RIP μεγάλε Διονύση Σαββόπουλε...

Παρόλο που δεν συμπαθεί τον Σαββοπουλο ο συντάκτης κατά τα λεγόμενα του, φαίνεται να γνωρίζει λεπτομέρειες για τη δουλειά του, -ακόμα και δηλώσεις- σε βαθμό εμμονής, εμμονικός και ο ένας και ο άλλος

Τις προάλλες έπεσα πάνω σε αυτό...
Είναι η αρχική βέρσιον του κομματιού αυτού, με μια κιθάρα, που θυμίζει φουλ τις μπαλάντες του Ντίλαν και του Γούντι Γκάθρι, με τους στίχους που άλλαξε κατόπιν ο Σαββόπουλος.
Οι στίχζοι που αλλάχθηκαν, λένε περισσότερα γαι τις επιρροές του και το σε ποιον ήθελε να μοιάσει / ή προς τα που ήθελε να στρέψει -μεταφέρει τις συνθέσεις του προσδίδοντάς τους μια "ελληνικότητα", από όσα θα μπορούσε να γράψει ποτέ κάποιος αναλυτής.

Σε παρένθεση ο στίχος που δισκογράφησε τελικά ο Σαββόπουλος:

"Η μποτίλια έχει αδειάσει
του Μπρένταν Μπήαν (μπάρμπ' Αλέξανδρου) η μποτίλια έχει αδειάσει
κι απ’ το πάρκο μέχρι εδώ
η σειρήνα τού εκατό ακούς ουρλιάζει.
Το δωμάτιο είναι κρύο και παλιό (στενό)
κι ο Μπομπ Ντίλαν (Τσιτσάνης) μ’ ένα έι (γιάλα) με προγκάρει
αυτή τη νύχτα η καρδιά μου είναι βαριά
δεν υπάρχει ούτε μια λέξη να την ψάξεις (μου δώσης)
αλλά εσύ που μ’ αγαπούσες μια φορά
όπως πριν έτσι και τώρα θα με νιώσεις.

'Οπου Μπρένταν Μπήαν = ιρλανδός ποιητής και συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα αναλυτικά *όλοι οι στίχοι):

Σε όλα αυτά υπήρχε γραμμένο στους δίσκους ότι το "άγγελος εξάγγελος" ή το "παλιάτσος και ληστής" είναι του Ντύλαν και η διασκευή - προσαρμογή δική του.

Είναι ντροπή αυτό που γίνεται από τον κάθε τυχάρπαστο μαϊντανό των social που με τη μουσική καμία σχέση δεν έχει.
Αυτό που έχω διαβασει εγώ και λέει κ ο συγκεκριμένος είναι ότι στην αρχική έκδοση του ο δίσκος δε περιελάμβανε τον Ντύλαν....κ ότι τον πρόσθεσε αρκετά αργότερα...

Αυτό που έχω διαβασει εγώ και λέει κ ο συγκεκριμένος είναι ότι στην αρχική έκδοση του ο δίσκος δε περιελάμβανε τον Ντύλαν....κ ότι τον πρόσθεσε αρκετά αργότερα...
Εγώ πάντως είχα πρώτη έκδοση τον "Μπάλλο" και μια χαρά το έγραφε. Κομματική πτωματοφαγία.

Το συγκεκριμένο κείμενο του Ανδρουλιδάκη, το οποίο δεν είχε γραφτεί ως άρθρο αλλά ως ποστ στο facebook, το είχαμε συζητήσει εδώ διεξοδικά. Για αυτά που γράφει μέσα, ειδικά, τα περί κλεψίματος τραγουδιών, δεν έχει καμία απόδειξη. Κανένα ντοκουμέντο, φωτογραφία, μαρτυρία μουσικού ή συνθέτη κλπ. Δεν υπάρχει για αυτό που λέει δηλαδή ότι πήρε κομμάτια άλλων (Ντύλαν, Λούτσο Ντάλα κλπ) και τα παρουσίασε ως δικά του. Το μόνο που υπάρχει, είναι τα άλμπουμς του στα οποία όποιος κάνει τον κόπο να πάει να κοιτάξει, αναφέρονται πάντα τα original κομμάτια και οι συνθέτες του.

Για αυτό που κυκλοφόρησε ο Ανδρουλιδάκης και έμεινε ως μύθος, ότι δηλαδή αρχικά δεν έγραφαν τίποτα οι δίσκοι και μετά προστέθηκαν οι λεπτομέρειες, δεν υπάρχει ούτε μια φωτογραφία, ούτε ένα παλιό βινύλιο της εποχής, να μας το δείξει κάποιος δηλαδή και να πει "να η απόδειξη ότι ο Σαββόπουλος έκλεψε".

Με λίγα λόγια, το κείμενο του Ανδρουλιδάκη περιέχει ψέματα, ανακρίβειες και προσωπικές απόψεις που βασίζονται σε μια προφανώς δική του αντιπάθεια προς τον Σαββόπουλο. Κανένα πρόβλημα με το να μην τον πηγαίνει κάποιος προσωπικά ή καλλιτεχνικά, αλλά το να συκοφαντείς είναι άλλη ιστορία.

Όποιος ενδιαφέρεται να ακούσει ένα πολύ εμπεριστατωμένο podcast για το Σαββόπουλο όπου καταρρίπτονται πολλοί μύθοι που κυκλοφόρησαν για διαφόρους λόγους, μπορεί να ακούσει το παρακάτω:

Με τρία λεπτά ψάξιμο, καταρρίπτεται η λιβελογραφία:

sabbopoulos.png

φαίνεται να γνωρίζει λεπτομέρειες για τη δουλειά του,
Εδώ είναι το πρόβλημα. Για πολύ μεγάλο κομμάτι του κόσμου και φυσικά όχι μόνο σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, το "φαίνεται να γνωρίζει λεπτομέρειες" ισούται με το "γνωρίζει". Το ότι αρθρογραφεί κάποιος για ένα θέμα δηλαδή τον καθιστά αυτόματα αξιόπιστο κι ας μην αναφέρει τις πηγές του, ούτε αποδείξεις αυτών που ισχυρίζεται.

Τα μπέρδεψες!
Luccio = Λούτσο και όχι Λούτσιο που το λέμε εμείς εδώ. Βέβαια αντιλαμβάνομαι ότι λόγω της ονομασίας του γνωστού ψαριού και των διαφόρων συνειρμών, καλύτερα να λέμε Λούτσιο κι ας είναι και λάθος. 😁

Εδώ είναι το πρόβλημα. Για πολύ μεγάλο κομμάτι του κόσμου και φυσικά όχι μόνο σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, το "φαίνεται να γνωρίζει λεπτομέρειες" ισούται με το "γνωρίζει". Το ότι αρθρογραφεί κάποιος για ένα θέμα δηλαδή τον καθιστά αυτόματα αξιόπιστο κι ας μην αναφέρει τις πηγές του, ούτε αποδείξεις αυτών που ισχυρίζεται.
Ε ναι, πως να διασταυρώσεις αν ο Σαββοπουλος κουρευτηκε κάποτε λίγο μετά το κούρεμα του Ντυλαν; Και ακόμα και έτσι να έγινε νομίζω ότι ο συντάκτης έχει σκοπό να λοιδορήσει και όχι να δημοσιογραφήσει

Ε ναι, πως να διασταυρώσεις αν ο Σαββοπουλος κουρευτηκε κάποτε λίγο μετά το κούρεμα του Ντυλαν; Και ακόμα και έτσι να έγινε νομίζω ότι ο συντάκτης έχει σκοπό να λοιδορήσει και όχι να δημοσιογραφήσει
όλοι ξέρουν τον Διονύση Σαββόπουλο, εγώ από το δημοτικό.
Τον συντάκτη πρώτη φορά τον ακούω και τώρα που τον διάβασα το μόνο που θα ήθελα να κάνω είναι να τυπώσω αυτά που έγραψε μαζί με τη μούρη του και να τα χρησιμοποιήσω για να σκουπιστώ το μεσημέρι που θα πάω στην τουαλέτα να κάνω την ανάγκη μου.

O εθνικός παππούς Διονύσης (γιατί έφτασε να είναι "παππούς ενός ολόκληρου λαού" αν με νοείτε, πράγμα που λίγοι το κατάφεραν, πχ ο Βέγγος, λεω γω τώρα) έφυγε γιατί ουδείς άφθαρτος. Και κάποιος βρίσκει την ευκαιρία να τον αποδομίσει, έχοντας και "επιχειρήματα".
Τι να πω, σημεία των καιρών.

Για το ακριβές της υπόθεσης, να πούμε ότι το συγκεκριμένο κείμενο δε γράφτηκε τώρα αλλά το 2017 με αφορμή τη συμμετοχή του Σαββόπουλου στη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο του φιλανθρωπικού προγράμματος του Σκάι "Όλοι μαζί μπορούμε".

ίανι δημοσιογράφος και μεταφραστής με σπουδές στο Παρίσι, έχει σπουδάσει Ιστορία στην Ècole des Hautes Études και γράφει εξαιρετικά επεξηγηματικά και διευκρινίστικά όπου αρθρογραφεί. Είναι και πρωήν... μπασίστας
H χώρα είναι γεμάτη μαϊντανούς που σπούδασαν με τα λεφτά του μπαμπά μέχρι τα 35...

Αυτό το άρθρο είναι βγαλμένο από σκοτεινές εποχές twitter.gr κι όχι από πανεπιστήμιο. Αν με όλες αυτές τις σπουδές δεν μπορεί κάποιος να φτάσει σε ένα στοιχειώδες επίπεδο γραφής, αυτό λέει πολλά.

Last edited:
H χώρα είναι γεμάτη μαϊντανούς που σπούδασαν με τα λεφτά του μπαμπά μέχρι τα 35...

Αυτό το άρθρο είναι βγαλμένο από σκοτεινές εποχές twitter.gr κι όχι από πανεπιστήμιο. Αν με όλες αυτές τις σπουδές δεν μπορεί κάποιος να φτάσει σε ένα στοιχειώδες επίπεδο γραφής, αυτό λέει πολλά.
Α, εντάξει εγώ δεν ξέρω τόσες λεπτομέρειες :D

Αυτο πάντως με την υποτιθέμενη "κλοπή" τραγουδιών, μελωδιών, στίχων κλπ είναι πολύ παλιά ιστορία.
Για τον Σαββόπουλο μόνο για το Ντιρλαντά έγινε θέμα και υπήρξε αντιπαραθεση.
Στο εξωτερικό τα ίδια έγιναν για το stairway to heaven των Zeppelin, το child in time των Purple κλπ
Παντα κάποιος θα βγει και θα πει πως ο τάδε μου έκλεψε την ιδέα

Εννοείς ότι δεν συμβαίνουν κλοπές; Τα λαϊκά στην Ελλάδα εδώ και 40 χρόνια αραβοποπ είναι σηκωμένα από τα βάθη της Ασίας χωρίς καμία αναφορά στους δημιουργούς

Παρόμοια θέματα

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back