Πραγματικά όποιος έχει φάει λουκάνικο ιδιοκατασκευή όπως παλιά, με σωστό κρέας και μπαχαρικά, η σύγκριση ότι κυκλοφορεί στο εμπόριο είναι ανέκδοτο.Σωστός ο μάστορας, επειδή έχω ασχοληθεί ΚΑΙ με την λουκανικοποίησιν, ότι φτιάξετε με κρέας της προκοπής και φρέσκα μπαχαρικά πολύ απλά δεν έχει καμία σχέση με τους κατιμάδες του εμπορίου. Επίσης, τα περισσότερα γερμανικά λουκάνικα είναι άνοστα.
Δεν ξέρω αν σε βοηθάει αλλά έφτιαξα και έριξα δύο καφέδες. Διπλά καπουτσίνο και τα δύο. Γιωτάς ρε φίλε...Τον τελευταιο καιρό για κάποιο λόγο ξεχνάω συνεχώς. Δηλαδή κλείνω ραντεβού σε γιατρό, δεν παω ποτέ και το θυμάμαι στις 23:30 τη νυχτα. Εννοειται οτι παω για ψωνια και ξεχνάω σχεδον τα παντα και ψωνιζω στην τυχη.
Απο χθες εχω ξεκινησει προετοιμασια για βασιλοπιτα. Εχω βρασει αμυγδαλα, τα εχω αποφλοιώσει, τα εχω καβουρδισει σε χαμηλη φωτια ομοιόμορφα και τα εχω σπασει σε blender σε σκονη. Εχω φτιαξει beurre noisette με βούτυρο κερκυρας, εχω στιψει λεμόνια και πορτοκαλια και εχω βγαλει και το ξυσμα τους, γαλα, χυμους, σοδες, αλεύρι ρούμι απο τη βενεζουέλα κλπ ολο το πρωι ετοιμασίες. Εχω φτιαξει το χυλο, έχω φτιαξει και μαρέγκα με 7 ασπράδια, κρυσταλική, αχνη και κρεμμόριο. Τα εχω ανακατέψει για να γινει αφράτο, ριχνω σε φόρμα, φουρνίζω και οπως γυρνάω βλεπω μπροστά μου το μπωλ με τα αμυγδαλα...
Τζαμπα ο κόπος...
Μετα απο 10' μου μυριζει κατι καμμένο, λέω δε μπορει ρε γαμώτο... κοιτάω, ο χυλός έχει φουσκώσει και χύνεται στον πάτο του φούρνου....
Νομίζω ότι το 2024 δεν πάει καλά τώρα στο τέλος.
Βγαίνω για να αγοράσω βασιλόπιτα οσο προλαβαινω.
Απάντησες. Σαν τα μελομακάρονα τα Χριστούγεννα. Οκ, τρώγονται, αλλά αν ήταν τόσο ωραία θα τρώγαμε και το καλοκαίρι.έθιμα
Εγώ κυριώς ξεχνάω βασικα. Νταξει έχει να κάνει και με το γεγονός ότι εδώ και 3 μήνες κοιμάμαι καθημερινά 3-4 ώρες.Δεν ξέρω αν σε βοηθάει αλλά έφτιαξα και έριξα δύο καφέδες. Διπλά καπουτσίνο και τα δύο. Γιωτάς ρε φίλε...
Βασιλόπιτα φτιάχνω γιατι τα έθιμα βοηθούν να συντηρείς κοινωνικές συναθροίσεις με την οικογένεια. Ειδικά όταν υπάρχει και ονομαστική εορτή την πρωτοχρονιά.Γιατί πρέπει να τρώμε αυτή την αηδία κάθε αρχή του χρόνου, έχει αναρωτηθεί κανείς; Νόστιμο δεν είναι καθότι γλυκό, καλό στην υγεία δεν κάνει, τι το θέτε; Ύστερα η γαλοπούλα, το πιο άνοστο κρέας που υπάρχει και έτσι που είθισται να ψήνεται ολόκληρη στο φούρνο δεν ψήνεται και καλά... ότι ναναι έθιμα
Μελομακάρονα μάλλον δεν εχετε καλή συνταγη!Σαν τα μελομακάρονα τα Χριστούγεννα. Οκ, τρώγονται, αλλά αν ήταν τόσο ωραία θα τρώγαμε και το καλοκαίρι.
Στις καλές εποχές που ξεκίνησε το έθιμο (στη Ρώμη κατά τον εορτασμό των Σατουρναλίων) αυτός που έβρισκε το φλουρί γινόταν βασιλιάς για μια μέρα.Γιατί πρέπει να τρώμε αυτή την αηδία κάθε αρχή του χρόνου, ότι ναναι έθιμα
Lacta Lila pause, crunch λευκή και smartiesΜη μου πεις οτι όλο αυτο απο πάνω ειναι φυστικοβούτυρο?
Αν θέλεις Σαντουιτς καντίνας original, ξέχνα βούτυρα και ελαιόλαδο , μόνο ηλιέλαιο.Αποφάσισα να παιξω με βούτυρο αντι για ελαιόλαδο, με κάτι σαν lamination στην τεχνική, δηλαδή μολις έκανα το αρχικο ζύμωμα, απλωσα τη ζυμη στον παγκο, πασαλειψα με μαλακο βούτυρο, το διπλωσα και ξαναζυμωσα μεχρι να απορροφηθει.
Επισης εψησα σε πιο χαμηλή φωτια (170) για 25' ωστε να μην αφυδατωθουν και να παραμείνουν μαλακα. Επισης τα δυο καλυμμένα με μαυροκούκι (μαυροσουσαμο) και τα αλλα σκέτα.
Ευχαριστώ πολύ.Αν θέλεις Σαντουιτς καντίνας original, ξέχνα βούτυρα και ελαιόλαδο , μόνο ηλιέλαιο.
Lamination είναι σαν να βάλεις ακόρντο Ματζόρε ενάτης σε ρεμπέτικο.
Συνταγή PRO :
Δυνατό εβδομηντάρι αλεύρι 1000 gr
Ζάχαρη 30 γρ ( μπορεί να φτάσει εως και 50 γρ. )
Αλάτι 20 γρ
Νωπή Μαγιά 30-40 γρ ( το χειμώνα πάει και 50-60 γρ)
Νερό 580 γρ . θερμοκρασία νερού αυτή την εποχή 4 C.
Ηλιέλαιο 30 γρ.
¨Ολα τα υλικά μαζί , αλλά προσοχή μην έρθει σε άμεση επαφή η μαγιά με το αλάτι.
Επιθυμητή θερμοκρασία τελικής ζύμης 25-27 C.
"Ζυμώνεις¨στο μίξερ με γάντζο αργή ταχύτητα , σιγά - σιγά
συμπληρώνεις νερό αν χρειάζεται , ώστε να έχεις μια εύπλαστη ζύμη.
Η ζύμη να είναι μέτριας υγρασίας, δεν πρέπει να είναι μαλακή, για να δώσει όγκο και αφράτεμα.
Όταν πάρει όλα τα υγρά τότε χτυπάς-κοπανάς αλλύπητα για να ανοίξει πολύ καλά η γλουτένη στην ζύμη, προσοχή να μην ανάψει η ζύμη απο το χτύπημα.
Μόλις σταματήσεις το μίξερ 5-10 λεπτά ξεκούραση της ζύμης σκεπασμένη.
Ξεκούραση πραγματικά δεν χρειάζονται αυτά τα ζυμάρια.
Τεμαχισμός, πλάσιμο - σχηματοποίηση με ένταση , σφιχτά αλλά όχι ταλαιπώρια.
Μόλις τα σχηματοποιήσεις και τα βάλεις στην λαμαρίνα πέρνα τα με ένα πινέλο νερό , για να μην ξεραίνονται.
Να φουσκώσουν πολύ καλά στην λαμαρίνα, χωρίς να ξεραθούν, αν χρειαστεί ξανά πινέλο.
Να είναι προστατευμένα - σκεπασμένα , αλλά να μην ακουμπάει το πανί πάνω στην βρεγμένη ζύμη.
Εκτός αν τα σκεπάσεις χωρίς να τα πινελιάσεις.
Με βρεγμένο δάχτυλο πατάς απάλα ενα ζυμαράκι, αν η δαχτυλιά μένει μέσα , είναι έτοιμο για φούρνισμα.
Σίγουρα πινέλο πριν το φούρνισμα , για να γυαλίσουν και να φουσκώσουν μέσα στον φούρνο.
Θερμοκρασία φούρνου δυνατή για να τα "τινάξει", δηλάδη αν ψήνεις κανονικό ψωμί στα 180 , βάλε τον 190 - 200.
Ζύμες σχήμα roll των 100 γρ πρέπει να έχουν ψηθεί στα 13-15 λεπτά.
Αν δεν έχεις μίξερ και είναι ¨ζύμωμα¨στο χέρι , δοκίμασε την μέθοδο της αυτόλυσης για να μην τυραννιέσαι.
Αυτά για την ώρα , καλή επιτυχία.
να παιξω με βούτυρο αντι για ελαιόλαδο