Επειδή έχω κάτσει να το φιλοσοφίσω πάρα πολύ το συγκεκριμένο θέμα, του τι είναι τέχνη, θα πω το εξής:
Τέχνη είναι η αποτύπωση μιας ιδέας. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.
Φυσικά δε μιλάμε για την ποιότητα ή την πολυπλοκότητα αυτής, αλλά και ούτε για το μέσο, ούτε για το χρόνο, ούτε για τίποτα. Μιλάμε για το τι ορίζει κάτι ως τέχνη.
@cigaret13 Η ζωγραφική, η φωτογραφία, η γλυπτική, η μουσική, και ότι άλλο μπορείς να σκεφτείς, είναι απλά μέσα.
Για παράδειγμα, η φωτογραφία μέσω μιας συγκεκριμένης τεχνολογίας (μέσο) έχει ως αποτέλεσμα να αποτυπώνει ένα στιγμιότυπο της πραγματικότητας. Η διαφοροποίηση αυτής από άλλες έχει να κάνει με την ιδέα.
Η ζωγραφική δε διαφέρει πολύ. Αποτυπώνει μια ιδέα χρησιμοποιώντας ένα διαφορετικό μέσο, ή εργαλείο αν θες. Λόγω της διαφοράς του μέσου, μπορείς να πετύχεις διάφορα στυλ που ξεπερνούν τις δυνατότητες του μέσου της φωτογραφίας. Μη ξεχνάμε ότι οταν έγινε mainstream η ψηφιακή ζωγραφική μέσω πχ του Photoshop, υπήρξαν ξεσηκωμοί από τους παραδοσιακούς. Μόνο και μόνο τη μαγεία της αναίρεσης να βάλεις, πάει τους ξέξανες τους παραδοσιακούς (που λέει ο λόγος).
Τώρα για τη μουσική, όπως λένε:
Music is organized sound waves. Ο άνθρωπος με τον καιρό δημιούργησε μέσα (πχ όργανα, αργότερα υπολογιστές) για να οργανώνει διαφορετικά αυτά τα φυσικά κύματα. Δεν διαφέρει δα τόσο πολύ από άλλες μορφές τέχνης.
Τώρα θα μου πεις, μια ιδέα μπορεί να είναι μόνο ανθρώπινη, λόγω της ιδιαιτερότητας των αναμνήσεων.
Και ναι, ισχύει, και ως έχει, το ΑΙ χρειάζεται ένα input για να δημιουργίσει, δε θα το κάνει μόνο του. Το input αυτό βασίζεται σε υπερ-τεράστιες βάσεις δεδομένων από προηγούμενες ιδέες που ξεπερνούν την ανθρώπινη δυνατότητα.
Βέβαια δε λέω ότι είμαι υπέρ. Αλλά, αν αυτό έχει ζήτηση από το διάμεσο, τότε δεν έχουμε επιλογή. Ο διάμεσος άνθρωπος δεν ενδιαφέρεται και τόσο εις βάθος. Αυτός θα επικρατήσει, αν και εφόσον υπάρχει κέρδος από τους δημιουργούς.