Δε θα έλεγα ότι έχω επαρκή επαφή με την εσωτερική πολιτική της Κίνας για να σου δώσω πλήρη απάντηση σχετικά με το πώς εκείνοι παρουσιάζουν και αιτιολογούν τις επιλογές τους.
Η program director του μεταπτυχιακού μου ασχολείται αποκλειστικά με θέματα ΗΠΑ-Κίνας και από τα papers της συμπεραίνω ότι γενικότερα η ιστορία και κουλτούρα του συγκεκριμένου τόπου είναι τέτοια που επιτρέπει αυταρχικά μέτρα, ειδικά σε καιρούς κρίσεων όπως τώρα.
Αν ψάχνεις rational αιτιολόγηση σε Covid policies Κίνας, θα σε σώσω από αρκετό κόπο λέγοντας ότι πας να το εξετάσεις με δυτικά κριτήρια, κάτι το οποίο είδαμε και στην περίπτωση της Ρωσίας πως είναι συνταγή αποτυχίας σχετικά με την κατανόηση και επεξήγηση τάσεων και συμπεριφορών.
Είναι εκ τη γενέσει της λάθος η σύγκριση Τουρκίας-Κίνας, ειδικά λαμβάνοντας ως κύριο κριτήριο το population density. Άλλη η κατάσταση της εσωτερικής τους πολιτικής, διαφορετικά δομημένα συστήματα, διαφορετικές αντιλήψεις κόσμου, διαφορετικά γεωπολιτικά στοιχεία, διαφορετική οικονομική κατάσταση.
Για τα υπόλοιπα:
(1) Η πολιτική αυτή, όπως και οι υπόλοιπες πολιτικές που αφορούν population control στην Κίνα, έχουν τη βάση τους στο γενικότερο μοντέλο αυταρχικής διακυβέρνησης που ασκεί εδώ και αιώνες η χώρα. Στην προκειμένη περίπτωση εκσυγχρονίζεται, με τη χρήση drones, robot dogs, κλπ.
(2) Απ'όσα γνωρίζω, οι Κινεζικές αρχές είναι διαρκώς στους δρόμους και με τη συνδρομή drones-robot dogs ελέγχουν πλήρως την κινητικότητα του πληθυσμού. Απαγορεύεται να βγεις από το σπίτι σου πρακτικά, ακόμα και για να πας στο φαρμακείο. Η μεταφορά προϊόντων γίνεται από τις αρχές, όπου επί της ουσίας αφήνουν μία σακούλα με τρόφιμα κάθε 7-14 μέρες σε κάθε σπίτι, ανεξάρτητα από το πόσοι ζουν μέσα, τι ανάγκες έχουν, κλπ. Τα επεισόδια λέγεται ότι ξεκίνησαν από ανθρώπους που έχουν ανάγκη από φάρμακα και δεν τους παρέχονταν από το κράτος.
(3) Η Κίνα, η Ρωσία και η Β.Κορέα έχουν υιοθετήσει εδώ και χρόνια μια στρατηγική τύπου "information warfare", όπου δεν παρέχουν πραγματικά στοιχεία σε δυτικούς οργανισμούς τύπου ΟΗΕ, Unicef, WHO, κλπ, με πρόσχημα ότι αυτά χρησιμοποιούνται για την κατασκευή δυτικών αφηγημάτων, περιθωριοποίηση των χωρών, ανάπτυξη Ρωσοφοβίας, κλπ. Αυτό έχει οδηγήσει σε ένα νέο είδος "τοίχου", καθώς πλέον δεν υπάρχει εύκολη επικοινωνία με κόσμο σε αυτές τις χώρες, το οποίο προκαλεί και προβλήματα σε ζητήματα παγκόσμιας διακυβέρνησης όπως ο Covid, η κλιματική αλλαγή αλλά και συγκρούσεις όπως η Ρωσο-Ουκρανική που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία.