Δυο πένες ίδιες...σχεδόν.

Οδυσσέας Παππάς

odis13

Βινταζολάγνος
Πόντοι
2,548
Kάποτε μου μπήκε η ιδέα να δοκιμάσω μια πένα Wegen. Οι Wegen είναι απο τις πιο γνωστές "μπουτίκ" πένες, κυριώς δημοφιλής με gypsy jazz παίκτες. Bγάζουν και ενα πιο συμβατικό σχήμα, σε πάχος 1.0-1.4mm στοχευμένο σε bluegrass και γενικότερα ακουστικό flatpicking. Οι πένες αυτές κάνουν γύρω στα 8-9 ευρώ, τσιμπημένες μεν για πένες αλλά όχι τόσο ώστε να αποθαρύνουν μια δοκιμή (σε αντίθεση με τις Blue Chip, γκουχ γκουχ).

Μπήκα μια μέρα στο ebay λοιπόν και αγόρασα μια απο ένα μαγαζί που ειδικεύεται σε banjo, μαντολίνα και λοιπά ακουστικά/φολκ όργανα, το Clifford Essex. 'Οταν εν τέλει ήρθε ο φάκελος, διαπίστωσα οτι μέσα είχε 2 πένες και ένα χειρόγραφο σημείωμα. Η μια ήταν η Wegen Bluegrass 1.2mm που παρήγγειλα. Η 2η ήταν μια μαύρη πένα σχεδόν πανομοιότυπη με την Wegen. Το σημείωμα μου έλυσε την απορία - οι τύποι απο το Clifford Essex είχαν βγάλει και δικές τους πένες, ανάμεσα τους και ένα αντίγραφο της Wegen Bluegrass, και μου είχαν στείλει μια δώρο ώστε να την δοκιμάσω.

'Ιδιο ακριβώς σχήμα, ίδιο πάχος, ίδιο -σχεδόν- bevel για δεξιόχειρες, μέχρι και οι τρύπες για το grip σε ίδιο σχεδόν μέγεθος και διάταξη. Το υλικό φυσικά δεν ήταν το ίδιο, oι Wegen είναι φτιαγμένες απο κάποιο μαγικό mojo jojo πλαστικό ενώ η μουφέγκεν CE ήταν απο κάποιο generic πλαστικό, σαν αίσθηση μου θυμίζει κλασσικές πλαστικές πένες του 50λεπτου. Θυμάμαι είχα δει τότε στο site τους ότι αυτές τις πουλούσαν για 2-3 ευρώ.

Περίμενα ότι δεδομένου του πόσο μοιάζανε, θα είχαν και κοντινή αίσθηση και ήχο. Ε ήταν η μέρα με τη νύχτα. Kαταρχάς σαν αίσθηση, το ελαφρώς πιο ματ υλικό και το bevel στις άκρες των τρυπών στην Wegen κάνουν τρελή διαφορά στο κράτημα, και το ελάχιστα πιο πλατύ bevel είναι πολύ πιο ακριβές στο attack, τουλάχιστον για μένα. Αλλά ο ήχος είναι που μου έκανε εντύπωση, δε ξέρω αν τα χάνω αλλά η Wegen έχει στον ήχο ένα πάχος και ταυτόχρονα μια καθαρότητα και ένα πρίμο που απλά δε βγαίνει με την άλλη.

Πάνε χρόνια απο αυτή την αγορά, η Wegen έχει γίνει αγαπημένη πένα για ακουστική κιθάρα (στην ηλεκτρική παραμένω Tortex) και κάθε τρείς και λίγο που θυμάμαι την CE μουφέγκεν την βγάζω απο το κουτάκι με τις πένες, παίζω A/B και λιαν συντόμως την ξαναβάζω πίσω. Δε ξέρω αν είμαι παρανοικός ή αν έχω χαζέψει αλλά μιας και σήμερα είχα λίγο χρόνο και το θυμήθηκα, ορίστε ένα πρόχειρο συγκριτικό.

3 πένες. Dunlop Tortex 1.14mm, η βασική πένα που χρησιμοποιώ στην ηλεκτρική και ενίοτε και στην ακουστική, το control group ας πούμε. Μετά η μαύρη CE μούφα βέγκεν και τέλος η λευκή Wegen Bluegrass, και οι 2 στα 1.2mm.

PXL_20250814_172850928.jpg

Σε κάθε κλιπ παίζω πρώτα με την Tortex, μετά την CE και τέλος την Wegen. Λέω σε κάθε κλίπ γιατί έκατσα να γράψω ένα με την κιθάρα που είχα πρόχειρη και μετα λέω δε γράφω και κανένα ακόμη με άλλη κιθάρα να δούμε κατα πόσο ακούγεται η διαφορά? 3 διαφορετικές ακουστικές λοιπόν, comp/eq/reverb κοινό και στα 3.

Ibanez dreadnought, mid 70s

Guild D4

Τέλος Harmony Roy Smeck βινταζοκουβάς με ιντονέησιο για μερακλήδες ΜΟΝΟ

Και επί του τεστ. Έχω την αίσθηση ότι η tortex έβγαζε την κιθάρα πιο "μπροστά". Πιο "καμπανάτη".
Όσο για την Harmony Roy Smeck βινταζοκουβάς, προσωπικά μου άρεσε πάρα πολύ ο "χαρακτήρας" της.

οι τύποι απο το Clifford Essex είχαν βγάλει και δικές τους πένες, ανάμεσα τους και ένα αντίγραφο της Wegen Bluegrass, και μου είχαν στείλει μια δώρο ώστε να την δοκιμάσω.
Τους έστειλες feedback?

Τους έστειλες feedback?
Nαι τους είχα στείλει θυμάμαι ενα μήνυμα, μου είχε αρέσει η κίνηση τους - μικροπράμα θα μου πείς αλλά και πάλι. Τους είχα πει οτι δεν ήταν άσχημη (που όντως δεν είναι, απλά δεν είναι ίδια με την Wegen) και ότι γλυστρούσε ολίγον τι.

Εν τω μεταξύ μπήκα πριν λίγο στο site τους και δεν βλέπω πλέον την ίδια, έχουν πένες δικές τους που είναι αντιγραφές του σχεδίου της Wegen αλλά είναι λέει απο Buffalo horn. Η δικιά μου είναι πλαστικό σίγουρα, έχω πένες απο κόκκαλο και είναι τελείως διαφορετική αίσθηση.

Και επί του τεστ. Έχω την αίσθηση ότι η tortex έβγαζε την κιθάρα πιο "μπροστά". Πιο "καμπανάτη".
Όσο για την Harmony Roy Smeck βινταζοκουβάς, προσωπικά μου άρεσε πάρα πολύ ο "χαρακτήρας" της.

Eγώ θα έλεγα το αντίθετο για την Tortex, αλλά περι ορέξεως. Σε κάποιες κιθάρες/ήχους την προτιμώ. Η Harmony δε είναι πολύ γουστόζικο όργανο αλλά στην παρούσα φάση κάνει το διακοσμητικό κατα κύριο λόγο, θέλει δουλειά για να παίξει σωστά, είναι γραία.

Περίεργο... Κάτι έπαθε ο υπολογιστής μου. Μου δείχνει τιμή $75 για μια πένα :unsure:
Καλά είναι ο υπολογιστής σου, είναι μεγάλη ιστορία οι συγκεκριμένες. Και δεν είναι fad, έχουν καθολική κυριαρχία εδώ και 15 χρόνια, θα δυσκολευτείς να βρεις μαντολινίστα/flatpicker ολκής που να μην πίνει νερό στο όνομα τους. Στας Αμερικάς βέβαια κάνουν 35 δολλάρια, όχι 50-60 ευρώ που κάνουν εδώ αλλά τέλος πάντων.

Στας Αμερικάς βέβαια κάνουν 35 δολλάρια,
Στο site τους πάντως είδα και κάποιες με $75 και δεν σου κρύβω ότι μόλις το είδα μου έπεσε το σαγόνι...

Για πες, τι έχουν που να δικαιολογεί αυτή την τιμή; Είναι από τίμιο... πλαστικό;

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back