Farewell to the kings of Heavy Metal (Black Sabbath)

Τέρρυ Μαυρίδης

Terry RoscoeBeck5

Fenderολάτρης
Staff member
Πόντοι
2,878
Η αυλαία έπεσε. Τα θερμά μας ευχαριστήρια και θα τους θυμόμαστε πάντα με αγάπη και απέραντο θαυμασμό.
Το τελευταίο gig πέρασε στην ιστορία, το ίδιο και οι Sabbath.

Η αυλαία έπεσε. Τα θερμά μας ευχαριστήρια και θα τους θυμόμαστε πάντα με αγάπη και απέραντο θαυμασμό.

Αν τους κρίνουμε σαν μουσειακό είδος,έχουν την αξία τους.Όντως ήταν οι πρώτοι που προσπάθησαν να παίξουν (κάτι σαν)heavy metal.
Καθαρά μουσικά μιλώντας και imho πάντα,ένα κάτω του μετρίου συγκρότημα.Συνθετικά και πολύ περισσότερο εκτελεστικά.

Αν τους κρίνουμε σαν μουσειακό είδος,έχουν την αξία τους.Όντως ήταν οι πρώτοι που προσπάθησαν να παίξουν (κάτι σαν)heavy metal.
Καθαρά μουσικά μιλώντας και imho πάντα,ένα κάτω του μετρίου συγκρότημα.Συνθετικά και πολύ περισσότερο εκτελεστικά.
είσαι κομματάκι αυστηρός?

Έχοντας αντικαταστήσει εδώ και πολύ καιρό τον (άστοχο) χαρακτηρισμό ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ με τον πιο μετρήσιμο του ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΤΕΡΟΣ θα μπορούσα να πω ότι ναι, κλείνει τεράστια σελίδα στην ιστορία της ροκ μουσικής.

Δεν μου αρέσουν, δεν τους ακούω, ούτε ως γκρουπ ούτε ως Όζζυ, αλλά αν έχεις κάνει τέτοια καρριέρα με τέτοιο κοινό και πολύ περισσότερο με τέτοια επίδραση σε γκρουπζ από το μεγαλύτερο μέταλ γκρουπ της ιστορίας έως το τελευταίο wanna-be-group στο σαλόνι της μιας μικροαστικής οικογένειας, ε, τότε μάλλον κάτι έχεις καταφέρει και μπράβο και ευχαριστούμε για αυτό!

είσαι κομματάκι αυστηρός?

Δεν μπορώ να σου απαντήσω εγώ για αυτό.

Δεν έκρινα ποτέ έναν καλλιτέχνη αναλογικά με την εποχή του.Ακούω αυτό που ακούω.
Ο Hendrix έγραφε και έπαιζε παπάδες ακόμη και τότε.Οι Zeppelin επίσης.Οι Rush το ίδιο και κάμποσα άλλα παραδείγματα.

Δεν μπόρεσα ποτέ να αξιολογήσω κάποιον παραπάνω απ' όσο του πρέπει επειδή ήταν απλά "ο πρώτος που το έκανε".

κι ο Holdsworth έπαιζε παππάδες.

εδω δεν νομίζω ότι έχουμε περίπτωση ποιος το το έκανε πρώτος.
Ίσως περισσότερο αν δημιούργησε σχολή και cult following
Πάντα υπάρχει γοητεία και στις 2 νότες. Εξαρτάται πως θα τις παρουσιάσεις.

Αν τους κρίνουμε
Δεν τους κρίνουμε. Είναι προπάτορες. Έχουν περάσει στη σφαίρα του μύθου.
Φυσικά έχουν κριθεί (και έχουν κατακριθεί) κατά τη διάρκεια της μακράς πορεία τους. Αλλά δεν έχει καμία σημασία.

Δεν τους κρίνουμε. Είναι προπάτορες. Έχουν περάσει στη σφαίρα του μύθου.

Αυτό ακριβώς είναι το σκεπτικό που αποφεύγω.
Αν ακούγαμε το "μυθικό" Paranoid σήμερα για πρώτη φορά,στην καλύτερη των περιπτώσεων θα νομίζαμε ότι πρόκειται για έφηβους metalheads που κάνουν την πρώτη τους προσπάθεια.

...Αλλά ξαναλέω,that's just me.

Υ.Γ.Φίλε Έκτωρα,έχω παρατηρήσει ότι γελάς πολύ εύκολα.Χαίρομαι για σένα.

Last edited:
Αν ακούγαμε το "μυθικό" Paranoid σήμερα
Για το κομμάτι συμφωνώ, για το άλμπουμ διαφωνώ. Και μουσικά και στιχουργικά είναι διαχρονικό κομψοτέχνημα.

Αυτό ακριβώς είναι το σκεπτικό που αποφεύγω.
Αν ακούγαμε το "μυθικό" Paranoid σήμερα για πρώτη φορά,στην καλύτερη των περιπτώσεων θα νομίζαμε ότι πρόκειται για έφηβους metalheads που κάνουν την πρώτη τους προσπάθεια.

το 71 όταν ψώνισα το 45άρι, το άκουγα κατα μόνας, αν με πιάνεις....

Αν ακούγαμε το "μυθικό" Paranoid σήμερα για πρώτη φορά
Αφήνουμε το σήμερα. Αυτά πάντα στην εποχή τους, με τις προσλαμβάνουσες της εποχής τους, με το υπόβαθρο της εποχής τους, με το τι έπαιζε γύρω - τριγύρω στην εποχή τους και τελικά το κατέστησε "διαχρονικό", "κλασσικό", "αριστούργημα" κλπ until kingdom come.

πρόκειται για έφηβους metalheads που κάνουν την πρώτη τους προσπάθεια.
Μα (σχεδόν) αυτό ήταν τότε.

Αφήνουμε το σήμερα. Αυτά πάντα στην εποχή τους, με τις προσλαμβάνουσες της εποχής τους, με το υπόβαθρο της εποχής τους, με το τι έπαιζε γύρω - τριγύρω στην εποχή τους και τελικά το κατέστησε "διαχρονικό", "κλασσικό", "αριστούργημα" κλπ until kingdom come.

Δεν ξέρω πώς αλλιώς να το διατυπώσω...
Ας ήταν ό,τι ήταν στην εποχή τους.Στα δικά μου αυτιά,οι δουλειές των Black Sabbath δεν φτουράνε μπροστά σε αυτές των μεταγενέστερων τους οποίους ενέπνευσαν.

Πολλοί καλλιτέχνες ήταν σχεδόν έφηβοι όταν παρουσιάστηκαν στο κοινό τους, όπως λες.Αλλά...

Θλιβερή η εικόνα του Ozzy, να προσπαθεί να σηκωθεί, να βγάλει μια κραυγή !
Τραγικό, δεν περίμενα να είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση
Ολο Let me see/hear your f... hands έλεγε !

Ο Ward κάπου έχανε το τέμπο, ογκόλιθοι οι Iommi και Geezer

Long Live στους νονούς του Heavy Metal, τους ευχαριστούμε για τις αναμνήσεις αλλά δυστυχώς ήρθε ο καιρός να το διαλύσουν. Ολα τα ωραία κάποτε τελειώνουν

Υ.Γ.Φίλε Έκτωρα,έχω παρατηρήσει ότι γελάς πολύ εύκολα.Χαίρομαι για σένα.

Τον Θεό ευχαριστώ που δεν έπινα τίποτα την ώρα που διάβαζα το "κάτω του μετρίου συγκρότημα", θα μου είχε βγει από την μύτη.

Τώρα το "Αν ακούγαμε το "μυθικό" Paranoid σήμερα για πρώτη φορά..." ταιριάζει με το "αν η γιαγιά μου είχε ρόδες, θα ήταν πατίνι". Δεν γίνεται να μπορείς να κρίνεις μια οποιαδήποτε δημιουργία εκτός της εποχής της. Με την ίδια λογική και η Capela Sistina δεν λέει κάτι σήμερα, υπάρχουν ρομποτικά μηχανήματα βαφής που την αντιγράφουν σε ένα μισάωρο. Το τραβάω (πολύ) αλλά με την ίδια λογική και οι Dream Theater (που είναι το αγαπημένο σου συγκρότημα και ήταν και εμένα κάποτε) αναμασήματα από Rush, Floyd, Sabbath και Metallica παίζουν, τίποτα το ιδιαίτερο.

Βέβαια, αν δεν συναντήσεις προσπάθεια μείωσης και απαξίωσης καλλιτεχνών σε ελληνικό forum, πού θα συναντήσεις...?

(ώπα, λες να αφαιρεθεί το post, σαν ρατσιστικό...?)

Δεν γίνεται να μπορείς να κρίνεις μια οποιαδήποτε δημιουργία εκτός της εποχής της.

Καταλαβαίνεις άραγε ότι αυτο-αναιρείσαι;Πώς αξιολογείται κάτι ως διαχρονικό όταν κρίνεται αυστηρά με γνώμονα την εποχή δημιουργίας του;
Για το ατυχέστατο παράδειγμα με τους Theater λέω να μην ασχοληθώ.Αν το ξαναδιαβάσεις κι εσύ ο ίδιος,θα πάρεις χαμπάρι τι έγραψες...Για την Capela Sis(x)tina ακόμα χειρότερα.

Ας μην το συνεχίσω.Η επεξήγηση του αυτονόητου πάντα με κούραζε.
Είπα τη γνώμη μου για το συγκεκριμένο γκρουπ και προχωράμε.

Η διαφορά της τέχνης με την τεχνική και την τεχνολογία είναι ότι στα δύο τελευταία υπάρχει ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ καλυτερο....ενώ στην τέχνη είναι όλα υποκειμενικά....
Ένα αυτοκίνητο του 1950 δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι καλύτερο από ένα αυτοκίνητο του 2025 διότι τα κριτήρια είναι ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ....ένας πίνακας ζωγραφικής όμως του Ντα Βίντσι μπορεί άνετα να θεωρηθεί καλύτερος από έναν σημερινό διότι τα κριτήρια είναι ΥΠΟΚΕΘΜΕΝΙΚΑ....
Τα ίδια λοιπόν ισχύουν και με τους Sabbath....το αν αρέσουν σε κάποιον ή όχι φυσικά είναι σεβαστό (εγώ πχ δεν τη βρίσκω ούτε με beatles ούτε με stones ούτε με Floyd....πολύ λίγα από led Zeppelin....ούτε με Hendrix....the list goes on) επίσης ένα λάθος που κάνουν πολλοί ΚΥΡΙΩΣ ΜΟΥΣΙΚΟΙ και όχι απλοί ακροατές είναι να αναγάγουν το πιο τεχνικο-πιο δύσκολο ταυτόχρονα σε ανώτερο από κάτι πιο εύκολο.....ενώ στην πραγματικότητα είναι απλά θέμα μηχανικής του εγκεφάλου μας και του σώματος μας....θαχμπορουσε το πιο δύσκολο πράγμα στην μουσική να είναι να παίξεις απλά μια Μι ανοιχτή.....όμως ΤΥΧΑΙΝΕΙ και δεν είναι!Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν αν θέλουμε με το στανιό να καταταξουμε κάποιο απο αυτά τα συγκροτήματα θα πρέπει να βρούμε κάτι ΜΕΤΡΗΣΙΜΟ και ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ σε συνάρτηση με την εποχή που έπαιξαν!
Ένα απο αυτά είναι η επιρροή που είχαν στις επόμενες γενιές.....οι δίσκοι που πούλησαν.....τα εισητηρια που έκοψαν κτλ....διότι μπορεί ο Iommi να μην έπαιξε ποτέ αρτιότερα από τον μέσο 8χρονο σημερινό Ασιάτη αλλά ακομα περιμένουμε από τον σημερινό βιρτουόζο να γράψει το Paranoid του σήμερα το οποίο δεν είμαστε σίγουροι ότι πότε θα το καταφέρει ....αλλά είμαστε σίγουροι ότι ακόμα και αν το καταφέρει σε 55χρονοα από τώρα θα ακούγεται στους τους μελλοντικούς βιρτουόζους σαν έφηβος metalhead που κάνει την πρώτη του προσπάθεια.
Κάποια πράγματα όπως το τι μας αρέσει είναι υποκειμενικά....
Κάποια άλλα δεν μπαίνουν καν σε συζήτηση ....η ιστορία δεν ανοίγει διάλογο.....

Ας μην το συνεχίσω.Η επεξήγηση του αυτονόητου πάντα με κούραζε.
Είπα τη γνώμη μου για το συγκεκριμένο γκρουπ και προχωράμε.

Καλά, και εγώ γέλασα και προχωράμε. Δεν λέει κάτι.

Η Ιστορία δεν ανοίγει διάλογο.
Τέλειο, θα το κάνω καδράκι. Καιρό είχα να ακούσω κάτι τόσο ξερό και εύστοχο.

Όντως, η Ιστορία οφείλει να είναι ουδέτερη καταγραφή και η καταγραφή εδώ λέει ότι οι B.S. εφηύραν (στο περίπου) αυτό στο οποίο πάτησαν τόσοι και τόσοι. Το να τους απαξιώνουμε επειδή σήμερα δεν μας λένε κάτι (εμένα όντως δεν μου λένε.... ) είναι σαν να λέμε ότι ο Μηχανισμός των Αντικηθύρων δεν έχει καμία αξία αφού πλέον έχουμε smartphones.....

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back