Focusrite Scarlett 4th GEN, Απόψης;

Από όλες τις RME,αυτό το χταπόδι με τα καλώδια θα βάζατε στον υπολογιστής σας?
Παναία μου μιά ασχήμια.
Τα Linux είναι μιά χαρά?
Αρκετά παλιά είχα κάνει μιά πρόβα και σε έναν μήνα ξαναέβαλα τα windows και έβαλα για wallpaper ενα μήνυμα που έγραφε "ευχαριστώ την microsoft και τον Κ.Bill Gates προσωπικά για τα windows,πάρτε μου όλα τα δεδομένα και της μάνας μού και του πατέρα μου,κανένα πρόβλημα".

μάλλον γνωρίζω περισσότερα για την τεχνική Brioche στο πλέξιμο από ότι για τα LInux, αλλά σε κουβεντούλα με συναδέλφους πριν αρκετό καιρό σκίστηκαν διάφορα καλσόν για την Motu 4 την σταθερότητά της και τα απροβλημάτιστα 2,5 ms latency της σε αυτά, οπότε την βάζω στην κουβέντα με την επιφύλαξη ότι μεταφέρω γνώμες άλλων...

το μόνο που μπορώ να πω γι αυτήν από προσωπική εμπειρία είναι το πολύ καλό dac της που υπερβαίνει ηχητικά την κατηγορία τιμής της... προτείνω αν σε ενδιαφέρει ως προτεραιότητα ο ήχος να διασταύρωσεις τα περί driver της και να εξετάσεις σοβαρά (και) την περίπτωσή της...

Παναία μου μιά ασχήμια.

Ε, και 'συ... οι πιο πολλές PCI(e) έτσι είναι, με χταπόδια από πίσω. Μικρό το κακό.

Τα Linux είναι μιά χαρά?

Για σχεδόν τα πάντα. Όχι για αυτά που συνήθως συζητάμε στο noiz, αλλά θα γυρίσει ο τροχός (μάλλον).

σκίστηκαν διάφορα καλσόν για την Motu 4

Το έλεγξα και επιβεβαιώνονται αυτά που γράφεις. Στα χρήματά της, φαίνεται να είναι μία από τις καλύτερες επιλογές ανεξαρτήτως λειτουργικού.

Για σχεδόν τα πάντα. Όχι για αυτά που συνήθως συζητάμε στο noiz, αλλά θα γυρίσει ο τροχός (μάλλον).
Αν είσαι χάκερ η ζυγιστική μηχανή σε σουπερ μάρκετ σίγουρα είναι καλύτερα.
Αν ξέρεις να σετάρεις καλά τα windows και να μήν αποκλίσεις το 90% των εργαλείων που προσφέρονται για την δημιουργία μουσικής,δέν υπάρχει κανένας απολύτος λόγος.
Kάτοχος Macbook Pro,εδώ τα OS X που είναι πιό user frendly σου σπάνε τα νεύρα με τα θέματα συμβατότητας και θα πάει κάποιος χρήστης να μπλέξει με κάποια άλλη Unix έκδοση?
Ουτε στον χειρότερο εΧθΡο μΟυ δέν το εύχομαι αυτό.

Χμμμ... αυτός ο τύπος έχει φτιάξει driver και για τις Clarett. Δεν τις έχω δει όμως ακόμη (δηλ. δεν φανταζόμουν ότι μπορεί να χρειαστεί να πάω εκεί). Ποια θα πρότεινες;
Δεν ξέρω πόσες εισόδους/εξόδους χρειάζεσαι, φαντάζομαι για home μια Clarett 2Pre αρκεί. Αν ο τύπος είναι τόσο μπροστά που να έχει φτιάξει και drivers για Thunderbolt, προτείνω να πάρεις την έκδοση TB. Μπορεί να γράφονται πολλά και κάποιοι να σκίζουν καλσόν ότι δεν έχει νόημα, αλλά εγώ τουλάχιστον δύσκολα γυρίσω πίσω σε USB (μέχρι 3ης γενιάς).

πριν αρκετό καιρό σκίστηκαν διάφορα καλσόν για την Motu 4
Οι MOTU (Mark Of The Unicorn) και οι RME είναι οι κάρτες με τους κορυφαίους drivers για Windows. RME δεν έχω δουλέψει αλλά η MOTU είχε πολύ καλό ήχο. Το πιο σημαντικό στοιχείο της MOTU είναι ότι συνεχίζει και βγάζει drivers για κάρτες 15+ ετών. Αυτό και μόνο την έχει ανεβάσει πάρα πολύ στην εκτίμησή μου.

Αν είσαι χάκερ η ζυγιστική μηχανή σε σουπερ μάρκετ σίγουρα είναι καλύτερα.
Αν ξέρεις να σετάρεις καλά τα windows και να μήν αποκλίσεις το 90% των εργαλείων που προσφέρονται για την δημιουργία μουσικής,δέν υπάρχει κανένας απολύτος λόγος.
Kάτοχος Macbook Pro,εδώ τα OS X που είναι πιό user frendly σου σπάνε τα νεύρα με τα θέματα συμβατότητας και θα πάει κάποιος χρήστης να μπλέξει με κάποια άλλη Unix έκδοση?
Ουτε στον χειρότερο εΧθΡο μΟυ δέν το εύχομαι αυτό.

Αν εχεις συμβατο hardware, και βαλεις μια ευχρηστη εκδοση, δε διαφερει η φαση ιδιαιτερα απο τα windows. Βεβαια αυτο σημαινει οτι δε θα εχεις ουτε περιεργα περιφεριακα και καρτες, ουτε προγραμματα που πρεπει να τρεξεις ντε και καλα.

Αλλα σερφαρισμα, videos, μουσικη, word και τετοια, ανετα.

Και ο λογος ειναι φυσικα το τσαμπα: Ειναι ενα σταθεροτατο δωρεαν λειτουργικο, γιατι οχι;

Για μενα ειναι και πιο ευχρηστο απο τα windows, αλλα στα πλαισια που προαναφερα. Αν θελεις να ξεφυγεις απο αυτα, εκει αλλαζει το πραγμα, εκει για το μεσο χρηστη καλυτερα windows.

Η μόνη χρήση που μπορώ να βρώ για Linux και πραγματικά αξίζει,είναι στην παιδεία και σε δημόσιες υπηρεσίες γενικότερα,για να περιορίσεις τους ηλίθιους χειριστές και τις υπερτιμολογημένες συμβάσεις εξοπλισμού των αρπαχτικών που καταχράζονται δημόσιο χρήμα.

Στο σπίτι μου θέλω το λειτουργικό να κάνει και να προσαρμόζεται όπως θέλω εγώ και όχι το αντίθετο,μα με 20 ευρώ αγοράζεις κλειδί και ότι κυκλοφορεί σε πληρωμένη έκδοση,το βρίσκεις και σε ανοικτό κώδικα δωρεάν.

Αν ο τύπος είναι τόσο μπροστά που να έχει φτιάξει και drivers για Thunderbolt
Δυστυχώς όχι.

Το πιο σημαντικό στοιχείο της MOTU είναι ότι συνεχίζει και βγάζει drivers για κάρτες 15+ ετών. Αυτό και μόνο την έχει ανεβάσει πάρα πολύ στην εκτίμησή μου.
Και στη δική μου. Πολύ σοβαρή εταιρεία.

Review για την MOTU, under Linux, αλλά και γενικότερα χρήσιμο, καιρό έχω να διαβάσω κάτι τόσο εμπεριστατωμένο.

Καταλαβαίνω. Όμως, έχω αρκετές συσκευές ήχου που λειτουργούν κανονικότατα με Linux, απλά τριπάρω λίγο με το κόκκινο της συγκεκριμένης σειράς, αλλά και με την πιθανότητα καλύτερου ήχου και καλύτερης μεταπωλητικής αξίας.

Π.χ. η Komplete Audio 6 (και η παλιά, και η καινούργια) λειτουργούν χωρίς προβλήματα, το ίδιο και η Tascam Model 12 που έχω.

Σου αρέσει και ´σένα ο πινγκουίνος, ε;
Η Tascam model 12 τι λέει? Σκέφτομαι να την αγοράσω.Αυτη η την 16.

Δεν είμαι σίγουρος αν το ερώτημα είναι α) αν οι Focusrite παίζουν καλά στο τίμιο Linux μας, β) ποιες καρτες παιζουν καλα στο Linux, γ) όλα τα παραπάνω :D

FWIW, για το α) και μόνο μπορω να συνεισφέρω την πληροφορία οτι εχω 1 Scarlett 3rd Gen 2i2 και 1 Clarett+ 2Pre (ακομα πιο καινούρια), και οι 2 παιζουν* αψογα στο Linux (any -recent- kernel) plug'n'play, ως usbaudio class devices, με πληρη αναγνωριση ονομάτων, καναλιών κλπ.

*Το catch εδώ είναι ότι, όσον αφορά τα θεματα παραγωγής, είμαι τελείως ακατάλληλος να πω περεταιρω γιατι δεν ασχολουμαι με το σπορ. Τις εχω για να οδηγουν μονιτορ, και ενιοτε για προσωπικο παιχνιδι/ηχογραφηση ηλεκτρικης μεσω reaper. Oμως δεν ειχα το παραμικρο θέμα, ποτέ (μιλάμε για ~5χρόνια), βλεπεις volume sliders για ολα τα in/outputs κλπ.

Fun fact: H Clarett ωρες ωρες τρωει σκαλωματα στα windows, μπορει να οδηγησει ολο το συστημα σε hard crash (ξεκιναει να παιζει με απιστευτη παραμορφωση ξαφνικα, και πρεπει να προλαβεις να ανοιξεις το focusrite utility και να αλλαξεις π.χ. buffer size ή δειγματοληψία -και μετά το επιστρέφεις στην προηγούμενη τιμή- για να γινει καποιο re-set του hw state και μετα παλι ολα καλα). Στο Linux ποτέ. Βεβαια εδώ ψυλλιάζομαι ότι μπορεί και να ευθύνεται ένας αποδεδειγμενα ασταθης memory controller της Intel που εχω την ατυχια να διαθετω, και κανει κατα καιρους, αν ζοριστεί, memory corruptions και αλλοιώνει ευαίσθητα states... Σορι για το οφφ-τοπικ.

To αλλο ζήτημα είναι ότι δεν ξέρω αν στην Clarett+, στην οποία π.χ. το direct monitoring μπορεις -afaik- να το ενεργοποιησεις μονον μεσω του focusrite utility (και αυτό πλαγίως), απαιτηθεί να έχεις και κάποιο win VM να την κανεις passthrough αν θελεις να αλλαξεις ρυθμίσεις που ειναι διαθέσιμες μόνο μέσω του control software. Και μετά την ξαναπερνάς στο Linux host και τις ρυθμίσεις τις εχει κρατήσει το hw.

Δεν είμαι σίγουρος αν το ερώτημα είναι α) αν οι Focusrite παίζουν καλά στο τίμιο Linux μας, β) ποιες καρτες παιζουν καλα στο Linux, γ) όλα τα παραπάνω :D
Το ερώτημα είναι "οι Focusrite που φέρεται ότι λειτουργούν καλά με Linux, αξίζουν, ή έχουν θέματα (ως κάρτες, όχι ειδικά στο Linux);

Όπως είναι αναμενόμενο, υπήρξε μπόλιασμα του νήματος με αρκετές απόψης, και μάλλον θα έχουμε και άλλες.

Αν έχεις την διάθεση: ποια διανομή χρησιμοποιείς;

Αν έχεις την διάθεση: ποια διανομή χρησιμοποιείς;
Debian. Με KDE. Αλλά πειραγμένο (testing/sid/experimental μίξη, rolling) και τον περισσότερο καιρό με kernels configured + built by me. (Στο θεμα Focusrite ομως δεν επηρεαζει καθολου, είναι πολλές εκδόσεις πισω που έχουν ήδη πληρη υποστήριξη)

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back