραία διόρθωσε ο Ray, αφορούν αρχάριους τουλάχιστον ως προς το μπλουζ ιδίωμα. Οπότε σε αυτούς λέμε "βάλτε και ματζόρε και ακούστε πώς ξαφνικά από ροκ ακούγεστε μπλουζ"  ;D

 
Jazzjoker είπε:
Οπότε σε αυτούς λέμε "βάλτε και ματζόρε και ακούστε πώς ξαφνικά από ροκ ακούγεστε μπλουζ"  ;D
"Τα εχω" λιγο διαφορετικα. (παντα μιλωντας για major chord progr)

Η major penta δινει την country/rock αισθηση και η minor την blues.

Ετσι κι αλλιως η μινορε δεν ειναι μινορε. To 3 και το 7 παντα με φαλτσετο 1/4.

(Ειναι "μινορε" σε εισαγωγικα  ;D ;D ;D ;D)

Και μετα εχουμε και τη μινορε που προστιθεται κανονικα και η 3η μεγαλη.

Αν και μαλλον μιλας για την minor penta με το φαλτσετο στο 3 (που παει για 3η μεγαλη) ή την αλλη με 3η μικρη και μεγαλη.

Να μη παιζουν δλδ αχρωματιστα και ξερα την μινορε πεντατονικη που ακουγεται σαν κινεζικη.

Πιστευω πως στο βιντεο μιλαει για το "παντρεμα" της μινορε και της ματζορε πεντατονικης και οχι μονο για το φαλτσετο στην 3η μικρη μιας μινορε πεντα.

Εγχυση της μιας κλιμακας μεσα στην αλλη δλδ ;D ;D

Το blues για μενα ειναι με φαλτσετο 1/4 στην 3 και στην 7.

Με μεγαλη 3η μου ακουγεται country blues.

Βεβαια δεν ξερω αν υπαρχουν "επισημες" ονομασιες, οροι και "ταμπελες", για αυτα που περιγραφω, αλλα πιστευω μπηκατε στο νοημα.

 
Spyros Delta είπε:
"Τα εχω" λιγο διαφορετικα. (παντα μιλωντας για major chord progr)
Σπύρο, εννοείται ότι καθένας μας έχει το ύφος του και την προσέγγισή του. Αλλά μια και το θέτεις επί συγκεκριμένου:

Η major penta δινει την country/rock αισθηση και η minor την blues.
Προσωπικά παίζω και αυτούσια ματζόρε πεντατονική (με το αντίστοιχο blue note) σε κυρίως ματζόρε, καμιά φορά και μινόρε, μπλουζ. Είναι νομίζω πιο πολύ θέμα αντιμετώπισης όσον αφορά το τι ηχόχρωμα θα βγάλει.

Αν και μαλλον μιλας για την minor penta με το φαλτσετο στο 3 (που παει για 3η μεγαλη) ή την αλλη με 3η μικρη και μεγαλη.
Μιλάω και για το φαλσέτο στη μικρή τρίτη αλλά και και κανονική μεγάλη τρίτη πάνω από το I (αλλά και όχι μόνο). Επίσης, στη δική μου προσέγγιση υπάρχει πάντα μεγάλη 6η και 9η (πάντα σε σχέση με το I).

Με άλλα λόγια και για να το κάνω πιο παραστατικό σε παιδιά που δεν το έχουν πολύ καλά με τα διαστήματα, σε ένα A dominant blues, εκτός από τις νότες της Α blues (μην ξεχνάμε το blue note ε;) θα παίξω συχνότατα C#, F# και B. Επίσης αρκετά συχνά, μεταφέρω αυτούσιο το παραπάνω σχήμα στις αντίστοιχες θέσεις του IV και του V. Με άλλα λόγια, πάνω από το D7 θα βάλω D blues με την προσθήκη των F#, B, E και τα αντίστοιχα πάνω από το E7. Τέλος αυτούσιες οι αντίστοιχες ματζόρε blues του IV και του V πάνω από τα ακόρντα τους, με λίγη προσοχή, μπορούν να δώσουν πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Και διάφορα άλλα.

 
It's all about phrasing, guys.

It always is. ;)

 
Ο ήχος του Anthony, αν θυμάμαι καλά από κάποιο προηγούμενο βίντεο του, προέρχεται από το eleven rack... Όσοι το έχετε το rack, για πείτε ρε παιδιά, τόσο καλός είναι ο ήχος του? Πάντως είναι πολύ καλός για το στυλ αυτό.

 
Spyros Delta είπε:
Και μετα μας δουλευουν οι τζαζιστες οτι παιζουμε μονο 5 νοτες.  ;D

Ωπα τον νοιωσατε? δυνατος ηταν.

Ξανακουναει
Μπα, κι ο Eric Clapton υποτίθεται πεντατονικός ήταν, αλλά παρόλ' αυτά, μια χαρά μπλέκει major και minor.

Αυτό ακριβώς που γράφει ο Jazzjoker πιο πάνω, για C# και F# και λίγο B πάνω απ' την A το κάνει συχνά  ;D

 

Απαντήσεις

Νέα θέματα

Back
Top