Explorer guitars thread

Αλέξανδρος Ζήκας

Κουφη Λεοπαρδαλη

Dreaming of Ibanez Pia
Πόντοι
898
Πιο πολύ συνυφασμένες με heavy ήχο, αν και το ορίτζιναλ design απ'την Gibson ήρθε στα...clean 50s (πόσο μπροστά ήταν οι άνθρωποι).
Δύο απ'τα αγαπημένα μου χρώματα που βρήκα:
IMG_8223.jpg

Untitleddesign_54_66ba92d0-4918-40ef-9ce8-391d41e87292.jpg

Και δύο αγαπημένοι παίκτες, Mattias Jabs και The Edge:
i-xv8mRmh-X3_1920x1920.jpg
Ίσως εμπνευσμένες οι ρίγες απ'την Frankestrat του Eddie Van Halen.

3991154132_8f0267d9d0.jpg
"It's a beautiful guitaaaar" 🎵 🎶

Γουστάρετε Explorer?

Απο τις "βαριές" κιθάρες μακράν η αγαπημένη μου. Σε σημείο που πρόπερσι που είχα δει μια τσέχικη (!!!) Epiphone στο ebay σε τιμή σκοτώματος σχεδόν σκέφτηκα να πατήσω το κουμπί.

Πρίν απο χρόνια η Gibson είχε βγάλει ένα μοντέλο Explorer Pro στα πλαίσια του Guitar of the Week που κάνανε τότε, χωρίς pickguard και με binding - της πάει τρομερά. Νομίζω είχαν και ελάχιστα μικρότερο σώμα αυτές γιατί το binding το προμηθευόταν σε έτοιμα κομμένα κομμάτια και οριακά δεν έφτανε το μήκος για να "τυλίξουν" μια κανονική Explorer, οπότε προτίμησαν να την συρρικνώσουν ελάχιστα απο το να έχουν joint.

1769555124482.png

Παρεπιπτόντως, οι original Explorer είναι αυτή τη στιγμή οι πιο ακριβές κιθάρες στον πλανήτη. Ως μοντέλο πάντα μιλάμε, όχι για κιθάρες του x y διάσημου παίκτη.

Δεύτερο χέρι εννοείς ή καινούρια ορίτζιναλ? Τα δεύτερα 8-9 χιλιάρικα, για λίγους ναι.

Για το σχόλιο που έκανα στο τέλος εννοείς ως τις πιο ακριβές κιθάρες? Αναφέρομαι στις κυριολεκτικά original, τις πρώτες Gibson Explorer που βγήκαν στα τέλη της δεκαετίας του '50. Φτιάχτηκαν όλες και όλες γύρω στις 20 κιθάρες και πλέον στην vintage αγορά πίανουν τιμές που ξεπερνάνε τις '59 Les Paul. Μιλάμε για μισό εκατομμύριο δολλάρια και βάλε σκηνικά.

Πρίν απο κάποια χρόνια οι τύποι απο το Denmark Street Guitars πουλήσαν μια ιδιαίτερα καθαρή για 1,1 εκατομμύριο δολάρια. Or so they claim at least. Αλλά ακόμα και με τα πιο συντηρητικά estimates οι τιμές τους είναι εξωπραγματικές.

Matthias Jabs RULES!!!
Περίπου από το 2000 και μετά παίζει με Dommenget Explorer 90 και σπανίως βγάζει την Gibson Explorer Korina του.
Ο Boris Dommenget είναι ένας κ@υλωμ3νος με τους Scorpions Γερμανός οργανοποιός, που τους έχει αναλάβει αποκλειστικά. Για τον Matthias φτιάχνει κιθαρες τύπου Stratocaster (τις λέει Mastercaster ή Jabocaster) και κιθάρες τύπου Explorer. Για τον Rudolf φτιάχνει κιθάρες τύπου Flying V.
Συγκεκριμένα η Explorer 90 που φτιάχνει για τον Matthias λεγεται έτσι επειδή το μέγεθος της ειναι το 90% του μεγέθους μίας κανονικής Gibson Explorer.
Παραθέτω και κάνα δυο φωτογραφίες (και ηλεκτρική και ακουστική παρακαλώ).
Τιμή ηλεκτρικής 11.500€, τιμή ακουστικής 10.400€...

Voodoo Explorer! Εφηβηκό όνειρο για μένα μιας και ο Jesper ειναι μεσες ακρες ενας απ τους λίγους guitar heroes που έχω (ο αλλος ειναι ο Slash) τελικα για μια δεκαετία κατέληξα να παίζω με μια classic white.

Attachments

• xplorer.jpg
    xplorer.jpg
    165.6 KB · Εμφανίσεις: 0
  • Screenshot (1398).png
    Screenshot (1398).png
    2.1 MB · Εμφανίσεις: 0
  • vzvpqf4xirzjcmqo7yw1.jpg
    vzvpqf4xirzjcmqo7yw1.jpg
    115.8 KB · Εμφανίσεις: 0
  • n8005.jpg
    n8005.jpg
    36.8 KB · Εμφανίσεις: 0
Α κάτσε αν βάλουμε και τις ακουστικές πρέπει να βάλουμε και την Explorer που έφτιαξε κάποτε ο Danny Ferrington για την Carlene Carter (κόρη της June Carter απο τον πρώτο της γάμο πριν τον Johnny Cash). Την είχα δεί απο κοντά σε μια δημοπρασία και είχα μείνει φουλ μπερδεμένος αλλα sure why not 😂

1769557774759.png

Πολύ ωραίες κιθάρες, αν δεν κάνω λάθος η πρώτη "εκδοχή" της explorer λεγόταν "Futura" που είχε ένα V σχήμα στο headstock και δεν είχε knobs και pickguard (η παρακάτω φωτό είναι re issue)
Screenshot_20260128-015222~2.jpg

Τελικά κυκλοφόρησε ως explorer με το σχήμα που γνωρίζουμε ως μερος της σειράς "modernistic guitars" μαζί με την Flying V και την Moderne.

Είχα μια harley benton "James Hetfield" style, η οποία ερχόταν με EMGs και ήταν η πρώτη μου επαφή με active μαγνήτες. Ωραία ήταν αλλά μου προκάλεσε έναν ψιλοτραυματισμό - τενοντίτιδα στο αριστερό χέρι, γιατί στο σπίτι την έβαζα στο αριστερό πόδι όταν έπαιζα καθιστός και όλο το έξτρα ξύλο του σώματος ήταν σαν να "εσπρωχνε" την στάση του σώματος - τα χέρια μου πιο αριστερά από ότι συνήθως με άλλες κιθάρες με αποτέλεσμα να πάθω αυτό το πιάσιμο.

Πάντως λαιβ βόλευε, αν και στην μεταφορά ήταν λίγο awkward, αλλά το ίδιο συμβαίνει με όλα τις "heavy μετσολ" κιθάρες λόγω του ιδιαίτερου σχήματος

Ο λόγος που το γύρισα από κλασική κιθάρα σε ηλεκτρική πάντως ήταν ...μια Explorer! Παιδάκι είχα αυτό το DVD και είχα χαζέψει με τον Mathias Jabs που ακουγόταν τόσο διαφορετικός από τους άλλους οργανοπαίκτες

Πολύ ωραίες κιθάρες, αν δεν κάνω λάθος η πρώτη "εκδοχή" της explorer λεγόταν "Futura" που είχε ένα V σχήμα στο headstock και δεν είχε knobs και pickguard (η παρακάτω φωτό είναι re issue)
Προβολή συνημμένου 53001

Τελικά κυκλοφόρησε ως explorer με το σχήμα που γνωρίζουμε ως μερος της σειράς "modernistic guitars" μαζί με την Flying V και την Moderne.
Είχε βγάλει πριν κάμποσα χρόνια (15++) η Epiphone τη Futura. Πανάθλιο σχήμα! 🤮 Σε αντίθεση με την κλασσική Explorer!!! 😍😍😍

Είχε βγάλει πριν κάμποσα χρόνια (15++) η Epiphone τη Futura. Πανάθλιο σχήμα! 🤮 Σε αντίθεση με την κλασσική Explorer!!! 😍😍😍

Ούτε στο Google άρεσε, έψαξα "epiphone futura" και μου έβγαλε 'μήπως εννοείτε epiphone extura'.

Όντως ούτε μένα μου κάθονται καθόλου καλά οι διαστάσεις του σώματος στο μάτι. Βάλανε και binding στην ταστιέρα για να μας ξεγελάσουν απ'το παραπάνω γεγονός.

Edit: και τα inlays τι φάση, και θέλουν να είναι κεραυνός ⚡ και δε θέλουν.

Οκ ξέρω ότι αναρωτιέστε "καλά τώρα αυτόν για καλό τον φέραμε?" αλλά πρέπει να σας δείξω την πιο άσχημη Explorer όλων των εποχών. 7χορδη με 36 τάστα και ίσως το χειρότερο headstock στην ιστορία, φτιαγμένη απο το Gibson Custom Shop για τον Alex Gregory.

1769600064067.png

Και οι σωστές οι ορθόδοξες.

Attachments

• 92uMGjIT_o.jpeg
    92uMGjIT_o.jpeg
    2.6 MB · Εμφανίσεις: 0
  • 100082.webp
    100082.webp
    17.8 KB · Εμφανίσεις: 0
Και οι σωστές οι ορθόδοξες.

Εν τω μεταξύ είναι τέτοιες οι γραμμές και ο όγκος της explorer που παίρνουν την 7η χορδή χωρίς να δείχνουν καθόλου αφύσικες, λες και σχεδιάστηκαν εξαρχής για 7αρες. Που κάνει ακόμα πιο απορίας άξιο πως καταφέρανε να φτιάξουν το παραπάνω έκτρωμα 😂

Παρόμοια θέματα

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back