PreSonus Eris Studio 4 : Είναι τελικά τo "μικρό", μια καλή λύση για το σωστό Desktop setup μας;

Konstantinos Dritsas

cos_dr

Ο Άρχοντας των Συνθεσάιζερς
Λύσεις
2
Πόντοι
1,918
Γεια χαρά σε όλους. :love:

Φέτος οι γιορτές με βρήκαν σε μια περίεργη φάση. Ο γιος μου είναι περιέργως σε φάση αυτάρκειας και κορεσμού, δεν ζήτησε σχεδόν τίποτα. Εγώ από την άλλη, στα 50 μου πια, αισθάνομαι ότι τα έχω όλα. Όμως, εμάς τους "φτασμένους ερασιτέχνες":ROFLMAO: που έχουμε φάει αρκετό μέρος από τη ζωή μας μας σε προβάδικα, λαϊβάδικα, αλλά και μπροστά στις οθόνες μας και στις πλατφόρμες για τη μουσική που δημιουργούμε στο home studio που λίγο πολύ όλοι έχουμε πλέον... ε, πάντα κάτι θα μας τρώει:D. Ήθελα λοιπόν να κάνω ένα δώρο στον εαυτό μου, έστω και μικρό.

Έχοντας εξαιρετική εμπειρία με τα PreSonus E5 XT αλλά και τα ακουστικά της στο home studio μου που χρησιμοποιώ πλέον και το STUDIO ONE ως DAW όπως έχω αναφέρει στο παρελθόν, εμπιστεύομαι το vibe της εταιρείας. Έτσι, όταν είδα τη νέα σειρά Eris Studio και το 4άρι αυτές της μέρες σε προνομιακή τιμή (€84 ), αποφάσισα να το δοκιμάσω στο gaming setup μου, αντικαθιστώντας τα Edifier 1700BT. Τα Edifier ήταν τίμια, αλλά ήθελα κάτι με πιο στουντιακή προσέγγιση για FPS παιχνίδια και καθημερινή χρήση.

Επειδή το home studio και το gaming setup μοιράζονται το ίδιο PC, για το gaming χρησιμοποιώ την onboard Realtek που έχει καλό shielding στη συγκεκριμένη μητρική. Πήρα δύο και τα σύνδεσα με καλώδιο 3.5 Jack σε διπλό XLR, ενώ το tablet μπήκε στις RCA θύρες.

Έχω δοκιμάσει πολλά monitors που μοιράζονται τον ενισχυτή (ένα ενεργό - ένα παθητικό), όπως τα Eris 3.5, 4.5, Yamaha,Logitech, Creative, έως και Audioengine στο σπίτι ή σε φίλους. Υπάρχει χάσμα στην ακρίβεια μεταξύ αυτών και των καθαρών αυτοενισχυόμενων (bi-amped). Τα Studio 4 τελικά δίνουν αυτό που παίρνεις από ένα 5άρι monitor σε compact μέγεθος. Είναι πανέμορφα, στιβαρά και δένουν τέλεια δίπλα σε μια 32άρα οθόνη. Τα έβαλα μάλιστα πάνω σε isolation pads από το Temu των 5 ευρώ που, όσο κι αν ακούγεται αστείο, έχουν φοβερό εύρος ρύθμισης για κλίση και κάνουν τη δουλειά άψογα.

εικόνα_Viber_2025-12-28_17-14-52-033.jpg

Άποψη του Presonus Eris Studio 4 πάνω στα isolation pads από τον Κινέζο

Στην αρχή φρίκαρα. Ένα coil whine από τη GPU μάλλον. Τελικά, το πρόβλημα ήταν το κούμπωμα του jack. Με λίγο μεράκι στη δρομολόγηση και σπρώχνοντας το βύσμα να κάτσει σωστά στη γείωση της Realtek, ο θόρυβος εξαφανίστηκε.

Όταν μπήκαν στη σωστή θέση άρχισα να τα δοκιμάζω το διήμερο. Μουσική από Queen μέχρι Caterina Valente. Το αποτέλεσμα απογειώθηκε σε σχέση με τα συνήθη ηχεία. Στους Queen ακούς το πιάσιμο της πένας του May, στη Valente η ταχύτητα στις μεσαίες αναδεικνύει την άρθρωσή της χωρίς το γνωστό πέπλο. Το μπάσο είναι tight και αναλυτικό – ακούς τη χορδή του Deacon, όχι απλά μια θολή μπουμίλα. Στα Battlefield δε που είναι ξακουστά για τον ήχο τους ως παιχνίδια, το βάθος σου επιτρέπει να καταλάβεις ακριβώς πού βρίσκεται ο εχθρός και όλοι οι ήχοι με τη μουσική στη γνωστή φάση επιπέδων και ανάλυσης που δίνουν τα studio monitors, ιδιαίτερα τα Presonus που όπως και τα 5.25 ιντσών που κατέχω και έχω σε εκτίμηση, έτσι και τα 4,5 αυτά είναι πολύ ισορροπημένα και πολύ αναλυτικά.

Ρύθμισα το Acoustic Space στο -2dB σύμφωνα με την τοποθέτηση κοντά σε τοίχο (15εκ. περίπου).

Το volume τους το έχω στο 25% : Τα ηχεία έχουν τρέλα αποθέματα. Τα έχω χαμηλά και δίνω από Windows για clean σήμα και ένα proper για desktop χρήση decimal resolution.

Είμαι πολύ ευχαριστημένος Και γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε. Έκανα ένα δώρο που συνδυάζει κλινική ακρίβεια και απόλαυση στον ήχο. Ναι! Το πετυχαίνει απόλυτα. Και έδεσε φοβερά με το setup αλλά και τις ανάγκες μου. Και έχω την ευκαιρία να το απολαύσω αυτές τις μέρες αρκετά, πριν αρχίσει πάλι η σκληρή δουλειά για ένα καλύτερο αύριο.

IMG_20251227_201722.jpg

Το Studio-Gaming Nexus του cos_dr σε πλήρη ανάπτυξη. Διακρίνεται η διαφορά του μεγέθους των 2 ζευγών Eris E5 XT vs Eris Studio 4' αντίστοιχα που όμως αποδίδουν με την ίδια ακρίβεια και ευκρίνεια, απόλυτα σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους.

Αν και είναι νωρίς, είμαι πεπεισμένος και μπορώ να παροτρύνω , μιας και υπάρχουν πλέον τέτοια compact αυτοενισχυόμενα studio monitors, όχι μόνο από την PRESONUS αλλά και από άλλες εταιρίες, με αντίστοιχες δηλαδήπροδιαγραφές, να στραφείτε σε αυτά άφοβα γιατί δεν έχουν καμία σχέση με τα άλλα casual desktop speakers, ακόμα και με αυτά τα τύπου ενδεικτικά Presonus Eris 3,5 ή των άλλων αντίστοιχα εταιρειών και μεγεθών (ενεργό το ένα, παθητικό το άλλο). Πολλά από αυτά δεν είναι άσχημα, αλλά τώρα που δοκίμασα τα studio 4 μιλάμε για καμία σχέση. Έχεις όλα τα καλά των 5,25’’, ακριβώς την ίδια απόδοση όσο αφορά την ανάλυση, την ακρίβεια τη δύναμη και την καθαρότητα, απλά στις 4,5 ίντσες και σε μέγεθος PC DESKTOP. Μπορεί να μην έχω το bluetooth και το κοντρόλ όπως διέθεταν τα Edifier αλλά για αυτό που κερδίζω, δε νοιάζομαι καθόλου. Θα πρέπει βέβαια να έχεις ένα γραφείο τουλάχιστο με 1,40m πλάτος για αυτά. Θα δέσουν όμως τέλεια αγαπητοί μου φίλοι με το desktop σας και δε θα το μετανιώσετε.

Καλό υπόλοιπο εορτών σε όλους. Καλή Πρωτοχρονιά με υγεία πάνω από όλα και καλές αγορές σε όλους!🎄🎅💕

Last edited:
Εισαι Πρεσονος_φαν,,, και δεν ειναι κακο αυτο! Υπαρχει λογος που, επιλεγουμε εταιριες, λιγο παραπανω απο καποιες άλλες. Και η απαντηση κρυβεται στην αποκατω γραμμη!!! Ρε φιλε οταν ξερεις τι θελεις, και ξερεις, ακριβως τι ταιριαζει στο set-up σου,,, τα πραγματα γινονται τοσο ευκολα στο να αγορασεις κατι που πραγματικα χρειαζεσαι! να τα απολαυσεις με ωραιες δημιουργιες & μουσικες! Και οι ευχυες μου πιανουν να ξερεις ε;!!!!!
Όταν μπήκαν στη σωστή θέση άρχισα να τα δοκιμάζω το διήμερο. Μουσική από Queen μέχρι Caterina Valente...!
Με το που εφτασα στο,,, Κατερίνα,,, ανασηκωθηκα γεματος χαρα απο τη καρεκλα,,,,!!!!!
Λεω,,, "ΣΤΑΝΙΣΗ"!!!!!!!!!!!
εεε οσο να πεις απογοητευθηκα λιγο!!!!!
αλλα δεχομαστε και σεβομαστε τον αλλον με τις μουσικες του επιλογες φυσικα!!!!!
* ενα ωραιο και δημιουργικο 2026 να εχεις Κως, με υγεια (πανω απο ολα) σε εσενα και την οικογενεια σου!

ενα ωραιο και δημιουργικο 2026 να εχεις Κως, με υγεια (πανω απο ολα) σε εσενα και την οικογενεια σου!
Αγαπημένε μου φίλε, αντεύχομαι! Να είσαι καλά και να περάσεις καλά και καλό λιώσιμο στο Astrobot εεεεεεε.... Αstrolab :D !!!

Πιστόλες από την μία και το omnisphere απο την άλλη.
Αν δέν σου βγαίνει ο ήχος,τρώς μια δεκαριά νοματέους δίπλα,μπάς και φτιάξει λίγο η διάθεση.
Να παίξεις σε κρητικό γλέντι,που αυτά γίνονται live,ενδιαφέρεσαι?

Καλες γιορτες με υγεια !

ΕΙμαι και εγω στη φαση για αναβαθμιση. Παιζω με Εris 3.5 Και σκεφτομαι για 5" studio monitor. Χρηση για μουσικη κυριως (0,60 αποσταση) και Medal of honor ( να αφησεις το Battlefield καλυτερα, θελουμε ατομα στον server. Προχθες παιζαμε σε server αμερικης με καλο ping , 35 ατομα, 5 το πρωι. Καλα ξεφυγε τελειως η κατασταση, νομιζω δε θα ξανακανω κατι τετοιο :P )

Επειδη σκεφτομαι πιο πολυ για 6,5" ή 7'' θα ειναι καλα για 0,60 αποσταση ή να παω σε 5" που προτεινουν οι περισσοτεροι?

Ωραιο φαινεται το setup σου ! Να το χαρεις !

Ευχαριστω εκ των προτερων !

Medal of honor
Υπάρχει ακόμα αυτό; :D

Τώρα, η γνώμη μου είναι πως στην περίπτωσή σου και για την απόσταση που αναφέρεις, τα 5'' θα είναι το ιδανικό μέγεθος και η αναβάθμιση από τα Eris 3,5 θα σε ενθουσιάσει. Αν πας σε μεγαλύτερα σε σε αυτή την απόσταση με αυτή την κατηγορία ηχείων, το μπάσο θα πνίξει τα πάντα, ιδιαίτερα κοντά στον τοίχο. Για να γίνει δουλειά με μεγαλύτερα ηχεία στην απόστασή σου πρέπει να πας σε πολύ ακριβότερα ηχεία που έχουν καλύτερες προδιαγραφές. Θα πρέπει να υπολογίζεις για 400 - 600 ευρώ το ένα και είναι ακόμα πιο φλατ, είναι για μίξεις και θα αποδώσουν όπως όλα τα ηχεία σε καλό περιβάλλον αλλά και σε περιβάλλον σαν το δικό μας που δεν έχει στουντιακές προδιαγραφές θα αποδώσουν πολύ καλύτερα από τα ERIS και τα άλλα σε 60 εκατοστά.

Τα 5'' όπως τα Presonus Eris ή και αντίστοιχα της Yamaha, της KRK κλπ. θα είναι για εσένα μια χαρά και για μουσική (δημιουργία, ακρόαση) και φυσικά για παιχνίδια, ιδιαίτερα για τα FPS που θα αντιλαμβάνεσαι την κατεύθυνση των ήχων σαν να φοράς ακουστικά με αυτά. Και τα 3,5 κάνουν καλή δουλειά, αλλά όπως είπα πιο πάνω, τα ανεξάρτητα ενισχυόμενα, όπως και τα καινούργια 4΄΄ μου........... καμία σχέση. Άλλη απόδοση, έχω κατενθουσιαστεί και στις 4 ίντσες.

Αυτά! Καλή πρωτοχρονιά!

Πιστόλες από την μία και το omnisphere απο την άλλη.
Αν δέν σου βγαίνει ο ήχος,τρώς μια δεκαριά νοματέους δίπλα,μπάς και φτιάξει λίγο η διάθεση.
Να παίξεις σε κρητικό γλέντι,που αυτά γίνονται live,ενδιαφέρεσαι?
Είναι όπως τα λες. Αμέ. Να πάμε να παίξουμε και όπως παίζουμε, θα τους ρίξουμε κιόλας, πάμε ΖΩΝΙΑΝΑ!

Ρε φίλε mohaa. 25 χρόνων παιχνίδι. Εμείς παίζουμε κάθε μέρα μετά τις 10. Σ/κ έχει στάνταρ 20/25 άτομα.

Επίσης το mode που παίζουμε έχει τελείως διαφορετικό κοινό,σιγουρα είμαστε λιγότεροι. Freeze tag / rifle only. Λογικά καταλαβαίνεις τι εννοώ.

Ρε φίλε mohaa. 25 χρόνων παιχνίδι. Εμείς παίζουμε κάθε μέρα μετά τις 10. Σ/κ έχει στάνταρ 20/25 άτομα.

Επίσης το mode που παίζουμε έχει τελείως διαφορετικό κοινό,σιγουρα είμαστε λιγότεροι. Freeze tag / rifle only. Λογικά καταλαβαίνεις τι εννοώ.
Εγώ παίζω μόνο battlefield από τότε που βγήκε. Μόνο λίγο warzone από το call of duty παίζω καμιά φορά. Το metal of honor το έπαιζα θυμάμαι στο PS1. Αλλά όχι φανατικά. Δεν έπαιζα τέτοια, μόνο με το counter strike και το battlefield έχω ασχοληθεί. Και παίζω online ανάλογα με τη διάθεση και το 3 και το 4 και το 1 και το V και το 2042 από τότε που το έστρωσαν απο τα παλιά.

Anyway, το θέμα είναι τα ηχεία. Τα 5'' θα τα λατρέψεις σίγουρα και μπορει να δοκιμάσεις και άλλες μάρκες. Εγώ έχω δοκιμάσει πολλά και κατέληξα στα Presonus τα τελευταία 2 χρόνια. Και τα JBL LSR και τα YAMAHA τα αντίστοιχα είναι επίσης εξαιρετικά. Τα LSR είναι πραγματικά τρομερά αλλά θεωρώ όσο αναφορά τη μουσική παραγωγή ότι τα Presonus είναι πιο revealing.

Μετά από μια συνεχή συμβίωση με τα PreSonus Eris Studio 4 από την περίοδο των Χριστουγέννων, πλέον είμαι πεπεισμένος ότι πρόκειται για ένα εργαλείο που διατηρεί την αναλυτική φύση ενός studio monitor ενώ παράλληλα συμβάλει στον μέγιστο θα έλεγα βαθμό για την οικιακή ψυχαγωγία, το gaming και την κριτική ακρόαση.

Διαθέτοντας τις ίδιες ποιοτικές προδιαγραφές των μεγαλύτερων μοντέλων δίνουν έναν ήχο με συνοχή και μια τονική ισορροπία που δεν περιμένει κάποιος από αυτό το μέγεθος, αποφεύγοντας τις τεχνητές εξάρσεις που συναντάμε σε λιγότερο επαγγελματικές υλοποιήσεις.

Εκεί όμως που τα Eris Studio 4 πραγματικά ξεχωρίζουν από τα άλλα multimedia monitors, ακόμα και τα Eris 4,5 της ίδιας εταιρείας (Αctive/Passive) που κατείχα, είναι η διαχείριση των χαμηλών συχνοτήτων. Στα multimedia ηχεία, όπως ενδεικτικά τα EDIFIER 1700BT που κατέχω και είναι πολύ καλά, οι εκρήξεις και τα έντονα μπάσα ακούγονται boomy φτάνοντας μέχρι και να καλύπτουν το υπόλοιπο φάσμα. Στα premium multimedia active/passive τα πράγματα είναι σαφώς πολύ καλύτερα. Στα Eris Studio 4 η απόδοση είναι κινηματογραφικής λεπτομέρειας. Χάρη στον σχεδιασμό του crossover και την ύπαρξη bi-amplification (όπου κάθε driver οδηγείται από δικό του ενισχυτή), το μπάσο είναι άκρως περιγραφικό.

Ακούγοντας τις χαμηλές συχνότητες, αντιλαμβάνεσαι την ακρίβεια του staccato. Στο gaming, μια έκρηξη έχει αρχή, μέση και τέλος, επιτρέποντάς σου να ακούσεις το ωστικό κύμα χωρίς να χάσεις τις λεπτομέρειες του περιβάλλοντος. Στη μουσική, αυτή η ακρίβεια μεταφράζεται σε απόλυτο διαχωρισμό των πραγματικών οργάνων. Μπορείς να διακρίνεις το "κσύλο" ενός κοντραμπάσου, την επίθεση της μπότας του drum kit και τη δόνηση της χορδής ενός ηλεκτρικού μπάσου ως ξεχωριστές οντότητες και όχι ως μια ενιαία ηχητική μάζα.

Στο πεδίο του gaming, και συγκεκριμένα σε τίτλους με σύνθετο sound design όπως τα Battlefield, ιδιαίτερα το 1, το V, το 2042 και φυσικά το τελευταίο της σειράς, το 6, η εμπειρία είναι καθηλωτική. Η ικανότητα των ηχείων να αποδίδουν τις μικρές λεπτομέρειες είναι ξεκάθαρα χειρουργική. Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που διακρίνεις την υφή της κίνησης: αντιλαμβάνεσαι ακαριαία αν η κίνηση του χαρακτήρα γίνεται σε λάσπη ή σε νερό, με μια ευκρίνεια που συνήθως απαιτεί τη χρήση ακριβών ακουστικών αναφοράς.

Η κατευθυντικότητα και η στερεοφωνική απεικόνιση (stereo imaging) ολοκληρώνουν το πακέτο. Η ακρίβεια στον εντοπισμό των πηγών μέσα στο ηχητικό πεδίο προσφέρει ένα πλεονέκτημα που σπάνια συναντάται σε desktop setup. Η αίσθηση του χώρου είναι τόσο ακριβής, που δημιουργεί μια σχεδόν τρισδιάστατη εμπειρία, επιτρέποντάς σου να λειτουργείς μέσα στο παιχνίδι με την ίδια αυτοπεποίθηση που θα είχες φορώντας high-end headphones.

Στο δικό μου gaming/home studio setup, η διαρρύθμιση όπως είχα δείξει, είναι τέτοια που τα Studio 4 έχουν αναδειχθεί σε κεντρικό πυλώνα της καθημερινότητάς μου. Η απόδοσή τους είναι τόσο πλήρης που, ακόμα και με ένα γρήγορο alt-tab την ώρα που παίζω ή την ώρα που επιμελούμαι ένα κείμενο, αν θελήσω να ακούσω κάτι με απόλυτη λεπτομέρεια, δεν νιώθω πλέον την ανάγκη να γυρίσω στα μεγαλύτερα 5'' Eris που διαθέτω. Τα «μικρά» μου δίνουν όλη την πληροφορία που χρειάζονται τα φημισμένα αυτιά μου, χωρίς τις εκπτώσεις των άλλων ηχείων που κατείχα στο παρελθόν γι’ αυτό τον σκοπό.

Για εμένα, τα PreSonus Eris Studio 4 είναι μια εξαιρετική επιλογή για όποιον αναζητά τρομερά λεπτομερή ήχο σε κάθε του δραστηριότητα και όπως είχα πει έχει και περιορισμένο χώρο. Μετά από μήνες χρήσης, μοι είναι σαφές ότι πρόκειται για ένα από τα πιο τίμια και ευέλικτα εργαλεία που μπορεί να προσθέσει κανείς στο setup του, είτε το βλέπει ως εργαλείο δουλειάς είτε ως μέσο απόλυτης ψυχαγωγίας.

Θα ήθελα κάποια στιγμή να δοκιμάσω τα 4’’ της KRK για «μικρά», (όχι τα μικρά KREATE, τα άλλα) για να έβλεπα αν η εμπειρία στα αυτιά μου είναι αντίστοιχη των Eris Studio 4 και αν τα καταφέρνουν να δώσουν αυτά που περιέγραψα πιο πάνω στον χρήστη. Αν και με τα PreSonus φαίνεται ότι θα συμβιώσω για πολλααααααα πολλάαααααα χρόνια (αν αντέξουν βέβαια και δεν είναι ΠΣΕΦΤΙΚΑ μέσα:D).

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back