Eυχαριστώ για τις απαντήσεις.
Θα σας πω αναλυτικά τι έχω σκεφτεί και αν γίνεται:
Κατ' αρχήν η κάμερα που έχω είναι η Sony DCR-HC90 (miniDV)
με ένα μικρόφωνο 4κάναλο, το Sony ECM-HQP1
Θέλω λοιπόν να πάρω μια HD κάμερα, αλλά οι 2 στις οποίες έχω καταλήξει (Sony CX550V & Panasonic TM700) έχουν δυνατότητα εγγραφής ήχου 5.1 αλλά με το ενσωματωμένο μικρόφωνο.
Η Panasonic δεν διαθέτει εξωτερικό μικρόφωνο 4κάναλο ή 5.1
Η Sony διαθέτει το ECM-HW2 το οποίο όμως γράφει μόνο το κεντρικό κανάλι και μάλιστα από αρκετά μεγάλη απόσταση και τα υπόλοιπα από το ενσωματωμένο.
Από την άλλη πάλι δοκίμασα το δικό μου μικρόφωνο πάνω στη Sony CX550V που έχει την ίδια ακριβώς υποδοχή Hot Shoe (Sony Center Καλλιθέας) αλλά δυστυχώς το αναγνώριζε μόνο ως 2κάναλο !
Εν ολίγοις, σε υποχρεώνουν όταν αλλάζεις κάμερα να αλλάζεις και το μικρόφωνο !! Κι ας έχει την ίδια υποδοχή μικροφώνου ! ! !
Κάθισα λοιπόν και σκέφτηκα αν υπάρχει κάποιος τρόπος να καταγράφω σε μια ψηφιακή συσκευή τα 4 κανάλια ήχου και μετά με την επεξεργασία του βίντεο να συνχρονίσω αυτά με τον ήχο του ενσωματωμένου μικροφώνου της κάμερας και μετά να το κάνω σε 5.1.
Με αυτό τον τρόπο, μπορώ να διαλέξω όποια κάμερα θέλω, χωρίς να εξαρτώμαι από τα καπρίτσια των εταιρειών.....
Με λίγο ψάξιμο στο διαδίκτυο, κατέληξα στο ΖΟΟΜ Η-2 και στην ιστοσελίδα σας.
Να επισημάνω όμως και τα εξής 2 που αναφέρθηκαν πιο πάνω:
1. "Με το Η2 να γράφει σαράουντ πάνω στην κάμερα θα γράφονται ήχοι του μηχανισμού της, τα χέρια, το βήμα και η αναπνοή του οπερατέρ!"
2. "Εχε επίσης κατα νου ότι είναι αρκετά ογκώδες για να το κουμαντάρεις μαζί με την κάμερα. (Για ποιά κάμερα μιλάμε; )"
Το βάρος δεν θα είναι πρόβλημα (ιδιώτης -χομπίστας είμαι) γιατί δεν τραβάω πολλή ώρα αλλά και γιατί θα το στηρίξω σε μια βάση με σχήμα Π που αναγκαστικά θα βιδώνει στο κάτω μέρος και το H2 θα βρίσκεται επάνω από την κάμερα και έτσι δεν θα γράφει τον θόρυβο του μηχανισμού κλπ.
Αυτό άλλωστε θα χρησιμεύσει και για οποιαδήποτε άλλη κάμερα στο μέλλον.
Αλήθεια το Η-2 παίρνει κάρτα μνήμης SD μόνο ή και SDHC;