Πρώτα απ'όλα, μην τρελαθούμε. Οι άνθρωποι που είπε ο SF φωνητικά/τεχνικά είναι ΑΙΣΧΡΟΙ. Έλεος δλδ που θα τους βγάλουμε και φωνάρες. Σιγά μην είναι κ ο Lemmy για άριες! Δεύτερον, ναι μεν ισχύει εν μέρει αυτό που λέει ο gdevelek αλλά δεν είναι και απόλυτα ακριβές. Εξηγώ:
1. αν το πρόβλημα είναι στο ΑΥΤΙ τότε πρέπει να δουλέψεις το αυτί.
2. αν το πρόβλημα είναι στο ότι δε φτάνεις ψηλά ή χαμηλά τότε απλώς ψάξε πού σε βολεύει να τραγουδάς. Εγώ θα σου έλεγα να το κάνεις χωρίς καν κιθάρα. Πιασ'το από κάπου που σου βγαίνει αυθόρμητα και δες σε τι τόνο είσαι τελικά (αυτό πάντα με την προϋπόθεση ότι από αυτί πας καλά
![Smile :) :)](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f642.png)
)
3. αν το πρόβλημα είναι ότι δεν βρίσκεις καλά τις νότες και φαλτσάρεις, λίγο ή πολύ, τότε υπάρχουν δύο θέματα:
α) βρες περιοχές που έχεις καλύτερο έλεγχο της φωνής σου (φίλε gdevelek είσαι λίγο λάθος εδώ, μπορώ να τραγουδήσω 3 οκτάβες και κάτι ψιλά, δεν έχω όμως παντού τον ίδιο έλεγχο
![Wink ;) ;)](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f609.png)
και ΣΙΓΟΥΡΑ όχι από την πρώτη στιγμή που άρχισα να τραγουδάω) και
β) κάνε εξάσκηση, αυτά τα πράγματα βελτιώνονται ΠΟΛΥ, κανείς δεν ήταν τέλειος από την αρχή.
Κάτι ακόμα: ΟΛΟΙ οι άνθρωποι μπορούν να τραγουδήσουν σε διάφορες "θέσεις". Αν πας να μιμηθείς μια γυναικεία φωνή θα παρατηρήσεις ότι το κάνεις "διαφορετικά" απ'ό,τι αν πας να μιμηθείς τον Καρρά ;D Όταν τραγουδάμε, άλλοι αυτό το κάνουν εντελώς αυθόρμητα και χωρίς να ακούγεται έντονα η αλλαγή, άλλοι το κάνουν αυθόρμητα αλλά με πολύ ακουστή αλλαγή (εδώ ανήκω και εγώ) και άλλοι δεν το κάνουν καθόλου. Τα σημεία που γίνεται αυτή η αλλαγή (περάσματα από τη μία "θέση" στην άλλη) είναι σημεία που μας δυσκολεύουν όλους μας όταν τραγουδάμε και είναι διαφορετικά ανάλογα με τη φωνή του καθενός. Στα σημεία αυτά, εκτός του ότι μπορεί να ακούγεται αστεία η αλλαγή ή να τραβάς πολύ προς τα πάνω την "κάτω θέση" σου, δεν έχουμε συνήθως και καλό έλεγχο. Ανεβοκατεβάζοντας λοιπόν λίγο το κομμάτι μπορεί να βρούμε ένα σημείο που να μην περιέχει τέτοιες θέσεις, οπότε η απόδοσή μας να είναι και πολύ καλύτερη.
Γνώμη μου είναι πως ένα τραγούδι "πρέπει" να λέγεται εκεί που έχει γραφτεί. Δε γίνεται ο τραγουδιστής να το αλλάζει. Το κάθε όργανο έχει έναν χαρακτήρα σε κάθε εύρος και άλλος ο ήχος της κιθάρας όταν θα παίξεις ένα κομμάτι από C+ και άλλος αν το κάνεις F+. Για να μη βάλω στο παιχνίδι και τα drums ;D Αφού όμως δε μιλάμε για "επαγγελματική" ενασχόληση (όπου θα σου έλεγα ότι ΕΣΥ πρέπει να προσαρμοστείς στο κομμάτι και όχι το αντίστροφο), απλώς ψάξε πού σε βολεύει και μπορεί να βρεις κάποια τονικότητα που να σου κάνει διαφορά