because practise makes perfect

Marianne

Νέο μέλος
Πόντοι
1
Καλημέρα στην κοινότητα,

Μόλις έγινα μέλος στο φόρουμ γιατί θα ήθελα να με διαφωτίσουν οι έμπειροι της παρέας.

Λέγομαι Μαριάννα και ασχολούμαι καμιά ντουζίνα χρόνια με κλασσική κιθάρα, βρίσκομαι στην προετοιμασία πτυχίου οπότε rookie δεν με λες :) όμως το θέμα μου το έχω με την ηλεκτρική και όχι με την κλασσική (δύο τελείως διαφορετικά όργανα...). βλέπετε σαν ροκάκι και γω στο λύκειο αγόρασα την πρώτη μου ηλεκτρική. δεν έκανα ποτέ μαθήματα με δάσκαλο εκτός από μια χρονιά που ο δάσκαλος μου στην κλασσική όντας παλαίμαχος ροκάς μου έδειξε κάποια πράγματα. Δυστυχώς όμως η κλασσική και οι σπουδές με έπαιζαν μονότερμα και έτσι η εξέλιξη μου με την ηλεκτρική ήταν μηδαμινή. Λογικό αφού δεν ασχολούμουν με το όργανο τακτικά. Θέλω να βάλω και την ηλεκτρική στην ζωή μου όμως, και γι αυτό θέλω να αρχίσω να μελετάω ξανά αυτή την φορά όμως με πρόγραμμα.

Θέλω να το κάνω μόνη γιατί δεν μπορώ να γραφτώ για μαθήματα αυτό τον καιρό, ίσως στο μέλλον. Να ασχολούμαι καθημερινά είναι δύσκολο καθώς η κλασσική μόνο μου τρώει ένα 5ωρό την ημέρα. αλλά θέλω έστω και τις λίγες ώρες που θα κάθομαι κάθε βδομάδα με την ηλεκτρική να έχουν νόημα. Γιατί τελικά όλο αυτόν τον καιρό έκανα πασαλείμματα.

Οπότε τι θα μου συστήνατε να συμπεριλάβω στο διάβασμα μου? ας πούμε για κάποιον σε intermediate level.

έχετε να μου προτείνετε τεχνικές, βιβλία, κομμάτια που θα με βοηθήσουν? και οτιδήποτε άλλο πιστεύετε.

Σαν να έγραψα πολλά οπότε σταματάω...

Λοιπόν ελπίζω να με βοηθήσετε και ελπίζω να μην σας κούρασα :)

Το λαθος σου ειναι οτι αντιμετωπιζεις την...ηλεκτρικη σαν...ΜΑΘΗΜΑ (δηλ. οπως αντιμετωπιζεις την...κλασσικη)

Κιθαρα ΞΕΡΕΙΣ  (η τεχνικη που ΗΔΗ εχεις λογω των σπουδων σου ειναι ανωτερη απο το...90% των ηλεκτρικων κιθαριστων στον πλανητη.. ;D) αρα το να παιξεις ηλεκτρικη κιθαρα δεν ειναι και τιποτα (ελπιζω να ξερεις το ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ που ειναι τα ΑΚΚΟΡΝΤΑ ,δεν σου κανω πλακα εγω πηρα πτυχιο κλασσικου πιανου απο το εθνικο ωδειο και...ακκορντα δεν ηξερα ως τοτε... ;D)

Αν λοιπον ξερεις τα ακκορντα ο ΜΟΝΟΣ τροπος να παιξεις καλη κιθαρα ειναι αυτος που ισχυει με ΟΛΑ τα οργανα δηλαδη να ΑΚΟΥΣ οσο περισσοτερη ΜΟΥΣΙΚΗ μπορεις και να...παιζεις.

Επισης θα πρεπει ,αν θελεις βεβαια,να εξοικιωθεις με τη χρηση της πενας (δεν ειναι βεβαια απαραιτητη μια και πολλοι ηλεκτρικοι κιθαριστες παιζουν χωρις πενα ή με συνδιασμο πενας-δακτυλων που ειναι φυσικα και το καλυτερο) .

Ξεκινα με τις μπαντες και τους κιθαριστες που σου αρεσουν μελετωντας ΡΥΘΜΙΚΗ κιθαρα πρωτα απο ολα σε διαφορα ειδη (το μεγαλυτερο προβλημα που εχουν οι ,σε ελληνικα ωδεια,σπουδαγμενοι κλασσικοι μουσικοι ειναι συνηθως ο ρυθμος οχι τα leads)  .

Και  μια...κουφη συμβουλη....μια και εχεις ηδη την τεχνικη μελετησε μαζι με τα...ροκακια και ΤΖΑΖ κιθαρα ,θα σου φανει ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ χρησιμη οτιδηποτε ειδος και αν παιζεις (ειδικα στο θεμα αρμονιας και ακκορντων).

Για ολα τα παραπανω υπαρχει στο internet (youtube,google etc) ενας πακτωλος απο βοηθηματα και "μαθηματα".

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Αρχικά, καλώς ήρθες.

Το θετικό στην περίπτωση σου είναι ότι παίζεις (κλασική) κιθάρα, οπότε τα δάκτυλα σου είναι «λυμένα». Ξέρεις ακόρντα, αρμονία κλπ...

Τώρα το θέμα έχει ως εξής: Λες ότι ο γερό ροκάς  ;D δάσκαλος σου έδειξε μερικά πράγματα. Μπορείς να δεις πολύ περισσότερα από το youtube, καθώς υπάρχουν εκατοντάδες ή χιλιάδες videos που παρουσιάζουν αναλυτικά τεχνικές, κομμάτια riffs κλπ. Όλα αυτά- σε πρώτη δόση μπορούν να γίνουν ο «online» δάσκαλος σου.

Βέβαια, σκέψου που πας να μπλέξεις  ;D Έννοιες όπως distortion ή overdrive θα μπουν στην ζωή σου  :D. Και μετά μπορεί να γίνεις σαν εμάς- να μιλάς συνέχεια για ενισχυτές, μαγνήτες και ξύλα (κσύλα στην διάλεκτο του Noiz)  ;D  

καταρχήν καλως ήρθες..

Κατα δεύτερον καλή επιτυχία με τις εξετάσεις σου!

Εγώ δεν θα σου πω πως που και πότε να μελετάς ηλεκτρική κιθάρα, γιατί ποτέ μου δεν "μελέτησα" με πρόγραμμα κτλπ. απλά το είχα σαν πάθος, έπαιζα αρκετά κάθε μέρα (γενικότερα κιθάρα όμως και όχι μόνο ηλεκτρική) και έμαθα. Δεν έγινα Steve Vai αλλά για να παίζω αυτά που θέλω είμαι μια χαρά. Εγώ θα σου πω 2 άλλα πράγματα. Νομίζω ότι οι περισσότεροι εδω μέσα (αυτοδίδακτοι) μουσικοί, φυσικά συμπεριλαμβανομένου του υπογραφών, θα σε ζήλευαν (με τη καλή έννοια) για τις σπουδές σου, και την τεχνική σου κατάρτιση. Εγώ αυτό που έχω να σου προτείνω είναι να δώσεις εκεί το βάρος σου, να πάρεις το πτυχίο σου, να μετουσιώσεις τα χρόνια κόπου και αγάπης σε κάτι χειροπιαστό που θα σου χρησιμεύσει ίσως και επαγγελματικά στο μέλλον, και όταν με το καλό ξεμπερδέψεις και έχεις χρόνο, ασχολήσου με την ηλεκτρικη. Νομίζω ότι στο επίπεδό σου (ξέρεις να διαβάζεις ασκήσεις κλίμακες τα πάντα, ξέρεις να τοποθετήσεις τα δάχτυλά σου, έχεις γενικά μια μεγάλη επαφή με τις 6 χορδές) πολύ γρήγορα θα ζητάμε εμείς συμβουλές απο εσένα... Η μόνη συμβουλή που έχω να σου δώσω, γιατί ούτε ξέρω απο βιβλιά και τεχνικές αλλά όπως προείπα ούτε είναι η κατάλληλη στιγμή για σένα κατ εμέ, είναι να παίζεις πολύ ...κιθάρα...γενικότερα. Απλά με πένα για να μπεις σιγά σιγά και σε αυτό, γιατί από όσο ξέρω η κλασσική είναι καθαρά όργανο που παίζεται με τα δάχτυλα. Εγώ και απειροι άλλοι κιθαρίστες γρατζουνάμε κομματάκια-σολάκια-κλίμακες όποτε κάτσουμε στον καναπέ και χαζεύουμε πχ τηλ. με μια ακουστική. Θα σου κάνει ΜΕΓΑΛΟ καλό αυτό. Απο κει και πέρα για βιβλιά και μεθόδους θα σε διαφωτίσουν άλλα παλικάρια που το χουν το θέμα "μελέτη". Όσο για τις ώρες..όσο το γουστάρεις μη σταματάς ..αυτό είναι το μόνο χρονοδιάγραμμα...όταν αρχίσει να γίνει υποχρέωση η μελέτη (έχω ακόμη 20 λεπτά κλιμακες.... :P) άστο, καλύτερα σταμάτα και πήγαινε για καφέ...

φιλικά, Γιάννης!

Επανερχομενος στο θεμα της χρησης πενας και δακτυλων ταυτοχρονα μια και το εχεις το παιξιμο με τα δακτυλα νομιζω οτι θα ηταν πολυ καλο να μελετησεις το ταυτοχρονο παιξιμο.

να ενα ωραιο μαθημα απο τον ισως καλυτερο τεχνικα ηλεκτρικα κιθαριστα που εζησε ποτε.

(δες και τα υπολοιπα βιντεο του )

Superfunk είπε:
να ενα ωραιο μαθημα απο τον ισως καλυτερο τεχνικα ηλεκτρικα κιθαριστα που εζησε ποτε.

(δες και τα υπολοιπα βιντεο του )
Ο οποίος, ω του θαύματος έπαιζε (φυσικά) με telecaster  :o ;D ;D ;D

Το καλύτερο θα ήταν να βρεις έναν δάσκαλο ηλεκτρικής έστω για λίγα μαθήματα, προκειμένου να σου δώσει μια καθοδήγηση.

Όσον αφορά τα βιβλία, τα παρακάτω διδάσκονται ευρέως εδώ και χρόνια σε ωδεία και ιδιαίτερα. Από προσωπική εμπειρία τα θεωρώ πολύ καλά. Το επίπεδο είναι κλιμακούμενο και ξεκινάει από πολύ απλά πράγματα και σταδιακά ανεβαίνει ενώ η διδασκαλία επικεντρώνεται σε θέματα τεχνικής με πένα αλλά και σε μοντέρνα αρμονία, κλίμακες κλπ. Τα βρίσκεις άνετα και σε μουσικά καταστήματα στην Αθήνα:

http://www.amazon.com/Modern-Method-Guitar-Volumes-Complete/dp/0634012339

Καλα εννοειται οτι το κοριτσι θα παρει ΑΜΕΣΩΣ μια τελε...μη κανει τζαμπα ολο τον ...κυκλο ψαχνοντας την ιδανικη κιθαρα ,αφου ΟΛΟΙ εδω μεσα ξερουμε οτι ΜΙΑ σοβαρη ηλ.κιθαρα υπαρχει και λεγεται telecaster... ;D

ΕΙΔΙΚΑ για τις ΚΥΡΙΕΣ ειναι η ιδανικη κιθαρα

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
χαχαχαχα!!!!

καθαρα ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ παντά ετσι?

(ρε γαμωτο ουτε ποσοστα να επαιρνες!!!) ;D ;D ;D

Jazzjoker είπε:
Το καλύτερο θα ήταν να βρεις έναν δάσκαλο ηλεκτρικής έστω για λίγα μαθήματα, προκειμένου να σου δώσει μια καθοδήγηση.

Όσον αφορά τα βιβλία, τα παρακάτω διδάσκονται ευρέως εδώ και χρόνια σε ωδεία και ιδιαίτερα. Από προσωπική εμπειρία τα θεωρώ πολύ καλά. Το επίπεδο είναι κλιμακούμενο και ξεκινάει από πολύ απλά πράγματα και σταδιακά ανεβαίνει ενώ η διδασκαλία επικεντρώνεται σε θέματα τεχνικής με πένα αλλά και σε μοντέρνα αρμονία, κλίμακες κλπ. Τα βρίσκεις άνετα και σε μουσικά καταστήματα στην Αθήνα:

http://www.amazon.com/Modern-Method-Guitar-Volumes-Complete/dp/0634012339
Συμφωνώ και επαυξάνω για το ζήτημα δασκάλου (ή και μοντέρνου ωδείου), αλλά και για τα βιβλία του Leavitt. Επίσης όντως είναι καλή συμβουλή να μελετήσεις και κιθαρίστες που σου αρέσουν, προσωπικά με βοήθησε ιδιαίτερα αυτό, και σε τεχνική αλλά και σε φρασεολογία.

degdekis είπε:
καθαρα ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ παντά ετσι?
Καλά... εννοείται και απορώ γιατί το σχολιάζεις  ;D ;D ;D

Βέβαια όρεξη να έχεις να να διαβάζεις.... αντικειμενικότητες ( εμένα πχ λέει Jazz Bass)  ;D

ΥΓ: Σίγουρα αυτό που λένε τα παιδιά- μελέτα κιθαρίστες που σου αρέσουν- είναι recommended, γιατί θα καταπιάνεσαι με κάτι που σε ευχαριστεί. Και εδώ ξανά μπαίνει το youtube  ;)

εμένα η "αντικειμενικότητα" μου λέει Gibson Les Paul...αν και έχω και τέλε και την εκτιμώ ιδιαίτερα...

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας :)

Στην κλασσική παίζεις ΜΟΝΟ με δάχτυλα οπότε η κύρια τεχνική καταρτιση που έχω αφορά δάχτυλα. Ωστόσο, επειδή παίζω και πολύ ακουστική έχω εξοικειωθεί με την πένα, δηλ. έχω βρει το "πιάσιμο" μου.

Superfunk απο ακόρντα γνωρίζω αλλά εντάξει είμαι σίγουρη ότι έχω να  μάθω πολλά ακόμα. Όσο για Jazz που λες, απλά λατρεύω αυτό το είδος μουσικής και ζηλεύω φοβερα τους jazz/blues κιθαριστές, δεν εχω παίξει ποτέ αυτό το είδος και το θέλω πολύ.

Για το Youtube έχετε δικιο έχει ένα σωρό πράγματα αλλά... είναι τόσα πολλά που πραγματικά χάνω τον μπούσουλα και δεν ξέρω με τι να ξεκινήσω και σε τι να επικεντρωθω.

Ένας δάσκαλος σαφώς θα μου έδινε κατεύθυνση αλλά αυτη την στιγμή μου ειναι αδύνατον, δεν το αποκλείω για αργοτερα όμως.

Degdekis ευχαριστώ! αυτό που λες είναι σωστό, η κλασσική είναι η προτεραιότητα μου και δεν πρέπει με τίποτα να μπει κάτι άλλο στην μέση. Γι αυτό και δεν θέλω να ξεκινησω με δάσκαλο ακόμα, αλλά επειδη την πιάνω που την πιάνω την ηλεκτρική αντί να γρατσουνάω άσκοπα ας βοηθήσω τον εαυτό μου να εξελιχθεί, έστω και λίγο. Νομίζω πως λίγες ώρες την εβδομάδα δεν θα με αποσυντονίσουν από το πρόγραμμα μου, ίσα ίσα που θα  αλλάζω λίγο "παραστάσεις", την ηλεκτρική δηλ. την θέλω περισσότερο για ξεκούραση/χαλάρωση, όχι ως ΜΑΘΗΜΑ όπως ειπε πολύ σωστά ο superfunk. Ας έχω μια αργή εξέλιξη αλλα... ας είναι εξέλιξη.

Κάτι αλλό που θέλω να σας ρωτήσω: παίζετε improvisation? αν ναι, πως μελετατε?

thanks και πάλι για την ανταπόκριση :)

Αρχικά για να κλείσουμε το προηγούμενο θέμα, αφού λοιπόν θέλεις να "ξεσκάς" λίγο με την ηλεκτρική και έχεις και το θέμα πένας, πάρε ένα βιβλιαράκι με κλίμακες, λιώστες και μετά άκου κομμάτια που σου αρέσουν και μάθε τα...That's a good start!

Τωρα για την επόμενή σου ερώτηση έχω...απορίες..τί εννοείς ακριβώς?

Αν παίζουμε αυτοσχεδιαστικά στο practising μας? Αν εννοείς αυτό, εγώ όπως σου προανέρφερα δεν γνωρίζω την έννοια της μελέτης στη μουσική (γιαυτό και όποτε πηγα σε ωδείο-δασκάλους για διαφορα όργανα τα παράτησα γιατι i love my way...). Οπότε, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι είναι το σωστό, εμένα η μελέτη μου είναι 80% αυτοσχεδιασμοί απο τους οποίους σιγά σιγά περνάς στη σύνθεση απο πράγματα που παίζεις και σου αρέσουν, 10% επανάληψη κομματιών ή σημείων που οφείλω να κάνω perform με την μπάντα μου, και 10% καμιά κλιμακούλα έτσι για το καλό και για να βελτιώνω λίιιιιγο την άνεση μου πάνω στη ταστιέρα όποτε παίζω. Αυτό το τελευταίο βέβαια κυμαίνεται απο κάθε μέρα εως...μία φορά το 2μηνο, αναλόγως με τι ασχολούμαι τη κάθε εποχη (απο μια ηχογράφηση, μια μίξη, λίγο πιάνο, έως ...πολυ κηπουρική και πολύ μπάσκετ... ;D). Όπως καταλαβαίνεις είμαι ένας χύμα μουσικός που δεν αποτελεί το ...ιδανικό παράδειγμα προς μίμιση μελέτης, αλλα αυτό είναι ένα άλλο τεράστιο εκτός συζήτησης θέμα.... ;)

χύμα μουσικός που του αρέσει η κηπουρική και παίζει μπάσκετ, μια χαρά σε βρίσκω ;D

ναι βασικά αυτό εννοω, ξέρεις, αυτοσχεδιασμός. Έχω συναντήσει μουσικούς που πάνω σε μια καθορισμένη μελωδία αυτοί αυτοσχεδίαζαν. Δεν το χω δοκιμάσει και πάντα μου έδινε την εντύπωση ότι πρέπει να σκέφτεσαι γρήγορα τις τονικότητες. Κάτι που μου ακούγεται... δύσκολο.

Έχω ακούσει και το άλλο "... απλά παίζε μην σκέφτεσαι", δεν μου φαινεται τόσο απλό :-\

Εδω θα βρεις ΟΛΑ τα ακκορντα και τις κλιμακες του πλανητη

http://www.all-guitar-chords.com/

ξεκινα με την minor pentatonic (το ...μισο ροκ εκει πανω ειναι... ;D) και συνεχισε με την Aeolian & την Dorian....αν θες  να παιζεις και τα..πληρη blues του...Αιγαιου... ;D μαθε και την Blues Pentatonic...(αν και η απλη πεντατονικη αρκει,εδω ο ΒΒ KING μονο τις 2 πρωτες θεσεις της ...ξερει να παιζει... ;D και μια χαρα τα εχει καταφερει...)

ο αυτοσχεδιασμος δεν ειναι και πυρηνικη επιστημη απλα βρισκεις την κλιμακα που ταιριαζει πανω στα ακκορντα ενος κομματιου και...ΠΑΙΖΕΙΣ... ;)  (στο ροκ οι παραπανω κλιμακες παιζουν κατα 90%)

http://www.all-guitar-chords.com/chords-to-scale.php

Η λέξη κλειδί είναι το ΠΑΙΖΕ...

Παίζε πάνω απο διαφημίσεις στην τηλεόραση και στο ράδιο...

Παίζε πάνω απο παιδικά τραγουδάκια που νανουρίζεις το μωρό...

Παίζε πάνω απο σκυλοχιπχοπ - έντεχνα σκουπίδια που σερβίρονται κατα κόρον απο την tv στα δελτία ειδήσεων (?)...

Παίζε ότι σκ#%#α έχεις εκείνη την ώρα στο κεφάλι σου...

Παίζε και ΑΚΟΥ

Αν ακούγεται καλό, είναι καλό.

Marianne είπε:
Έχω συναντήσει μουσικούς που πάνω σε μια καθορισμένη μελωδία αυτοί αυτοσχεδίαζαν. Δεν το χω δοκιμάσει και πάντα μου έδινε την εντύπωση ότι πρέπει να σκέφτεσαι γρήγορα τις τονικότητες. Κάτι που μου ακούγεται... δύσκολο.

Έχω ακούσει και το άλλο "... απλά παίζε μην σκέφτεσαι", δεν μου φαινεται τόσο απλό :-\
Ναι φαντάζει πρωτόγνωρο το θέμα του αυτοσχεδιασμού ειδικά σε ανθρώπους που έχουν μάθει να αναπαράγουν ήδη γραμμένη μουσική και όχι να παράγουν μουσική μόνοι τους. Έχω άπειρο σεβασμό στους κλασικούς μουσικούς για να μην παρεξηγούμαστε.

Εάν έχεις γράψει ποτέ δικά σου κομμάτια/τραγούδια, έχεις ήδη αυτοσχεδιάσει. Η μόνη διαφορά είναι ο διαθέσιμος χρόνος ο οποίος στο improvising είναι πολύ περιορισμένος σε σχέση με τη σύνθεση.

Επίσης, αν μπορείς να αυτοσχεδιάσεις με τη φωνή σου που είναι το όργανο με το οποίο έχουμε τη μεγαλύτερη εξοικείωση όλοι μας, τότε μπορείς και με την κιθάρα.

Καλό θα ήταν να ξεκινήσεις με απλά αρμονικά κομμάτια (το διαδίκτυο βρίθει backing tracks για όλα τα είδη μουσικής) που δεν απαιτούν αλλαγή τονικότητας της μελωδίας και κατόπιν να προχωρήσεις και σε πιο απαιτητικά πράγματα.

Όπως σου είπε κι ο Superfunk, μια πασπαρτού κλίμακα με την οποία θα μπορέσεις να αυτοσχεδιάσεις πάνω στο 99,9% της μοντέρνας μουσικής (ποπ, ροκ, μπλουζ, τζαζ κλπ.) είναι η πεντατονική (μινόρε και ματζόρε). Μια καλή αρχή είναι εκεί.

Αν έχεις το χρόνο και την όρεξη να ακούς κιθαρίστες που σου αρέσουν και να ξεσηκώνεις μελωδικές τους φράσεις/παιξίματα ακόμη καλύτερα.

Τέλος, κατά την ταπεινή μου άποψη, θα σου έκανε πολύ καλό και λίγη μελέτη μοντέρνας αρμονίας καθώς θα σου ανοίξει τους ορίζοντες αλλά και θα σε κάνει να δεις την κλασσική μουσική που ήδη μελετάς και από μια διαφορετική σκοπιά που μπορεί να είναι συναρπαστική.

chris gti είπε:
Η λέξη κλειδί είναι το ΠΑΙΖΕ...

Παίζε πάνω απο διαφημίσεις στην τηλεόραση και στο ράδιο...

Παίζε πάνω απο παιδικά τραγουδάκια που νανουρίζεις το μωρό...

Παίζε πάνω απο σκυλοχιπχοπ - έντεχνα σκουπίδια που σερβίρονται κατα κόρον απο την tv στα δελτία ειδήσεων (?)...

Παίζε ότι σκ#%#α έχεις εκείνη την ώρα στο κεφάλι σου...

Παίζε και ΑΚΟΥ

Αν ακούγεται καλό, είναι καλό.
Σωστός! ;)

Γεια σου Μαριάννα!

Βασικά, βιβλιο-wise θα σου πρότεινα κατι λιγο πιο ελαφρύ πιο μοντέρνο απ το "modern method" του leavitt...γιατι μονο μοντερνο δεν είναι...αν γουσταρεις το ροκ και την blues δεν έχει χρονο για χασιμο πιστευω καποιο απο το βιβλια του Stetina πχ Metal Rhythm Guitar ειναι σουπερ..

...αν και ακουγετε λιγο demonizer-metalo-killer απο τον τιτλο..εχει τα παντα...βασική ρυθμική κιθαρα..βασικες τεχνικες..12-bar-blues..ακορντα εστω και τα πιο απλα..καλυπτει πολλα στυλιστικα ριφφς απο KISS, Alice in Chains, μεχρι Metalica. Το καλο ειναι οτι ολες οι ασκήσεις και τα κομματια του βιβλιου ερχονται μαζι με CD για να παιζεις μαζι και να γουσταρεις!

απο κει και περα...το παν σε πρώτη φαση για αυτοσχεδιασμό είναι να φτιάξεις εστο κάποια ελαχιστη τεχνική...που έχεις τεχνική αλλά λογικα το δεξί ειναι λιγο έξω απ τα νερα του...το πιο απλο ειναι να (εξα)σκίσεις τις πεντατονικες και τις blues σε κάμποσες (μην σου πω ολες) τις θέσεις..ενα πολυ καλο βιβλιο που καλύπτει τις πεντατονικες σε ολες τις θέσεις και με πολυ καλες ασκήσεις (ρυθμικες παραλλαγές) για πένα και alternate picking development ειναι το Guitar Hanon του Σπυροπουλου...απλες ασκησουλες που θα βελτιώσουν την πενα σου στον αυτοσχεδιασμό για να μπορείς να παίζεις...πριν αυτοσχεδιάσεις...

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back