Amps, Modellers and Hybrid setups: Δοκιμάζοντας home recording επιλογές

Δεν τίθεται καν σύγκριση εκεί, οποιοδήποτε modeller, είτε hardware είτε software, όταν το ακούς απο ηχεία flat, full-range αναπαραγωγής (είτε αυτά είναι studio monitors, είτε PA ηχεία, είτε hi-fi) δεν έχει καμία σχέση με την αίσθηση του μεγαφώνου κιθάρας σε καμπίνα ενισχυτή, με το έντονα περιορισμένο συχνοτικό περιεχόμενο. Τελείως διαφορετική αίσθηση και απόκριση.

Δεν λέω χειρότερη, λέω διαφορετική. Κάποιος μπορεί και να την προτιμάει. Εγώ προσωπικά (και τολμώ να πω οτι η πλειοψηφία συμφωνεί) προτιμώ την αίσθηση του amp in the room. By a mile μάλιστα.

Οπότε και η απόπειρα να παίξεις με modeller πάνω σε παραδοσιακό λαμπάτο τελικό και καμπίνα κιθάρας είναι μια λύση για να προσεγγίσεις αυτή την αίσθηση του amp in a room. Και δουλεύει καλά ομολογουμένως.
Ναι απλα λεω οτι εκει θα ακουσεις τη δουλεια που εγινε στο μοντελινγκ του τελικου και της καμπινας κλπ "in the room".
Δεν λεω οτι το αποτελεσμα ειναι ιδιο, αυτο εξαρταται και απο την ποιοτητα του μοντελινγκ που εδω ειναι το ζητουμενο και περιεχει ετσι κ αλλιως κ επιπλεον πραγματα (πχ το μικροφωνο).
Και το λεω αυτο γιατι αναφερθηκαν τα full range ηχεια και θεωρησα δεδομενο οτι μιλας για near field που η δουλεια τους δεν ειναι να γεμισουν τον χωρο.

Οκ νομίζω καταλαβαίνω το point σου, και συμφωνώ πως αν θες να αξιολογήσεις την ποιότητα/πιστότητα ενος modeller ναι προφανώς πρέπει να το ακούσεις και όπως περιγράφεις. Αλλά δεν είχα τέτοια δυνατότητα στο σπίτι, θα ακούσω είτε απο τα desktop ηχεία είτε απο την καμπίνα του ενισχυτή.

Σκοπέυω πάντως σε κάποια πρόβα σύντομα να κάνω μια δοκιμή με το Valeton μέσω του PA του προβάδικου, να κάνω παρέα στον πληκτρά.

Το οικονομικό modeller παραμένει πολύ χρήσιμο σαν μια εξτρα επιλογή για ηχοχρώματα που δεν έχω διαθέσιμα με το κανονικό μου gear. Θέλω πχ να γράψω ήχο μοντέρνου Marshall ή δε ξέρω τι. Αλλά για ήχους που μπορώ να βγάλω με πετάλια/ενισχυτή, με τέτοια αποτελέσματα στο direct πραγματικά δε βλέπω το λόγο να μη γράψω με ενισχυτή. Ακόμη και να μήν έχω το amp in a room feel γιατί γράφω silently με ακουστικά η αίσθηση και πρωτίστως ο ήχος ήταν αισθήτά superior για 'μένα.
Εκεί υπάρχουν και άλλες λύσεις: Γκαζοπέταλα στο fx lοοp του ενισχυτή, ακόμη και καρφί στο IR. Πιθανόν θα ακούγονται και πάλι καλύτερα από τους Marshalls του Amplitube. Εδώ που τα λέμε μάλλον ένα σύγχρονο γκαζοπέταλο σε FX loop θα ακούγεται καλύτερα από τους Marshall JMP-1 που έγραψαν σωρεία album στα 80s.

Η αίσθηση στο χέρι ενισχυτή/IR είναι μια χαρά, αλλά για το βέλτιστο αποτέλεσμα θες να ηχογραφείς παράλληλα ένα IR Loader με truncated IRs και σχεδόν μηδενικό latency (BOSS IR-2) και ένα muted direct σήμα ενισχυτή->DAW στο οποίο μετά θα προσθέσεις ένα αξιοπρεπές IR με 1024 sample length για να έχεις και την καμπίνα σε closed mic'ed ήχους ή 2048 samples αν πηγαίνεις για ήχους με περισσότερο room.

Οκ νομίζω καταλαβαίνω το point σου, και συμφωνώ πως αν θες να αξιολογήσεις την ποιότητα/πιστότητα ενος modeller ναι προφανώς πρέπει να το ακούσεις και όπως περιγράφεις. Αλλά δεν είχα τέτοια δυνατότητα στο σπίτι, θα ακούσω είτε απο τα desktop ηχεία είτε απο την καμπίνα του ενισχυτή.

Σκοπέυω πάντως σε κάποια πρόβα σύντομα να κάνω μια δοκιμή με το Valeton μέσω του PA του προβάδικου, να κάνω παρέα στον πληκτρά.
Καλα ναι αυτο θα ελειπε να εχεις και ενα pa προχειρο σπιτι μπας και χρειαστει. Μια χαρα ειναι το τεστ σου και απολυτα επιτυχημενο ειδικα εφοσον εφτασες σε τοσο ξεκαθαρα συμπερασματα.

Ρε φίλε, κάθομαι τα ακούω ξανά και πάντα καταλήγω στο ίδιο συμπέρασμα. Η διαφορά λάμπας η μη αρχίζει να με απασχολεί πολύ 1) όταν ο ήχος αρχίζει να σπάει 2) όταν παίζει ο παίκτης με πένα. Με δάχτυλα και εντελώς καθαρό ήχο (jazz φάση), δε με χαλάει και κάτι ψηφιακό/solid state, αρκεί να έχει πειστικό reverb

Εγώ ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν παίρνουν όλοι κανα δυο ΚΑΝΟΝΙΚΟΥΣ λαμπάτους preamps σε rack μορφή και ένα BOSS IR-2 να τα βάλουν στο γραφείο του PC τους να ξεμπερδεύουν.
Εννοείς τους Synergy preamps?
Πάντως και αυτός ο Headfirst Alta P1 πρέπει να λέει πολύ...

Μικρό bump καθώς χτες το βράδυ έβγαλε ένα ωραίο βίντεο ο αγαπητός Hugo όπου μιλάει για τη διαφορά μεταξύ ενισχυτή και modeller απο ηχοληπτική κυρίως άποψη και εστιάζοντας στη διαφορά μεταξύ ενός ενισχυτή και ενός modeller που "περιλαμβάνει" όχι μόνο τον ενισχυτή αλλά και την post δουλειά. Είναι πράγματα που έχουμε σίγουρα σε κάποιο βαθμό σκεφτεί και συζητήσει εδώ και παλαιότερα αλλα το βρήκα ενδιαφέρον και μιας και συνέπεσε το προσθέτω εδώ.

Εννοείς τους Synergy preamps?
Πάντως και αυτός ο Headfirst Alta P1 πρέπει να λέει πολύ...

Όχι! Εννοώ τους παλιούς καλούς preamps των 80s-90s που έχουν κανονικές λάμπες, κανονικά ρεύματα και βγάζουν κανονική ηχάρα. Mε εννιά έως δώδεκα βολτ volt και μισό αμπέρ, δε χάρηκε κανείς...

Y.Γ: To μοντέλο που αναφέρεις είναι σαν τους παλιούς καλούς preamps, high voltage μαζί με torpedo ΙRs κλπ, αλλά κομματάκι ακριβό...Σε αυτά τα λεφτά αφοράζεις έναν Mesa Studio Pre ή έναν Mesa Rectifier Pre για βρώμικα, έναν Mesa Formula για καθαρά, ένα Boss IR-200 και σου μένουν και ρέστα (και φυσικά με λίγο ψάξιμο υπάρχουν και άλλες πολύ δοκιμασμένες λύσεις...)

Επίσης, αυτόν εδώ τον κύριο δεν ξέρω αν τον γνωρίζετε:

Last edited:
Όχι! Εννοώ τους παλιούς καλούς preamps των 80s-90s που έχουν κανονικές λάμπες, κανονικά ρεύματα και βγάζουν κανονική ηχάρα. Mε εννιά έως δώδεκα βολτ volt και μισό αμπέρ, δε χάρηκε κανείς...

Y.Γ: To μοντέλο που αναφέρεις είναι σαν τους παλιούς καλούς preamps, high voltage μαζί με torpedo ΙRs κλπ, αλλά κομματάκι ακριβό...Σε αυτά τα λεφτά αφοράζεις έναν Mesa Studio Pre ή έναν Mesa Rectifier Pre για βρώμικα, έναν Mesa Formula για καθαρά, ένα Boss IR-200 και σου μένουν και ρέστα (και φυσικά με λίγο ψάξιμο υπάρχουν και άλλες πολύ δοκιμασμένες λύσεις...)

Επίσης, αυτόν εδώ τον κύριο δεν ξέρω αν τον γνωρίζετε:

Τα synergy είναι 9-12 V?
Eισαι σίγουρος;
Νομίζω είναι "κανονικά " λαμπατα preamp , δεν την έχουν για το εφέ τη λάμπα
Όπως κ αρκετά από τα preamp pedals που κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό
Τσεκαρε το λίγο γιατί ενδιαφέρει πολλούς το συγκεκριμένο, οπότε αφού το έγραψες, ή είναι ανακριβές, ή θα ξεστραβωσεις πολύ κόσμο αν όντως ισχύει

Τα synergy είναι 9-12 V?
Eισαι σίγουρος;
Νομίζω είναι "κανονικά " λαμπατα preamp , δεν την έχουν για το εφέ τη λάμπα
Όπως κ αρκετά από τα preamp pedals που κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό
Τσεκαρε το λίγο γιατί ενδιαφέρει πολλούς το συγκεκριμένο, οπότε αφού το έγραψες, ή είναι ανακριβές, ή θα ξεστραβωσεις πολύ κόσμο αν όντως ισχύει
Είχα ήδη γράψει το ΥΓ, δεν ξέρω αν πρόλαβες να το δεις

Είχα ήδη γράψει το ΥΓ, δεν ξέρω αν πρόλαβες να το δεις
Το ΥΓ αναφέρεται στο preamp που ποσταρε ο koostrash
Εμένα μ'ενδιαφερει κυρίως το synergy (λόγω του syn 20IR κ του σοφτγουερ που συνδυάζει power amp sim)
Συν του ότι είναι κ κανονικοτατος λαμπατους
Αν είναι..
Για αυτό στο λεω

Tα Synergy νομίζω δουλεύουν και αυτά σε κανονικά voltage λάμπας Βας, ήθελα να κάνω ένα ψάξιμο απο προσωπική περιέργεια σε κάποια φάση οπότε αν βρω τίποτα πιο definitive θα σου πώ.

Tα Synergy νομίζω δουλεύουν και αυτά σε κανονικά voltage λάμπας Βας, ήθελα να κάνω ένα ψάξιμο απο προσωπική περιέργεια σε κάποια φάση οπότε αν βρω τίποτα πιο definitive θα σου πώ.
Ευχαριστώ Οδυσσέα!
Αυτό ήξερα κ εγώ κ ανησύχησα με το ποστ του kpeyos
Για αυτό λέω να το κοιτάξει
ΠΡώτα απ' όλα θα μ'ενδιαφερε μια λύση τύπου preamp pedal (από Κουρνπη πχ) κ ένα boss ir που αναφέρθηκε, αλλά τι γίνεται με το power amp sim σε αυτήν την περίπτωση;

τι γίνεται με το power amp sim σε αυτήν την περίπτωση;
Δε χρειάζεται να σε απασχολεί.

Αν θες ανέβασε λίγο τα μπάσα γύρω στα 80hz, κόψε μεσαία από 500 μέχρι 1500 hz και κόψε όλά τα πρίμα μετα τα 9k. Τώρα έχεις ένα impedance curve ενός power amp που δουλεύει. Όσο περισσότερο δίνεις στο eq τόσο περισσότερο προσομοιώνεις έναν τελικιασμένο power amp. Τα περισσότερα power amp sims αυτό κάνουν επί της ουσίας.

Δεν μπορείς να προσομοιώσεις το πραγματικό πάρε-δώσε μεταξύ πάικτη-power amp-τελικού μετασχηματιστή-μεγαφώνων, γιατί είναι υπερβολικά δυναμικό.

Προσωπικά ότι άκουσα που περιλαμβάνει ΝΑΜ σε οποιοδήποτε στάδιο μου άρεσε πολυ.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back