review VOX AC10C1 - Review

gkourmoul1

Amateur Musician
Μηνύματα
9,899
Λύσεις
1
Πόντοι
688
Ιδιότητα
  1. Κιθάρα
Ac10c1

AC10C1_slant-1-696x572.jpg

Ο ac10 είναι ένα από τα αγαπημένα μου μηχανήματα. Δυστυχώς, δεν τον χρησιμοποιώ συχνά διότι είναι υπερβολικά δυνατός για διαμέρισμα. Κατά την ηχογράφηση των κλιπ, άρχισαν να με ενοχλούν τα αυτιά μου όσο ανέβαζα gain. Κατά τα άλλα, είναι ένα εξαιρετικό μηχάνημα με ήχο που είναι πολύ κοντά στα μεγάλα του αδερφάκια ac15 και ac30. Έχει σχεδόν την ένταση του ac15 με το μισό βάρος. Αυτό το καθιστά αρκετά εύκολο για να το παίρνει κανείς μαζί του σε πρόβες και live χωρίς να του φεύγει η μέση.

Guitar-Bass-January-3.jpg lg_775bd4bd35f74064b5b5192d4d27a4ec.jpg Vox_AC10_Amp.jpg

Εμφάνιση/Ποιότητα κατασκευής:

Ο ενισχυτής είναι κατασκευασμένος στην Κίνα. Σαν κατασκευή είναι σχετικά απλή. Φαίνεται αρκετά στιβαρός και ανθεκτικός σε έντονη χρήση. Το tolex είναι αρκετά ποιοτικό, τα chicken knobs έχουν ομαλή λειτουργία, και γενικότερα η συναρμολόγηση είναι αρκετά καλή. Εμφανισιακά είναι μικρογραφία των δυο μεγαλύτερων αδερφών του. Βγαίνει και σε διάφορες εκδόσεις χρωμάτων, για όποιον δεν θέλει το κλασικό μαύρο/καφέ. Έχει σχετικά compact διαστάσεις (52x21x41cm) για ενισχυτής με 10 ίντσες μεγάφωνο, και ανάλογο βάρος γύρω στα 12 κιλά. Αξίζει να αναφέρω ότι ενίοτε ακούω κάποιους συντονισμούς και μικροτριξίματα, αλλά το πιο πιθανό να προέρχονται από κάποιο αντικείμενο κοντά στον ενισχυτή. Το εργαστασιακό celestion VX10 θα μπορούσε να είναι καλύτερο, θεωρώ. Στην πρώτη και βασική έκδοση του φορούσε αυτό. Σε μια περιορισμένη έκδοση φορούσε greenback και στην τελευταία περιορισμένη έκδοση φορά το celestion v-type, το οποίο είναι και το μεγάφωνο που το φορώ αυτή την στιγμή. Και με το μεγάφωνο αυτό, ο ενισχυτής παίζει όπως πρέπει να παίζει.

20191108_093518.jpg

20191108_093329.jpg

20191108_093110.jpg

Λειτουργίες:

Ο ενισχυτής με το top boost κύκλωμα έχει πέντε knobs (gain, bass, treble, reverb, volume), έναν on/off διακόπτη και ένα διακοπτάκι ECO στο πίσω μέρος του, το οποίο απενεργοποιεί τον ενισχυτή μετά από κάποιο ορισμένο χρόνο. Αναλυτικότερα για τα knobs, και ξεκινώντας από το τέλος, έχουμε:

volume:  To χειριστήριο της έντασης δεν επηρεάζει και τόσο την ένταση. Είτε είναι στο 4 είτε είναι στο 10 μικρή η διαφορά. Αυτό που επηρεάζει είναι η ποιότητα του ήχου. Μετά το 5 ο ήχος αρχίζει να κοπρεσσάρει και να γλυκαίνει.  Κάτω από το 5 ο ήχος είναι κάπως πιο ξερός. Μπορεί να παίξει και σε χαμηλή ένταση στο 1,5-2, αλλά ο ήχος δεν είναι αυτό που πρέπει.

Reverb: Το ψηφιακό αυτό εφέ είναι αρκετό για να κάνει τη δουλειά. Η συνηθισμένη ρύθμιση είναι περίπου στο 2. Από εκεί και πάνω αρχίζει και γίνεται πολύ έντονο.

Treble: Ο ρυθμιστής των πρίμων είναι αρκετά ευαίσθητος.  Η παραμικρή αλλαγή είναι αισθητή στον ήχο. Συνήθως, όταν παίζω με καθαρά το έχω στο 5 και όταν ανεβάζω gain το φέρνω στο 2-3.

Bass: Ομοίως και για τον ρυθμιστή του μπάσου. Όταν παίζω καθαρά το  έχω στο 4 και όταν ανεβάζω gain το ρίχνω στο 1. Με το εργαστασιακό VX10 μεγάφωνο (το οποίο το έχω αντικαταστήσει) το έριχνα στο μηδέν, και πάλι μπούκωνε ο ήχος από το πολύ μπάσο. Το μεγάφωνο τραβούσε ζόρια να αναπεξέλθει σε υψηλές εντάσεις. Με το ηχείο που φοράει τώρα (celestion v-type 10 inch) υπάρχει πολύ καλύτερη συμπεριφορά στην διαχείριση της του δυνατού μπάσου.

Gain:  Το gain είναι ταυτόχρονα και volume.  Όταν είναι στο 2 ο ήχος είναι καθαρός, άριστη πλατφόρμα για πετάλια. Όσο ανεβάζουμε το gain, ανεβαίνει και η ένταση αναλογικά. Στο τέρμα, ανάλογα και με τους μαγνήτες, ο ήχος είναι αρκετά crunchy, ιδανικός για μπλουζ και κλασικό ροκ.

Επίσης υπάρχει και μια έξοδος για καμπίνα στα 16 Ohm, η οποία όταν είναι συνδεδεμένη, όπως είναι λογικό, φέρνει σε σίγαση το ενσωματωμένο μεγάφωνο.

AC10C1.jpg

Ήχος/Χειρισμός:

Ο ήχος είναι το δυνατό του προσόν. Τόσο τα καθαρά, όσο και τα βρώμικα. Μπορεί να τον χρησιμοποιήσει κανείς από τζαζ μέχρι και για hard rock. Τα κάνει όλα καλά, αν και η απουσία fx loop περιορίζει αρκετά τη χρήση του με ψηλά το gain. Από ένταση είναι αρκετός για εσωτερικό χώρο με 50-70 άτομα, χωρίς μικρόφωνο σε νορμάλ εντάσεις. Με τέρμα gain ακολουθά έναν δυνατό ντράμερ χωρίς πρόβλημα. Η κλειστή καμπίνα του, που φιλοξενεί το 10άρι celestion, δίδει έναν πολύ πολύ μπασάτο και γεμάτο ήχο, που νομίζει κανείς ότι προέρχεται από 12άρι μεγάφωνο.

Επίσης είναι ένα ενισχυτής που σου βγάζει όλη τη βραδιά έχοντας μόνο ένα πετάλι να μπουστάρει σε lead. Τέρμα volume και gain για ρυθμικά, ρίξιμο του volume της κιθάρας και ο ήχος γίνεται αρκετα καθαρός, και ενεργοποίηση ενός od για high gain lead μέρη. Το reverb είναι αρκετό για να δώσει το απαιτούμενο βάθος. Είναι ο ιδανικός ενισχυτής για τέτοια χρήση. Ο μπλουζίστας δεν θα χρειαστεί καν πετάλι.

Με τα πετάλια είναι αρκετά φιλικός. Σχεδόν όλα τα δέχεται, με προτίμηση εκείνα που δεν έχουν τονισμένα ψηλομεσαία.

Samples ήχου:

Η ηχογράφηση έγινε με μια vintage v52 telecaster και με μια epiphone les paul με tonerider alnico 2 classic. Χρησιμοποίησα μικρόφωνο sm57 και το μόνο εφέ που υπάρχει είναι το reverb του ενισχυτή. Σε όλα τα κλιπ η ένταση είναι στο 6.

telecaster με gain 1/4 

Προβολή συνημμένου ac10telequarter.mp3

telecaster με gain 2/4

Προβολή συνημμένου ac10telehalf.mp3

telecaster με gain 3/4

Προβολή συνημμένου ac10tele3quarters.mp3

telecaster με gain 4/4, Στο τέλος του κλιπ καθαρίζω με volume κιθάρας.

Προβολή συνημμένου ac10telefull.mp3

les paul με gain 4/4. Στο τέλος του κλιπ καθαρίζω με volume κιθάρας.

Προβολή συνημμένου ac10lespaulfull.mp3

les paul με gain 4/4 και ehx soul food  να μπουστάρει.

Προβολή συνημμένου ac10lespaulfullsoulfood.mp3

les paul με gain 1/4 και ένας κλώνος του suhr riot με τέρμα gain.

Προβολή συνημμένου ac10lespaulquartersuhrriot.mp3

20200514_111110.jpg

Pros

+ τίμια τιμή

+ εξαιρετικός ήχος

+ άνεση στη μεταφορά

+ πολύ καλό reverb

Cons

- Μέτριο το εργαστασιακό celestion VX10

- Σχετικά περιορισμένο headroom (με gain κάτω του 3)

- Απουσία fx loop

Key features

Vox AC10 C1

Description
 One-channel valve combo, made in China
• Power Rating 10W
• Valves 2x 12AX7s, 2x EL84s
Front Panel Input jack, gain, bass, treble, reverb, volume, on/off switch
Rear Panel External speaker output (16-Ohm only), ECO on/off switch,
Speaker Celestion VX10
Dimensions 520x210x410mm
Weight 12.3kg/27.12lbs

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Ιδιες τελικες φορα και ο ac15, και εχει επιπλεον μια προενισχυτρια. Λογικα, παραπλησια ισχυ εχουν. Ειναι και θεμα μαρκετινγκ, καθως θελουν να φαινεται οτι ειναι 10 watt, ωστε να μη κανει ζημια στις πωλησεις του ac15.

Γενικοτερα ειναι πολυ δυνατος. Λιγο πιο αδυναμος απο τον origin 20. Με 12αρι ηχειο σε μεγαλυτερη καμπινα, θα ηταν ακομη πιο κοντα στον ac15.

 
μπράβο Γιώργο... υποκλίνομαι...

εύχομαι να βλέπουμε πιο συχνά ανάλογα reviews...

 
  • Ευχαριστώ
Reactions: gkourmoul1
Τα τριξίματα έφυγαν όταν άλλαξα τις κινέζικες λάμπες με jj,το μόνο αρνητικό που βρήκα.Ωραίο review.

 
Αρα εχει μικροτριξιματα, δεν ειναι η ιδεα μου.

Εχεις το VX1? Σε καλυπτει?

 
Έχει και το είχα διαβάσει από λίγους μεν,αλλά από διαφορετικές πηγές λίγο πριν τον πάρω,οπότε παράγγειλα λάμπες μαζί.Μια χαρά παίζει,μόνο λάμπες θέλει κατευθείαν γιατί παράγει έναν ήχο σαν κάτι να ακουμπάει κάπου,έτσι ένιωσα όταν τον δοκίμασα λίγο πριν αλλάξω λάμπες.Δεν ξέρω αν ισχύει για όλες τις version η όλα τα μοντέλα.Δυστυχώς δεν τον έχω ακούσει με άλλο ηχείο,το άφησα ως έχει και πιστεύω με μια σωστή επιλογή από εφέ και ρυθμίσεις,λάμπει και στα καθαρά του και εξιοπρεπέστατος στα βρώμικα αλλά με το celestion v-type εσύ έχεις μια πιο πλήρη εικόνα.

 
Το μαμα ηχειο εχει εξαιρετικο καθαρο ηχο. Πολλοι εβαλαν greenback και ξαναγυρισαν πισω στο vx1. Απλα οταν παιζει με τερμα το gain το μεγαφωνο παει να σκασει. Δεν αντεχει. Το v-type ειναι 50 watt. Εχει αλλες προδιαγραφες, καθως ηταν σε ενισχυτη 20 watt, οπου δεν ειχε ζορι ουτε εκει. 

 

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα