Intonation ηλεκτρικής χωρίς truss rod?

Αλέξανδρος Ζήκας

Κουφη Λεοπαρδαλη

Dreaming of Ibanez Pia
Πόντοι
398
Μερικές πληροφορίες για την κιθάρα μου και στο τέλος οι ερωτήσεις.

Fernandes, bolt-on neck χωρίς truss rod, παραγωγής γύρω 2000.
Αργότερα σήμερα θα της αλλάξω χορδές συν προσεκτική διόρθωση (μετά από χρόνια) του intonation στα saddles.
Ειδικά η μπάσα Μι χορδή είναι εμφανώς φάλτσα απ'το 12ο τάστο και πάνω.
Έχει το ίδιο κούρδισμα με ίδιο gauge και μάρκα χορδών πολλά χρόνια τώρα.
Όπως και το ίδιο action, προς το χαμηλό.

Η κιθάρα έχει περάσει και θα περάσει αρκετές κρύες μέρες και αρκετές ζεστές, χωρίς όμως υπερβολική υγρασία στην περιοχή μου.

Είναι φυσιολογικό να θέλει μικρορύθμιση intonation μετά από 6-7 χρόνια που έγινε τελευταία φορά?
Σχετίζεται αυτό με την μη παρουσία truss rod?
Και είναι ανησυχητική η απουσία του για το μέλλον της?

τι εννοείς αποσία truss rod?? δεν υπαρχει βέργα στο μανίκι?

Είναι φυσιολογικό να θέλει μικρορύθμιση intonation μετά από 6-7 χρόνια που έγινε τελευταία φορά?
Σχετίζεται αυτό με την μη παρουσία truss rod? Και είναι ανησυχητική η απουσία του για το μέλλον της?
Το να ρυθμίσεις intonation με τα βαγονάκια είναι έτσι κι αλλιώς αστεία δουλειά. Ακόμη κι αν χρειαζόταν να το κάνεις μια φορά το μήνα και πάλι θα ήταν ανάξιο λόγου για εμένα τουλάχιστον.

Αν όμως υπάρχουν θέματα που σχετίζονται με το action, ταστάρισμα, buzzing, πολύ ψηλά οι χορδές στο μέσο της ταστιέρας αυτό χωρίς truss rod έρχεται μόνο αλλάζοντας gauge χορδών.

το βρίσκω απίθανο. έχεις ποτέ αφαιρέσει το μανίκι? πιθανοτατα εκεί βρίσκεται η βίδα κρυμενη (κατω από το τελευταιο ταστο)
Αυτό δεν το ήξερα! Αλλά θα μείνει μυστήριο γιατί έχει γέφυρα floyd rose και δεν ξέρω πόσο εύκολη διαδικασία είναι να βγάλεις τον λαιμό σε αυτήν την περίπτωση.

Αν όμως υπάρχουν θέματα που σχετίζονται με το action, ταστάρισμα, buzzing, πολύ ψηλά οι χορδές στο μέσο της ταστιέρας αυτό χωρίς truss rod έρχεται μόνο αλλάζοντας gauge χορδών.
Μόνο intonation θέλει, δεν έχω θέμα με τα άλλα.

Πρώτον, είσαι σίγουρος οτι η κιθάρα σου δεν έχει trussrod? Την είδανε Vigier? Μου φαίνεται τρομερά περίεργο για μοντέρνας παραγωγής όργανο. Είσαι σίγουρος οτι δεν έχει απλά είναι adjustable απο το heel όπως είπαν και τα παιδιά παραπάνω?

Δεύτερον, το truss rod με το intonation δεν συνδέονται άμεσα. Το intonation το ρυθμίζεις απο τα βαγονάκια της γέφυρας, και αν δεν έχεις υπερβολικά ψηλό action στα ψηλά τάστα (που και εκεί δηλαδή δε θα σε βοηθούσε ιδιαίτερα μια ρύθμιση του truss rod) θα πρέπει να έχεις αρκετό περιθώριο ελέγχου.

'Οσο για το πόσο συχνά θέλει ρύθμιση, καθώς παίζεις και αλλάζει η ελαστικότητα τον χορδών και το action πηγαινοέρχεται λόγω μεταβολών του οργάνου είναι λογικό να πηγαινοέρχεται και το intonation, ακόμα και αν χρησιμοποιείς ίδιο πάχος χορδών.

Αυτό δεν το ήξερα! Αλλά θα μείνει μυστήριο γιατί έχει γέφυρα floyd rose και δεν ξέρω πόσο εύκολη διαδικασία είναι να βγάλεις τον λαιμό σε αυτήν την περίπτωση.

δεν είναι κάτι το δύσκολο. υποτίθεται ότι αλλάζεις χορδές 1-2 φορές τον χρόνο. τότε είναι ευκολοτερο, διότι χρειάζεται να είναι ξεκούρδιστη η κιθάρα για να βγάλεις το μανίκι. Εύκολη υπόθεση, όπως και να εχει. Και ιδιαιτέρως βαρετή....

Αξίζει οπότε να βγάλω το μανίκι και για να σιγουρευτώ πως έχει truss rod (δεν μπορεί να είναι αλλού) και να το καθαρίσω πιο εύκολα?
Βίντεο tutorial που είδα προτείνει να στοπάρεις την floyd γέφυρα με το μεταλλικό κάλυμμα πίσω απ'το σώμα. Δηλαδή να το βγάλω και να βάλω ένα ρούχο και πάνω του το μεταλλικό κάλυμμα ως εσοχή.

εννοείται ότι πρεπει να ρυθμίσεις το truss rod, εφόσον χρειάζεται. Το ότι δεν εχεις μεταβολές στην υγρασία ειναι καθοριστικό στο οτι δεν είχες μέχρι τώρα προβλημα.
Αγόρασα έναν νεο αφυγραντήρα πριν 3-4 μερες και μου κατέβασε την υγρασία από το 60 στο 50%. Μέσα σε 3 μερες όλες οι κιθάρες που πρόλαβα να παίζω (καμιά 10αριά) ήθελαν μπόλικο σφίξιμο στο truss rod.

Μάλιστα. Και εφόσον μόνο intonation θέλει, και δεν έχει άλλα θέματα (action, buzzing κτλ.) δεν κάνω κάτι με το trust rod?

Αξίζει οπότε να βγάλω το μανίκι και για να σιγουρευτώ πως έχει truss rod (δεν μπορεί να είναι αλλού) και να το καθαρίσω πιο εύκολα?
Βίντεο tutorial που είδα προτείνει να στοπάρεις την floyd γέφυρα με το μεταλλικό κάλυμμα πίσω απ'το σώμα. Δηλαδή να το βγάλω και να βάλω ένα ρούχο και πάνω του το μεταλλικό κάλυμμα ως εσοχή.
Δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι λες... θα βγάλεις τις χορδές και θα αφήσεις τη γέφυρα να ακουμπήσει στο σώμα... Τελείως άσχετο με το μανίκι που πρέπει να βγάλεις αν θες να ρυθμίσεις το truss rod, αν αυτό χρειάζεται. Επίσης τα βαγονάκια που θες να ρυθμίσεις είναι και αυτά άσχετα με το truss rod, Αν είναι εντάξει το action αστο ήσυχο

Γιατί πρέπει να βγουν όλες οι χορδές, οπότε μια λύση για να μην βυθιστεί η γέφυρα είναι να την στοπάρει το μεταλλικό κάλυμμα (το ρούχο μόνο ως προστασία στο σώμα)

Γιατί πρέπει να βγουν όλες οι χορδές, οπότε μια λύση για να μην βυθιστεί η γέφυρα είναι να την στοπάρει το μεταλλικό κάλυμμα (το ρούχο μόνο ως προστασία στο σώμα)

μπορείς να βάλεις ένα κομμάτι διπλωμένο χαρτόνι

την επηρεάζει κυρίως πριν το 12ο τάστο. ενω το action μετά το 12ο. Οταν πετύχεις παρόμοιο feel και στις δυο πλευρες τις ταστιέρας, δηλαδή παρόμοια αίσθηση ύψους χορδών σε ολο μήκος της ταστιέρας, τότε έχεις το τελειο σετάπ. Μολις φτιαχτουν αυτά, τοτε τελευταίο έρχεται το intotation.

Ναι φαίνεται μόνο intonation θέλει. Αλλά ξέχασες το τελευταίο-τελευταίο. Τις 93625 φορές του τελικού κουρδισμάτος λόγω floating bridge! 🤣

"- Έλα μπρο, θα βγούμε για καφέ σήμερα?
- Δεν μπορώ.
- Γιατί, δουλίτσα ή θα βγεις με το Μαράκι?
- Θα κουρδίζω τις νέες χορδές μου.
- ...."

Παρόμοια θέματα

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back