gotham είπε:
Νόμιζα οτι στην ηλεκτρονική μουσική και ειδικα σε αυτη που δημιουργοι ειναι dj's οπως tiesto,paul van dyk, armin va burren κ.λ.π. δεν χρειαζονται και πολλες γνώσεις οργάνου και θεωρίας. Απλα νόμιζα οτι ειναι καλοι κομπιουτεράδες που παίζουν το FL kai to Reason στα δάχτυλα και έτσι βγάζουν τις επιτυχίες τους.
Δεν ξέρω για τον tiesto, αλλά οι Van Dyk και Van Buuren ήταν πρώτα παραγωγοί, και μετά έγιναν djs. Όταν άρχισαν να γράφουν μουσική (1990-91), ο μέσος υπολογιστής πρέπει να είχε περίπου 16 Kilobyte RAM, αμφιβάλλω αν του είχαν βάλει ακόμα midi, και έννοιες όπως "επαγγελματική παραγωγή μέσω υπολογιστή", "κάρτα ήχου", "vst" μάλλον ήταν ακόμα στη σφαίρα της φαντασίας! Και ακόμα και αυτοί -τους οποίους θεωρώ αρκετά ταλαντούχους- κάνανε τουλάχιστον 5-6 χρόνια για να βγάλουν την πρώτη τους επιτυχία και να γίνουν γνωστοί. Όπως καταλαβαίνεις, μάλλον ούτε καλοί κομπιουτεράδες ήτανε, ούτε παίζανε το fruity loops και το ποντίκι στα δάχτυλα. Απλά ξεκίνησαν από κάπου, και με τον καιρό έγιναν καλοί σε αυτό.
Μπορεί ο υπολογιστής να έχει γίνει πλέον το νούμερο ένα μέσο δημιουργίας... αυτό όμως δεν πάει να πει ότι θα γράψεις το νέο dance floor anthem απλά κάνοντας κλικ και γυρνώντας εικονικά κουμπάκια στην οθόνη σου. Αν ήταν έτσι, θα είμασταν όλοι world class producers... Ο σκοπός και το τελικό κριτήριο είναι πάντα η μουσική. Όλα τα άλλα είναι τα μέσα για να φτάσεις εκεί.
Για να έρθω στο θέμα, και επειδή ήμουν στη θέση σου πριν 1-2 χρόνια (βασικά, είμαι ακόμα ;D):
1) Διάβασε τα βασικά της θεωρίας. Μάθε πώς να φτιάχνεις βασικές κλίμακες, και τις βασικές συγχορδίες τους (διατονικές), μάθε πώς να φτιάχνεις τους βασικούς τύπους συγχορδιών και κάποιες κλασσικές κινήσεις μεταξύ τους... Ναι, έχουν εφαρμογή ακόμη και σε αυτά τα μουσικά είδη που σε ενδιαφέρουν. (δες πχ περίπου στο 3:30 εδώ:
Mirco de Govia with Ronski Speed - Asarja)Δεν χρειάζεται να τα μάθεις απ'έξω, απλά έχε τα κάπου για γρήγορη αναφορά. Σε χρόνο ρεκόρ θα αναγνωρίζεις ήχους που έχεις ακούσει παντού. Ένα πολύ καλό site που με βοήθησε απίστευτα είναι αυτό:
http://www.musictheory.net/lessons
2) Πάρε (αν δεν έχεις ήδη) ένα midi keyboard και ξεκίνα να παίζεις βασικά πραγματάκια, όπως μελωδίες από κομμάτια που σου αρέσουν. Οι κλίμακες είναι βαρετές, αλλά είναι ό,τι καλύτερο για να αποκτήσεις μια πρώτη εξοικείωση και να λυθούν λίγο τα χέρια σου.
3) Διάλεξε ένα πρόγραμμα DAW και μάθε το απ'έξω και ανακατωτά. (read the manual... ΟΛΟ!)
4) Κατέβασε demo από vst synths μέχρι να βρεις ήχους που ταιριάζουν στο είδος που θέλεις. (πιστεύω πως το vanguard και το alpha juno vst θα σου φανούν ενδιαφέροντα)
5) Μάθε τα βασικά εφφέ που χρησιμοποιούνται και τι κάνουν όλα τα ρυθμιστικά τους. Χωρίς αυτά δεν πας πουθενά. Είχα βρει αρκετά εδώ παλιότερα:
http://www.musicradar.com/computermusic/category/tutorials
6) Διάβασε ότι μπορείς να βρεις πάνω σε θέματα μείξης. Υπάρχει άπειρο υλικό στο net.
Μπορεί να σου φαίνονται βουνό όλα αυτά, αλλά όλοι από κάπου ξεκίνησαν.. Αφιέρωσε χρόνο, βάλε λίγο ταλέντο και αγάπη για αυτό που κάνεις, και θα σε ανταμείψει.