Καλά, εγώ δεν είμαι ειδικός, οπότε ότι θέλω λέω και να μην είναι σωστό.............. ? Άλλά έτσι πιστεύω. Και έτσι κάνω. Και να μην είναι έτσι προσαρμόζομαι γιατί δεν μπορώ τώρα εδώ που είμαι να κάνω στούντιο, ούτε να ανοίξω τα monitor μου γιατί ενοχλώ και θα φάω παντόφλα και θα φέρουν και την αστυνομία γιατί δε θα μπορούν να κοιμηθούν, τις ώρες που με πιάνει οίστρος, οπότε και εγώ μιξάρω περισσότερο στα ακουστικά, τι να κάμω? Όταν βγω στη σύνταξη και πάω στην ερημιά τα ξαναλέμε, αλλά θα έχω και το τουφέκι μην μπούνε μέσα οι κλέφτες και με κρεμάσουν στο πολύφωτο και με γδάρουν σιγά σιγά μέχρι να τους πω που έχω τα λεφτά και τα κοσμήματα ?
Και καλά κάνεις,γιατί και εγώ τι νομίζεις οτι κάνω πολλές φορές.
Αλλα κοιτάμε αν αξιζει η περιπτωσή π.χ 2000 ευρώ σε ακουστικά που υπόσχονται θα μας προσφέρουν το τέλειο περιβάλλον για μίξη,σε softwares που υπόσχονται το ίδιο και στο τέλος η μίξη να βγαίνει το ίδιο με αυτήν που θα μπορούσαμε να κάνουμε με ένα ζευγάρι των 150e.
Όλα αυτά τα ακούς σε untreated χώρο με μόνιτορ του 500αρικου ας πούμε; Αν ναι, έχεις καλύτερα αυτιά από εμένα και μπράβο σου.
Ένα γρήγορο search στο νετ μπορεί να διαφωτίσει όποιον θέλει να μάθει αν το σχόλιο σου στο οποίο αναφέρθηκα μπορεί να υποστηρίξει τον δογματισμό του.
Βρήκα ένα βίντεο και ναί,σχέση πάντα με reference track,αν έχεις τα μόνιτορς σωστά,έχεις μιά βασική εικόνα στερεοφωνίας και widening,θα δείς καλύτερα ποιά όργανα πέφτουν πάνω μεταξύ τους να κάνεις panning,κατι το οποίο δέν θα έχεις στα ακουστικά.
Αν βρισκεσαι στο ισοσκελές τρίγωνο,είσαι μέσα στο πεδίο που δημιουργούν,εφ όσων έχεις ένα αξιοπρεπές ζευγάρι ηχεία όπως τα dynaudio που έχω,οι χαμηλές θα έχουν διανύσει μια σχετική απόσταση εντός του ηχείου πριν σου παρουσιαστούν,οπότε θα σου κάνουν εμφανή το μεγαλύτερο σημείο οπου υπάρχει ενέργεια χαμηλά,αν πάς και λίγο πιό πίσω,ακόμη και σε ένα λάθος χώρο,την ένταση,που είναι το πιό βασικό μπορείς να την φτιάξεις,...
Βασικά αυτά τα ακούς,με μιά σωστή τοποθέτηση ηχείων,με ένα τυπικό treatment στην μέση και πίσω απο τα ηχεία,με χαμηλά volumes,σε έναν οποιοδήποτε χώρο υπάρχει ησυχία.
Δέν θα κάνεις εκεί το mix που θα σε κάνει διάσημο,αλλά θα βοηθήσεις τα μόνιτορς σου να σου παρέχουν μια καλύτερη εικόνα.
Πιό καλά το Χ ποσό να πάει σε πάνελς,που θα μπορείς να τα πάρεις μαζί σου ακόμη και σε μετακόμιση,όπως κάνω και εγώ άλλωστε,παρά σε mix ακουστικά.
Για να μην παρερμηνευτούν τα λεγόμενα μου,αν ένας χώρος είναι ακατάλληλος,θέλει επιστήμη και χρήματα για να διορθωθεί.Κανουμε ότι καλυτερο μπορούμε.
μπορούν να αναπτυχθούν εκεί συχνότητες κάτω από 40 κύκλους?
Αν μπορώ να ακούσω 40 στα αργά,που θέλουν περίπου 15 μέτρα να ανοίξουν,μέσα σε ένα σαλονάκι?
Για να τα ακούσω πραγματικά,πρέπει να βάλω γαλότσες,να πάω απο κάτω στο χωράφι που είναι μες τις λάσπες και να δείχνω στην λεγάμενη,με το χέρι ?? για να τα ρυθμίσω.
Εσυ δηλαδή τους ακούς στα ακουστικά?
Αλλος ένας επαγγελματίας,καλυμμένος με το πέπλο του μυστηρίου,οπου δέν έχουμε ακούσει ούτε μία παραγωγή του.
Εμείς τουλάχιστων σαν ερασιτέχνες,ανεβάζουμε την μουσική μας,λέμε παιδιά αυτό είμαστε,εκεί είμαστε,αυτό μπορούμε,αν έχουμε και μιά γνώμη,η μιά εμπειρία την εκθέτουμε και ο κάθε ένας που διαβάζει αποφασίζει.
2000 ευρώ σε mix ακουστικά λοιπόν,που κατέληξε ένας επαγγελματίας,η 2000 ευρώ στο δωμάτιο,που σας προτείνει ένας ερασιτέχνης?